zokocx
Slavan
- Učlanjen(a)
- 17.02.2007
- Poena
- 465
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Ryzen 5900X & Noctua NH-D15S chromax.black
- Matična ploča
- Gigabyte X570 AORUS Ultra
- RAM
- G.Skill Trident Z Neo DDR4 2x16GB 3600Mhz 16-16-16-36 1T
- GPU
- MSI RTX 4080 16GB Suprim X
- Storage
- Samsung 980 Pro 1TB, 970 Evo Plus 1TB, Intel 545s 512GB SSD, Seagate 2TB HDD
- Zvuk
- Creative Inspire 5.1 P580
- PSU
- Corsair RM1000x
- Kućište
- Fractal Design Torrent RGB (Black TG Light Tint)
- Monitor
- LG 38GN950-B
- Miš & tastatura
- Logitech G502, ASUS ROG Strix Flare II Animate
- Ostale periferije
- Glorious Model O
- Mobilni telefon
- Realme GT2
- Pametni uređaji
- Kindle Paperwhite 11th gen.
- Pristup internetu
- Optički internet
E sad malo lupaš.+ zbog veceg uticaja kozmicke radijacije (i bice sve vise i vise uticaja, sto su manji proizvodni procesi, a nece niko preventivno, ili sad dok su kvarovi < 5% uloziti kinte da se ojacaju protiv radijacije, jer ce biti jos skuplje), a tek ECC memorija ko zna kad ce za consumer, a takodje skupoca problem
+ losija kontrola kvaliteta proizvodnje samih procesori i njihovih tehnologija, pa vise dolazi polu-falicno iz fabrike
Jel ti znaš koliko godina unapred se testiraju materijala i sam proizvodni proces pre nego iole izađe prvi wafer za finalni proizvod?
Ne znam da li si čuo za IMEC (Interuniversity Microelectronics Centre) pre nego ASML nešto pokuša da napravi što se tiče litografije ili neko krene da pravi čipove od novih materijala sve se to kod njih istražuje godinama.
Tako da znaju oni vrlo dobro koliko silikon može temperature i struje da izdrži i određene kombinacije materijala.
To što se dešavala degradacija i9 13. i 14. gen je što Intel nije ti ispoštovao jer i prošle generacije procesora su boostovale do maksimuma.
Pogledaj samo grafičke kartice kod njih postoji boost clock od ko zna kad. I sve je fora da temperatura bude što niža i voltaža po specifikacijama.
Neću da ih branim, imaju oni sigurno fore kako štede na nekim delovima ili u samom procesu sklapanja, ali sam čip da naprave kako treba moraju da ispoštuju stotinak koraka tako da tu mislim da nemaju prostora da nešto zakinu.
Dok recimo neki materijala za kontakte na štampanoj ploči mogu, ili termalnu pastu/padove.
ECC memorija postoji od početka 90-tih. Jeste da bi bilo lepo da to postane standard i kod običnih računara, ali izgleda nema potrebe.
A i danas većina boljih matičnih ploča ima podršku za takvu memoriju znam da AMD Ryzen ima, za Intel ploče nemam pojma.
Pa kome je to bitno neka pazari ECC memoriju. Znam da Linus Torvaldsu je bitno kad kompajlira Linux kernel za komšijinog klinca dok igra Roboblox nije.