Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Zivotinja :d

Ma nije on ****** vec klasican dobro placeni youtube cirkuzant koji dobija dzabice xxx komponenata za koje ga zabole.Sto vecu glupost napravi vise ce ga gledati, na tom principu funkcionisu i nasi rijaliti obrazovni program!

Odnos cena perfomanse je na strani AMD, ali nije sve u tome.

Moram da priznam da mi ova konstatacija uopšte nije jasna. Važi u onoj suludoj kategoriji koju niko od nas ni ne razmatra (uglavnom) gde je AMD ponudio bolji odnos cene i performansi od Intelovog 1000-dolarskog procesora. Međutim, šta sa 1700X i 1700, koji koštaju boga oca, a skuplji su i od 7700K, a da ne spominjem od 7600K?

Meni za sada deluje da AMD koristi proračunato odnos najskupljih procesora da nastavi da se izgovara mantra o "odnosu cene i performansi" dok odmah ispod situacija uopšte nije takva.

Amd ni cenovno ni po ocekivanim performansama nije pozicionirao 1700x i 1800x protiv 7700k.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Moram da priznam da mi ova konstatacija uopšte nije jasna. Važi u onoj suludoj kategoriji koju niko od nas ni ne razmatra (uglavnom) gde je AMD ponudio bolji odnos cene i performansi od Intelovog 1000-dolarskog procesora. Međutim, šta sa 1700X i 1700, koji koštaju boga oca, a skuplji su i od 7700K, a da ne spominjem od 7600K?

Meni za sada deluje da AMD koristi proračunato odnos najskupljih procesora da nastavi da se izgovara mantra o "odnosu cene i performansi" dok odmah ispod situacija uopšte nije takva.

1700 kosta manje od 7700k, i opusteno se klokuje da bude u recimo u rangu 1800x stok ili eto 5% slabiji.

1700 kosta manje od 7700k, i opusteno se klokuje da bude u recimo u rangu 1800x stok ili eto 5% slabiji.
Cene na sajtovima u EU i USA nisu uvek u korist 1700. U Srbiji je jeftiniji.

Amd ni cenovno ni po ocekivanim performansama nije pozicionirao 1700x i 1800x protiv 7700k.

A sto mislis da su trebali? Ja sam shvatio Ryzen 7 kao takmac Broadwell-E platformi.
Recimo prosle godine sam se spremao da pazarim i7 6800k i x99 platformu.
Na nagovor par drugara sam cekao ryzen, i to se isplatilo.

A sto mislis da su trebali? Ja sam shvatio Ryzen 7 kao takmac Broadwell-E platformi.
Recimo prosle godine sam se spremao da pazarim i7 6800k i x99 platformu.
Na nagovor par drugara sam cekao ryzen, i to se isplatilo.
A odakle ti ideja da mislim da je trebalo? Prozorljiv, sta li?
To je bio odgovor na prethodni post.

[emoji1]

Ovaj put su sviraci za malo para svirali odlicno, u prevodu AMD je ponudio extra procesor za malo para, onome kome treba procesor sa 4 jezgre i nista jace od toga on ce traziti najjaci quad core procesor /i5 7600K, onome kome treba iskljucivo 4c/8t trazice najaci procesor za svoje potrebe/i7 7700K, onome kome treba 8c/16T procesor ice na neki od R7 procesora iz ugla gledanja performance/price R7 1700 nema konkurencije.... @Kreso je izvuko 4ghz na njemu tako da je ocigledno da su svi skuplji 8c/16T procesori bacanje para.

Jel svaki 1700 ide na 4ghz i blizu ili?

Sta je na kraju XFR, boostovanje kloka cpu-a od 100-200mhz?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ovaj put su sviraci za malo para svirali odlicno, u prevodu AMD je ponudio extra procesor za malo para, onome kome treba procesor sa 4 jezgre i nista jace od toga on ce traziti najjaci quad core procesor /i5 7600K, onome kome treba iskljucivo 4c/8t trazice najaci procesor za svoje potrebe/i7 7700K, onome kome treba 8c/16T procesor ice na neki od R7 procesora iz ugla gledanja performance/price R7 1700 nema konkurencije.... @Kreso je izvuko 4ghz na njemu tako da je ocigledno da su svi skuplji 8c/16T procesori bacanje para.

Slazem se sa ovim, u zavisnosti od potreba i finansija se i kupuju procesori.

Ja sam inicijalno planirao 1800x, u medjuvremenu sam skontao(captain obvious) da je 1700 best buy.

Gledajuci onaj test OC-a sa 10 1700-ica, sweet spot je 3.8ghz za redovnu upotrebu.

I dalje se lomim 1800x ili 1700, zbog duzih staza... Mozda se 1800x magicno unchain-uje :d

Poslednja izmena:
Jel svaki 1700 ide na 4ghz i blizu ili?

Sta je na kraju XFR, boostovanje kloka cpu-a od 100-200mhz?

Bila je na nekom forumu tabela, ne mogu da je nadjem. Svi testirani su isli na 3.7 a mali broj na 4.0. Za vise fr je naravno bolji1700x koji u vecem procentu stize do 3.9 a razlika 1700x vs 1800x koji stizu do 4ghz je u procentima mala.
100mhz na jednom jezgru.

Poslednja izmena:

Sve je super, osim što to nije malo para. Najjeftiniji procesor iz te serije košta skoro 400 evra, ovde se luduje od sreće što procesor od 600 evra može da se nosi sa procesorom od 1000 evra ili ga čak ponegde dobije, a razlika u odnosu cena/performanse se dramatično smanjuje kako se ide naniže, živo me zanima koliko ljudi među ovdašnjim svetom kupuje takve procesore, bili oni za LGA 2011x platformu ili za AM4. To je samo "manje para od precenjene Intel serije". Evo i gore lepo ljudi kažu, "AMD nije pozicionirao te procesore naspram 7700K i sličnih", ali na osnovu do sada viđenog, za AMD neće biti situacija "ova serija procesor je bolja za X, ona serija je bolja za Y", već su Ryzeni linearno sve bolji/gori. Lično očekujem da modeli za masu sa 4/6 jezgara solidno zaostaju za Intelom i da pride budu cenovno u rangu sa njim, ako ne i skuplji.

Jednu stvar samo moram priznati - AMD marketing radi punom parom, odlično pogađaju nišu, ovo su procesori koji se ponajviše koriste među Youtuberima, oni su oduševljeni njime. Mi ostali po svemu sudeći ništa novo nećemo dobiti, ni u smislu performansi, ni u odnosu cena/performanse. Kada se budu izbacili novi procesori koji su pozicionirani naspram Intela, to jest. Samo što nagađam da će se onda javljati likovi sa suprotnom pričom, da su ovi Ryzeni ti koji su postavljeni naspram Intelove mejnstrim ponude...

Poslednja izmena:
Sve je super, osim što to nije malo para. Najjeftiniji procesor iz te serije košta skoro 400 evra, ovde se luduje od sreće što procesor od 600 evra može da se nosi sa procesorom od 1000 evra ili ga čak ponegde dobije, a razlika u odnosu cena/performanse se dramatično smanjuje kako se ide naniže, živo me zanima koliko ljudi među ovdašnjim svetom kupuje takve procesore, bili oni za LGA 2011x platformu ili za AM4. To je samo "manje para od precenjene Intel serije". Evo i gore lepo ljudi kažu, "AMD nije pozicionirao te procesore naspram 7700K i sličnih", ali na osnovu do sada viđenog, za AMD neće biti situacija "ova serija procesor je bolja za X, ona serija je bolja za Y", već su Ryzeni linearno sve bolji/gori. Lično očekujem da modeli za masu sa 4/6 jezgara solidno zaostaju za Intelom i da pride budu cenovno u rangu sa njim, ako ne i skuplji.

Potpuno se slazem. Veoma je neobicno to sto ce AMD svoju R3 I R5 seriju na trziste lansirati 3 ili 4 meseca posle R7 serije!? Ocigledno da su svesni da imaju ozbiljnih problema da isprate intel u nizem I srednjem segmentu, pa su shvatili da bi lansiranjem kompletne linije proizvoda odjednom bacilli senku na jedini uspeh koji imaju, to da njih processor od 600e moze u nekim stvarima da parira najskupljem intelu.

^kako mislis nista novo necemo dobiti u smislu cena/perf?

Pa nece sigurno 4/8 i 6/12 imati istu cenu medjusobno i istu cenu kao 1700 model.
Ako bude po "pretpostavljenim cenama" 4/8 bez X za 175$ i 200$ za verziju sa X, bice to dobar buy.

Ako bude za 200$ i da ima 20% slabije perf od i7, kostace 50% manje svakako pa ce biti dobra kupovina.

@filipenko
To je vec diskusija koja ne vodi nikud, postoje ljudi koji uzimaju i te skupe procesore to je nepobitna cinjenica jer da nije tako Intel bi ukinuo i7 6900K i slicne procesore, ali kao sto vidimo najavljeni su skylake-E procesori znaci intel i dalje razmislja o tom segmentu, za njim ide amd vjerovatno imaju percepiciju i ciljanu grupu korisnika kojima trebaju takvi procesori.
E sad sto ljudi kod nas vecinom cijene snagu procesora kroz gaming to je opet posebna prica, takodjer kod nas ljudi hoce da za malo para dobiju najbolje -to prosto nije moguce, sve bi mi volili da za 100$ dobijemo performanse koje ima recimo procesor od 1000$, ali prosto znamo da to nije moguce i da je stanje takvo da je AMD odradio odlican posalo sa R7 procesorima u smislu performance/price.

Sto se tice ryzena R5 i R3 oni ce naravno biti slabiji od intel ponude, ali isto tako bice i jeftiniji tako da ce se AMD pozicionirati da opet nadju ciljanu grupu korisnika koji ce za malo manje para dobiti malo slabiji procesor.
Ono sto ja mislim onaj kome treba 4c procesor nema sta cekat i5 7600K tu ce biti najbolji izbor kome treba nesto jace 4c/8t svakako i7 7700K neprikosnoven vladar, onaj kome budu skupi ti procesori imace neku alternativu u AMD-u, malo jeftinije/malo slabije.

@filipenko
Možda ti nisi dobio, ali ja sam već govorio da smo u firmi pre mesec dana platili i7-6800K i X99 ploču oko 100.000 RSD. Sad se te performanse mogu dobiti za ~60k (R7 1700 i B350 ploča). Možda tebi 40% nije nikakav pomak, ali mnogima jeste.

Ne znam kojom logikom očekuješ da Ryzen sa 4c/8t bude u cenovno rangu i7, kad je već Ryzen 8c/16 u tom rangu. Pri tom, ne bih ja očekivao da Ryzen 3 i 5 budu primetno sporiji, posebno ne u situacijama gde MT nije izražen. Sačekaćemo, ali mislim da će AMD imati konkurentan proizvod za modele kao što su i3-7100/7300 ili i5-7400/7500. Ostaje da se vidi tačna konfiguracija slabijih modela, ali svakako da će biti bitno da li 4core modeli koriste jedan CCX ili dva, kao i koliko će L3 keša imati (6c modeli)
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-ryzen-cores&num=1

Jedina dobra stvar sa Intelovom dominacijom proteklih godina je što na ovom forumu nije bilo Intel-AMD prepucavanja, sad se ta vremena vraćaju big time. Nije mi jasno kako ljudi na taj način mogu da se poistovećuju sa brendom i navijaju kao ludaci, osim ako eventualno nemaju akcije u dotičnoj firmi. Ali doduše, ja ne mogu da shvatim ni kako ljudi mogu da fanatično navijaju za fudbalski klub, tako da valjda nisam dobar uzorak.

Ja sam od onih najgorih potrošača, onih koji razmišljaju novčanikom. Lično imam malu preferencu ka AMD-u, ali ću uvek kupiti ono što mi nudi više za uložen novac. Kako da kupim AMD grafičku kada su im Linux drajveri loši i ne trude se da ih srede? Valve im piše drajvere za Linux, jer su oni nesposobni sami da ih naprave kako valja, sramota.

Što se tiče procesora, Ryzen je dobro ispao, problem je što još uvek nemamo kompletnu ponudu, samo osmojezgarac. Kada R5 i R3 izađu, AMD će verovatno imati najbolju ponudu u celom opsegu i biće verovatno nemoguće preporučiti Intel procesor za bilo koju namenu ako vlasnik ne planira overklok, dakle otprilike kao u davno vreme kad sam kupio Athlon XP. Jedino što su se tada AMD proceroi grejali, a Intel bio hladan, dok je sad obrnuto. Kažem, ostaje da se vide preformanse i cene, kao i cenovni odgovor Intela, ako ga bude.

ma @filipenko je u najmanju ruku da kazem nerealan pratim njegove postove i ko god cita forum dosta toga mu je jasno.
Ako se vec zna da je R5 6c/12t u rangu oko 250$ kako onda moze napisati da ce biti skuplji od intela kad znamo cijenu i7 6800K, ono sto se moze diskutovat su performanse mada i tu je dosta toga jasno, u cpu aplikacijama bice jako blizu u gamingu kako stvar stoje zaostajace koliko jos se ne zna, ali cijenim oko 15% u nekom prosjeku, ja se pitam da li je to lose kad se zna kolika je razlika u cijeni tj. kolika ce biti razlika u cijeni izmedju R5 1600x i I7 6800K. Bice bas onako kao sto sam napisao gore bice slabiji, ali bice drasticno jeftiniji.

Ista situacija ce se primjeniti na R5 4c/8t protiv i7 7700K. Ryzen ce biti oko 200$ a znamo koliko kosta i7 7700K, naravno bice sporiji ali i drasticno jeftiniji.

Ryzen 4c bice u segmentu ispod 200$ bice opet sporiji, ali i jeftiniji od i5 7600k

Tako da napisati da ce AMD biti skuplji od konkurenata intela kad se vec 90% toga zna u najmanju ruku mogu reci da je neozbiljno!

Nije Filipenko nerealan nego ljudi na ovom forumu tretiraju AMD kao da je retardirano dete. Kao, ma dobri su oni, trude se, bice bolji uskoro, veliki pomak su napravili. Koga briga za to ako vam ne treba CPU sa osam jezgara? Dzabe navijate. Sacekajte ono sto vam treba pa onda vagajte ali bojim se da i tada biti, ma dobri su, bice to jos bolje za koju godinu itd.

Edit: Ukoliko ova arhitektura ne skalira dovoljno sa manjim brojem jezgara tj. ukoliko ispadne da je 4 GHz plafon za 6c/12t i 4c/8t, onda je teski fejl u pitanju. A nesto mi govori da ce bas tako da bude, osim ako nesto magicno ne promene u narednom periodu.

Zasto niko ne pise o tome kako je Ryzen jadan kloker, pa zar nije ovo klokerski forum?

Poslednja izmena:
Neće skalirati (mnogo) više, takav je proces. Pričalo se o tome. I da, u tom slučaju je fail, ALI SAMO ZA KLOKERE

Ovo jeste forum za entuzijaste, ali ja ne znam lično nikog ko klokuje CPU ili GPU. A svi ljudi koje znam imaju PC. Da su klok i OC jedino, pa čak i najbitnije merilo, intel ne bi imao nijedan zaključan procesor. Zato i govorim da je Zen konkurent pre svega zaključanim desktop, mobilnim i serverskim procesorima. Da li će imati konkurenta i5-7600K? Verovatno ne. Da li će imati konkurenta za i5-7400/7500/7600 sa istom ili boljom konfiguracijom (4c/4t i 4t/8t) i sličnim performansama i nižom cenom? Gotovo sigurno.

Kome treba 5GHz ima izbor. Ali ja bih lično pre uzeo 6c/12t CPU na 4GHz i dobru B350 ploču, nego 4c/4t CPU na 5GHz i skupu Z270 ploču i hlađenje. I ne mislim da je iko ko bira 2. kombinaciju fanboj, zaslepljen ili šta već. Različiti ljudi imaju različite potrebe za različite poslove.

Poslednja izmena:
Kao sto Mac ne moze da se koristi bez 5K displeja tako ni klasican PC nije upotrebljiv bez 5GHz.

Drustvo, da li neko moze da proveri da li je Noctua D15 kompatibilan sa AM4 podnozjem?
Na telefonu sam nezgodno mi je na njihovom sajtu da trazim...

Jeste ako imas am4 kit

Nije Filipenko nerealan nego ljudi na ovom forumu tretiraju AMD kao da je retardirano dete. Kao, ma dobri su oni, trude se, bice bolji uskoro, veliki pomak su napravili. Koga briga za to ako vam ne treba CPU sa osam jezgara? Dzabe navijate. Sacekajte ono sto vam treba pa onda vagajte ali bojim se da i tada biti, ma dobri su, bice to jos bolje za koju godinu itd.

Edit: Ukoliko ova arhitektura ne skalira dovoljno sa manjim brojem jezgara tj. ukoliko ispadne da je 4 GHz plafon za 6c/12t i 4c/8t, onda je teski fejl u pitanju. A nesto mi govori da ce bas tako da bude, osim ako nesto magicno ne promene u narednom periodu.

Zasto niko ne pise o tome kako je Ryzen jadan kloker, pa zar nije ovo klokerski forum?

Nije!

I Filipenko je uvijek nerealan.

Vrh Dno