Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Konačno da se i ja upišem u klub.
Očitavanja nakon 20 minuta Prime95. Perfromance enhancer je na "Disabled". postavim rezultate večeras nakon više sati torture.

1620498224577.png

4500MHz all core pri 76°C na defaultu u 7-Zip. Zadovoljan sam.

1620546761471.png

Daj mu ga malo po Core optimizer pa ces tek da budes zadovoljan :)

Pozdrav, stizu mi uskoro ryzen 5950x cpu i gigabyte B550 Aorus Master ploca, kao i vodeno hladjenje evga CLC 280. Pa me interesuje da li neko ima iskustva sa overklokom ovog procesora (posto mi za posao znaci svaki mhz), sta je neki sweet spot, do kog napona max ici? Ne bi da maltretiram cpu, prethodni ryzen 3900x mi je recimo radio na 4.3Ghz na 1.31V i to je radilo jako lepo. Trenutno u kucnom racunaru imam 5600X u kombinaciji sa Gigabyte B550I Aorus Pro AX i radi lepo na svega 1.07V na 4.4Ghz, ali sa ovim jacim procesorima bas nemam iskustva sa overklokom.

Koristi Core Optimizer, imas ovde detaljno opisano
I nemoj fiksni napon zadavati, vrlo je moguce da ces izgubiti performanse iako ti se cini da radi na 4.4GHz

Malo sam se igrao u PBO Curve Optimizer sekciji pa sam stavio All cores offset na -18 i za rezultat dobio dosta niže temperature u idle i poslovima koje ne zahtijevaju konstantno CPU opterećenje, a u Cinebench R23 mi je MC skor porastao sa 15270-15322 na 15623-15660. Single core je narastao na 1598. Vidjećemo kako će se ponašati dok ga ne ostavim da Prime95 prži preko noći.

Posle ne zaboravi da povecas postepeno PPT/TDC/EDC, dok pratis u HWInfo njihove %-alne vrednosti kako bi eliminisao uska grla. Koristi ovaj program za stress test https://github.com/sp00n/corecycler/releases
Dosta je koristan za testiranje stabilnosti kod maksimalnih frekvencija

cuclanje kore je naporan posao, kreni per core da menjas offset.

Koga interesuje, evo jos jednog zanimljivog post-a vezanog za per core tuning:

Dodao bih da nije lose pustiti i BoostTester nekoliko sati da vrti jer ubedljivo najvise boostuje i moze da izazove, najcesce, reboot ako je neko jezgro nestabilno a provuce se ispod CoreCycler radara.

Jos jedan interesantan "test" stabilnosti moze da bude AIDA64 memory i cache benchmark. Recimo, kombinacija L3 cache i memory testa moze da generise WHEA 18 greske. U principu, ne bi bilo lose napraviti neki standalone test koji ce to da radi i da bude, recimo, plugin za CoreCycler. Koliko me secanje sluzi, za izvlacenje max bandwidth-a se koriste SIMD instrukcije.

Otprilike smo Mannix-ITA i ja imali isto iskustvo.

CoreCycler testiranja su pokazala da su ovo najmanji stabilni offseti. Pitam se da li bih trebao reklamirati jer core0 i core1 nisu stabilni na nuli.

core0 +6
core1 +1
core2 -17
core3 -22
core4 -13
core5 -17
core6 0
core7 -18

Cinebnch ću pustiti nakon što CoreCycler ostane još koji sat.

Ako mozes, reklamiraj. Problem je sto kada koristis PBO, forsiras procesor da radi van fabrickih specifikacija i to ti verovatno nece biti uvazeno. Koliko sam citao, ako na default-u imas problema, mozes da trazis od AMD-a da ti zamene procesor. Nekada traze dokaz tipa video a nekada ne. Pogledaj ovaj thread:

Ljudi si umali problema sa default podesavanjima a uspevali su da rese problem tako sto stave positive offset. Koliki si boost stavio?

uh ***, od zadovoljan sam do da li da reklamiram, prokleti Core Cycler.

Ako mozes, reklamiraj. Problem je sto kada koristis PBO, forsiras procesor da radi van fabrickih specifikacija i to ti verovatno nece biti uvazeno. Koliko sam citao, ako na default-u imas problema, mozes da trazis od AMD-a da ti zamene procesor. Nekada traze dokaz tipa video a nekada ne. Pogledaj ovaj thread:

Ljudi si umali problema sa default podesavanjima a uspevali su da rese problem tako sto stave positive offset. Koliki si boost stavio?

Nikakav boost još nisam stavio. Igram se sa curve optimizer da pokušam smanjiti potrošnju i temperature.

OK. Za pocetak - stavi sve na default i ukljuci samo XMP profil i provrti CoreCycler. Ako neko jezgro puca, reklamiraj.

Ja sam uspešno reklamirao 3700x. Pucao je prime95 u workeru 1 svaki put nakon 5 do 30 min. Default podešavanja i dve različite konfiguracije. Asbis je izdao potvrdu o neispravnosti i dobio sam pare nazad pa uzeo 5800x.
U radu se nije toliko primećivalo (BSOD jednom u par nedelja i CDT u nekim igrama).

OK. Za pocetak - stavi sve na default i ukljuci samo XMP profil i provrti CoreCycler. Ako neko jezgro puca, reklamiraj.

U Ai tweaker sekciji Performance Enhancer je na "default", a PBO je stavljen na "Disabled". U Advanced/AMD Overclocking je takođe PBO stavljen na"Disabled".
CoreCycler za sada ne izbacuje nikakvu grešku na Core 0, a i na ostalim. Što znači samo da nula offset u CurveOptimizer nije default već neki drugi. Samo ne znam da li postoji način da se nekako pročitaju defaultni curve offseti pa da se od njih krene umjesto od -30.

EDIT: Cinebench skorovi i potrošnja nakon 10min isti i sa ugašenim PBO i sa offsetima koje sam već postavio. Džabe sam mučio komp. :(

Poslednja izmena:
OK, bitno je da je CPU stabilan na default. Probaj sada da ukljucis PBO i setuj limite rucno. Recimo kao sto je ovde napisano:

Boost frekvenciju ostavi na 0 a scalar na auto pa provrti opet CoreCycler. Takodje, koristi poslednji CoreCycler jer su prethodne verzije koristile bagovitu verziju P95. Ako sve prodje nekoliko iteracija (jedna iteracija ti je 16 x 6 min), probaj da se igras sa CO. Ako nadjes konacno neke korisne negativne ofsete, onda mozes polako da dizes boost clock.

Da li je 100% stabilan saznaću sutra ujutro. za limitima sam se već igrao nakon igranja sa spuštanjem napona, ali mi se ne niije svidjela ideja da će CPU biti sporiji.

EDIT: Core 0 se sad ruši na defaultu, ali ako ručno stavim offset za isti na +7, CoreCycler prolazi. Bilo kako bilo CPU ne šaljem na reklamaciju jer je pitanje kada bih dobio drugi CPU.

Poslednja izmena:
Moje iskustvo - odneo direktno u Asbis i uspeo da ih ubedim da ga uzmu iako nisam firma (pošto rade samo sa trgovcima). Izdali papir za 2 dana. E onda - 3 nedelje jebade sa Tehnomanijom. Da nije bila Tehnomanija (odnosno Emmi) verujem da bi završio brže. E sad, nije mi bila frka pošto imam i MSI B450/Ryzen 1600 konfiguraciju pa sam prebacio CPU u glavnu mašinu.

U principu, u zavisnosti od toga od koga si kupio može da se završi i za par dana ako odnesu u servis odmah (a ne čekaju da se skupi par komponenti), ako zamole da servis požuri i ako posle ne zatežu sa vraćanjem para. Zovi radnju pa pitaj prijateljski šta mogu da urade (ako je neka ala Monitor, Atom, itd.). Ako je neko veliki, moraces da čekaš.

Živim u RS, a i ovaj CPU sam čekao da stigne. Uglavnom, ako "problem" preniskog def napona mogu riješiti sa curve optimizerom neću nositi na reklamaciju jer samo CoreCycler pokazuje problem. Ni u virtualkama još nisam primjetio nikakvui grešku što mi je i najbitnije.

Baš se pitam šta je ispravljeno u B2 reviziji. A možda su u pitanju varijante sa dva čipleta. :)

A možda je IOD konačno iz TSMC-ja. :)

Da li Asrock x570 Taichi out of the box podrzava amd procesore serije 5 ili mora prvo da se flesuje bios?

Ako je proizvedena posle novembra/decembra onda nije potrebno jer dolazi sa Biosom koji podrzava 5000 seriju...

A da li na kutiji pise mesec ili samo godina proizvodnje...pretpostavljam da su ove ploce koje su trenutno na trzistu proizvedene posle novembra s obzirom da je sada skoro jun...

Vrh Dno