Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Treba mi mala pomoć. Ima li smisla preći sa r5 2600 na r5 5600 (bez x). Doplata nekih 100e max bi bila. Radio bi na b450 ploči i dalje.

Igranje je u 1080p i primetio sam da guši grafiku (rx 5600xt) i ps3 emulator.
Upgrade bi ti dobro odradio posao, ali da li se isplati, u sustini, mozes povoljnije da prodjes, ali ovako imas manje cimanja. Nemoj samo da zaboravis da update-ujes BIOS sa starim procesorom.
 
Ramisljao sam i o 12400f, ali onda moram da menjam i plocu i trazim LGA 1700 kacenje za freezer 34 duo. B660 a da nije ogoljeni otpad nije bas jeftina opcija a pritom i to bi bila ddr4 verzija ploce. Ovako bih sa R5 5600(X) gurao jos bar 3 godine dok se ddr5 ne ustali sa cenama i brzinom. E onda cela platforma na dobos pa sve novo.

Bios na MSI b450-A pro je poslednji beta sa Agesa 1.2.0.5. Stoji da je podrzan 5600X. Nista ne pise za obican r5 5600.
 
Trebace ti AGESA 1206 za 5600
 
5600X it is😉
 
Samo da potvrdim da li je Arctic Cooling Freezer 34 duo ok kupovina za sadašnji r5 3600 i eventualni budući r5 5600, ili za te pare ima nešto bolje od vazdušnih hladnjaka?
 
@Čika_Kure

O kojim parama trenutno pričamo pošto sam ja moj 34 duo platio 3800rsd svojevremeno?
 
Poslednja izmena od urednika:
Postoji li ikako način da se zaobiđe ono divljanje clockova i temperatura kod Ryzen procesora koje rezultuje i divljanjem kulera? :) Probao SVE, bukvalno sve što se moglo naći po netu, podešavao i krivu u biosu, bezuspješno. Jedino što sam uspio da uradim je da u balanced modu zakucam procesor na stock pa je onda sve ok, dok u igrama upalim high performance mod i onda je ta buka manje bitna jer koristim slušalice.

Znam da je to normalno i da Ryzen tako radi ali iritira pomalo. :) Kakva je situacija kod ovih novijih Intela, da li se kod njih ravnomjerno temperatura povećava ili je i tamo situacija slična?

Treće pitanje, AIO za 5600x, best buy? Ili neko vazdušno hlađenje, neka slim varijanta s obzirom da imam CM NR200p ?
 
Jesi probao da uključiš Ramp up i Ramp down vreme za centove?
Vazdušno hlađenje Fuma 2 (uskoro izlazi rev. B sa bržim ventovima), vodeno jedino ako ćeš da izvlačiš poslednji procenat performansi.
 
To je već popriličan skok u paricama. Verovatno je i dalje lc-cc120 budžetski kralj za r5, i5 i na niže. Igrom slučaja imam i taj crni lc 120 rgb. Poredivši ta dva možda je za stepen max dva lošiji od 34ke. Sam vent na LC je malo bučniji na nižim obrtajima.
 
Arctic 34 eSports sa jednim ventilatorom za 30e preko Mađara...
LC 120 će takođe završiti posao.
 
Za 30e je dobra kupovina. Duo skoro 18 evra skuplji :oops:
 
Poslednja izmena:
Da li neko zna neku jeftinu plocu za Ryzen 5 4500, a da sigurno podrzava i ima bios za njega?
Nikako da izguglam, valjda zato sto je nov procesor. Hvala.
 
Gledaj da dolazi sa BIOS-om koji je na AMD ComboAm4v2PI 1.2.0.5 ili 1.2.0.6, stariji od ovoga nemaju podršku za 4500 seriju.
E sad problem je koja ploča "iz kutije" ima dovoljno svež bios da sve radi odmah i sada, ili možda možeš naći negde stariji ryzen/athlon procesor i nadograditi bios odmah(ili na boljoj ploči odraditi bios flash preko usb-a bez procesora).
 
Mislim da cu morati da sacekam da malo sazre situacija. Ni ovi sto prodaju procesor ne znaju koja ploca ide.
 
Za 100% kompatibilnost uzeti ploču na kojoj može da se updejtuje BIOS i bez odgovarajućeg procesora.
 
Mislim da cu morati da sacekam da malo sazre situacija. Ni ovi sto prodaju procesor ne znaju koja ploca ide.
Najbolje je da nađeš ploču koja ti se sviđa, odeš na sajt proizvođača i pogledaš da li podržava procesor. Svi oni imaju listu podržanih procesora sa verzijama biosa od koje je podržan.
Evo recimo Gigabyte Aorus B550m Pro-P ga podržava:

 
Zamisli, nije "BSOD-ovao" čak ni preko Firefox-a !
 
Dobro, de, salio sam se malo. Objektivno je super sto se AMD vratio da bude pravi konkurent Intelu. Takodje je super sto ima 5000 serija nudi toliko opcija(3 odnosno 4 razlicite hexa core varijante), dok Intel po seriji ima striktno jedan i9, jedan i7 i tri i5 procesora koji jedva da se razlikuju. Takodje je sasvim jasno da kada nudis ovakvu podrsku za ploce kao sto AMD nudi(overklokovanje memorije i sa jeftinijim plocama/procesorima, podrska za novije modele) da ce biti problema, ali za moj ukus, ima malo previse problema kako bi preporucio AMD sisteme laicima.
 
Pa AMD nije više samo konkurent Intel-u, u najmanju ruku su nekako egal i prava konkurencija, i jedan i drugi pokušavaju da nadjačaju jedan drugog. Sve je to super za nas. Da nije Ryzen-a Intel bi još uvek posluživao malom kašičicom ili još gore, bio jedini. Samo nek nastave da se kolju.
 
Dobro je i sto sustigli nVidiu. Jos kada bi Intel imao makar sta da ponudi u donjem i srednjem GPU segmentu bilo bi jos bolje za kupce.
Kad se pogleda prica koju su zeleli da poguraju sa RTX/DLSS-om, koliko je placenih recenzija bilo i kaznjavanja recenzenta (vecih i manjih) koji nisu potencirali hvalospeve o istom a AMD na kraju servirao za dzabe i jos za starije generacije, skoro istog kvaliteta i to u roku od 1-1,5 godine. Mada su ih cenovno ispratili u stopu, a verujem da ce tako biti i sa narednom generacijom.
 
Imam još do ponedeljka da odlučim pobednika u unutrašnjoj borbi između 5700x i 5800x.
5700x, manja potrošnja, lakše hlađenje, niža temperatura a 5800x nešto brži.
 
5800x kao da je važno oće li ti račun za struju biti 100 dinaran veći lili niži...
 
Nazad
Vrh Dno