Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Ja ne updateujem nista do daljnjeg, sklopio, stavio memoriju na 3000MHz i teraj, sve radi. Masina iz potpisa.

Napon i klok su dve razlicite stvari, mada kad si fiksirao napon, fiksiraj i klok. Probaj 1.35V 4.2GHz recimo, igraj se, trazi sto veci stabilan klok sa 1.3-1.35V. Naravno, mozes fiksirati napon i staviti klok na auto.

Imas u onom zipu koji sam linkovoa LinX za AMD i uputstvo kako testirati stabilnost procesora i memorije.

1.38V nije mnogo za DDR4, mozes fiksno uneti DDR napon ako ti smeta tih 0.03V vise nego sto treba da bude. 1.35V je standardni napon za overklokovanu DDR4 memoriju.

Ne postoji fabricki napon za procesor, napon daje ploca, sto se procesora tice, za Ryzen, do 1.4V se racuna da je bezbedno za 24/7 koriscenje na duze staze.
Koji je najbolji nacin da se undervoltuje 2600x?Hocu da mi bude sto hladniji,a da ne gubim previse na perfomansama!Najvece temperature koje sam do sada video je u proseku oko 63 c sa LC Power 120,dali je to ok za ovaj hladnjak!Probao sam sa Ryzen Master programom,ali nista je tu ne shvatam!

Poslednja izmena:
Ja ne updateujem nista do daljnjeg, sklopio, stavio memoriju na 3000MHz i teraj, sve radi. Masina iz potpisa.

Pazi kada su nam slične mašine,ja sam moju sklopio pre nedelju dana i isto podgao memoriju na 3000 i ništa ne diram:d

Mene mrzelo da čekam Aegis pa uzeo Ripjaws....

Umjesto Aegis, slobodno mozete Crucial Ballistix Sport LT.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nije problem, ja cekao na moru :D
Mnogo je bitno da radi sve ok, bukvalno usao u BIOS, podesio na 3060MHz profil i to je to.

Koji je najbolji nacin da se undervoltuje 2600x?Hocu da mi bude sto hladniji,a da ne gubim previse na perfomansama!Najvece temperature koje sam do sada video je u proseku oko 63 c sa LC Power 120,dali je to ok za ovaj hladnjak!Probao sam sa Ryzen Master programom,ali nista je tu ne shvatam!
Ne diraj nista, odlicne temperature.

On topic:

https://youtu.be/bYiz0iUvp9w

R5 3600 vs 3600X od strane jednog od najboljih kanala, prethodni je bio od GN-a. Zakljucak isti.

Zanimljivo sto oba procesora trose isto pod opterecenjem, i sa stock i sa boljim kulerom (oko 90W). Bukvalno ih 65W i 95W kuleri u kutiji cije "65W" i "95W" procesorima.

Poslednja izmena:
Sustinski ne gubis. A da li se isplati prelazak to mozes sam izracunati.

Ako mene pitas ne, bar ne po trenutnim cenama (za koliko mozes prodati svoj i koliko trebas dodati za novi procesor). Sve to za razliku u igrama koja nije ni 20% kada se ne koristi azdaja tipa RTX 2080Ti.

Poslednja izmena:
Danas namontirao LC Cosmo LC-CC 120 i nisam mogao da verujem da je na idle pala temperatura sa 41 na 33 stepena a u World War Z Undead Sea ne prelazi 63 stepena....Neverovatna razlika za kuler od 20ak evra...

Kuler se gleda po specifikacijama i performansama, CC-120 je ekvivalent Hyper 212 EVO koji je duplo skuplji.

Svakako idealan kuler za Ryzen, dovoljno masivan da ohladi prakticno bilo koji CPU, cak i optimalno OC-ovan (osim mozda 3900X), dovoljno jeftin da je glupo koristiti stock kuler (osim mozda u bas low-end ili ITX konfama).

Nije za entuzijaste naravno, kao ni za one kojima je bitno sta pise na kutiji :)

Poslednja izmena:
Jel podesite u biosu krivu za Cosmo ili ostavite pwm ?
Ja nesto ispodesavao u idle mi se vrti 800 rpm na max nikad ni ne ide temp nikad do 70c nisu dosle

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

...koje su normalne temperature za r5 1600? 50-70 c je to ok? sa stock kulerom

Narucih i ja R5 2600, s obzirom da je monitor 75Hz i da ne planiram kupovinu 144Hz monitora u skorije vreme, a treba menjati i grafu (za mesec-dva 5700XT, verovatno Nitro verzija), za 123e nudi previse dobar odnos ulozeno/dobijeno i adekvatne performanse.

Da se igram na 1080p 144Hz, a ne na 1440p 75Hz, bez dileme bih isao na R5 3600.

Poslednja izmena:
Da, welcome to the club. Mislim da nema bolji izbor sad

Realno, R5 2600 je greota ne kupiti po ovoj ceni za koju se nudi. Od kraja 2012. godine, kada se i5 3570K mogao kupiti za nepunih 200 evra, nisam video da je neki CPU toliko povoljna kupovina.

Realno, R5 2600 je greota ne kupiti po ovoj ceni za koju se nudi. Od kraja 2012. godine, kada se i5 3570K mogao kupiti za nepunih 200 evra, nisam video da je neki CPU toliko povoljna kupovina.

Ima, polovan R5 1600 za 75e je bruka. Samo sto ih treba loviti, ispadne po koji s vremena na vreme. :d

Eno ga jedan za tu lovu al čovek ima samo jednu pozitivnu. Malo rizično...

Da nisi slučajno iz Apatina? [emoji48][emoji16]

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Mislim da nije ok porediti polovne koji se pojave s vremena na vreme sa novim koji su uveliko dostupni :d
Jednostavno nije ista kategorija "robe".

Evo i mene u klubu. :)

ScreenShot00337.png

2771 def klok, 3030 oc na 4.0 sa 1.275v. Ovo je ono na brzinu, kroz sat-dva šta sam "naštelovao". Sutra ću sa ram kalkulatorom da se igram. :)

Eno ga jedan za tu lovu al čovek ima samo jednu pozitivnu. Malo rizično...

Da nisi slučajno iz Apatina? [emoji48][emoji16]

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Naravno da nisam. Ali bio je jedan do pre par dana sa vise pozitivnih. A zasto i ne probati, svi su nekada imali samo 1 pozitivnu. Samo kazem, ko ima strpljenja... :)

Poslednja izmena:
Narucio sam i sredinom meseca mi stizu 2600, Tomahawk MAX i Aegis 16gb 3000MHz

Nadam se da sam ubo best buy kombinaciju. Zen 2 mi je preskup za ono sta meni treba za sada, ali nikad se ne zna, mozda iskoci za godinu dana dobra cena, pa je MAX ploca neka sigurica. RAM sam porucio jer ga ovde preporucuju i za 75e mislim da je ok cena.

Ne mislim da cu odmah da ga klokujem, mada nikad se ne zna, mada to nisam radio godinama. I onako se vracam na AMD, posle jedinog izleta u Intel familiju :D

Imate li preporuke za neka standardna podesavanja na sta bih trebao da obratim paznju ili?

Obican SSD iz potpisa imam, grafu i kuler sam zadrzao (samo treba naci nosace koje sam dobio od LC-a), tj. sve zadrzavam osim sto sam ove 3 komponente (CPU, MB i RAM).

Da li treba za Ryzen 2600 da se skinu Chipset drajver, nisam I sve radi ok, mislim da radi ok, na w10? Šta je sa onim Power planom Balanced vs High šta tu treba da se namesti?

Da, instaliraj poslednje chipset drajvere ali balanced i High performance ne rade ništa bolje od windowsovih. Što se processora tič, na Balncedf namesti minimum CPU na jedno 5 -10% aostalo po volji.

@Zulu 92

Nista posebno, samo chipset drajver sa AMD sajta.

Meni je stigao danas R5 2600. Ujutru putujem, tako da ce morati da ceka tamo posle 20-og, ne mogu sada da stignem da natenane ocistim komp (a zreo za ciscenje je bio pre 2 meseca), zamenim CPU, kloknem CPU i memoriju propisno, za tako nesto je potrebno barem 5-6h da se izdvoji.

Aegis mi je stigao pre par nedelja, sve u svemu 2x8GB 3000MHz CL16 i R5 druge generacije za 190e, bagatela. Otprilike ce me 70e izaci doplata u odnosu na R3 1300X i 1x8GB 3000MHz CL15.

Poslednja izmena:
Vrh Dno