Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Imam 8+2+1 rating 180W. za tih 8 Mosfet chipa za CPU. Siguran sam da može i više ali će se grejati,

ASrock B650M Pro RS

Ja gledao oznaku bez M, reko šta pričaš sada da ne može ploča. Dobro, ova jeste tanja sa naponskom. Što ne uze AsRock HDV? Ima odličnu naponsku.

Gledao sam Micro ploču sa što više opreme. Do sada sam uvek furao full ATX ploče više clase pa je dobar VRM podrazumevan. Promašio sam da vidim da ima samo jedan 8 pin. što je znak slabijeg VRM-a mada je odlično hlađen. b650 HDV/M2 ima isti VRM. ali je slabija sa PCIe., USB i drugim stvarima. 7900x sam uzeo kao "stop-gap" do 9950x za koga su obećavali, ili se bar mislilo, da će imati daleko nižu potrošnju od 7950x, kad ono trt.
Prethodna, Asus Prime x470 Pro je držala klokovan 5800x bez da se oznoji a prijatelju 5950x takođe.
Poslednja FX ploča, Gigabyte 990xa UD3 je trpela FX8350 na 4.9-5GHz na preko 280W i bez dodatnog ventilatora. Eno, još uvek radi kod kumovog klinca ali sa FX 6350. Dok nisu prešli na digitalni VRM, bilo je lakše naći kakav je VRM na prvi pogled.

HDV/M2 na azotu tera 7950X debelo klokovanog, tako da ta naponska je sposobna sasvim lepo. Ne bi smela ni tvoja onda da pravi probleme. Kakve su joj temperature tokom loada, si merio?
S druge strane, PPT/TDC/EDC podesiš lepo i uštrojiš potrošnju, a procesor ti bude kao na defaultu uz nižu potrošnju i temp. Kačio sam poredjenja za razne PBO limite ovde, pa baci pogled ako nisi. Ja ove procesore nikada ne bih držao na auto limitima, besmisleno je. Osim ako se ne ide na direct die.

Pa ja imam samo 7900x, što gođ mu radio, sve izuzev procesora je 'ladno k'o ********* na ledu. ~170w i već je temperatura processora problem mada ni to veliki 90c max kada se pogura i ništa ostalo. Nisam još stigao da očistim i prepakujem AIO, imaosamproblem sa montiranjem pumpe, mnogo kratki šrafovi ali sam našao malo duže. Detaljan pretres systema i 9950x će morati da sačeka do proleća kada me struja ne bude koštala kao pola cene processora🍸 ali tada ću sigurno da probam prvo na ovoj ploči pa nek bide šta ke bide :)

Da li se i kada ocekuje da izadje AMD 9xxx serija , koja ce biti ekvivalent 7500F ili 7600?

Kada skupe dovoljno škarta kao i uvek ili prodaja stane pa ih preimenuju kao sa Phenomom da opravdaju nižu cenu.

Ocekivano, na kasicicu kao Intel nekada, a cena ce biti veca naravno. Ne diraj nista, imas vec odlican pc za narednih 5 godina. :D

mart tek za 9950x3d, i izgleda nema tog hypa za performanse... ispade ce da idemo na obican 9950x

Vredi 98003D, za 1080p top, cak je i u vecim rezuloucijam bolji, ali je 1% u svakom slucaju najbolji koja god da je rezolucija sto je dosta bitno za ugodno igranje.

Tek sada vidim da nije kompletan procesor izradjen u 4nm vec samo core deo, dok je ostatak izradjen u 6nm procesu, kao i kod serije 7000.

1736337448013.png

Kakva su vam iskustva sa 9700X? Gledam da li da uzmem njega ili 7700X?
Takodje me buni, on je 65W, ali kasnije AMD je izbacio update da moze ili postaje 105W?

Kakva su vam iskustva sa 9700X? Gledam da li da uzmem njega ili 7700X?
Takodje me buni, on je 65W, ali kasnije AMD je izbacio update da moze ili postaje 105W?
Potrosnja se moze ograniciti u BIOS-u ako vam je to potrebno zarad boljeg rada u nekom malom kucistu, ako ne, bolje je ostaviti na vece vrednosti, posebno ako imate malo bolje hladjenje.

Ma uzeo sam Arctic Freezer 36, a kuciste je North XL.

Podesi mu PBO limite koje odgovaraju tvom hladjenju. Uvek sa custom limitima i CO može da se postignu bolji rezultati.

Za početak uključi ECO mode koji spušta potrošnju na 65W pa vidi kako se ponaša ali Arctic Freezer 36 može i preko 250W TDP u zavisnosti od provetrenja u kućištu.

Ako ne nameravaš da povećaš power limit na 9700x, preskoči jer je praktično kao 7700x.
Ako se dobro sećam testova kad je izašao 9700x, AMD je uštrojio PL na 9700x iz razloga pa nije bio ništa bolji od 7700x i digla se mala prašina oko toga...onda se neko setio da poveća PL, 9700x je prodisao i bila je primetna razlika u performansama, po cenu veće temperature naravno. Mada, ako ti je mašina za nezahtevnu upotrebu tipa internet, media, igre, zašto bi davao više para za 9700x i povećavao mu PL, je li...
Lično, 7700x je dobra kupovina, ne treba ti ništa jače i skuplje osim ako se serioznije ne baviš nečim. Ako ti treba nešto jače bolje juri 7900x ili 7800X3D ako se intenzivno igraš ili juri 9800X3D...

Previše je uštrojen 9700X na 65W, ja ga tako ne bih koristio nikada.

Nemam nikakve logike kupovati prethodnu seriju kada izasla nova. Naravno podrazumeva se kada je kupovina novog olgasi su vec nesto drugo.

Isti slucaj je kod mene. Ne radi na 9000 seriji a Unwinder (autor) je zatvorio thread na Guru3D forumu. Mozes da probas da podesis da koristi podatke o senzorima od AIDA64 ili HWiNFO64. Za HWiFO64 mora da se ukljuci shared memory a ta opcija je aktivna samo kratko vreme u free verziji.
Added experimental support for AMD Ryzen 9xxx CPUs:

Ako imate Ryzen 9800x3d nemojte flešovati najnoviji bios, jer nećete moći da pokrenete računar čak i vracanjem starog biosa.
Izvor: https://www.guru3d.com/story/ongoin...a-1203a-patch-a-firmware-and-ryzen-7-9800x3d/
Izgleda da sam onda bio dovoljno srecan da zaobidjem metak. Trenutno sam na najnoviji bios od B650M HDV maticne ploce, pre neki dan flashovo, ali preko flashback dugmeta, ne biosa... Samo da obavestim ako nekog zanima sve radi bez problema, ali naravno to ne mora da znaci da ce svima isto biti.. 1738180780520.png

Vrh Dno