Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Moj ti je savet da ne cackas i silujes procesor za 100mhz, njemu nece biti nesto najvrv ali ako dizes napon na 1.45 mozes pre plocu da ostetis a jos jednom tih 100mhz nista ne znace.

Ja nikako da se priklonim ryzen jatu, rešio sam da čekam APU i tačka, a dotada će FX6300 da odoleva, ionako nekoristim komp za ništa ozbiljnije nego za net i ponekad pustim neki wallet, samo me pecka ovo čekanje, pada mi napamet ova Asrock b350 ploča i R3 1200 pa posle da zamenim samo cpu, verujem da nema velike razlike između fx6xxx/8xxx i r3 procesora....
U svakom slučaju LC-CC-120 am4 bracket čeka spreman....

Poslednja izmena:
Što Biostar? Što se B350 ploča tiče, tu se MSI i Asus najbolji. Mada ja bih da napravim pauzu od Asusovih proizvoda u narednom periodu.

I ja sam u sličnoj situaciji. Prešao bih na Ryzen (R5 1600), ali ni ovaj A10 još nisam uposlio toliko da mi treba još CPU snage. Sad gledam da možda pređem na R3 1200, pošto računam da bi me upgrade izašao oko 100€, pa kasnije na neki 2600X ili šta mi već bude trebalo. U suštini, sad pokušavam sebe da nateram da radim na PC-u nešto (korisno) što će ga opteretiti toliko da dobijem izgovor za kupovinu :d

Ispravka mislio sam na Asrock, slažem se u konstataciji da mi bolji cpu netreba od postojećeg al eto kopka me da bacim neki dinar....

Ljudi, pocecu da delim poene i banove bez pardona... da li je tako tesko drzati se teme?
Mora li stalno spam, fanboys i off? Od zadnjih 50 postova 35 obrisano...

Najnovija grupica modova brise li brise, metla najjace oruzje :D
Elem, ova Asus Prime ploca sto svi preporuciju, kakva je sto se tice uparivanja sa osmojezgarcima ? Pitam vise kao neki buduci upgrade. I hoce li moci na nju Zen 2 da se bode, ili ce da bude novi socket eventualno ?

Trebalo bi da moze zen 2. E sad 8/16 na B ploci svakako moze na stock kloku eventualno na 3.7ghz a za vise vec mislim da treba x370 cipset. B ploca je ok za R5 6/12 a za R7 trebalo bi vec x370 i to prvenstveno zbog naponske sekcije ostalo nebitno.

Poslednja izmena:
Bas to, za 8 jezgara treba malo ozbiljnije napajanje procesora tj. naponska. Ako neces juriti visok clock ili ces drzati default onda ce da radi posao.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Za 1600x,gigabyte ab350 gaming 3,sapphire nitro 480 8gb
da li memorija 16gb flare x 2400mhz dovoljna ili da trazim neku
3000,3200mhz?

Ne bi bilo lose da uzmes neku 3000+ ako budzet nije problem jer ces mozda nekad uzeti i jacu grafu pa ce znaciti brza memorija. Nije lose ni taj flare na 2400 jer najvrv moze da se overklokuje na 2666 a mozda cak i 3000 ali to nije zagarantovano da ce biti stabilno tako da ako pare nisu problem bolje neka razumna dopta ako ima za 3000+.

@Đole79, bilo bi dobro da se uzme bolja maticna. Msi tomahawk/asus b350 prime plus/asrock ab350pro4 napr. GA b350 nisu se bas dobro pokazale. Mem moze skoro bilo koja (pozeljno 2666+), faq u uvoj temi ce skoro biti sa detaljnim instrukcijama sta i kako podesiti za ram

Poslednja izmena:
Ja koliko se secam cak i na stock r7 1700 kod te ploce vrm ide na 80+ stepeni (dok kod budzet asrock a320m - 73). Preko 90 nije preporucljivo za 24/7. Tako da reci o OC r7 na toj ploci bez dodatnog hladjenja vrm nema.

Stock moze +-, OC nikako. Ili si siguran da se kod svih kuciste dobro provetrava, da nemaju "vruce" graficke, redovno ciste prasinu, a leti ukljucuju klimu? Ja nisam.

To djubre od ploce je vrelo i na stock-u!Lakse mu je da doplati nekih 10 e i da uzme nesto pristojno da ga ne boli glava!

Upravo cekam da mi stigne ASRock Taichi x370 za ryzen 5 1600 koji imam. Ako ima nekih saveta oko podesavanja/biosa ili nekih stvari na koje obratiti paznju bio bih zahvalan

Nemas nesto posebno da podesavas a ako radis overklok moras sam otkriti granice za cpu i memoriju. Jedino oko instalacije drajvera za cipset nemoj da skidas iste sa sajta proizvodjaca ploce vec sa AMD sajta najnovije.

@sweredom, na prvoj strani teme imas detaljan faq (trenutno jos nije sve spakovano kako treba, ali je u pitanju veliki obim informacije, imajte malo strpljenja - bice sve sredjeno kad tad) sa skoro svim nijansama u podesavanju/oc ram (cak i link na timings calculator by 1usmus, koji se stalno doradjuse sa ciljom da svaki ram dostigne max oc) i cpu sa sve gotovim presetima (za lene) za podesavanje ram i naponske + mali lifehack za gaming (ne pomaze uvek, ali vredi probati).

Posto ne mogu da cekam ram i da skroz sastavljam komp, stavio sam procesor i hladnjak i turio maticnu u kuciste, recimo da sam pola zavrsio ali sam morao na posao. Zanima me da li sam pogresio sto sam stavio pastu i hladnjak pa ce tako da stoji neko vreme dok mi ne stigne ram ili moze da stoji?

Ps. Da li je ovo bilo dovoljno paste?
Sent from my SM-J530F using Tapatalk
d08a28381e030c12544913fda1a13113.jpg

Poslednja izmena:
Dovoljno je to paste, a sto se tice stajanja - nece da se pokvari, ne brini! :)

Pustite Kostu da otvori temu [emoji846]

Na Asus pločama ne treba eksperimentisati sa tim pstates overklokom, neki ljudi su brikovali ploče i čišćenje biosa ne pomaže.
A ionako se ne dobija ništa s tim.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno