Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Isto koje treba i za 1600X @4GHz na svim jezgrima. Verovatno sa naponom oko 1.4V

Zato ce normalni ljudi ostavljati Ryzen na 3.8-3.9GHz i ne uzimati duplo skuplje hladjenje da bi izvukli 100-200MHz vise i novac uloziti u brzi ram, sa kojim se po testovima, o kojima ljudi kojima se ti ne svidjaju ne pricaju, ima slicne performanse 4GHz ryzen kao 5GHz 7700k. Cak i bolje u nekik igrama ;) [emoji4]

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Ryzen 4/8 na 3.7ghz sa brzim ramom da bude bolji od i5-6500 na 4.5ghz ?
Nisam shvatio jel to neka sala valjda znas da pricmao o gejmingu ?

Pa da evo gledam bas na Amd redditu jos testova sa brzom memorijom posle zadnjeg win updejta.

66901d6511e908ec7d3f1ebdd1873af0.jpg

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Koliko je ovo realno da se ovako Ryzen ponasa sa brzom memorijom nakon update-a

Nije nikakva sala, izvoli malo citaj temu pre nego sto dodjes i spamas, videces rezultate testova 4GHz 1800x sa 3600memorijom u odnosu na 5GHz 7700K sa 3.200 memorijom.

Evo goldi ti je skratio muku skrolanja po temi ;)
P9 Lite TT

Pa ne znam valjda ce neko sada posle updejta da istestira sve ponovo sa brzom memorijom I da uporedi rezultate sa prvim testovima. Nadam se nekom Youtube snimku u skorije vreme posto je ovo slika od danas sa reddita.

@Ivan
Ja bih se ipak malo zapitao da li su stvarno realni ti testovi ?
1700x sa samo 400mhz brzom memorijom da dobija 7700k sa 1ghz većim klokom i plus ima bolji ipc ?
Nesto tu ne stima .

Poslednja izmena:
A to sto u igrama koje koriste 8 threada rade 8 pravih jezgara a ne 4 fizicka i 4 psihicka? [emoji4]

P9 Lite TT

@Ivan @Miki

A one sve igrice sa slike koriste 8jezgara ?
Ja ne bih rekao .
A i radi se o i5 6500 4.5ghz vs 1500x sa brzom memorijom ti si rekao da i5 moze biti samo losiji u gejmingu na osnovu ovog testa u koji sumnjam...Tako da je sa 1500x vs i5 8tredova vs 4 prava jezgra ...Mada kazem da ne verujem da one igrice sa testa koriste 8jezgara :)

Poslednja izmena:

Decko koji je testirao je pouzdan, nije vuna ko ovi 'mericki klovnovi. Uzeti u obzir da je Ryzen jak u ovim igrama, mada je blizu i u Tomb Raider npr. Bitniji od average fps su varijacije, ovo jako lepo radi.

Pa ne znam valjda ce neko sada posle updejta da istestira sve ponovo sa brzom memorijom I da uporedi rezultate sa prvim testovima. Nadam se nekom Youtube snimku u skorije vreme posto je ovo slika od danas sa reddita.

Vjerujem da ce izlaskom R5 procesora da se obnovi baza testova, tako da ce to biti sigurno pravi pokazatelj da li je ovo realno stanje nakon updejta. Bice svakako odlicno ako se potvrdi da je istinito.

@ G@W bas to ovo jako dobro izgleda.

Poslednja izmena:
Zato ce normalni ljudi ostavljati Ryzen na 3.8-3.9GHz i ne uzimati duplo skuplje hladjenje da bi izvukli 100-200MHz vise i novac uloziti u brzi ram

Znam...ti normalni bi za Ryzen kupili ploču od 300 din da postoji(tako neko napisa u ovoj temi) i posebno bi se polomili oko kupovine brzih RAM kitova od 200e, a jeftin kuler aka "*****'o sam sistem, uspeo sam u životu" se podrazumeva.

@Ivan @Miki

Ja ne bih rekao .
A i radi se o i5 6500 4.5ghz vs 1500x sa brzom memorijom ti si rekao da i5 moze biti samo losiji u gejmingu na osnovu ovog testa u koji sumnjam...Tako da je sa 1500x vs i5 8tredova vs 4 prava jezgra ...Mada kazem da ne verujem da one igrice sa testa koriste 8jezgara :)

Mislim da nije realno da se zanosis sa i5 6500 i overklokom od 4.5ghz jer ne verujem da ce neko normalan to da radi. Ko kupuje skup ram, plocu i kuler dace jos 20-30e vise za i5 K varijantu...

@Ivan @Miki

Ja ne bih rekao .

Kako koja. BF1 koristi do 12-14 niti ako sam dobro negde procitao. Krajzis mislim da moze svih 16 da uposli. Ostale igre verovatno do 8-10 niti. Stvar je u tome da kada 7700K sa svojih 8 niti udari u limit pri narocito zahtevnoj sceni po CPU pada fps i to se mozda ne vidi na grafikonu koji prikazuje avg fps ali se itekako oseti.

Skupa je ovo platforma ali iskreno, kada se sve uzme i oduzme mislim da je bolje uzeti Ryzen nego 7700K cak i ako ga planiras menjati za dve godine ili manje. Jer trend je takav da poslednjih nekoliko AAA igara sve bolje iskoriscavaju multicore. Linus ionako kaze da gsync efekat opada kada fps predje 100, naujjaci je izmedju 60 i 100 fps posle sa rastom fps sve manjes primecujes fluidnost. Njegove reci, ne moje. Ryzen kao i 7700K u situaciji u kojoj ga neces koristiti (1080p rezolucija) u novim igrama upareni sa 1080ti imaju razlicite rezultate uglavnom u korist klokovanog 7700K ukoliko uvrstimo starije igre. Ako igras samo novo uz 1080p uzeces neki gsync monitor minimum 1440p rezolucije (idealno ultrawide 34" sa gsync) a tu je Ryzen bolje resenje jer su sa oba CPU igre GPU bound ali Ryzen manje radi jer ima vise jezgara pa mu lakse pada workload.

Poslednja izmena:
Kako koja. BF1 koristi do 12-14 niti ako sam dobro negde procitao. Krajzis mislim da moze svih 16 da uposli. Ostale igre verovatno do 8-10 niti. Stvar je u tome da kada 7700K sa svojih 8 niti udari u limit pri narocito zahtevnoj sceni po CPU pada fps i to se mozda ne vidi na grafikonu koji prikazuje avg fps ali se itekako oseti.

Skupa je ovo platforma ali iskreno, kada se sve uzme i oduzme mislim da je bolje uzeti Ryzen nego 7700K cak i ako ga planiras menjati za dve godine ili manje. Jer trend je takav da poslednjih nekoliko AAA igara sve bolje iskoriscavaju multicore. Linus ionako kaze da gsync efekat opada kada fps predje 100, naujjaci je izmedju 60 i 100 fps posle sa rastom fps sve manjes primecujes fluidnost. Njegove reci, ne moje. Ryzen kao i 7700K u situaciji u kojoj ga neces koristiti (1080p rezolucija) u novim igrama upareni sa 1080ti imaju razlicite rezultate uglavnom u korist klokovanog 7700K ukoliko uvrstimo starije igre. Ako igras samo novo uz 1080p uzeces neki gsync monitor minimum 1440p rezolucije (idealno ultrawide 34" sa gsync) a tu je Ryzen bolje resenje jer su sa oba CPU igre GPU bound ali Ryzen manje radi jer ima vise jezgara pa mu lakse pada workload.
Gledajući 15 minuta gameplay klipa sa digital foundry, gde se sve vidi, frametimes su daleko stabilniji na 7700k. Jedina igra koja je ravnopravna je Crysis, ali tu u jednoj sceni je bollje pegla 7700k, u drugoj Ryzen.

Što se tiče 1440p i tamo se vidi razlika u korist 7700k sa GTX 1080 Ti, čak i 20%+ u nekim slučajevima, a to znači za mene koji koristim 144Hz monitor.

Svakako uzimam 1080 Ti sledećeg meseca, a za procesor od 6/8 jezgara ću salekati da intel izbaci nešto sa dobrim ipc, a da pri tom postiže i dobre frekfencije. Od ovoga sam digao ruke. A taman dotle če izači više od dve i po igre koje znaju da uposle više od 4 jezgra :)

Btw gsync pegla sve savršeno kada je visok fps, sve je glatko i fluidno, moraš bukvalno gledati u frametimes da bi primetio odstupanja. Daleko veći game changer nego bilo koji moderni cpu/gpu :)

Poslednja izmena:
Ja sam iskljucivo pricao o novim igrama koje su zahtevne. Za igre koje su nezahtevne i ne vide vise od 4 jezgra naravno da je bolji 7700K. Igre tipa Overwatch, CS:GO i slicno. U zaista zahtevnim igrama ni 1080Ti ne moze vise od 100-120 fps u 1440p ili visim rezolucijama (1080Ti je vise za 4K ultrawide ili punokrvni 4K). U Wildlands 1080Ti postize oko 70 fps prosecno u 2560x1440 rezoluciji. Tu ga svakako ne ogranicava Ryzen.

To svakako stoji, grafički intenzivni naslovi, ako ih uopšte bude u skorije vreme, neće dostizati cpu bottleneck ni sa slabijim procesorima od Ryzen-a, ali pravi skok što se tiče grafičke zahtevnosti ne verujem da ćemo videti do naredne generacije konzola. Osim u slučaju nogom odrađene optimizacije ili "naperednih" efekata koji će obarati fps žestoko, a neće praviti pravu razliku u kvalitetu prikaza. A do tada će gpu-ovi biti daleko brži od ovih današnjih.

Eriče, jel ovaj prošao bolje od Jayz2centa u CHVI biosu?

Bolje bolje! Zapravo zna sta je za sta :D
Nije mi skroz jasno kako nije uspeo 2933, ja sam sa 3 kit-a uspeo to da izguram, od cega nijedan nije bio Samsung B-die. Dva su bila Samsung E-die.
(cak nisam ni VDDSOC) morao da dizem, mozda je do IMC-a, on dobio neki corak.

P.S. strana imena sa 2 ili manje sloga se ne menjaju kroz padeze :D

Bolje bolje! Zapravo zna sta je za sta :D
Nije mi skroz jasno kako nije uspeo 2933, ja sam sa 3 kit-a uspeo to da izguram, od cega nijedan nije bio Samsung B-die. Dva su bila Samsung E-die.
(cak nisam ni VDDSOC) morao da dizem, mozda je do IMC-a, on dobio neki corak.

I čak je rekao da nije uspeo ni sa FlareX štapićima, što nije zvučalo normalno.
Ja to onako da naglasim vokativ :d.

Nisam baš siguran da je ovo tačno? Kod muških imena se menjaju i ime i prezime bez obzira na broj slogova (Doživljaji Taličnog Toma) dok kod ženskih imena prezime ostaje nepromenjeno, a ime se menja samo onda ako se završava na a. Ipak morao bih da izbunarim negde staru gramatiku i pravopis, više nisam siguran ni za stvari koje bih do pre deset godina smatrao osnovnim.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Vokativ jednak nominativu imaće:
• muška jednosložna imena na -k, -g, -h, -c: Džek-Džek, Dag-Dag, Erih-Erih, Franc-Franc itd.;

Vokativni nastavak -e imaće:
• muška višesložna imena na -k, -h: Dominik-Dominiče, Šerlok-Šerloče, Hajnrih-Hajnriše, Abdulah-Abdulaše itd.;

Vokativni nastavak -u imaće:
• kao alternativni nastavak muška imena na -k, -h: Refik-Refiku, Abdulah-Abdulahu itd.;

Ima online da se vidi

Evo poređenja sva tri R7 i analize čiče sa youtuba od pre pola sata
Uglavnom je forumski (ne samo ovog foruma) konsenzus da 1700 jeste bolja kupovina. Medjutim nece svi 1700 na te taktove, traze bolje hladjenje i dobru plocu a za slicne pare imas 1800x i plocu sa kojom neces overklokovati a imaces slicne (ali sigurne) performanse.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Vrh Dno