Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

Ja sam bukvalno prešao sa 2700 na 3300x i ne žalim , to jeste za rendering downgrade [emoji2960] Ali za sve ostalo se ne oseća , čak šta više ovaj 4core mi deluje u nekim situacijama i agresivniji.
Čeka se 2021/22 da se opet vratim na 8 ili ako bude povoljan 12core ali bez žurbe.
Za sada 3300x radi kao podmazan [emoji108]

Dobra im serija, juče sam uzeo procesor, što kažeš ko podmazan, reko da se poigram .

https://valid.x86.fr/bench/6wvauk/1

Poslednja izmena:
Ponovo sam na AMD-u nakon 15 godina:d i tadasnjeg Barton procesora, uzeo sam 3900X i zanima me da li je bolje "utegnuti-klokovati" ovaj CPU Ryzen Master-om ili BIOS-om?
Ako se koristi Ryzen Master da li treba nesto da se prethodno odradi u BIOS-u ili ostaje sve na default-u?
Ploca mi je Asus x570-e rog strix gaming sa 64 GB RAM-a na 3600MHz, komp koristim pretezno za renderovanje.
Samo "utegni" hlađenje, što niže temperature to bolje. Koji kuler ?

Kraken X62, stoji u profilu.

Preferiram BIOS, direktna kontrola i eliminiše se šansa da Master nešto zeza, a ume ponekad...

Samo "utegni" hlađenje, što niže temperature to bolje. Koji kuler ?

Kraken X62

Za sada u BIOS-u sam setovao XMP profil memorije, u Masteru postavio OC mod na manual, CPU : 1.27V - 4150 MHz.
Testirao IntelBurnTest-om sat i po ... max temp mi je bio negde oko 78 C u Cinebench-u mi je negde oko 73 C
Pokusao sam nesto sa 1.325-1.35 V na 4.2-4.3 GHz ali tempovi divljaju do 88 C :mad:

Nisam zadovoljan kako je odradjeno kacenje za AMD procesor, mislim da ima malo prostora za dotezanje pumpe tj suvise su visoki odstojnici na ploci, a i sama povrsina pumpe mi je blago oksidirala a mrzelo me da je cistim i sredjujem bilo sta od kacenja:d

Pozdrav ljudi

Trebala bi mi pomoć pošto sam iscrpeo ideje :D

Sastavio sam konačno ITX mašinu i sada se po prvi put susrećem sa problemom a to su temperature procesora. Napominjem da mi je ovo jedno 10 ITX build tako da što se tiče provetrenosti itd sve je ok.

Radi se o Ryzen 5 3600 sa stock kulerom. Generalno za moj ukus temperature u Idle su previsoke i kreću se oko 60 stepeni, dok recimo stress test ( običan u CPU ID ) smeo sam da gledam do 92 stepena pa sam prekinuo.
Koristio sam default žvaku pastu, pa sam stavio MX1 međutim isto se ponaša.Utegnut je , svi šrafovi max zategnuti.

Probao na istoj ploči 200GE hladan kao spricer ( sumnjao sam na ploču Asus B450I Gaming )

Da li će mi pomoći bolji kuler? Neki single 12cm AIO ili nešto niskoprofilno ili do visine Tower od 140mm ( limit mi je 140mm za visinu kulera )...

Za evo 15 godina koliko sklapam računare nikad mi se nije desilo ovo

Mozda ploca roka previsok napon. Isprati sa HWInfo64 koliki je napon pod opterecenjem.

Hmmm , nisam to uzeo u obzir. Generalno sve je na default ( BIOS ) , stavljen najnoviji. Jedino sto sam stavio memoriju na 3200mhz , da li ona diže utiče...

Da i jedna stvar, ništa ne radim on je non stop u rasponu od 3.6ghz pa sve do 4.2ghz...

Ploča garant upumpava preveliki napon, to je izgleda standard kod Ryzena...maltene svima su idle temperature bile visoke ako se ništa nije diralo.

Promena kulera će pomoći a dotle par stvari koje možeš da uradiš...
U BIOSu mu stavi fixan napon, ne mora da bude mnogo, do 1.35V je ok, možeš slobodno i manje. To će da eliminiše varijacije u naponu i temperaturi. Možeš i da mu staviš neki fixni množilac za sva jezgra i smanjiš varijacije još više...

Ja moj držim na 4.3 GHz all core na 1.280V. Može i više ali nemam potrebe i ovako su mi temperature solidne u kućištu koje nije naročito provetreno (s dobrim kulerom, doduše, ne sa stock).

Ispeglaj malo fan krivu u BIOSu, proveri da li ti je aktuvan power plan za Ryzen u Windowsu...ali najbitnije ti je da mu smanjiš napon na neku normalnu granicu.

Da bukvalno evo vidim ništa ne radi i on rokne 1.402 napon iz nevezuše.

Radio stress test sa CPU ID ponovo, ide do 86 temp.

Sad ću se poigrati sa ostalim :) Ryzen je power plan u biosu :)

Generalno mislio sam da stavim AIO 120mm neki pošto sa vazdušnim sam limitiran zbog visine kućišta a i planu je zamena kućišta za Phanteks Evolv Shift Air :)

najbolje kupi neki kuler koji moze da stane u to itx kucishte, i kao shto kolega jurodivi kazhe, fixiraj najbolje all cores klok i napon, PBO na off.
ja lichno za itx setup bih ishao na neshto nizhi takt, 4200mhz i ~1.2v

Skoro sve ploče daju jači napon nego što im treba. Undervolt uradi i nema da brineš.

Sent from my MI 9T using Tapatalk

Bila je priča o tome, ne mogu da se setim zašto je to tako i koliko je štetno za procesor?

ista pricha kao i buldozheri, kad im radi bust, napon ide na 1.4+, a uzmesh ruchno stavish all cores na ~4300 i ~1.3v i milina

Bila je priča o tome, ne mogu da se setim zašto je to tako i koliko je štetno za procesor?
Neće procesoru biti ništa, pre će ploča da zvekne od tog napona ako naponska nije neka.

Sent from my MI 9T using Tapatalk

Kraken X62

Za sada u BIOS-u sam setovao XMP profil memorije, u Masteru postavio OC mod na manual, CPU : 1.27V - 4150 MHz.
Testirao IntelBurnTest-om sat i po ... max temp mi je bio negde oko 78 C u Cinebench-u mi je negde oko 73 C
Pokusao sam nesto sa 1.325-1.35 V na 4.2-4.3 GHz ali tempovi divljaju do 88 C :mad:

Nisam zadovoljan kako je odradjeno kacenje za AMD procesor, mislim da ima malo prostora za dotezanje pumpe tj suvise su visoki odstojnici na ploci, a i sama povrsina pumpe mi je blago oksidirala a mrzelo me da je cistim i sredjujem bilo sta od kacenja:d

Probaj da ocujes i utegnes memoriju i fclk, kod mene je CB20 skor skocio za 200 i kusur bodova sa mem na 3800mhz(18-19-20-40 1T) i fclk na 1900, tako da sam sa sve na def tj 4.2ghz u hevi loadu i o.c mem dobio isti skor kao sa fiksnim o.c. na 4.4g i xmp na 3200mhz

Pozdrav ljudi

Trebala bi mi pomoć pošto sam iscrpeo ideje :D

Sastavio sam konačno ITX mašinu i sada se po prvi put susrećem sa problemom a to su temperature procesora. Napominjem da mi je ovo jedno 10 ITX build tako da što se tiče provetrenosti itd sve je ok.

Radi se o Ryzen 5 3600 sa stock kulerom. Generalno za moj ukus temperature u Idle su previsoke i kreću se oko 60 stepeni, dok recimo stress test ( običan u CPU ID ) smeo sam da gledam do 92 stepena pa sam prekinuo.
Koristio sam default žvaku pastu, pa sam stavio MX1 međutim isto se ponaša.Utegnut je , svi šrafovi max zategnuti.

Probao na istoj ploči 200GE hladan kao spricer ( sumnjao sam na ploču Asus B450I Gaming )

Da li će mi pomoći bolji kuler? Neki single 12cm AIO ili nešto niskoprofilno ili do visine Tower od 140mm ( limit mi je 140mm za visinu kulera )...

Za evo 15 godina koliko sklapam računare nikad mi se nije desilo ovo

Probaj da ostavis sve na def, ukljucis PBO na manual i stavi PPT na 100, TDC i EDC ostavi na auto, trebalo bi ti voltazu koju ploca pusta procesoru na def podesavanjima ali verovatno i PB klok za jedno 100-200 mhz i naravno za probu izvrti CB20 posto rajzen drzi stabilnost u undevoltu ali ispod oderedjene granice pada produktivnost i gubis performanse. To sve mozes da isprobas u realnom vremenu preko Ryzen mastera i kad pronadjes sweet spot izmedju performansi koje zelis voltaze tj tisine, samo set prebaci u bios i vozi. Potrebno je malo strpljenja.

Tako je zato sto su proizvodjaci poremeceni, nabijaju napon i sto veci auto-OC da bi izvukli bolje performanse, zbog marketinga.

Isto to se radi i sa grafickim karticama (tipican primer Navi i Polaris) i chipsetovima u telefona, nabijaju se klokovi i naponi umesto da se ide na drasticno efikasniji i hladniji chip, a da se zrtvuje 5-10% performansi.

Zasto bi zrtvovao 5-10% performansi?
Cemu hladan cpu sluzi?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

EhK_JvwWAAESRd6.jpg

Zasto bi zrtvovao 5-10% performansi?
Cemu hladan cpu sluzi?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Zato sto kome trebaju te performanse moze sam da ih izvuce u dva klika u biosu, a na 99% korisnika nisu potrebne.

Hladan i efikasan CPU sluzi tisem radu, rasterecenoj ploci i rasterecenom napajanju.

S jedne strane ljudi kukaju kako čipovi nisu dovoljno nategnuti i hoće OC, a s druge kukaju kako su dovedeni do maksimuma već na fabričkim podešavanjima :d

5-10% ne znači ništa, ni u performansama, ni u radnom veku

Evo koliko sam ganjao 3300x ide potrošnja i do 80W ako se OC > b450 Toma max.
Vrm je bukvalno mlak kakvih ima na netu pri testovima...na 55c i to u ovim letnjim danima.
Na 1.1v potrošnja pada na 40W bez uključenog boost-a i to mu je to ako želite hladan proc na stock ili ovom kao moj wraith kuleru.
A I dalje me mrzi da montiram cc120 [emoji38]

Pa dobro, 3300x i nije neki "teskas":)

Svi mi volimo kada je takt adekvatno izbalansiran(ili za entuzijaste jos bolje, kada se ostavi prostor, kao na 2600k:))
Medjutim ovakva natezanja do krajnjih granica na ustrb potrosnje, buke i temperature nikome ne idu u korist, ranije smo pricali o overkloku, a narednih godina cini mi se da ce biti samo undervolt:)

Joj hvala Vam ljudi puno na pomoći, generalno nikad nisam ''vozio'' za mene ovaj high end CPU :) Generalno situacija je malo bolja, stavio sam Hyper H410R ( jedini na stanju a da može da stane u case ), stavio bolju pastu, spustio voltažu na 1.2 i namestio množilac na 40.

Meni performansi i previše :)

Nisam izvrteo Cinebench da vidim da li je stabilan, ali i to ću.Nikako da stignem :( Pola stvari nisam razumeo koje mi pričate pošto sam tip plug and play, nikad nisam OC i u ovom slučaju Undervolt-ovao pa mi je sve ovo novo :) Ali ima neku čar kada se trudiš da ga ''našetluješ'' :D

Poubacivah P12ice i zamenih LC sa Arctic eSports Duo-m, Cinebench konacno prosao na undervolt-u...

cb_rez.jpg

E pa ovako, ponovio sam se, uzeo sam Tomu Max, R5 3600, LC CC 120, i naravno, problem sa temperaturama :)
Aida stress ide do 74, Cinebench isto, Intel Burn in test isto, ali prime95 ide do 95c. Da li neko moze da mi da podesavanja za CPU u biosu, pre njega sam imao intel 3770K i ne mogu ovde nikako da se snadjem, sem da sam stavio core napon 1.28 fiksno i mnozilac 42?
Ovde ima 226 strana i stvarno je mnogo informacija...
Core Temp, Ryzen Master i HW monitor pokazuju iste temperature. Bios je valjda najnoviji 3.70.
Kuler je jedva mlak na dodir posle 15 minuta testiranja, a hladnjak gde pise Tomahawk Max je topao.

Prilozi

• test intel.jpg
    test intel.jpg
    1,020 KB · Pregleda: 126
  • prime95 test.jpg
    prime95 test.jpg
    829.5 KB · Pregleda: 122
Poslednja izmena:
Global C-state Control = Enabled
Power Supply Idle Control = Low Current Idle
CPPC = Enabled
CPPC Preferred Cores = Enabled
AMD Cool'n'Quiet = Enabled
PPC Adjustment = PState 0

Našao sve to, stavio kako je napisano i isto, temp ide do 90c (predhodno sam proverio da li kuler lepo naleže, i sve ok).

Nazad
Vrh Dno