Lupate neke cifre 30~50% bolji 1%, gde u koliko to igara čak i da je to tačno?
Lupanje bi bilo da neko tvrdi nesto bez ikakvog dokaza.
Ja sam servirao dokaze crno na belo u par igrica gde 9800X3D je mnogo bolja opcija nego 14900ks, jos ako pricamo o stock performansama 14900ks bi u tim igricama bio jos slabiji naspram 9800x3d. Zapamtimo da vecina ljudi ne overklokuje sisteme pa cak ne zna ni XMP da upali i tako koriste sistem.
Cak sam i sam rekao, ako mislis da lupam gluposti, zasto lepo ne skines npr FiveM pa da udjemo na isti server i testiramo performanse kako bi se ti sam uverio, ali ti ces ponovo da vodis tvojim i da objavis neki rezultat neke igrice na podesavanjima gde je graficka bottleneck, pa logicno je da ce oba procesora biti skoro ista.
To je kao kada bi neko uporedjivao 7995wx u single core performansama ili softveru koji moze da iskoristi 4 ili 8 jezgra maksimum istovremeno, ako ista razlika izmedju 7950x, 9950x, 14900ks kao i 7995wx bi bila veoma mala, jedino stab bi pravilo razliku bi bio IPC i memorija, zasto?
Zato jer je sam softver limitujuci faktor u tom primeru bi bila graficka umesto softvera. Kada testiras neku igricu gde je graficka bottleneck onda.
Cak sam i sam rekao postoje igrice gde je Intel ponovo ok, ali igrice koje ja igram i na stotine hiljada ljudi dnevno je 9800X3D ocigledno iz neba bolja opcija, prvo ti nece trebati maticna ploca od 700 eura, procesor isto i ram od +200 da bi mozda dostigao 50-85% tih performansi koje skoro stock 9800X3D ima..
Evo ja sad mogu da budem kvaran i da pokažem ovaj jedan primer igre koja isključivo MP igra gde se vidi na kraju testa da je 13700k praktično bolji od 9800x3D.
Ja nisam kvaran niti mi je to cilj, jednostavno gledam sa prespektive koja kupovina je najbolja za igrice u kojima uzivam kao i generalno koja je +EV opcija. Vecinu ne zanima kako fortnite radi na ultra grafikama nego na competitive podesavanja.
Reci ti meni koliko ima casual gejmera, a koliko gejmera koja igra igrice koje su competitive. Eto pogledaj sam, CS2, Lol, Dota, Fortnite i sve ostale igrice, vecina playerbase-a ne igra te igrice na ultra ili high podesavanjima u 4 ili 8k rezolucijama, nego je vecina na 1440p i 1080p displayeve sa podesavanjima koja daju najvise prednosti kako bi videli protivnika lakse.
Ali ako si u godinama i te igrice te ne zanimaju onda lepo drzi se njih i to je to, na kraju dana konkurencija je dobra stvar kako neka kompanija ne drzi monopol godinama (Cough cough intel i 4 Jezgra koja su bila dugo godina sve dok AMD nije izbacio 8 jezgreni cip na consumer marketu i onda je Intel morao da uzvrati sa procesorima kao sto je bio legendarni 9900k, jeste da prva generacija je bila slabasna za igrice, ali su probili taj led.
Sada je na Intelu da lepo uradi neku lepu revoluciju mozda da povecaju L3 kes, a ne da povecavaju potrosnju u nebesa i overvoltuju procesore koji su bili pod ogromnim procesom degradacije zato jer je intel posle 12 generacije bio u problemu i gledao na to "Guraj samo bato voltaze i klokove, a to sto ce mozda procesori poceti da "umiru"(i ovom kontekstu degradiraju) posle godinu/dve nema veze.. Samo da ostanemo konkurentni") Bas iz tog razloga su samo 13 i 14 generacija bili u problemu zbog degradacije, 12 je bila ok. Sto znaci da su najverovatnije bili veoma blizu njihovim "limitima" sto se tice silikona i tehnologije performansama koji je dostigao vrhunac na 10nm. Sada su 285k na 3nm i slabiji performeri sto se tice igrica naspram 14900Ks koji je na 10nm..