Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
+ zbog veceg uticaja kozmicke radijacije (i bice sve vise i vise uticaja, sto su manji proizvodni procesi, a nece niko preventivno, ili sad dok su kvarovi < 5% uloziti kinte da se ojacaju protiv radijacije, jer ce biti jos skuplje), a tek ECC memorija ko zna kad ce za consumer, a takodje skupoca problem

+ losija kontrola kvaliteta proizvodnje samih procesori i njihovih tehnologija, pa vise dolazi polu-falicno iz fabrike
E sad malo lupaš.
Jel ti znaš koliko godina unapred se testiraju materijala i sam proizvodni proces pre nego iole izađe prvi wafer za finalni proizvod?

Ne znam da li si čuo za IMEC (Interuniversity Microelectronics Centre) pre nego ASML nešto pokuša da napravi što se tiče litografije ili neko krene da pravi čipove od novih materijala sve se to kod njih istražuje godinama.

Tako da znaju oni vrlo dobro koliko silikon može temperature i struje da izdrži i određene kombinacije materijala.
To što se dešavala degradacija i9 13. i 14. gen je što Intel nije ti ispoštovao jer i prošle generacije procesora su boostovale do maksimuma.
Pogledaj samo grafičke kartice kod njih postoji boost clock od ko zna kad. I sve je fora da temperatura bude što niža i voltaža po specifikacijama.

Neću da ih branim, imaju oni sigurno fore kako štede na nekim delovima ili u samom procesu sklapanja, ali sam čip da naprave kako treba moraju da ispoštuju stotinak koraka tako da tu mislim da nemaju prostora da nešto zakinu.
Dok recimo neki materijala za kontakte na štampanoj ploči mogu, ili termalnu pastu/padove.

ECC memorija postoji od početka 90-tih. Jeste da bi bilo lepo da to postane standard i kod običnih računara, ali izgleda nema potrebe.
A i danas većina boljih matičnih ploča ima podršku za takvu memoriju znam da AMD Ryzen ima, za Intel ploče nemam pojma.
Pa kome je to bitno neka pazari ECC memoriju. Znam da Linus Torvaldsu je bitno kad kompajlira Linux kernel za komšijinog klinca dok igra Roboblox nije.

+ losija kontrola kvaliteta proizvodnje samih procesori i njihovih tehnologija, pa vise dolazi polu-falicno iz fabrike
onda lepo ne naplatis svoj procesor 500eur nego 150eur i znamo na cemu smo. ako platim cpu 500eur ocekujem da je savrsen jer je to high end ne entry level polu skart.

Dokle god se prodaju procesori po 500e ili kojoj već ceni, biće ta cena. Kome se ne svidja, taj ne kupuje i čeka da ze pojavi savršen procesor.

Tako da znaju oni vrlo dobro koliko silikon može temperature i struje da izdrži i određene kombinacije materijala.
tako da tu mislim da nemaju prostora da nešto zakinu.
haha, nije bas sve cakum pakum iza kulisa xD
Jel ti znaš koliko godina unapred se testiraju materijala i sam proizvodni proces pre nego iole izađe prvi wafer za finalni proizvod?

Ne znam da li si čuo za IMEC (Interuniversity Microelectronics Centre) pre nego ASML nešto pokuša da napravi što se tiče litografije ili neko krene da pravi čipove od novih materijala sve se to kod njih istražuje godinama.
Kao sto slavno Mike Tajson rece, isto vazi, Teorija i labaratorija imaju plan i program za sve dok ih ne razmlati leva pesnica realnosti manufakture i desna pesnica troskova i zarade firme i produktivnosti zaposlenih u facu kad sve to treba fizicki da se stanca na veliko na duge staze a da firma i investitori ne propadnu xD

Istrazivanje nije = manufakturi i stabilnosti i rastu firme

sve moze da se u teoriji odredi i proceni, i u labaratorijskim uslovima i malim pilot programima pokaze i dokaze, i posle cak i u masovnoj proizvodnji uz svu prisnu saradnju i napred-nazad komunikaciju i ispomoc celo vreme, moze da se dogodi lagano cvrc milojko na mnogo razlicitih nacina xD

ceo lanac proizvodnje je nekad malo bolji, nekad malo losiji, nema danas, provalil smo kako treba i sad ce to zauvek sve samo od sebe ko podmazano da ide xD, to sto je to tako bilo ranije <2019, pa lako je da sve ide podmazano kad nema globalnih potresa

sad su dosla neka nova vremena, i nova vremena donose novo-normalan manjak konsistentnosti i nestabilnost na hiljada razlicitih nacina, cekamo da prodju i da se planeta udruzi da ponovo zajednickim snagama razvijamo sve

onda lepo ne naplatis svoj procesor 500eur nego 150eur i znamo na cemu smo. ako platim cpu 500eur ocekujem da je savrsen jer je to high end ne entry level polu skart.
pre ce biti da treba skuplje a ne jeftinije, pa treba da se plati sav taj extra dodatan rad zaposlenih da ispeglaju platforme, pa sve greske i skart, to sve firma mora nekako da pokrije, radnici skupi do zla boga, a margine tanke tanke xD

Poslednja izmena:
Dokle god se prodaju procesori po 500e ili kojoj već ceni, biće ta cena. Kome se ne svidja, taj ne kupuje i čeka da ze pojavi savršen procesor.
Bas tako, masa odredjuje, + evo sa Intel-om, Apokalipsa sa 13-tom i 14-tom serijom, al sredili sve sa 200-tom i 200 plus serijom i sad je na primer 250K plus sam po sebi ne racunajuci mrtvu platformu bastion stabilnosti i najboljeg dobijenog za ulozeni novac

Posledice za firmu za probleme uvek kaskaju, treba par godina nekad i pola decenije da se oseti, Kurslus za AMD ce tek da bude ako Zen 6 bude problematican previse

Kako su napravili AMD5 platformu i tu seriju 9000, treba ti doktorat da namestiš sve.

Ja sam isto od prvog dana udario fiksnu voltazu, ne zanima me indijci sta su napisali u BIOS-u ili ko god, dobro da im i manuelna funkcija nije broken
Capture.PNG
Ovo su moja podesavanja koja su stabilna junacki vec duzi period.
I da to sto svi oni pisu da im temp 95c moze bez problema i te fore, to neka pricaju svojoj babi i nekom drugom, to se kosi sa mnogim drugim teorijama i ostalim cudima. Ja ga koljem odmah od starta i svakako svuda gura kao lud frejmove i slicne stvari. Sada ce vecina reci da ne dobijam svoj maksimum ali ja mislim da gubim 10~% u odnosu na sav stock da bude, a ovako je hladniji i ne razmisljam o ikakvom spike koji moze malo da ga nagaravi xD

Custom PBO limiti su zakon, u kombinaciji sa CO. Više konfiguracija sam sklopio sa vazdušnim kulerima i drže procesor oko 80 stepeni.

U igraonici na malo jacim racunarima koristim 9800X3D i 9850X3d na maticnim Gigabyte B650 Gaming X AX uz EXPO profil sa G.skill 32gb trident z5 neo rgb ddr5 6000mhz cl30 kit bez ikakvih problema. Doduse 9850X3D sam relativno skoro uzeo.
Nisam pokusavao na standard racunarima 9000 seriju jer su mi tu AsRock ploce na kojima rade 7800X3D procesori uz EXPO profil bez ikakvih problema.
U principu se trudim da ne eksperimentisem previse.

Ubodem i vozim, ima garanciju.
3 godine, a mi od korone vozimo mašine i po 10 godina. Najpametnija stvar je sada čuvati mašine, ako treba oboriću maksimalne performanse ali iznad 75C mi ništa neće raditi, za mene je to već kvar a ovo što Intel i AMD pametuju pa puštaju čipove na 100C, neka hvala.

Ne prelazi 80 stepeni uz 360 AIO, tako da to nije problem.

3 godine, a mi od korone vozimo mašine i po 10 godina. Najpametnija stvar je sada čuvati mašine, ako treba oboriću maksimalne performanse ali iznad 75C mi ništa neće raditi, za mene je to već kvar a ovo što Intel i AMD pametuju pa puštaju čipove na 100C, neka hvala.
Upravo ja to pricam. Te temperature su ko da imam motor sa unutrasnjim sagorevanjem, i te njihove price neka okace macku o rep, natezu silikon do maksimuma to se vidi vec poslednjih par generacija

natezu silikon do maksimuma to se vidi vec poslednjih par generacija
nije samo ovo,

nija ista priroda temperature pre chiplet/tile procesora i sad, razlicita je gustina toplote (kao kad burgijas nesto veca je toplota gde se busi al ne i odma pored)

odvajanje logike im je omogucilo da nju raspale da radi na vecim temperaturama bez posledica, sto je odlicno za buducnost ljudske rase

jer procesori i graficke koji mogu da rade na vecim temperaturama = manja potrebna velicina radijatora za hladjenje u svemiru

nije samo ovo,

nija ista priroda temperature pre chiplet/tile procesora i sad, razlicita je gustina toplote (kao kad burgijas nesto veca je toplota gde se busi al ne i odma pored)

odvajanje logike im je omogucilo da nju raspale da radi na vecim temperaturama bez posledica, sto je odlicno za buducnost ljudske rase

jer procesori i graficke koji mogu da rade na vecim temperaturama = manja potrebna velicina radijatora za hladjenje u svemiru
Ja zimi se kuvam, leti se kuvam sve zbog grejalice pored mene 😀
Ali sta ces takve su danas ove generacije komponeti

Ja zimi se kuvam, leti se kuvam sve zbog grejalice pored mene 😀
temperatura nije direktno proporcionalno sa kolicinom toplote, ne kuvas se vise xD, cak sta vise manje se kuvas sa vecom temperaturom, barem na AMD-u

Procesori rade na vecoj temperaturi a prave manje toplote (zbog "heat flux", gustina toplote po kvadratnom milimetru je veca)
Ali sta ces takve su danas ove generacije komponeti
Da, postale su nesto sto smo citali u Cyberpunk, Sci-Fi knjigama xD

Poslednja izmena:
Ja sam namestio da idem do 70c i to mi je ok. Oborio sam PPT EDC i EDC. Svašta još nešto sam oborio i meni je ok. 9950x3d.
socV 1.056v pokazuje bios HW info čita 1.037v ko je u pravu pojma nemam.
Ram radi na 1.216v i meni je to prihvatljivo. Nervira me što dok sam ja sve shvatio kako i šta da namestim, odrao sam se.
Napravili platformu, da moram da studiram za ovo.
Da li sam ja nešto umislio ali AM4 mi je delovao jednostvnije.

Poslednja izmena:
Ja sam samo pbo stavio na +200, curve za all core(nemam zivaca da se bavim pojedinacno zbog 1-2c) na -10, nece dalje, fclk 2133, uclk 3200 1:1 sa DDR5 koji je na 6400Mhz i sve sljaka super, procesor u igrama ne prelazi 65C, a dok compajluje shadere na 100%, ide do max 75C.
Ja sam prezadovoljan, a radilo je i default vrhunski.

I koliko si dobio na taktu sa +200 mhz? Si ispratio takt?

Takt mi je u igrama najcesce na 5600-5650Mhz, all core, sto je 150-200 realnih Mhz, ne racunam kratke izlete na 5700Mhz.
Prime95 small fft je isao na 76C, dok ga je interesantno, TestMem5 oterao na 81C na sekund i spustio na ispod 70C.

Evo i neki SS kako je bilo(ne obracaj paznju na ovaj media player, to sam ja drugu slao razliku u odnosu na 5800x3d)

Ovo su max brzine koje sada idu preko 5.7Ghz, ali nisu odrzive u nekom radu.

Ja se izvinjavam sto spamujem temu, ali sam uzeo malo da cackam i podesavam, pa delim dok ne zaboravim sta sam stavljao, nije ovo jos finalno, ali dosta bolje.
Smanjio fclk na 2000 zato sto je izbacio error na 2ci i stavio curve na -20 i dobio jos frekvencije(dok x870e moze da pegla 2000 fclk i drzi i dalje 3200Mhz za uclk i memoriju 1:1), a stavicu i SS kako radi u Space Marine 2 koji je cpu heavy, oko 200Mhz je dobijeno u realnosti u odnosu na onu gore stock sliku.
Uspeo je cak da dotakne 5.8 Ghz, naravno ne pod naporom 🙂
Ne moze bas kao stari 5800x3d da dotakne -30, ali sam bas generalno zadovoljan kako radi.
Cisto da neko ne misli da se dobija neko ludilo, sve ovo ovde znaci svega nekoliko procenata, ovo sve cisto radim sto "volemo mi to tako malo" 🙂

Prilozi

• Screenshot (15).png
    Screenshot (15).png
    1.6 MB · Pregleda: 26
  • Screenshot (6).png
    Screenshot (6).png
    4.1 MB · Pregleda: 11
  • Screenshot (4).png
    Screenshot (4).png
    3.6 MB · Pregleda: 14
  • Screenshot (31).png
    Screenshot (31).png
    3.5 MB · Pregleda: 14
  • Screenshot (41).png
    Screenshot (41).png
    568.2 KB · Pregleda: 8
  • Screenshot (40).png
    Screenshot (40).png
    4 MB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Znači na +200 se dobija otprilike oko 100mhz gore u odnosu na default? Tako sam i mislio, jer retko gde ide stvarno +200 boost.

Zapravo sam sada dobio realnih oko 200Mhz proseka, jako retko ispod, ali i jako retko iznad toga.
Identicna scena u Space Marine 2 je ranije bila 5425, sada 5650 i to mi je najrealniji pokazatelj, jer je staticka, a cpu zahtevna.

A u heavy testovima per core u CoreCycler, jel si probao to?

Evo ga Prime95 smallFFTs, 2-3 min radili, resetovao HwMonitor kada je pocelo.

Prilozi

• Screenshot (60).png
    Screenshot (60).png
    1.5 MB · Pregleda: 17
  • Screenshot (57).png
    Screenshot (57).png
    2.1 MB · Pregleda: 18
Nisam na to mislio, nema veze.
Pa zar nisi pitao koliko je Mhz pod naporom, koja je razlika?
Vratio sam na default i uslikao ti razliku, pustio 2-3min cisto da se vidi i min i max.
Isto ispada oko 200Mhz.

Ili si mislio da testiram svaki core posebno? Tek sam sada skontao zasto si spomenuo CoreCycler...
Nemam niti volje, niti zivaca za to, prosto mi je nebitno 🙂
Tu bih onda sebe vec povukao da setujem curve za svaki core posebno, a to me onda vuce da odradim ceo rucni overclock i vidim dokle sve to moze...bas ne zelim da se uvucem u to 🙂
Pogotovo sto se 9800 pokazao kao djubre koje voli da se pali, pa ne bih ja da budem taj koji dokazuje da 9850 nije nista bolji 😀

Ili ocekujes da ce pod single core opterecenjem nesto biti drasticno drugacije?

@kriptoacc
Omasio si poentu razgovora i tih slika, procesor je odavno istestiran.
Samo testmem5 sa 32Gb usage i 150% Cpu(extreme1@anta777 profil) je uspeo da pokaze nestabilnost infinit fabrika, svi ostali stress su radili satima bez problema, a Prime ti tu najmanje govori.

Poslednja izmena:
Pa zar nisi pitao koliko je Mhz pod naporom, koja je razlika?
Vratio sam na default i uslikao ti razliku, pustio 2-3min cisto da se vidi i min i max.
Isto ispada oko 200Mhz.

Ili si mislio da testiram svaki core posebno? Tek sam sada skontao zasto si spomenuo CoreCycler...
Nemam niti volje, niti zivaca za to, prosto mi je nebitno 🙂
Tu bih onda sebe vec povukao da setujem curve za svaki core posebno, a to me onda vuce da odradim ceo rucni overclock i vidim dokle sve to moze...bas ne zelim da se uvucem u to 🙂
Pogotovo sto se 9800 pokazao kao djubre koje voli da se pali, pa ne bih ja da budem taj koji dokazuje da 9850 nije nista bolji 😀

Ili ocekujes da ce pod single core opterecenjem nesto biti drasticno drugacije?

@kriptoacc
Omasio si poentu razgovora i tih slika, procesor je odavno istestiran.
Samo testmem5 sa 32Gb usage i 150% Cpu(extreme1@anta777 profil) je uspeo da pokaze nestabilnost infinit fabrika, svi ostali stress su radili satima bez problema, a Prime ti tu najmanje govori.
Prime large(small nista ne znaci) govori dosta o memorijskom kontroleru koji se nalazi gde?CoreCycler govori dosta o stabilnosti samog pbo-a. Testmem extreme je mator, postoji ryzen3d profil koji pokazuje dosta više, ali dobro, znaš ti to sve, šta imam ja da ti pričam.

Nazad
Vrh Dno