Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

Sto pro carbon pored taichi za ~200 ili gaming 7 za ~220

Slažem se, više mi se sviđa od gbyte gaming 7, iako byte izgleda bolesnije.

MSI CEO: Even Low-End AMD X570 Motherboards Will Be Expensive link

Entry level x570 nemaju serverski pcb, dok mid and high end imaju, zato je ta cena+ naravno nove trange vrange. Necu ja 16 core da ubacujem.
Ako ikada budem nameravao, plojke ce tada da budu 200 evra.
Taichi x470 je puna kapa, 12+4, nema potrebe za vise. Sto se PCIe 4.0 tice, prezivecu bez.

Poslednja izmena:
Sto umereni overklok za tako stedljive procesore, sa 65w mozes da odes na 100-120w jakim overklokom i tu cak i 5-6 faza bude puna kapa...
Ček, ček.. u toj priči ( jak ovreklok) nije dovoljan samo kvantitet, računa se i kvalitet.

Jak overklok je kvalitet,a struja je kvantitet. Zadivoljan? :D

Iliti u prevodu,takav kakav je,tvoj komentar nema smisla, pa bi neko obrazlozenje bilo pozeljno

Poslednja izmena:
Bese 10. juna izlaze cene za plojke?

Jak overklok je kvalitet,a struja je kvantitet. Zadivoljan? :D

Iliti u prevodu,takav kakav je,tvoj komentar nema smisla, pa bi neko obrazlozenje bilo pozeljno

Ja sve vreme pričam o "struji"... snaga nije dovoljna, ako sam napon nije stabilan.

Matična ploča a ne plojka. Kakve slengove pravite, užas.

Pošto mi je takav posao gde moram da pišem po PS-u, na forumu mogu da se opustim i samo kucam.
Stara garda voli da kaže ''kompjuter'', što je pravilno naravno, dok je za mene dovoljno ''PC'' ili ''komp''.
Sledeći put ću samo napisati ''MB'', da se ne ježiš više, čak mi je i lakše nego da pišem ''ploča'', ''plojka'', ''matična ploča''.

Pisi kako hoces, dok je u okviru pravila.
A sleng plojka se koristio i pre 20 godina, nista novo...

TuturuTu on RN7

Sudeci po nezvanicnim cenama, mene ce x570 ploce zanimati samo ako Radeon Navi bude radio iskljucivo na njima tj. na pci-e 4.0 plocama i naravno ako bude dosta bolji odnos ulozeno-dobijeno u odnosu na RTX. U suprotnom, radije cu neku dobru B450, a 100+e potrositi na nesto drugo (bolji monitor/jos jedan ssd...).

Nisam siguran, ali mislim da je već bila informacija i da će samo raditi na pci-e 4.0.
Nebitno totalno, jer na 3.0 i da radi, neće da radi punom parom, tako da je glupost kupovati je bez 4.0

Zavisi koliki su penali na performanse,ako je 1-2% kao ranije,nebitno

Teško da će samo 1-2% da bude. Mnogo ploče koštaju da bi bilo samo toliko.
PCI-E 4.0 je glavna novina na x570. Oko 8-10% je moja pretpostavka.

Za mene jedino razočarenje je cena ploča. Amd je tačno video koliko šta vredi, zato će cene da budu jake.
Daj Bože da grešim

Poslednja izmena:
Za sebe sam mislio Navi nesto u rangu rtx2070 u najboljem slucaju, a za karticu takvih performansi realno nije potreban pci-e 4.0 i ako bude radila na starijim plocama tesko da ce razlika biti cak 8-10%. Na high end modelima vrlo moguce, ali u (visem) srednjem segmentu tesko.
Videcemo, valjda je za 2 dana predstavljanje Navi kartica.

~10% na preformanse zbog slota? Možda ako izbace grafu koja je kao 2080tix4... U suprotnom to ima samo da bude neki softverski marifetluk.

Navi će raditi na 3.0...AMD će žestoko da se upuca u nogu ako bude radio samo na 4.0.
A i neće imati basnoslovne performanse, ne znam što se primaju toliko...sigurno neće da zaguši PCIe 3.0, kad nije ni 2080Ti.

PCI-E 4 je bespotreban za desktop platformu, vecina ljudi ga nece ni koristiti, ili iskoristiti njegov potencijal. Postoje mnogo bolje i brze graficke na trzistu pa ga ne koriste. Ja na PCI-E 4 gledam kao i na RTX, proboj nove tehnologije od koje nema neke realne koristi. Treba im izgovor da uzmu vise novca od ljudi.. PCI-E 4! Nova sjajna stvar koja nam treba! :')

Ako tako gledamo onda nam ni 3.0 nije trebao. Razvoj mora da postoji.

PCI-E 4 je bespotreban za desktop platformu, vecina ljudi ga nece ni koristiti, ili iskoristiti njegov potencijal. Postoje mnogo bolje i brze graficke na trzistu pa ga ne koriste. Ja na PCI-E 4 gledam kao i na RTX, proboj nove tehnologije od koje nema neke realne koristi. Treba im izgovor da uzmu vise novca od ljudi.. PCI-E 4! Nova sjajna stvar koja nam treba! :')

A sto nam ne treba? Za godinu dana ti isti pcie 4.0 ssd-ovi ce da budu kao sto su sad 3.0, sa duplo vecim protokom.
Za RTX se slazem, jer bez 2 komada, nema sanse 144fps konstant da izvuce nijedna nvidia karta ukoliko se koristi ray tracing.

Ja jesam za napredak, ali igraci kao i vecina ljudi nece imati nikakve koristi od ovoga, samo vecu rupu u dzepu. Dzaba im sav taj razvoj ako ta tehnologija nema korisnu primenu. To je samo razvoj radi razvoja, iliti "dajte nam vise para"..

Pa gejmeri i igre guraju razvoj racunara, nece sigurno Adobe da ga gura. Pogotovo sto ne umeju da iskoriste vise jezgara nego ako ima neki CPU na 16GHz, radice extra.
Kako su SSD-ovi krenuli na NVME i PCI-E, razvoj se ubrzava. SATA polako ali sigurno odlazi u istoriju. Zato i PCI-E 4.0.

Vrh Dno