Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
zar nije Nedjo vec obezbedio nesto? :D

Ja ih kupujem, od nedje pozajmim ako je zavrsena rotacija. Koliko imam informaciju procesori stoje u ASbisu ali ne smeju da daju pre 31.7. A nisam ni ja imao vremena i jos idem na more 26.7 i sada za vikend idem na formulu i onda nisam ganjao nesto spec zato sto nemam vremena. Samo sam rezervisao dva komada kada puste u prodaju da mi ostave.

Znači AGESA 1200 na kraju, mada je i 1170 je već bila kompatibilna ali ne baš mnogo dobra za 7000. Morao sam da vratim na 1103.
Apropo onoga što sam pisao o mom 7900x, Ryzen Master mi je davao loša očitavanja, sada sam video u HWInfo prave brojeve, PPT ide do 162,006W a package power 169,278W na 84c i 5370MHz all core. Znači baš po propisu bez overclock-a, samo PBO nameštanja. Ako 9900x stvarno bude 120W, biće mnogo hladnije i sa višom frekvencijom. Neznam šta je sa RM-om, stalno pokazuje PPT kao procenat do 1000W a i to izgelada pogrešno jer dolazi samo do 6% i to bi bilo 60W. Sve je lepo pokazivao na 5800x i pre toga. Ništa u BIOS-nisam dirao od tada samo potpalio CB r23 i OCCT. Ostalo je i CO -10, onako za svaki slučaj. Valjda će to da srede uskoro. Trebalo bi da dođe sa novim programom za "Eazy OC".
Hajde pišite odmah ćim isprobate 9900/9950, neću uspeti da uzmem za par meseci, dolazi registracija za kola, više para nego za processor.

Ja ne bih da uzimam CPU bez 3D kesa, no gledam i vidim da su slabe stabilniji 3D modeli. Tako da nije lose da se promeni ili da se ceka 3D varijanta koja dolazi kasnije tokom godine.
Premda kazu da Agesa 1.2.0.0 donosi dosta poboljsanja i sa ram memorijom i radom generalno. Probacu pa cu videti od sutra sta kaze 7800X3D sa novijom verzijom biosa

Moglo bi da bude intersantno, meni je AGESA 1170 (takođe za 9000) ograničavala PPT među drugim ograničenjima, što je verovatno zbog smanjenja amperaže na 9000. Takođe nešto sa memorijom, nisam siguran zašto ali verovatno zbog drugačijeg kontrolera u 9000. Naime, nisam mogao da dobijem pun 1:1:1 odnos a dobijala se nešto drugačija i malo manja radna frekvencija što se odrazilo na benčmark, skoro 10% niži skor. Zapamćena podešavanja u BIOS-u nisu radila sa novim.

Ubacio sam 2124 i za sada vidim da mnogo tecno radi racunar. Videcu za stabilnost ali ono, nije tako radio. Nema seckanje pri paljenju tj lagovanje sve ucitava tacno onako. Isto je bilo i sa 1905 ali se rusio sistem dok nisam nastelovao kako mi je trabalo i napone i svasta nesto. Tako da sada probam ovo pa cemo videti za dalje
Ima i za OC novu opciju (curve shaper) ali u to nisam nesto previse zainteresovan
A ovde su naveli neke sitnice koje ce biti eksluziva za X870e

Pa to je razumljivo za naslove gde treba više keša. Videćemo šta će biti kada 9900x3D izađe.

Bome u cyberpunk 82c, znači nove grejalice sa podignutim TDP

9900X ima manji TDP od 7900X (120W vs 170W).

Edit: Trebalo bi da budu i nesto hladniji

1721825547136.jpeg

Poslednja izmena:
Pa do sada je sve bilo tačno kako su rekli. Potrošnja struje i TDP se prilično podudaraju.

Okay i kako je onda pored svega sto pise u specifikacijama on topliji u radu? Mozda reviewer nije namontirao kuler kako treba, sta? Aj videcemo kada ga se Steve dokopa.

Vidi ćemo za koji dan. Valjda do 28 jula će biti pravi review a 31 jula kreće prodaja

Sve ide istog dana, i prodaja i recenzije, sada već odavno tradicionalno u tri poslepodne.

a stability cemo videti za godinu dana :D

Sa AMDom znas odmah na cemu si, ako ne eksplodira za par nedelja, onda nece nikad.

Zašto bi stabilnost bila upitna, nisu to velike razlike? Osim toga nemaju potrebu niti ga guraju previše kao što je to Intel uradio.

Kako su pokazali testove sa 9950x ispadne da će biti brži od 14900k nekih 9% što i nije neki pomak.

To ako gledaš stare testove za 14900...

Ali nije ni kod crvenih izgleda sve bajno. Ili čekaju da vide šta Intel planira.

Ovaj samo sebi marketing pravi...tipičan desingerica...https://videocardz.com/newz/amd-delays-ryzen-9000-launch-9700x-9600x-on-august-8-9950x-9900x-on-august-15?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0wNTNvtdo__JUZ4yspAmwSEz2iVOU_jFz9z9ESJ7MblE-m7fqZlLEtJMo_aem_UdlWCuzR3XkO1obXBIfUkw

Nazad
Vrh Dno