Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pokušaću da reklamiram ploču svakako,pa kako bude biće. Problem je što je uzeta u Iponu preko kp lika,moguće da će biti natezanja,al šta je tu je. Krivo mi je što sam sa prave zdrave situacije sa 5800x i B550 Tomahawk koji su godinama radili stabilno,uleteo u nesto daleko skuplje,i u startu popio danglu 😡😡😡
Zato sam ja ostao na AM4, vazdan neki problemi sa novijim.

Kod mene nikakvih problema do sada sa tim pločama i raznim procesorima.
Do sada sam imao kombinaciju tih ploča X870 Tomahawk sa raznim procesorima, barem 10 seta u zadnjih 6 meseci, nikad ni najmanji problem. Dok recimo Asus ROG x870e nekoliko problematicnih na otprilike istom broju setova.
Kolega koj ima problem bi mogao da pokusa sa drugim CPU-om takodje.

Nudio sam mu 9900x da proba pa se nećka😂

Ubacio 9950x3d umesto njega

Ne znam sto vise ljudi ne uzima 7800x3d,em mnogo jeftiniji,em samo 3-5% sporiji,em nema problema s njim

Pa zato što je stara i prevazidjena tehnologija,vidiš da se naš nebeski narod prima na 9000 seriju,jer tu je budućnost...

Nego,primetio sam jedan čudan "obrazac" vezaan za tu 9000 seriju iz budućnosti.......očigledno da postoji neki problem,da li sa procesorima da li sa pločama,ima manje više problema u funkcionisanju,samouništavaju se procesori.....i onda kad se povede rasprava o tome,uvek se javi nekoliko likova koji tvrde otprilike "ja instalirao jedan ili 5 sistema sa 9000 serijom i nikada nikakvi problemi"......pa eto,sad ko je dovoljno hrabar (ili možda lud) da rizikuje sa tom 9000 serijom,samo napred...(?!)

pa eto,sad ko je dovoljno hrabar (ili možda lud) da rizikuje sa tom 9000 serijom,samo napred...(?!)

def vise nego sto su procesori istorijski imali, ali ipak ne prelazi 2.5% reklamacija za celu 9000 seriju sto je isto kao Intel za Core Ultra 200 seriju, sto je nije extra, al nije apokalipticno racunajuci koliko puno proda 9800x3D procesora

To jeste Puget, oni su verovatno vec doterali bios, tako da nije bas 1:1 za consumer trziste, al zato imamo mindfactory podatke

MF-Ryzen-9000-7000-Intel-RMA-rates.jpg

Poslednja izmena:
Nije do x3d kesa rekao bih, 7800x3d ima najmanji procenat RMA od izlistanih

9000 je prvi gde su fizicki zamenjena mesta jezgrima i 3d cache

9000 je ispod ccd, a 7000 iznad ccd

moguce da i to igra neku ulogu na duze staze

Na 9000 bi zamena mesta trebalo da donese boljitak u odvođenju toplote, jedino ako su nešto zeznuli u dizajnu.

Ma nema veze to sa samim procesorom, nego sa bios-om i naponima koji nisu podeseni kako treba.
Primera radi, expo automatski stavi soc na 1.3 kada, sto je mnogo, tacnije to radi kod mene na 1.15v. Sve zavisi od primerka do primerka, ali 1.3v je gornja granica ako mene pitate, to opet zavisi od procesora koliko je raspolozen sa pomenuti napon.

ko dijete kad sjedne na tutu...
tenor.gif

IMAG4198.jpg

Postoji i Asus B850 slucajeva gde crkavaju i dalje 😕

ostave ljudi soc na auto..mislim da je kod asusa na difault 1.2..al sto rece kriptoacc, namjestis na 1.15 i probaj..

I sa fixovanim su crkavali. Nema pravila.

ostave ljudi soc na auto..mislim da je kod asusa na difault 1.2..al sto rece kriptoacc, namjestis na 1.15 i probaj..
1.2 jeste dok ne stavis expo 6000cl30, onda ode gore., zavisi od ploce i biosa. Meni na 6200cl30 stoji na 1.15v rock stable, naravno rucno.

Do sada sam imao kombinaciju tih ploča X870 Tomahawk sa raznim procesorima, barem 10 seta u zadnjih 6 meseci, nikad ni najmanji problem. Dok recimo Asus ROG x870e nekoliko problematicnih na otprilike istom broju setova.
Kolega koj ima problem bi mogao da pokusa sa drugim CPU-om takodje.
Upravo probao 9900x,isti đavo kao i sa 9800x3d. Ploča ide na reklamaciju.

Upravo probao 9900x,isti đavo kao i sa 9800x3d. Ploča ide na reklamaciju.
Bad luck, bas. Navedi im obavezno da si isprobao i sa drugim CPU-om i da se isto ponasa. Hoce oni da se naprave ludi i kao "mi smo testirali sa tim i tim modelu bez problema".

Bad luck, bas. Navedi im obavezno da si isprobao i sa drugim CPU-om i da se isto ponasa. Hoce oni da se naprave ludi i kao "mi smo testirali sa tim i tim modelu bez problema".
Biće to sve lepo dokumentovano i prezentovano,pa šta mi Bog da 🙂
U međuvremenu poručen Msi Tomahawk B650,valjda ću sa "starudijom" imati više sreće 🙂

Meni deluje sa su se B650 poče generalno dobro pokazale.

Videćemo, naterao sam ga najpre da testira memoriju😁

Nema memorija veze sa spucavanjem senzora temperature,al ajd,provericemo i memoriju 🙂

Biće to sve lepo dokumentovano i prezentovano,pa šta mi Bog da 🙂
U međuvremenu poručen Msi Tomahawk B650,valjda ću sa "starudijom" imati više sreće 🙂
ja sam baš zbog toga krajem prošle godine kupio b650 ploču(konkretno msi tomahawk) i 7600x. nisam primetio bilo kakve probleme koje si ti imao sa tom pločom x870 tomahawk.

Ispada što novije uzmeš sve je lošije u svim segmentima.

Pa i ne mora da znači 😀 od kako sam spakovao mašinu letos, 0 problema, jedino to treniranje memorije me nerviralo što mora da se isključi pa boot potraje minut dva, 'problem' rešen tako što ga i ne gasim, stoji u pozadini u leru i bleji dok ga ne koristim (pušta muziku), drugačije mi i ne radi ovo prebacivanje Logi miša i tastature odjednom. Podesio sam kako je već ovde navedeno par puta u vezi BIOS podešavanja, sleep, memorija na expo 6000CL30 i nekih ~20-25CO i teraj, mislim da ništa više nisam ni imao želju da čačkam da ne bih poremetio nešto od tih podešavanja koja potencijalno naprave sr...
Tako da mi je ovo praktično prvi desktop koji sam sklopio i ni probao nisam, što bi rekli, koliko može da razvije. 😀

Ja sam naleteo na čudno ponašanje sa AM5 platformom tj. B850 čipsetom.

Problem je takav da se Windows samo zamrzne bez BSOD i bez loga u Event vieweru. Jedino što pomaže je hard reset. Ovo se dešava totalno radnom (idle, igra, posao).

Pisao sam i ranije da mi je pomogodlo isključivanje C-state ali to nije dugo potrajalo.

U poslednjih 6 meseci testirao sam apsolutno sve što se moglo testirati i podešavati ali bez uspeha. Random system freeze je tu. Nekad se desi jednom u 3 dana, nekad jednom u 7 dana. Najgore je što je baš random. Ne postoji ništa što može da ga najavi.

Još zvanično nisam utvrdio glavni uzrok ali sam blizu. Za sada najstabilnije rešenje mi je promena usb receivera miša iz USB3 u USB2 port. Freeza nije bilo 20 dana. Rešenje sam iskopao na jednom forumu gde je čovek imao problem sa Wifi usb recevier-om.

Sve default od podešavanja procesora i rama?

@Alex Da li u to spada i testiranje biosa?

Nazad
Vrh Dno