Šta je novo?

AMD SB750 arrives...

Lepo, lepo...🙂
Pogotovo sto su uspeli da dignu i clock northbridg-a.
Jos kada stigne 45nm Phenom (i nadam se konacno omoguci sinhroni rad core-a i northbridg-a) bice to odlicna platforma!

SB750 - Novi AMD Southbridge

Ovo je kranje neočekivano ali izgleda da je AMD uspeo da napravi southbridge koji omogućuje boljo OC Phenom procesora???
http://www.anandtech.com/weblog/showpost.aspx?i=471

Još kad bi i one funkcije za koje southbridge prvenstveno služi radile kako valja gde bi im bio kraj?

P.S. A možda je jednostavno Foxcon konačno napravio AMD ploču sa pristojnom naponskom sekcijom.

Još da je okačio rezultate u testovima pa da vidimo kako se Phenom na 3,5GHz nosi sa Yorkfieldom. Ceo tekst ima negativan ton. Možda AMD i nije odabrao najbolji sajt da promoviše aktuelnosti iz njihove kuhinje.

Još da je okačio rezultate u testovima pa da vidimo kako se Phenom na 3,5GHz nosi sa Yorkfieldom. Ceo tekst ima negativan ton. Možda AMD i nije odabrao najbolji sajt da promoviše aktuelnosti iz njihove kuhinje.
Ne znam sta je negativno u tekstu. Tema je ACC i da li je to marketinska zvaka ili tehnologija koja stvarno radi. Kao sto se moze procitati, to je nesto sto stvarno radi i omogucava znacajno bolji overclock Phenoma.

Koja bi bila poenta poredjenja rezultata sa Yorkfieldom. Pa to je i dalje onaj isti K10@65nm?!

Konacno.... Kad mogu da se ocekuju revizije svih chipsetova? Ili ce da nose nove oznake?

Ne znam sta je negativno u tekstu. Tema je ACC i da li je to marketinska zvaka ili tehnologija koja stvarno radi. Kao sto se moze procitati, to je nesto sto stvarno radi i omogucava znacajno bolji overclock Phenoma.
Koja bi bila poenta poredjenja rezultata sa Yorkfieldom. Pa to je i dalje onaj isti K10@65nm?!
Ton teksta nije pozitivan, pun špekulacija o načinu na koji AMD postiže bolji OC.

Logično ga je porediti sa Yorkfieldom zato što je on aktuelni quad core od Intela. O Phenomu se govorilo da se sjajno skalira, da ga usporava niža frekvencija northbridge-a... Evo sad su oba stavke popravljene pa rekoh, dobro bi bilo videti konkretne rezultate.

Bre ako su Grci uspeli da postignu rezultat sa Phenom X4 9950 BE od 3.57 GHz sa stock kulerom, i to sa SB600 ili SB700 juznim mostom, onda ce uspeti da se dogura mozda cak i do 3.75 do 3.8 GHz sa SB750 juznim mostom.

Zar ne ?

Bre ako su Grci uspeli da postignu rezultat sa Phenom X4 9950 BE od 3.57 GHz sa stock kulerom, i to sa SB600 ili SB700 juznim mostom, onda ce uspeti da se dogura mozda cak i do 3.75 do 3.8 GHz sa SB750 juznim mostom.

Zar ne ?
Jel mislis da Grci nisu sposobni za vise od 3.57 Ghz ? :d
Pitanje je samo na kojem taktu im je stabilan taj procesor.
Kojih ploca sa SB750 ima kod nas?

Za sada ni jedna! 😉

Poslednja izmena:
Gigabyte GA-MA790GP-DS4H
Dosta siromasan test, prakticno je testirana samo int. grafika/side port, o sb750 hdd i usb performansama i overkloku ni reci. Cena na neweggu 140$.

Foxconn je bas simpa, dosta bolji layout od GA.

Imacu na testu Foxconn veoma brzo 😉 Pa javljam utiske 😉

Mogao bih da vidim to kako radi. 😉

Tebe sam i imao u planu kao testera 😉 Ipak ti to mozesh da uradish bolje od bilo koga drugog...

Poslednja izmena:
Na više mesta sam naišao na informaciju da SB750 ne podržava NCQ. Da li je to moguće, tj. istinito? :trust:
Ako jeste, to je po meni ogroman minus za AMD.

Na više mesta sam naišao na informaciju da SB750 ne podržava NCQ. Da li je to moguće, tj. istinito? :trust:
Ako jeste, to je po meni ogroman minus za AMD.
Sa techreport-a sve.
For now, let's turn our attention back to the SB750. This is actually a new chip, but apart from ACC, we're looking at the same core logic as the SB700, which is essentially a die-shrunk SB600. Unfortunately, AMD's longstanding issues with AHCI Serial ATA controller configurations persist in the SB750, all but forcing users to run the south bridge in plain old IDE mode. That's not the end of the world, but IDE mode doesn't support Serial ATA perks like hot swapping and Native Command Queuing.
The Serial ATA disk controller is one of the most important components of a modern core logic chipset, so we threw each platform a selection of I/O-intensive storage tests using a Western Digital Raptor WD1500ADFD. Testing was conducted with the SB700 running in AHCI mode, which is necessary for Native Command Queuing, using the latest drivers supplied by AMD.

AMD's older SB600 south bridge had numerous problems running in AHCI mode. It required a Vista hotfix to work properly, and you'd need an external storage controller to get the operating system installed. The hotfix fortunately isn't required with the SB700. However, if you want to get Vista running in AHCI mode, you have to first install the OS in IDE mode, then swap the hard drive to an auxiliary storage controller running on the same system, switch the SB700 to AHCI mode and install the necessary drivers, and then move the hard drive back to the south bridge. It's ridiculous to ask users to jump through hoops just to enable AHCI. AMD should have worked closer with Microsoft to prevent a documented problem with an old south bridge chip from afflicting the new SB700
A documented compatibility problem between Windows Vista and the 790FX chipset's SB600 south bridge component currently complicates running drives in AHCI mode. As Microsoft notes:

When you try to install Windows Vista on a portable computer that uses an ATI SB600 Series chipset, each driver may take a long time to install. Therefore, the Windows Vista installation process may take several hours.

That's if it works at all. One can install Vista by putting the SATA controller into IDE mode, but AHCI mode is necessary to take advantage of Native Command Queuing and SATA device hot-swapping, so it's not a trivial capability to lose.

With a hotfix from Microsoft, we were able to get drives running in AHCI mode on both boards. However, doing so quickly all but requires an auxiliary storage controller. Vista must be installed with the south bridge running in IDE mode. You then have to move the hard drive to a secondary controller, switch the south bridge to AHCI mode, and apply the hotfix and necessary drivers before swapping the drive back. This problem should be resolved by Vista Service Pack 1, but without slipstreaming, that won't necessarily make the installation process any easier
http://support.microsoft.com/kb/931369
http://techreport.com/articles.x/15256/1
http://techreport.com/articles.x/14261/10
http://techreport.com/articles.x/13832/5
Znaci podrzava NCQ ali je neophodno koristiti AHCI mod. Ja imam sb600 i koristim IDE mod, kasnije sam instalirao sp1 na vista-i x64.
Kada nabavim instalaciju x64 sa integrisanim sp1 probacu instalaciju u AHCI modu.

Poslednja izmena:
@Preacher
Hvala za info.
Tako nešto je već Ok, definitivno će kombinacija 790GX + 45nm Phenom ući u razmatranje pri sledećem upgradeu. 🙂

Nemojte me drzati za rec ali valjda su zvanicno najavljivane za septembar...mada ima ih vec u inostranstvu.

Poslednja izmena:
Nedjo ne treba smajli uopšte. :d Ovo potpisujem i potvrđujem. Ne mogu da poručim valjano robu već danima. Lageri su katastrofa kod svih dobavljača. 😀

Na xtreme systems forumu vec ima onih sa SB750 plocama i postovanim rezultatima, ali je cinjenica da i dalje BIOSi ne daju ono sto je obecano i prikazano na preview opisima proslih nedelja.
Osim onog svabe koji je navodno "smrz'o" Phenom i kloknuo na 4GHz sa Foxconn A79-S plocom te uspeo da digne sistem ostali rezultati su daleko ispod prikazanih 3.4-3.5 GHz.

http://www.xtremesystems.org/Forums/forumdisplay.php?f=58

Dok ne stignu bolje verzije BIOS-a juriti novu SB750 plocu samo zbog boljeg overkloka trenutno je besopotrebno.
Npr. moj 9950 (@1.38V sa 790FX+SB600) butuje i na 3.2 GHz bez problema, izvrsava i 3DMark06 i Crysis benchmarke (cak i pod vistom64), ali Prime mi puca. Ocigledno me zapao odlican primerak CPU-a i verovatno sa SB750 plocom bih dobio jos barem 300MHz (obecanih prema previewima), ali dok ne bude vise ploca na trzistu - ne zurim.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno