Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

Zaboravih da napisem da je pri overklokovanom procesoru temperatura otisla na 77C. Nije ni to tako strasno, ali kao sto rekoh, s obzirom da pri default vrednostima lepo bustuje na svim jezgrima, overklok nema smisla.

Ljudi, Imam Asus Prime B350 plus. Stiže mi 3600 koji bi trebao da radi na mojoj ploči...

Do sada sam imao 1400, clockovao ga lagano sa 3.2 na 3.8, do koliko se klokuje 3600, da li je ista procedura, tamo sam samo menjao množilac i više se cimao sa pogađanjem stabilne voltaže...

Dajte neki savet dok ne stigne zloća. :)

Generalno, 3000 seriju ne diraš što se klokovanja tiče (osim ako ti temperature ne lete kao nenormalne) ili ako nemaš specifične zahteve.

Možda će ti značiti all-core clock da bude fiksan ako se baviš renderingom/enkodingom, ali ako su ti igre (i sve ostalo) primarne, pusti ga nek' boost-uje sam, bolje će to da odradi njegov algoritam nego da se šteluje ručno i skoro ništa ne dobije.

Evo i serbishe je isto zaključio.

Sa onzirom da igram samo CS GO, lol i po još neki naslov jednom u 100 godina i da ništa opterećujuće po sistem ne radim, nema klokovanja, tnx.

Da li je to boost-ovanje po defaultu on ili mora se čačka po biosu?

Ako se ima batch 2000 i novije, ti procesori idu dosta bolje. 4.5ghz all core je moguće za svaki dan, pa i 4.6ghz. Tako da ko je kupovao noviji batch, može da se nada višem taktu.

Sent from my MI 9T using Tapatalk

Prva serija 3700x. ostalo iz "Moja mašina".
Poslednjih mekoliko dana sam imao problem sa montiranjem novog cooler-a pa su temperature malo divljale što mi je dalo prilku da vidim šta se događa. Uključen i setovan na max PBO, napon auto.
Pustim CB r20 (kao najblaži benchmark) 3 prolaza i temperature samo skaču i do 82c u prvom prolazu i ostaju takve do kraja +/- par stepeni.
Frekvencija jedva da pređe 4GHz na najboljem jezgru, druga oko 3.8GHz. i naravno skor jedva 4000. Kada sam uspeo da maloporavim temperaturu da ne skače preko 75c frekvencija skočiala na oko 4.125/3.98, skor na 4600+, Core napon sa 1.4 na 1.36v,
Sa malo (-0.05v) negative offset temperature pale na oko 72c i freqvencija skočila na 4.23GHz i CB score na 4800+.
Sada kada sam sredio hlađenje i temperatura ne stiže do 70c, frekvencija se vratila skoro na normalu (4.38+) i CB score na 5000+. Trenutno je vrućina u sobi, oko 25-30c, temperatura procesora 32 u idle, do 68.8 u punom load-u.

Prva serija 3700x. ostalo iz "Moja mašina".
Poslednjih mekoliko dana sam imao problem sa montiranjem novog cooler-a pa su temperature malo divljale što mi je dalo prilku da vidim šta se događa. Uključen i setovan na max PBO, napon auto.
Pustim CB r20 (kao najblaži benchmark) 3 prolaza i temperature samo skaču i do 82c u prvom prolazu i ostaju takve do kraja +/- par stepeni.
Frekvencija jedva da pređe 4GHz na najboljem jezgru, druga oko 3.8GHz. i naravno skor jedva 4000. Kada sam uspeo da maloporavim temperaturu da ne skače preko 75c frekvencija skočiala na oko 4.125/3.98, skor na 4600+, Core napon sa 1.4 na 1.36v,
Sa malo (-0.05v) negative offset temperature pale na oko 72c i freqvencija skočila na 4.23GHz i CB score na 4800+.
Sada kada sam sredio hlađenje i temperatura ne stiže do 70c, frekvencija se vratila skoro na normalu (4.38+) i CB score na 5000+. Trenutno je vrućina u sobi, oko 25-30c, temperatura procesora 32 u idle, do 68.8 u punom load-u.
Jesi CB merio uz HWinfo/Ryzen Master? Meni uzmu ~100 poena kada ih pokrenem uz CB...

Odlicni rezultati i temperature

CB r20, r15, Passmark, Geek Bench ali upoređivao rezultate samo na r20 da bude sve isti kriterijum mada me totalni rezultat nije zanimao. Kada sam testirao zimus kada je bilo hladnije, do 65c su bili najbolji rezultati ale ne mnogo bolji. JeyZ je bio u pravu sa tim da je 62-65c idelna temperatura, 70c neka granica za dobre performance, preko toga nagli pad, 71-72c već 100-200 poena manje. Naravno da i preko toga ostaje dovoljno performansi ali zašto ga grejati više ako ne mora ? Pošto je vodeno hlađenje treba malo duži test da se temperature ustale, na sličnim vazdušnim hladnjacima uzme trećinu vremena.
Ovo je naravno sintetika ali u ono nešto igri koje imam. COD; MOHA, WoW, Wofenstein, nikad preko 60-62c. To sve mi potvrđuje da je moja stara izrek"Keep i cool fool" tačna.
Kada smo već kod kulera, šteta što 280 nije mogao da stane ali i ovaj Arctic 240 je prilično dobar. iznenđujuće tih i podnajveim obrtajima i preko 1000rpm nije ni potrebno. i na 1800rpm ostaju iste temperature. Pumpa bi mogla da bude nešto jača, na dodir radiator je jedva nešto topliji nego okolina. Pumpa i onaj mali ventilator su nečujni i na punoj brzini. Treba pumpu naterati da radi punom brzinom i temperatura se ne podiže prebrzo iako Ryzen brzo reaguje.

Poslednja izmena od urednika:
I ja kupio danas ryzen 7 3800x za 37462din u prodavnici sa garancijom i racunom
IMG-20200721-201828.jpg

Kako da vidim iz kog meseca i kad mi je procesor proizveden?

Poslednja izmena:
Da se i ja zapljunem, sezona 8300x je pocela, delta t je 28c
Capture 4.3 mem 3533.PNG

I ja kupio danas ryzen 7 3800x za 37462din u prodavnici sa garancijom i racunom
IMG-20200721-201828.jpg

Kako da vidim iz kog meseca i kad mi je procesor proizveden?

Drugi red ispod oznake cpu, prva dva broja je nedelja proizvodnje, druga dva godina, slicno kao kod DOT kod auto guma.

4.4ghz na stock ? Kako?
Ploča izgleda gura više nego što treba , preko 1.4v [emoji15]
e23ff341a0ff69687af54c79115f510a.jpg

Aj da mi neko objasni, jednom, za svagda.

Koja je razlika između 2600x i 3600 ako su oba na 3.6, max boos 4.2 i 6/12? Zašto je 3600 "bolji" tj brži? Osim što manje struje traži?

Hvala.

Koja je razlika između 2600x i 3600 ako su oba na 3.6, max boos 4.2 i 6/12? Zašto je 3600 "bolji" tj brži? Osim što manje struje traži?

Hvala.

Izvini, ali zvucis mi kao neko ko duboko veruje da je korona krenula od protesta u Beogradu....

Hvala.
Da se tako gleda, FX 9590 bi bio najbolji CPU, 8 jezgra na 4.7GHz, boost 5GHz :)

Treca generacija Ryzena je ~20% ispred druge generacije.

zato sto 3600 ima dosta bolji IPC i zbog toga je dosta brzi iako je clock speed slican

dean87, to je normalan napon kad je u idle, moze da ide i do 1.5. videces da pada kako je veci load na proc. Tako su dizajnirani da rade i ne treba da te to brine

Izvini, ali zvucis mi kao neko ko duboko veruje da je korona krenula od protesta u Beogradu....
Realno, teško si mogao gore da me uvrediš, i izvini i ti, ali nisi ništa pomogao, a ispao si baš seljak.

Sent from my EVR-L29 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Da se tako gleda, FX 9590 bi bio najbolji CPU, 8 jezgra na 4.7GHz, boost 5GHz :)

Treca generacija Ryzena je ~20% ispred druge generacije.
Hvala obojici na odgovorima.

Ne gledam ja tako, gledao sam testove i sl, znam da je ovaj brži, samo me zanimao konkretan razlog, znam da postoji neki. :)

Jer karakteristike koje sam naveo, kontam da su za 90% ljudi glavni reper po kome (misle da) radi procesor..

Realno, teško si mogao gore da me uvrediš, i izvini i ti, ali nisi ništa protiv mogao, a ispao si baš seljak.

Ne zameri, ali prostim guglom mozes apsolutno sve da saznas o svom pitanju, nisam zeleo da budem previse zlocest ali cinjenica je da je potreban minimum volje da se dodje do barem osnova.

Drago mi je sto nisi jedan od onih i oprosti ako mozes.

Za 13 god koliko je na ovom forumu sigurno bi naucio da ga je imalo zanimalo...

Sent from my P10 lite using Tapatalk

Za 13 god koliko je na ovom forumu sigurno bi naucio da ga je imalo zanimalo...

Sent from my P10 lite using Tapatalk
Pa nije me zanimalo do evo sad.

Al koliko ste vi nadrkani, kad vas *mjau**mjau**mjau**mjau*no ovako prosto pitanje trigeruje.

Nek je bog sa vama (ateista sam, al, dobro se uklapa rečenica) :D

zato sto 3600 ima dosta bolji IPC i zbog toga je dosta brzi iako je clock speed slican

dean87, to je normalan napon kad je u idle, moze da ide i do 1.5. videces da pada kako je veci load na proc. Tako su dizajnirani da rade i ne treba da te to brine

Malo mi to neozbiljno od amd-a ili nisam pronasao informaciju koliko minimalno i maximalno zahteva napon za stock vrednostima kao npr sto ima za FX liniju na wiki a poziva se na amd dokumentaciju.

Npr

FX8350

7.0–21.0× 0.8750–1.4250 V

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_FX_microprocessors

Overclockers.com

Trvrdi da je max preporuceni max napon 1.35v za 3300X

Pushing the Limits of AMD’s Ryzen 3
For overclocking we used the EVGA 240 mm CLC to show real-world gains using average cooling. We started with the Ryzen 3 3300X, the CPU was practically tapped out before we even started. Manually overclocking we managed 4.35 GHz using 1.35 V (recommended maximum) which pushed the cooler to its limits during the Prime95 small FFT test hitting 94°C. This is just below the maximum rated boost clock of 4.4 GHz but even at stock we only managed a 4.35 GHz boost on a couple of cores at best.

https://www.overclockers.com/amd-ryzen-3-3100-and-3300x-review/

Pa nije me zanimalo do evo sad.

Al koliko ste vi nadrkani, kad vas *mjau**mjau**mjau**mjau*no ovako prosto pitanje trigeruje.

Nek je bog sa vama (ateista sam, al, dobro se uklapa rečenica) :D

3000 ima i bolji/brži IMC.

Nazad
Vrh Dno