Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

Momci, nijedna komponenta nije pokvarena, da li vi to razumete?
Jednostavno, nesto nije stimalo, i to je to.
''Prodajem zver'' oglas, uvek se nasmejem kada vidim takav naslov oglasa.

@Balzak
Lako, iskreno kazes kada te ljudi pitaju, i to je to.
Prodas cpu+mb kombo, memorija posebno, cisto iz predostroznosti.
Inace, dosta ces para da izgubis, na ploci najvise(ukoliko si kupio kod nas), ukoliko ne nadjes ovcu za sisanje.
Ovaca ima mnogo nazalost, sisaju to Intel i Apple samo tako, a mozda i ti nadjes neku.

Poslednja izmena:
Što li spopadate čoveka...imao je problema s nedopravljenom platformom, nije jedini, rešio je da ga više ne boli glava i da više ne izgoni gremline iz mašine, i to je to.
I ja sam svojevremeno pop*zdio, prodao RX 480, kupio GTX 1060 i preporodio se...

Poslednja izmena:
Da li je problem drzati 3600 na MSI B450 MORTAR MAX na 70C par sati:

image.png

Poslednja izmena:
Nije.
Ne znam što tolika fobija od temperatura viših od 60 stepeni...radiće sasvim lepo i na preko 70. Kad pređe određenu granicu koju mu odrediš, uspori dok se temperatura ne stabilizuje na toliko i to je to. Neće ništa da se zapali...
Ljudi teraju procesore i grafike na 70+ stepeni satima u SFF mašinama i ništa im ne fali.

70c nije nimalo opasna za HW. Polovina HW-a sa fabrickim coolerima radi i na prilicno vecim temperaturama tako da opustite se, to je pesma.

Tapatalk from Poco loco

Hvala za info. Mislio sam to oko spustanja brzine, da li se vremenom degradira nakon par sati, koliko ce usporavati itd. Nisam bio siguran kako ryzen radi i koliko je osjetljiv na temp. jer vece rendere ostavim da odradi preko noći.

A uspio sam nekako postaviti TX3.

Poslednja izmena:
Može boost malo da "pati" preko 62.65c ali 70 je još daleko od Tjmax-a.

Koliko ste cekali da vam stigne AM4 kacenje od Noctue ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koliko sam video na portalu jednog od uvoznika, trebalo bi u ponedeljak i kod nas da se nadje u prodaji 3950x.

Koliko ste cekali da vam stigne AM4 kacenje od Noctue ?

Ne mogu baš tačno da se setim, mislim nekih nedelju ipo ili dve. Od 4 do 10 radnih dana su rekli i znam da su ispoštovali.
Platio sam carinu nekih 300rsd iako je to bilo besplatno. Ne znam da li sam morao ali nisam imao snage ni volje da se cimam dalje oko toga.

Ne mogu baš tačno da se setim, mislim nekih nedelju ipo ili dve. Od 4 do 10 radnih dana su rekli i znam da su ispoštovali.
Platio sam carinu nekih 300rsd iako je to bilo besplatno. Ne znam da li sam morao ali nisam imao snage ni volje da se cimam dalje oko toga.

Meni je proslo dve nedelje i jos nista. Cekam to da kompletiran kuciste i da ga bacim pod sto, ovako mi nasred sobe stoji [emoji16]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Drugari, sklopih juce ryzen 3600 na MSI b450 ploci. Posle update bios-a radi sve ok ali samo me tripuju temp. Vidim da vi govorite da je oko 70c ok meni ide do 85c pod opterecenjem posle padne na 58c. Uzeo sam od drugara njegov stock kuler sa 3700x.

Da li je ovo OK ili da panicim :)

Pa nije baš za paniku ali bi tebalo bolje. Pogledaj prekidač na kuleru, ima 2 brzine. Proveri i napone, umeju da budu previsoki na default-u.

Na istoj strani gde su utičnice za RGB i USB. Ima L(ov) i H(igh)

Pa nova je relativno grafika, nisam je rasklapao i menjao pastu, drzi temperature odlicno u generalnoj upotrebi, ne znam kao bi mogla da ode tek tako na 100c
Ima bios switch gde agresivnije vrti ventilatore i gde ih ne gasi uooste, mkgu to da probam

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

To i mora da ti bude na tom agresivnijem, oni to zovu optimal i tad ima performanse onoga sto pise na njihovom sajtu brojevi megaherci itd. A silent je ... pa nemam pojma sto su uopste to stavili - verovatno za neke specificne radove. Danas ti video programi, youtube su zahtevni i mora neki kodek (k lite, flash itd itd.) da se instalira i jos neki software, drajveri , tipa los windowsov driver preuzeo a ti hoces fabricki i on opet vraca - moguce da brlja zbog toga. I na intelu ce to da ti pravi probleme, generalno sve to novo dok se ne uklopi pravi problem i 2,3 dana gubis ako si nov u tome ...

Taj stock cooler na ryzenu je jako los. I meni je skakalo ponekad na 80C. Nisam ga ni pokusavao zakucavati na 100%. Definitivno je privremeno rjesenje.

A na cooleru ni meni nema nikakvih prekidaca. Trenutno ga koristim kao system fan, odnosno, samo ventilator. Vrti se na nekih 1600rpm. Dok je bio na procesoru, isao je ako se ne varam do 2200.

EDIT: Sorry sad vidim da je posudio 3700x cooler. Evo pozicija prekidaca: https://proclockers.com/sites/default/files/AMD_Ryzen_7_3700X_21.jpeg

Poslednja izmena:
Mozda nije toliko vezano za Ryzen 3000, ali da li staviti M.2. disk u M.2. slot sa lane-ovima ka CPU-u ili ka Chipsetu u cilju dobijanja maksimalnih performansi? Koristice se samo jedan GPU (RTX Quadro 4000) bez pretenzije da se doda drugi GPU, u pitanju je kombinacija X570 Aorus Master + 3950X. Hvala!

ka chipsetu

Taj stock cooler na ryzenu je jako los

Ljudi su navikli na pristojne rezultate sa 2000 serije, koji nisu bili loši za stock kuler.
Sa 3000 serijom se promenilo par stvari. Prvo. "termalna gustina" na njima je veća (više toplote na istoj ili ista toplota na manjoj površini čipa), što znači da Ryzen 3000 praktično vreliji. Drugo, AMD je "nerfovao" stock kulere (ne znam da li sve ili samo na 6-core modelima), bakarno jezgro su zamenili aluminijumskim. Plus, 3000 serija po defaultu dobija više voltaže na idle nego što je poželjno (negde je to sređeno, negde nije, mislim). Sve u svemu, dobiju se veće temperature, uprkos 7nm, i stock kuleri su manje efikasni nego na 2000. A sa TDP možemo da se obrišemo, ne znači ništa...

Wraith Prism kuler koji ide od r7 pa na gore deluje sasvim pristojno privremeno resenje koje moze da obavi posao 6m/1god, ali kasnije bih sigurno zamenio necim. Ne bih rekao da si bacio pogled na iste, kao i na testove za recimo 3600 vs 3700x sa stock i non-stock kulerima...

Wraith Spire koji ide na r5 i nize bi bilo pozeljno zameniti nekim odmah - ali onda se postavlja pitanje da li se isplati uzeti r5 3600+kuler ili pak ici na r7 3700x sa stock kulerom privremeno jer je razlika izmedju njih 50-60e... :) Odgovor na to je vrlo logican.

Drugar uzeo 3700x, kaze u idle oko 45-50c, u igrama i renderu preko 80c lagano, kuler je vroma bucan. Jos ludi covek, licno sam se uverio, kuler na cipsetu x570 GB ploca od 20k u E**iju, zna lepo da zvizdi kao u dobra stara vremena. Inace, ima 6 ventova u kucistu, i mislim da je neka xfx 5700/xt. Za mene koji sam fanless zaludjenik, ovo bi bila potpuna frustracija.

Poslato sa LYA-L29 pomoću Tapatoka

Što više ventilatora nije uvek najbolje rešenje. heh. Bitno je i koji su i gde se nalaze...

45-50 na idle i 80+ u igrama je mnogo...ako ima stock kuler, neka ga menja.

Sve se može naći na netu, rađena su poređenja sa stock kulerima, pa se vidi šta se može očekivati. Moj 3900x nije video stock kuler, nema potrebe, odmah pod vodu :).

Kad krene render, ovo je milina, 24 core-a deru za medalju...

Čeka se novi BIOS, da vidimo hoće li ispeglati boost i napone, mada i ovako sa offset naponom od -0.1V radi odlično. Maksimum koji HWinfo pokazuje prilikom celodnevnog rada je do 82°C, što je peak napon. Inače gura na nekih 78-79. Pri tome all core boost ide na 4025MHz. Inače, vodeno je na silent režimu.

Sent from S9+ using Tapatalk

Poslednja izmena:
jurodivi
Hvala za info.

Kod mene je jako lose odradjeno strujanje zraka dok je pc iza vrata gdje nema nikakve cirkulacije. Proprilicno se toplota zadrzava. I eto TX3, koji nije neka sreca, uspjeva drzati 3600 na sedamdesetak C na max loadu. U igrama, ako se 3600 vrti na nekih 60-70%, temp je oko 62C.

Mislim da stock treba zaboraviti i planirati 15-20€ za nesto normalnije. Ja sam kontao ici na vodu, ali hvale dosta windale 6 koji je nov oko 40€/$. Mozda njega prije uzmem. Ne moze biti gori od TX3.

Stock i da radi ok posao, ima iritantno zujanje. Vjerovatno se odvikao. Isto "silent jet engine".

Dobro, 60 i kusur u igrama je ok. Ne znam koje kućište imaš, probaj malo da optimizuješ protok. Baci pogled i na Arctic Freezer 34 eSports Duo, i on je nekih 40€, odličan kuler.

Lično, uvek preporučujem ljudima da zamene stock kuler, čak i onaj LC Power od 20€ je napredak u odnosu na njega.

U planu je zamjena kućišta i relokacija istog pa je ovo privremena situacija. Ali navodim da i u losim uslovima moze ryzen biti tolerantnih temperatura. Samo nesto solidnije hladjenje staviti.

Što više ventilatora nije uvek najbolje rešenje. heh. Bitno je i koji su i gde se nalaze...

45-50 na idle i 80+ u igrama je mnogo...ako ima stock kuler, neka ga menja.
3 napred, 1 pozadi u 2x14cm gore. Bolje od toga ne moze. Plus se 12ice vrte na oko 1200-1400rpm a 14ice na ~ 800/1000rpm.

Drugar uzeo 3700x, kaze u idle oko 45-50c, u igrama i renderu preko 80c lagano, kuler je vroma bucan. Jos ludi covek, licno sam se uverio, kuler na cipsetu x570 GB ploca od 20k u E**iju, zna lepo da zvizdi kao u dobra stara vremena. Inace, ima 6 ventova u kucistu, i mislim da je neka xfx 5700/xt. Za mene koji sam fanless zaludjenik, ovo bi bila potpuna frustracija.

U igrama nema sanse da bude 80c, jer je meni 3700x prvih 15 dana bio na 1.22v mislim, 4.1ghz OC, 80c max tokom prime-a.
Ako ga drzi out of the box, onda moguce. Inace, kada lepo podesis, nema sanse te temp da dobijes.
A to da urla, to si u pravu, i to mnogo zavija dok se kriva ne namesti, ali onda nema sanse da drzi 80c tokom prime-a, vise idu.
Nije to nista strasno, uz 9900k ni nemas box, ali nikakav, a treba ti 150e da ga ohladis na 5ghz, pa ti vidi.
Svi stock hladnjaci su samo privremena resenja, cisto da moze da radi dok se ne kupi nesto bolje, uvek bilo i ostalo, bilo to Intel ili AMD.

Poslednja izmena:
Meni su temo na 3600 u igrama bile max 60-65c ako se dobro secam. Stress test je isao do 95c i poceo da trotluje. Za igre je ok stock cooler ako ti je kuciste provetreno.

Stavio sam lc cc 120 i sada su temp u igrama do 50c a stresiranje do nekih 75c.

Cekam jos 3 ventilatora da stavim 1x pozadi i 2x gore, vec imam 3x napred.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno