Šta je novo?

AMD Sempron64 3000+ sa 128kb cache-a?!

Extreme

Slavan
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poena
350
LM, bio ja pre par dana do Imtela (po neke kulere, etc.) i vidim dobili Sempron64 3000+ a nije skup (bese nekih 85-90€) pa uzmem, i juce kupim jos i Asus K8N i odradim kakav-takav upgrade. E sad, ja racunao da je ovo Venice samo sa duplo manje kesa, kad ono on nema ni 256 vec 128?!?!?!:wall: Mislim, stvarno...

Nego, to sam i hteo da pitam, koliko je sad to slabije, i gde se najvise vidi razlika (pretpostavljam u igrama) i otkud uopste 64bit Sempron sa 128kb cache-a?

P.S. Bar nikad nisam imao hladniji AMD CPU!!!!! :banana: (28-29 idle, 33-34 full (npr. Prime ili igranje jedno sat, sat i po)!!!! :bottle:

Extreme je napisao(la):
LM, bio ja pre par dana do Imtela (po neke kulere, etc.) i vidim dobili Sempron64 3000+ a nije skup (bese nekih 85-90€) pa uzmem, i juce kupim jos i Asus K8N i odradim kakav-takav upgrade. E sad, ja racunao da je ovo Venice samo sa duplo manje kesa, kad ono on nema ni 256 vec 128?!?!?!:wall: Mislim, stvarno...

Nego, to sam i hteo da pitam, koliko je sad to slabije, i gde se najvise vidi razlika (pretpostavljam u igrama) i otkud uopste 64bit Sempron sa 128kb cache-a?

P.S. Bar nikad nisam imao hladniji AMD CPU!!!!! :banana: (28-29 idle, 33-34 full (npr. Prime ili igranje jedno sat, sat i po)!!!! :bottle:
Pa 3000+ radi na 1.8GHz i ima 128KB, a 2800+ radi na 1600Mhz i ima 256KB. Probaj ti to "malo" da kloknes ,)

Pih, ja mislio da svi oni imaju po 256kb cache-a. Videcemo na sta ce da lici s tih 128.

Probaj ti to "malo" da kloknes
Ma nego sta cu, samo idem sutra po LC 550W i da promenim i dokupim ovih mojih 2x256 Transcenda za neki Kingston ili Corsair (2x512). :eyebrows:

Evo sta stoji u njihovom cenovniku. Bas je zbunjujuce.

AMD Sempron 3000+ Box, Socket 754, 128kB cache, garancija 3 god. 7,300 85.9
AMD Sempron 3000+ Box, Socket 754, 256kB cache, 64 bit, garancija 3 god. nema

Pa ne mogu da verujem da prave uopste 64-bitne procesore sa 128 kesa !? to je *****izam ! Nego se meni cini da to i nije 64-bitni vec 32-bitni procesor,bar sudeci po tom cenovniku koji je izlozio Air Jordan,gde jasno pise "64 bit" za ovaj drugi procesor,a ne pise za ovaj prvi !

Cenovnik stvarno nije u redu. Zato ja uvek zagledam kutiju k'o nezdrav...
Ajde makar imas mnozilac 9. Jel je i kod njega iskljucen C'n'Q?

tipicno za domace uvoznike... jednostavno se ne snalaze sa gomilom razlicitih podataka vezanih za novi hardver. Nadam se da Zormi prati ovaj tred, te da ce uciniti nesto (iako to nije njegova nadleznost) da se ispravi ova gore notorna glupost.

Mada je stvar prilicno jasna, na AMD site-u postoje tacne oznake svih semprona, kolicina cache-a, frekvencija i revizija jezgra (cak i tabelarno prikazane).
Kad su nama pre nekog vremena stigli semproni, pozvali su me da proverim tacno sta je sta pre nego sto ih unesu u program i cenovnik, ali je u medjuvremenu magacioner po oznakama i zdravom logikom (iako nije znao sta znaci sta u oznaci) tacno provalio koji je 64 bit, koji 32 i koji koliko cache-a ima :D

Ma ovaj moj je kao taj prvi sto ste napisali, samo je 64bit.:p Pa nije valjda da je bio jedan jedini, posto pise da vise nema. Valjda se nisam zaj**ao, videcemo kad pocnem da OCujem. Kazem, ako nista drugo, hladniji AMD nisam imao :smoke:.

P.S. Evo vam i slika, a imam C'n'Q!
my.php

Ima lepo na amd sajtu . 3000+ prvi i najjeftiniji koji ima cnq! E sad koliko si hendikepiran (ili nisi) zbog 128k cache-a ja ne znam.
Ajde klokuj vec jednom :)

Air Jordan je napisao(la):
Evo sta stoji u njihovom cenovniku. Bas je zbunjujuce.

AMD Sempron 3000+ Box, Socket 754, 128kB cache, garancija 3 god. 7,300 85.9
AMD Sempron 3000+ Box, Socket 754, 256kB cache, 64 bit, garancija 3 god. nema

Ma taj sto je sastavljao cenovnik nema veze sa zivotom, 256kb Sempron64 ne postoji u 3000+ varijanti, taj sa se zove 3100+.

Misko je napisao(la):
Ma taj sto je sastavljao cenovnik nema veze sa zivotom, 256kb Sempron64 ne postoji u 3000+ varijanti, taj sa se zove 3100+.
xaxa vidi stvarno, al lepo pise nema :)

Poslednja izmena:
Anti Patriota je napisao(la):
Ima lepo na amd sajtu . 3000+ prvi i najjeftiniji koji ima cnq! E sad koliko si hendikepiran (ili nisi) zbog 128k cache-a ja ne znam.
Ajde klokuj vec jednom :)

Haha, e sad bas necu!!!:-devil-: Salim se, drugar me izradio, donece mi LC tek sutra pa cemo videti.

P.S. Ne mogu ni ja da docekam.

A sto se tice uopste naziva mog thread-a, ***, izvinjavam se, nisam obavesten.................

Nedjo je napisao(la):
Nadam se da Zormi prati ovaj tred, te da ce uciniti nesto (iako to nije njegova nadleznost) da se ispravi ova gore notorna glupost.
Kao što reče, nisam ja to pisao, pa recite šta je 'glupost' da ispravimo. Trenutno na stanju imamo sledeće Semprone Socket754:

2500+ (SDA2500AIO3BX LBBWE 0535CAA )
2600+ (SDA2600AIO2BX LBBWE 0535FAD )
2800+ (SDA2800AIO3BX LBBWE 0532CPCW )
3000+ (SDA3000AIO2BA LBBIX 0515APMW )

Prvi je na 1400MHz sa 256kB, drugi na 1600MHz sa 128kB, treći isto 1600MHz ali 256kB, četvrti na 1800MHz sa 128kB (ovaj sa početka threada). Prva tri su stepping E6 (baziran na Venice, x86-64 enabled), a ovaj poslednji je stepping D0 (baziran na Winchester, nema x86-64, ima valjda CnQ).

Verovatno je neko napamet pravio šifru za procesor koji još nije stigao, a kad je stigao kreirao novu šifru ne obrisavši staru. Sad je obrisana. Dakle, može biti nemaran ili neobavešten, a proglašavati ga odmah 'glupim' je klinački...

Što se tiče 64bit Semprona sa 128kB cache, po AMD šiframa i tabelama 2600+ model je E6 stepping i ima AMD64, a od 2800+ se razlikuje samo po L2 cache 128kB umesto 256kB. Negde tvrde da postoji i 3000+ Sempron sa 128kB cache i 64bit navodno ima sufix CV umesto BA, neproverena informacija.

ZorMi je napisao(la):
Verovatno je neko napamet pravio šifru za procesor koji još nije stigao, a kad je stigao kreirao novu šifru ne obrisavši staru. Sad je obrisana. Dakle, može biti nemaran ili neobavešten, a proglašavati ga odmah 'glupim' je klinački...

Što se tiče 64bit Semprona sa 128kB cache, po AMD šiframa i tabelama 2600+ model je E6 stepping i ima AMD64, a od 2800+ se razlikuje samo po L2 cache 128kB umesto 256kB. Negde tvrde da postoji i 3000+ Sempron sa 128kB cache i 64bit navodno ima sufix CV umesto BA, neproverena informacija.
Ja ni nisam rekao da je glup onaj ko je pravio listu!! Klinacki je citati onako kako nije napisano i stavljati moje reci u pogresan kontekst! Prema tome, molim te da ponovo procitas moj post i uveris se da sam napisao da je "notorna glupost" napisati da E6 Sempron ima 256, a D0 128kb L2!

Nedjo je napisao(la):
"notorna glupost" napisati da E6 Sempron ima 256, a D0 128kb L2!
A ko je to napisao?

Misko je napisao(la):
s ovom tabelom nikada necete omasiti
Hvala, super je tabela, samo nema potrebe, niti je bitno. Čemu opterećivati kupce morem tehničkih parametara procesora?

Na AMD box pakovanjima piše: Sempron 2800+, Socket 754, par reklamnih slogana i trademark oznaka - i to je sve! Ne piše čak ni na koliko megaherca radi, ni koji množilac, ni koliki cache, ni koji instrukcijski setovi su podržani, ni koja revizija jezgra, tehnologija izrade... samo trgovački naziv modela sa nekakvom brojnom merom procesorske moći i tipom ploče na koju ide. Ovlašćeni AMD distributer je dužan da poštuje politiku osmišljenu od marketinga proizvođača. Nažalost, baš moja je bila inicijativa da nabavno odeljenje napiše bar još neki podatak u opisu osim 'AMD Sempron 2800+, Socket 754, garancija 3 godine'. :( Trebalo bi onda za kaznu ja i da ispravljam kad nešto pogreše, ali za to treba redovno ići do magacina i prepisavati kodove modela, a plaćaju me da radim druge stvari.

Većina kupaca u ovoj zemlji i dalje misli da 2800+ znači 2800MHz takt, a to su čak oni tehnički potkovaniji, ostali ne znaju ni šta je megaherc nego pitaju 'a koliko igara može da stane u taj kompjuter i koliko evra on košta?'. Čemu ih zbunjivati tabelama parametara? Da bi mi izgledali mistično i učeno? Eto, danas oko pola jedan stiglo 800 komada Semprona 2500+ i 200 komada Semprona 2600+. Posle 45 minuta su praktično svi bili rasprodati. Misliš da je iko od dilera pitao 'koje im je jezgro'? Nije. Samo 'koliko još ima i pošto za xxx komada?'

Insistiranje na tim detaljima je zanimljivo samo na ovakvim mestima okupljanja entuzijasta, podseća me kad smo kao deca učili napamet sastave reprezentacija na svetskom fudbalskom prvenstvu :d . To nam je bilo kao važno pa kad neko ne zna levog halfa peruanskog tima on je 'glup u društvu'. Ma koga briga...

ZorMi je napisao(la):
Na AMD box pakovanjima piše: Sempron 2800+, Socket 754, par reklamnih slogana i trademark oznaka - i to je sve! Ne piše čak ni na koliko megaherca radi, ni koji množilac, ni koliki cache, ni koji instrukcijski setovi su podržani, ni koja revizija jezgra, tehnologija izrade... samo trgovački naziv modela sa nekakvom brojnom merom procesorske moći i tipom ploče na koju ide. Ovlašćeni AMD distributer je dužan da poštuje politiku osmišljenu od marketinga proizvođača. Nažalost, baš moja je bila inicijativa da nabavno odeljenje napiše bar još neki podatak u opisu osim 'AMD Sempron 2800+, Socket 754, garancija 3 godine'. :( Trebalo bi onda za kaznu ja i da ispravljam kad nešto pogreše, ali za to treba redovno ići do magacina i prepisavati kodove modela, a plaćaju me da radim druge stvari.
na box pakovanju sempron procesora na bocnoj strani u gornjem desnom uglu pise PR oznaka, na kolko MHz radi i kolko L2 cache-a ima.

:wave:

Moguće, mada sam danas okretao kutiju i nisam uočio. Ili sam oćoraveo ili je to nekim sitnim slovima, s prednje strane piše samo ono gore.

Pise sa leve strane kutije kada je gledas od spreda, slova su sitna ali se vidi...

sasamil je napisao(la):
Pise sa leve strane kutije kada je gledas od spreda
Pazi stvarno, ne piše na kutiji nego u uglu dolepljenog bar-kod stikera, vrlo sitno i to crno na zelenom. Nikad ga ne bih video... što govori o značaju koji AMD pridaje tim podacima: za potrebe bar-kodiranja po magacinima.

Nedjo je napisao(la):
Izvini, ja i dalje ne vidim gde se tu pominju E6 i D0 revizije jezgra ni tvrdnju da D0 znači ovoliko keša a E6 onoliko... Naveden je Sempron 256kB/64bit sa oznakom 3000+ umesto 3100+, ali njega i nema niti će stići. Obrisano. Nije 'notorna glupost' nego omaška.

Inače, evo izvoda iz Pakom cenovnika koji je isto AMD distributer i ima četiri puta veći promet:

AMD Sempron64 2500 (Socket 754) BOX
AMD Sempron 2200 ***tray
AMD Sempron 2300 ***tray
AMD Sempron64 2600 (Socket 754) BOX
AMD Sempron 2400 ***tray
AMD Sempron 2500 ***tray
AMD Sempron64 2800 (Socket 754) BOX

Očigledno koliko je nabrajanje tehničkih parametara procesora (ne)bitno za prodaju.

Ne pominje se E6 i D0, ali se pominje da 64bitni 3000 (koji je E6) ima 256Kb L2, a da non64bit (koji je D0) ima 128KB L2.
Nisam zna da Pakom ima cetiri puta veci promet od Imtela!?

Nedjo je napisao(la):
Ne pominje se E6 i D0, ali se pominje da 64bitni 3000 (koji je E6) ima 256Kb L2, a da non64bit (koji je D0) ima 128KB L2.
Ma daaaj, nigde se ne iznosi 'notorna glupost' da revizija jezgra odredjuje veličinu keša, omašena je samo oznaka modela. Eto, čak i na onom linku gore gde je neko ko se baš bavi tabelama pedantno i profesionalno sakupio podatke o procesorima - celu klasu Pentium D naziva Pentium4 D što takođe ne postoji, da ne tražim dalje greške.

Ne razumemo se!
Glupost je napisati da 64bitna verzija (a samo su E6 verzije 64bitne) ima duplo vise kesa! OK, moze se reci da je u pitanju nenamerna greska (kao sto sigurno i jeste nenamerna), ali onaj ko je pogresio pogresio je zato sto ne zna sta se nalazi u kutiji, a posao mu je da zna!

Ako neko ima iskustva sa ovim procom nebi bilo lose da ga podeli
kolika mu je stvarno mana (ako jeste) tih 128kb kesa

Nazad
Vrh Dno