Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Problemi su bili vezani samo za iIdle, ili kada ode u sleep, ne moze da se probudi. U toku normalnog rada sve je bilo OK. Normalan rad, surf, c++ (CLion), vim, konzola. Jedino je compile bio neki smor za CPU, ostalo se i onako vrti na grafickoj (TensorRT). No, ja imam neki moj propriatory test sa AVX2 gde se racunaju euklidske ili cosinusne distance float vektora od 512 elemenata i tu je sve bilo OK. A imam algoritam da punim taj niz koliko god ima slobodnog RAM-a. Tako da, ko ce ga znati sta mu je smetalo za idle. Sada je stabilan (kuc kuc kuc)

Ljudi, imam jedno pitanje, da vidim da li se ja tripujem ili je nešto drugo u pitanju. Naime, kada sam sređivao svoj stari komp za prodaju, a u pitanju je bio komp sa 4790k procesorom, GTX960 i 32 giga rama, reinstalirao sam Windows na njemu da pobrišem sve podatke i prosledim čist komp.

Kada sam ušao u Windows, odmah u startu mi se činio kao da Windows na njemu radi mnogo "glatkije" nego na ovom mom 5950x sa 64 giga rama i RTX3080. Možda se i tripujem, ali kao da vidim neke microstutter-e, tipa kada minimizujem prozor, onda kada skrolujem po Youtube-u i prelazim između komentara i videa, kao i na primer u Excel-u, gde su mi ranije sve animacije i prelazak po ćelijama bile fluidnije na starom računaru. Ovo je nevezano za PBO i Curve Optimizer. Vratio sam sve na default, pa pokušavam da nađem nekog krivca.

Pošto je kompjuter bio pod ogromnim stresovima i grafičkim i procesorskim, a i testirao sam i memoriju i sve što se dalo istestirati, i nikada nisam imao ni neki ispad iz softvera a kamoli neki BSOD ili WHEA, pa pokušavam da nađem nekog krivca, i mislim da je do nekog drajvera ili eventualno do nekog podešavanja u BIOSU. Da li neko ima iskustava sa ovakvim nečim? I da li je ovo uopšte vezano za procesor, ili može biti i grafička ili ploča?

Nije da mi smeta jer su sirove performanse tu i komp služi za posao, ali mi se čini da bi ovi nezahtevni programi i neke sitnice trebale da lete opasno i da budu baš baš fluidne.

Poslednja izmena:
Uh, nemoj da me drzis za rec ali mislim da sam naleteo na takve probleme dok sam citao o plocama...
Problemi sa USB konekcjiom kod nekih ploca, povezano sa naponom... :/ (cini mi se kod GB i nekih Asus-a modela)

Ne ostaje ti nista nego da bodes/cupas redom i utvrdis tj potvrdis a onda probas neku drugu reviziju BIOS-a ili sacekas novi zvanicni update OEM-a koji bi trebao da resi dosta toga uz zvanicno peglanje AGESA koda od strane AMD-a...

Ljudi, imam jedno pitanje, da vidim da li se ja tripujem ili je nešto drugo u pitanju. Naime, kada sam sređivao svoj stari komp za prodaju, a u pitanju je bio komp sa 4790k procesorom, GTX960 i 32 giga rama, reinstalirao sam Windows na njemu da pobrišem sve podatke i prosledim čist komp.

Kada sam ušao u Windows, odmah u startu mi se činio kao da Windows na njemu radi mnogo "glatkije" nego na ovom mom 5950x sa 64 giga rama i RTX3080. Možda se i tripujem, ali kao da vidim neke microstutter-e, tipa kada minimizujem prozor, onda kada skrolujem po Youtube-u i prelazim između komentara i videa, kao i na primer u Excel-u, gde su mi ranije sve animacije i prelazak po ćelijama bile fluidnije na starom računaru. Ovo je nevezano za PBO i Curve Optimizer. Vratio sam sve na default, pa pokušavam da nađem nekog krivca.

Pošto je kompjuter bio pod ogromnim stresovima i grafičkim i procesorskim, a i testirao sam i memoriju i sve što se dalo istestirati, i nikada nisam imao ni neki ispad iz softvera a kamoli neki BSOD ili WHEA, pa pokušavam da nađem nekog krivca, i mislim da je do nekog drajvera ili eventualno do nekog podešavanja u BIOSU. Da li neko ima iskustava sa ovakvim nečim? I da li je ovo uopšte vezano za procesor, ili može biti i grafička ili ploča?

Nije da mi smeta jer su sirove performanse tu i komp služi za posao, ali mi se čini da bi ovi nezahtevni programi i neke sitnice trebale da lete opasno i da budu baš baš fluidne.
Uh, nemoj da me drzis za rec ali mislim da sam naleteo na takve probleme dok sam citao o plocama...
Problemi sa USB konekcjiom kod nekih ploca, povezano sa naponom... :/ (cini mi se kod GB i nekih Asus-a modela)

Ne ostaje ti nista nego da bodes/cupas redom i utvrdis tj potvrdis a onda probas neku drugu reviziju BIOS-a ili sacekas novi zvanicni update OEM-a koji bi trebao da resi dosta toga uz zvanicno peglanje AGESA koda od strane AMD-a...
Stavio C-States na Disabled i sve leti baš onako kako bih očekivao od ovih komponenti.

Interesantno. Nisam primetio. Masina radi smooth and silky. U svakom slucaju bih proverio, recimo, latencije pomocu

Moze da se desi da neki drajver pravi problem u kombinaciji sa C-States. Dok sam imao Z170 i i7-6700K drzao sam nesto od tih C-states na disabled iz nekog meni nepoznatog razloga.

Ja imam seckanje u Linuxu kada izadjem iz init 3 u init 5 :D
Posto NVidia misli da monitori treba da budu na 30Hz ... debilno...

Ja mislim da meni najveći problem pravi to što dosta radim na iPad Pro-u, tj dosta crtam. Em što je iPadOS toliko napeglan da sve leti i animacije su toliko fluidne, nego je i ekran 120hz i kada se sa toga prebacim na skrnavi Win10, izgleda da i najsitnija štucanja primećujem.

Evo ja uzeh da instaliram ovaj LatencyMon, šta bih konkretno trebalo da gledam i koliko dugo da ga vrtim?

Evo ja uzeh da instaliram ovaj LatencyMon, šta bih konkretno trebalo da gledam i koliko dugo da ga vrtim?

Pustiš ga da radi u pozadini a računar koristi uobičajeno. Posle toga zaustavi i vidi da li imaš nešto što je alarmantno.

Pustiš ga da radi u pozadini a računar koristi uobičajeno. Posle toga zaustavi i vidi da li imaš nešto što je alarmantno.
Da pustim računar da radi dok ga opterećujem nekim zahtevnim svakodnevnim operacijama ili nekim drugim laganim kao što je office i web?

Koristis ga regularno kao sto bi ga koristio kad ti se ispolje problemi. Videces crvenim slovima ispisano kolika je latencija kernela i koji drajver je krivac za stuckanje.

Evo kakva je situacija kod mene:

Radio sam nesto u Adobe Photoshop-u i Adobe Premier-u, dok mi je radio Youtube.

Ne znam da li je i šta je ovde normalno, voleo bih da vidim i nečije skrinšotove :)

Prilozi

• main.jpg
    main.jpg
    202.3 KB · Pregleda: 95
  • isr.jpg
    isr.jpg
    476 KB · Pregleda: 39
  • dpc-count.jpg
    dpc-count.jpg
    524.5 KB · Pregleda: 75
Jel ti se desio primetan stutter i lag dok si snimao sa LatencyMon? nV drajveri su sumnjivi, povisen je DPC ali je u granicama normale.

Jel ti se desio primetan stutter i lag dok si snimao sa LatencyMon? nV drajveri su sumnjivi, povisen je DPC ali je u granicama normale.
Čini mi se da sam imao lag ali tipa u alt+tabovanju između više softvera, ali u samom radu u softveru ne.
Nvidia driveri i chrome - beton kombinacija :D
Kod tebe je još gora situacija nego kod mene.

Sad sam deinstalirao GeForce Experience, pa da vidim kakva je situacija. Juče mi se činilo da sam sa Global C-States na Disabled rešio, ali mi se opet povremeno čini da neke stvari štuckaju. Ali sam u jednu stvar 100% siguran. Kada sam stavio Global C-States na Disabled, sav softver mi se ekstremno brže gasio i palio, za neki čak i duplo.

Da se javim i ja, imao sam problema sa nekim igrama, pokrenem doom eternal i sve radi super 200fps i posle par minuta pocne da pada do 15fps, pokrenem apex i lag je primetan vec u meniju, restartujem komp i sve je ok neko vreme. Onda sam iskljucio Ge Force experience i vise nikad nisam imao slicnih problema tako da vam savetujem da probate sa istim ako imate problema.

Ja odavno ne instaliram NV drajvere regularno. Pamtim prve Detonator drajvere koji bili nekoliko MB. Sada, preko 600MB. Koristim Total Commander i njime raspakujem installer (exe fajl). Verovatno može i 7-zip. Pobrišem sve folder osim drajvera, GF Experience i NVI2. Pokrenem instalaciju, deštikliram GF Experience i to je to. Nekada sam mogao da obrišem i GF Experience ali sada installer traži da postoji. Ima i alata koji to rade, recimo:

Samo sto sam uklonio taj showelware krsh od Nvidia experience i eto me nazad u 30k rezultatu, i to sa spustenim CO na 2 najbolja jezgra (-25, -18). Treba ovih dana da zamenim Hero sa Dark Hero. Stavicu IceGianta ali ovaj put sa malim modom kucista. Naprasno sam dobio 3 ventilatora viska 2 DDC 3.1 pumpe viska :)

1617431605894.png

Poslednja izmena:
Ima li istine da je Zen3 podlozan Spectre-like napadu preko PSF-a? (predictive store forwarding feature)

Kod mene sa 3080 kartom i geforce experience nema nikakvih stucanja u igrama niti problema a ujedno ga koristim da snimam dok igram BF1.

Ja se na kraju opet ograđujem od mojih izjava, jer sam možda i previše očekivao, a opet kažem, imam dosta kontakata sa iPadOS-om na kome je sve baš baš preglatko. Mada svakako planiram da opalim jedan sveži Windows install, pa da vidim drajver po drajver šta možda baguje mašinu.

@muki85 probaj od nekoga monitor 144hz pa vidi da li je do toga a verujem da jeste...

I onda izadje novi BIOS i sve se promeni :LOL:

Nakon tretmana Core Cyclerom, dosao sam do sledecih vrednosti:

PPT: 165W
TDC: 115A
EDC: 140A
Scalar: +1
Boost: +50MHz
Per core curve optimizer:
C0 : -15
C1 : -20
C2 : -5
C3 : -5