Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Naravno. Jezgra izmedju sebe komuniciraju kroz infinity fabric posebno oni blokovi jezgara od po 4 komada. Infinity fabric direktno zavisi od brzine memorije i njenih tajminga. Zbog toga se tolika razlika pravi s brzom memorijom. Zato je ogromna razlika u gaming-u, zato i sintetika poput cinebench-a reaguje.
Jos u startu dok sam gledao prezentacije ryzena kada su objasnjavali arhitekturu to sam skontao, cim ci krenuli s malo ozbiljnijim testovima to se i dokazalo tako da dileme nije bilo kod mene. Morala je da se uzme brza memara da bi cpu radio punim kapacitetom ;)

Testovi ce se raditi na azotu, a sto se latenci tice, pokusacemo da poteramo na 12-12-12, videcemo koliku ce frekvencu moci da izgura ploca i cpu. Makar 3600mhz, no videcemo.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Ljudi treba mala pomoc oko izbora ploce i memorije za Ryzen 1700,sta preporucujete?
Maticna moze neka B350 i memorija moze 2 x 8gb.

Kakav je bios na tim asusovim plocama? Da li su MSI ploce ok sto se tice biosa?
Sta jos preporucujete od memorija?
Ova memorija je najbolja za te pare a ploča takođe među najboljim ima tu jos koja ali ja bih pre ovu Asus..

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Msi je ok (npr tomahawk), ali ipak za r7 preporucujem msi x370 sli plus (neko rece da na kp moze da se nadje za 120e - po toj ceni bestbuy za r7, sledeca je tek asus x370 pro prime za 150e) - ima jaci vrm i dosta je pogodnija za OC r7 zbog toga. Ram taj viper4 je best na nasem trzistu, jeftinije\bolje jedino da potrazis na kp. Inace mozes ti slobodno i 2133\2400 ram, ako neces da cackas i cedis platformu kako treba.

Bolje uzmi javu plocu zbog naponske. X370 je way to go. Ume naponska lepo da se ugreje sa 8 jezgara. Ja sam i na mojoj dosavao cak hladnjake jer mi se ne svidja temp.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Za sada bi pre uzeo neku b350 i neku dobru memoriju sa r7 1700 zbog budzeta.

Dakle Asus b350 Prime Plus koliko vidim ovde na forumu se dobro kotira.Koja po vama memorija je bolja GSkil ili Patriot?

Interesuje me koliko je bolji u igrama poput Playerunknown's Battlegrounds?

Sadasnja konfiguracija je AMD FX6300,Gigabyte 990FXA UD3, Gigabyte GV-N1060G1 ROCK-6GD,Kingston HyperX Savage SHSS37A/240G,Chieftec CTG-550C,LC Power CC120,MS Titan PRo.

Onda si debelo promašio u izboru. Najbolji Ryzen za igre je R5 1600X. Nikakav OC, nikakvo petljanje, ubaci ga u bilo koju ploču i vozi. Pri tom je i jeftiniji od R7.

I dalje nisam izabrao,samo sam pitao_Ok,sta preporucujes od memorije sa tim procesorom Gskil ili Patriot?Asus b350 prime je dobar izbor?

Pazi, istu dilemu sam imao... Ili asus prime ili strix b350f gaming (tako nesto, valjda sam dovoljno blizu)... Od memorija pogledaj gskill... Pogledaj temu koju sam postavio u "sta da kupim od procesora... Imas i listu memorija..."

Sent from my m2 note using Tapatalk

Poslednja izmena:
Preporuka za g-skill, bilo koja sa b-die cipovima, trident ili neki drugi model. Mislim da su svi modeli 2800+ sa b-die ali proverite.
Za gaming slobodno 1600X, ne vredi davati vise para za 1700. Onda mozes i B350 plocu. Ustedeces sebi 150e. Jedino ako bas bas hoces 1700, to je druga stvar. Igre nece videti razliku izmedju ta dva jos duze vremena. 6/12 ce ti biti vise nego dosta ;)

Nisam siguran da su sve sa b-die... Cak mislim da nisu ni samsung... Bar mi tako neko rekao u temi tamo...

Ustvari, one koje sam ja naveo tamo (16gb, 3000-3200mhz) do 170e, nisu b-die...

Poslednja izmena:
Znam zbog mog modela da nisu svi B-die, navodno je kit F4-3200C16D-16GTZB - G.Skill e-die dual rank. Ti što su 3200MHz a latencije 14 su navodno 100% b-die. Ti si sajber uzeo jednu od tih, ne verujem slučajno :). Ja kada sam nabavljao niam ni znao da može da ne bude b.

Naravno da nije bilo slucajno ;)
Uh, upravu ste. Pogresio sam, ima dosta Hynix cipova na 3000 i 3200MHz.

@Panonski E-die su 4GB stapovi iskljucivo koliko ja znam, isto kao i d-die. Tvoj je 4x4GB kit? Ako jeste onda nije bilo sanse da zabodes ista drugo.
Svejedno su sve te memorije na listi podrzanih za ryzen tako da nije nikakva steta. Bitno je da rade bez problema.
Hynix ce izvuci te brzine na kojima je deklarisana, samsung verovatno nece sa e-die i d-die ali su one dvostrane i bez obzira na frekvenciju imaju veci bandwidth na 2933 nego jednostrana b-die na 3200. Zato kazem da nije neka steta. Ja sam osudjen na ovo jer sam hteo 32GB (4x8) u startu a svakako ne mogu preko 3066MHz sa sva 4 stapa ;)

Sad kad razmislim malo bolje, apsolutno nije moranje ici na b-die. Podrska memorija je daleko veca i bolja otkako je izasla agesa 1.0.0.6+, mnogo vise memorija ce raditi bez problema. U pocetku je bio malo problem sa podrskom ali sada ne. Bitno je da je ostao hype za b-die :d

Evo malo stiva sa spiskom podrzanih memorija, ono s pocetka gde su silne oznake i ostalo: https://www.reddit.com/r/Amd/comments/62vp2g/clearing_up_any_samsung_bdie_confusion_eg_on/
To sam ja pratio jos dok sam merkao koju bih memoriju uzeo ako uzmem ryzen.

Poslednja izmena:
Da, nisu svi G-Skill 3000+ b-die, mogu da potvrdim iz iskustva.
A Hynix memorija iako može da radi sada sa Ryzenom na približno deklarisanoj frekvenciji, ipak zahteva dosta petljanja dok ne proradi. Ja sam za moju morao da olabavim tajminge i podignem napon na 1.44V da bih je poterao na 2933.

Tako da valja i to reći da ljudi znaju šta da očekuju. ;)

Da dodam samo da radi B-die Galax HOF memorija @4000mhz, nje nema na spisku. 3466 radi lagano, nisam probao da li radi i jos vise, jer sam tesitrao nesto drugo.

Sent from my S6 Edge

@sajber moj je 2x8 kit, mada na tom sajtu vidim da piše na jednom mestu 4x4, možda i to postoji ako nije u pitanju greška, ne znam. Tamo sam i video program preko kojeg sam se uverio da i ja imam Hynix kao f.l.c.x i da je 1 rank u pitanju. Videćemo kako će da radi, po QVL može do 2933MHz na rajzenu. Uzeo sam danas r7, ploču i napajanje, i povadio 1 štap rama i 1 grafu iz kompa i hardove od laptopa pa ću da sastavim van kućišta Rajzena da se upoznam kako radi u praksi i kakve su razlike tačno.

ram.JPGDSC07658.jpg

^
Bez Wireless adaptera nista :D

Da, nisu svi G-Skill 3000+ b-die, mogu da potvrdim iz iskustva.
A Hynix memorija iako može da radi sada sa Ryzenom na približno deklarisanoj frekvenciji, ipak zahteva dosta petljanja dok ne proradi. Ja sam za moju morao da olabavim tajminge i podignem napon na 1.44V da bih je poterao na 2933.

Tako da valja i to reći da ljudi znaju šta da očekuju. ;)
Od 6. Marta mi je u sistemu corsair lpx 3000 koji je kao što znamo hynix. Prvi par modula koji je stigao sa pločom i procesorom je poživeo četiri nedelje. Radio je bez nekih većih problema na 2933. Drugi par sam kupio da mogu da koristim komp dok čekam RMA i taj nije hteo da čuje za više od 2666 pri 1.35V. Oba para modula su bila sa MFR čipovima. Par koji sam dobio od corsair kao zamenu od početka radi na 3066 sa latencijama za 3000 a od pre par dana radi na 3200 sa latencijama 16-18-18-18-36 i 1.35V. U ovom paru modula su AFR čipovi. Poenta je da šta se kome i kako zalomi to mu je.

Sent fra min SM-G955F via Tapatalk

Poslednja izmena:
@ivan to napajanje sam baš video u tvom postu, a i lik u radnji je potvridio da nema ništa bolje za tu cenu tamo. Tu su i neki cheapo mouse/keyb kombo 1.2k din :p samo da radi ali je veliko za slliku, i naravno da mi ne sprži ram mada to je računam mala šansa da se opet ovde nekom desi.

@sajber moj je 2x8 kit, mada na tom sajtu vidim da piše na jednom mestu 4x4, možda i to postoji ako nije u pitanju greška, ne znam. Tamo sam i video program preko kojeg sam se uverio da i ja imam Hynix kao f.l.c.x i da je 1 rank u pitanju. Videćemo kako će da radi, po QVL može do 2933MHz na rajzenu. Uzeo sam danas r7, ploču i napajanje, i povadio 1 štap rama i 1 grafu iz kompa i hardove od laptopa pa ću da sastavim van kućišta Rajzena da se upoznam kako radi u praksi i kakve su razlike tačno.

Pogledajte prilog 238113Pogledajte prilog 238114
Ma po oznaci vidim da nesto nije uredu a nisam znao kako obelezavaju te dvostrane module. Bilo mi nekogicno da prave 4 dvostrana modula za 16GB kit zato sto ne znam ni dali bi radilo to. U oznaci ono D znaci da su dva modula u kitu, sa 4 stoji Q. Izgleda ono sto pise 4GB obelezavaju 4GB po strani. Sada mi je bar to jasno. Ako je 4x4 kit onda bi morali da budu jednostrani moduli.

da li je ovo dobra kombinacija, i da li će raditi OK sa grafikom Zotac 1050 GTX Ti 4GB?

Prilozi

• 000030.jpg
    000030.jpg
    246.2 KB · Pregleda: 135
to ti je overkill za 1050ti, ako mislis za gaming da koristis. Mozes lagano ici na r5 1600+msi tomahawk+gtx1060, ako mislis samo na igre.

Vrh Dno