Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Ipak izbacise backport, extra, nisam ocekivao xD

Ovo + izvuci podesavanja iz 4 video snimka od SkatterBencher i Level1Tech sto post-ovase Lukija i Danilo989, ranije u temi, i dovuci ce se 9000 non-x3D serija do nekih korisnih dobitaka

Svejedno za igre nebitno, ceka se x3D i realno, trebace godine da nova arhitektura prodise, jer game developeri tek treba da krenu da programiraju igre od nule za Zen 5, da iskoristi novi siri Front-End

Poslednja izmena:
Koji benchmark da može da potvrdi ili negira za nas obične smrtnike ? Pustio sam neke uobičajene CB, Performance test, PC mark 10, i sve su +/- statističke greške.

Procentualno najveci dobitak Gears 5
1724832945670.png
Evo tabele svih dobitaka u %
1724832986390.png
Nazalost u tvoj slucaju sve ovo nema nikakvog smisla jer RX6600XT karta nije sposobna da optereti 7900X. Napredak je vezan za igre, dzaba teranje CB, PC mark i slicnih testova.

Jedino gde sa RX6600XT mislim da mozes imati vidljiv napredak je 1% fps u Homeworld 3.

1724833232010.png

Poslednja izmena:
Nemam ni jednu od tih igara a namerno sam testirao na 1080p gde grafička igra naj manju ulogu. Mogu da probam i sa IGPU da se što manje oslanja na grafiku. Pretpostavljam da bi igre sa puno aktivnih AI botova dobili naj više.

PC Mark skor dosta utiće od brzine SSD-a. Meni je glupo njega koristiti.

Pa upredio sam ga sa potpuno nepromenjenom HW-u i Windows-u od pre jedno mesec dana tako da je ostala razlika samo u ovom windows patch-u. Nije mi bitan rezultat nego samo razlika pre>posle patch-a, čak su isti drajveri za chipset itd.

6600xt je preslaba, bice bottleneck i na 1080p.

1724850611167.jpeg
Pa po ovome i nije tako loše, igrivo sasvim

6600xt je preslaba, bice bottleneck i na 1080p.

FSR 2, na performance 2.0x scaling ili eventualno balanced 1.7x scaling, i sva podesavanja na ultra low

@CountMike samo smanjuj podesavanja i pojacavas FSR 2 dok ti ne prestane GPU utilization da udara u >95%, trebalo bi da moze (nisam 100% siguran), provericu kasnije na mojoj RX 6600
Pogledajte prilog 455822
Pa po ovome i nije tako loše, igrivo sasvim
Smanji podesavanja na barem medium, svi "ozbiljni igraci" igraju sa skoro mix-om najmanjih i srednjih podesavanja

Poslednja izmena:
Namerno sam ostavio na visokom nivou da vidim šta može ovako ali "Eye candy" u igrama mi je poslednja stvar. Ko još može da se udubi u akcionu igru i u isto vreme da razgleda okoliš, panoramu i gleda kako se travke nišu na povetarcu. 🍸

sve je na tab-u Quality (Ako ne ti graficka jos uvek ide >95% ili jos gore udara u 99%, 100-ku, mozes da smanjis texture resolution na ultra low (realno ne verujem da ce trebati meni na RX 6000 ovo pokazuje 4GB VRAM zauzeca od 8GB xD, i FSR 3.0 na performance ili ultra performance). To bi trebalo da taman bude top nacin da se uporede windows verzije

AMD FSR 3.0, FSR preset - Balanced, Frame generation OFF

texture resolution low ili normal, texture filter anisotropic, shadow quality normal

sve ostalo ultra low ili najmanje sto nudi, I posle svega kliknes na restart shaders pre-loading na tabu levo (display tab), i restartujes igru, da se ne izbaguje od silnih promena za graficka podesavanja, i sacekas da se zavrsi shaders pre-loading u gornjem levom uglu dok si u menijima (traje dosta moze i 4-5 min da potraje)

To su najnovija "sweaty" podesavanja od ovog lika, time-stamp-ovao sam malo pre nego sto krenu da pokazuje

E da takodje da ne zaboravim, bolje uci u Plunder mod, zato sto sto ima respawn (imas neograniceno zivota), i vise CPU bound, vise CPU zahtevan (obicam Battle Royale ce da opadne CPU zahtevnost kako krenu da umiru i izlaze ljudi), a plunder ima vise zadataka i drugih stvari i NPC-a valjda.

Poslednja izmena:
Navodno, optimizacija za Zen dolazi i na Windows 10 uskoro (KB5041582).

7900X i 4090 202 FPS
5600X i 4090 137 FPS
Mozda ti nisi GPU bound ali on jeste.

Mike ce sa svojim 7900x imati 99-100% iskoriscen GPU i nece moci da vidi razliku posle apdejta koji donosi tih famoznih 10% performansi.
Ti si na knap da ti GPU bude bottleneck.

Mike ce sa svojim 7900x imati 99-100% iskoriscen GPU i nece moci da vidi razliku posle apdejta koji donosi tih famoznih 10% performansi.
Ti si na knap da ti GPU bude bottleneck.
Ima lufta jos da se oslabi iskoriscenost graficke, ovo je na balanced FSR, ima jos 2 agresivnija podesavanja za FSR 3, i jos 2 graficka podesavanja koju mogu nize.
famoznih 10% performansi.
Call of Duty donosi 26.8% vise performansi, sad jedino pitanje je koliko je razlika izmedju test-a iz drugog dela igre sto je HWUnboxed uradio, i Plunder mod-a iz Warzona, i koliko je varijacija od meca do meca (ja sam gledao da sletim na istom delu mape, i gledam u istom pravcu). Varijacija od meca do meca moze da bude veci problem proceniti dobitak u performansama
@CountMike
Mozda je Fortnite bolja opcija, em je verovatno manja velicina download-a, em manje zahtevna za graficke, em ima 20% vise performansi, tako da je lako izbeci greske u ponavljanju meca

Poslednja izmena:
Sta znam, nek proba.
7900x je zver i cisto sumnjam da ce 6600xt moci da izvuce sve iz njega ali ako je mike-u dosadno onda nek proba.

@tablet_fan Nije nemoguce, Fortnite je mozda bolja opcija, evo i sa Intel presentmont, i sa detektorima bottleneck-a. Takodje odustao sam od Presentmon i CPU Busy, GPU busy, Frame Time, za gledanje, previse je komplikovano xD
Screenshot 2024-08-28 182111.png

Poslednja izmena:
@tablet_fan Nije nemoguce, Fortnite je mozda bolja opcija, evo i sa Intel presentmont, i sa detektorima bottleneck-a:

@CountMike

Ako je CPU busy visok, >10ms, ponajvise jos vise, 20,30ms, a GPU busy stoji nisko, onda je GPU-bound, procesor se muci graficka ladna, moze jos (ako se dobro secam, ako sam dobro razumeo kad su objasnjavali xD)
Pogledajte prilog 455837
Mislim da si pomesao nesto.
Ako za nesto kazemo da je CPU Bound to znaci da je CPU bottleneck.
U prevodu CPU Bound = Vezano za CPU.
Ne znam ni kako bih benchmarkovao fortnite kad je previse random igra i tesko da ces dobiti dve iste situacije da bi mogao da ih uporedis.

U prevodu CPU Bound = Vezano za CPU.
CPU bound je kad je ukupan frametime los/visok, >10ms, 15,20ms, a GPU busy stoji nisko na ~5ms (GPU kulira), po slici sto stavih iznad. Al treba ceo grafikon od igranja, jer moze neka scena da bude cudna, pa da se vidi bolje, sto mi je previse cimanja, za testirati objasniti efikaso, i malo off-topic

GPU bound je kad su ukupan frametime i GPU busy slicni i niski , 5,6ms

preciznije, na drugu stranu GPU bound je kad je ukupan frametime los/velik, >10ms, 15,20ms, a CPU busy stoji nisko na ~5ms (CPU kulira)

Vratio sam screenshot cisto informativno, posto si vec brzinom svetlosti odgovorio, da ne brises, i da ne zbunjuje ljude jos vise

Ne znam ni kako bih benchmarkovao fortnite kad je previse random igra i tesko da ces dobiti dve iste situacije da bi mogao da ih uporedis.
Yup, u neku ruku Plunder Warzone je bolji, posto je konsistetniji, nema delica mape da se smanjuju, mnogo sporije igraci izlaze itd

Poslednja izmena:
Replay mode, igra ti sacuva meceve koje si odigrao pa mozes samo da pogledas replay i benchmarkujes

Skroz zaboravih na replay, dobra ideja.
Eto mozda i bolje tako da se isproba, fortnite na performance modu je super za testiranje CPUa.

Nazad
Vrh Dno