Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Teško da se bilo kome isplati prelazak sa 7000 serije. Meni i sa 5950x ne pravi toliku razliku iako ga koristim za renderovanje, gde je najveći napredak bio (osim specifičnih avx512 workloadova).

Ja sam se nadao (bar se tako pričalo) da bi 9950x mogao da radi punim plućima sa ispod 180W kad ono ispade 210W+ a onda bih morao da menjam i ploču. Zato nisam ni uzimao 7950x. Toliko mi baš i ne treba. Ne bih to uradio ni da sam sada još uvek na 5800x, možda samo 9900x. Još uvek ima šanse za 9950 non-X . Sa 16 jezgra i nižom potrošnjom i cenom bi bila nešto bolja situacija.

Tema nisu cene kod švercera ili u ipon.
Hvala na razumevanju.

Dobar je 9900x default... Deluje kada se pogleda potrošnja od 162w uz temepraturu od 69c da tu ima još mnogo prostora da se izvuče koji MHZ a samim tim i bolje perfomanse, međutim kako god da se pokuša slaba vajda, nije to neki dobitak tipa da je barem +10%, ili ne znaju to da urade kako treba na Overclockers UK.

Sve u svemu kada se ručno podesi brži je 11~18% od 7900x u renderu, bez podešavanja sve default 11%. Iz 7900x teško da može nešto da se izvuče jer udara u 95c default. 9900x dovoljno je dobar da niko nema razloga da razmišlja o 7900x.

Prilozi

• IMG_0836.jpeg
    IMG_0836.jpeg
    361.2 KB · Pregleda: 52
  • IMG_0837.jpeg
    IMG_0837.jpeg
    217.9 KB · Pregleda: 26
  • IMG_0838.jpeg
    IMG_0838.jpeg
    370.1 KB · Pregleda: 23
  • IMG_0839.jpeg
    IMG_0839.jpeg
    300.3 KB · Pregleda: 68
7900x3D i 7950x3D zbog 2 CDD-a isti problem, zato je i novi chipset driver izašao nedavno, ne zbog samog čipseta nego što sadrži i drajvere za CPU. Sve zbog nejednakog rasporeda keša na modulima. Krivac, core scheduling. Nova čista instalacija Windowsa rešava to.

Bacio novi Win 11 na ssd, pratio sva upustva oko drivera i podesavanja, dobio oko 50fps-a u Igrama, 7950x2d/4090.

Ista prica i sa 9xxx.

Na kojoj rez toliki skok?

Prosto da ne verujes da ms i amd ne mogu da ispeglaju nesto tako vec godinama. Kad se vidi sta ARM radi sa jezgrima, bas deluje amaterski sta user treba da uradi da bi dosao do svojih placenih performansi.

Prosto da ne verujes da ms i amd ne mogu da ispeglaju nesto tako vec godinama. Kad se vidi sta ARM radi sa jezgrima, bas deluje amaterski sta user treba da uradi da bi dosao do svojih placenih performansi.
Da pređe na linux. 10% dobitak za čist Ubuntu 24.04, još više za Intelov Clear Linux

Nisam još video CAD testove, a i generalno nekih CAx testova nema mnogo, ali izgleda da je workstation segment taj u kom serija 9000 ima smisla. Samo su neki Česi provrteli SPEC test i u Creo i NX testovima se vidi razlika. Phoronix je imao BRL-CAD bench ali ne znam koliko to nekome znači. Puget ima neke Adobe/DaVinci testove, rezultati su pomešani, ali opet ima ih u korist 9000 modela. Ne kažem da je best-buy, ali neko kome treba solidna radna stanica, 9700X izgleda kao logičan izbor. Posebno ako neko koristi NumPy za proračune. BOXX ih je već ubacio u nove modele radnih stanica, ali i dalje nema nikakvih konkretnih testova

X3D verzije nisu planirane u septembru tj. za 30 dana, vec mozda i ako krajem godine, a vrlo verovatno Q1 2025.

Pa nije baš sablja za vratom, sigurno će biti isti odnos kao sa Zen4 i ovaj nepravedno nazvan Zen5 izuzev ako stave 3D cache na oba modula, jedino to bi popravilo situaciju. Za sada je 7800x3d više nego dovoljan a 7900/7950x3D super kombinacija za rad i igre zbog broja jezgara. Čak ne fali ni 5800x3d ništa za igre bar dok se ne pojave neke aždahe od grafika da se igra na bioskpskom platnu i 3 puta brže nego real time FPS.

ko ubuduće krene sa off-topic-om biće udaljen sa teme

Evo i testova starija verzija Win 11 vs novija gde se vidi velika razlika u nekim igrama

Još nekoliko verzija win-a u par narednih godina i biće to te brzine koje AMD postigaoi o kojima je pričao na prezentacijama 😀
Samo malo strpljenja ne duže od 2god. Mislim da je pravo rešenje da AMD uz svaki cpu deli verziju windowsa sa kojim radi najbolje jer i tako zamenom procesora mora i reinstal win-a.

Prilozi

• IMG_0853.jpeg
    IMG_0853.jpeg
    278.5 KB · Pregleda: 49
  • IMG_0854.jpeg
    IMG_0854.jpeg
    286.1 KB · Pregleda: 50
Ovde postoji samo jedan malecni problem, a to je da treba testirati i 5000 seriju, a treba i Intel 14., 13. i 12. generaciju. Moze se lako desiti da ovo nije samo "Zen" optimizacija. Takodje bi bilo zanimljivo probati i starije verzije Windows 11 da ne bude posle da smo negde "uz put" izgubili framerate.

Evo ga čovek rešava misteriju... Pokazaće u narednom videu kako do željenih performansi sa novim AMD procesorima. Ko zna možda AMD odštampa neko uputstvo uz procesore pa da svi imao te neviđene performanse.

Aman dosadan si čoveče više, imaš li drugu zanimaciju u životu osim što pišeš jedne te iste stvari po forumu.

Kaže čovek u videu da 9950x sabija samo treba nešto podesiti isto kao sa intel 13/14gen... Izgleda da je to nova relanost, ne može samo da se kupi i da sve radi kako treba...

Evo ga čovek rešava misteriju... Pokazaće u narednom videu kako do željenih performansi sa novim AMD procesorima. Ko zna možda AMD odštampa neko uputstvo uz procesore pa da svi imao te neviđene performanse.

Ja više ne znam da l ti troluješ ili si ozbiljan.

@Dusan94 Možda sam malo sarkastičan zbog celog ovog cirkusa, pogledaj video... Vidi ćemo, samo on tvrdi da je 9950x super i da ostali nemaju pojma, ne kaže baš tako ali to je suština.

Nazad
Vrh Dno