Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Sve to ok, ali gledam razne testove i kulera sa tim procesorom niko nije spustio na 60c u Cinebench.

Pa ja ti pričam za svakodnevni rad a cinebench nisam radio pošto me nije interesovalo ali evo specijalno za tebe čim dođem kući okrenuću i to :)...

Svakodnevni rad je ok. Nismo se razumeli onda, ja sam mislio full load u cinebench

Meni NZXT Kraken X72 koji je 360mm i ima push/pull sistem drži 63-65c 5900x u cinebench R23. Kad igram igrice ide isto tako, igram 1440p sve na max detalji ako nekome znaci ti podaci.

Sigurno su limitirane, na svim core bi trebao raditi barem na 4.4ghz ako ne i više a ne na 3.9ghz. Zato su temperature tako niske, na drugoj slici u trenutku testiranja na 9:19 temperatura package je 40.9 sto je apsolutno nemoguće, pa meni je temperatura na idle oko 40c.

Poslednja izmena:
Onda si mogao i neki jeftiniji procesor da uzmeš, ako nećeš sve performanse da koristiš. :)

Ništa loše ne mislim, samo eto primećujem situaciju na terenu.

@niki999 poenta svega je da ti tvrdis da imas temperature procesora fenomenalne bez napomene da si uradino downclock, zato kolega @athlon87 se cudi kako je mogue a pregledao je dosta testova. Kad vec pokazujes temperature obrazlozi da si nesto promenio. Takodje sto je kolega @dzonihsv rekao mogao si uzeti i slabiji procesor, cemu jaci kad ga sam usporavas.

Nije downklok nego vi cepate overklok normalni radni takt je 3.9 sve preko je burst ili ovekrlok....ali nema veze...i ja nista usporavao tako je bios sam podesio procesor kada sam ga stavio. Asus x470 prime dakle ni jednu opciju nisam diraomu biosu osim sto sam postavio profil za memoriju.

Šta dobijaš nižim temperaturama procesora? Za Zen 3 je sasvim normalno da radi na 80C u full load-u. Naravno sve to pod uslovom da kuler ne pravi buku a mislim da to ne bi bio slučaj sa NH-15D.

Ja dobijam da ne cujem kompjuter a sve ileti....ali kao sto sam rekao apsolutno nista u biosu nisam dirao sve je na defaultu osim sto sammstavio profil memorije....

Svaki amd u zadnjih 5 godina radi boost i to je default. Na bilo kojoj ploci, imao sam b450 i b550. Imao sam 1600, 2700x i sad 5800x svi rade boost.
Znaci to je fabricki default. Nije overclock ni nista.
Zato sam i bio u cudu.
Ali sad vidim, za taj limit na 3.9 ne treba ni noctua kuler nego nego bilo koji kuler od 30eur bi to ohladio sa tim limitom.
Pa 2700x je radio boost na 4.2, 5800x po default radi boost na 4.8

Preptostavljam da si samo ugasio PB2 ili si nešto drugo uradio. Po defaultu je upaljen PB2 i u Cinebenchu bi ti morao raditi između 4.4-4.5 GHz bez da išta podešavaš. Ili si limitirao potrošnju ili ugasio PB2 ili si u power options u Windowsu ugasio boost, četvrtog nema.

Poslednja izmena:
Nešto drugo tu ne štima. Da li si na matičnu priključio 8-pinski CPU kabl za napajanje? 5800X fabrički (bez overkloka, po defaultu) radi na bar 4.4GHz na svim jezgrima. Kod tebe radi boost (malen doduše), imaš 100MHz veću frekvenciju od mene kad je boost ugašen.

1657833432612.png

Jel se samo meni cini ili lik ne deluje kao neko ko je tehnicki potkovan?
Deluje kao neko ko je samo stavio cpu i tako tera (jer nema znanja). Bar iz njegove price mi tako deluje.
PS: Mozda samo trola...

Jel se samo meni cini ili lik ne deluje kao neko ko je tehnicki potkovan?
Deluje kao neko ko je samo stavio cpu i tako tera (jer nema znanja). Bar iz njegove price mi tako deluje.
PS: Mozda samo trola...

Prije će biti da trola ili ima samo 4-pinski CPU konektor uboden u matičnu (ako je uopšte moguć boot) jer kad samo staviš CPU i tjeraš tako bez ikakvih podešavanja u BIOSu, boostuje na 4.5GHz u R23 multicore uz temepraturu oko 80°C.

1. Nemam pametnija posla nego da trolujem
2. Jasno sam rekao da nista nisam dirao u biosu odim memorijskog profila
3. Da sam hteo da zezam bas bih pokazao sve parametre sa hw monitora
4. Mozda je u biosu stvarno iz nekog razloga idkljucen pbo videcu kada dodjem kuci
5. Nisam neki ekspert ali znam sam da sastavim pc
6. Kada osposobim pbo postavicu ponovo rezultate
7. Ne interesuje sve ljude da izvuku maksimum.
8. Ja volim da imam jak hardware ali ga ne optimizujem vec kao sto je neko rekao ubodem i teram...jednostavno smatram da 10 15 procenata bolje prrformanse ne nadoknadjuju moje vreme...radije volim da odigram neku igru
9. Izgleda da ni jedno dobro delo makar i u pokusaju ne moze ostati nekaznjeno...
Eto nadam se da je sada malo jasnije
10 ja dajem prednost tihom radu racunara.

Kada mi posao dozvoli okacicu nove rezultate.

Poz

Sve je to ok, mislim 80% ljudi ne dira nista samo ubaci procesor. Samo kod tog procesora nema sta da se optimizuje ili slicno, znaci cim ga ubacis on ima svoje default ponasanje.

Pa vidiš kod mene stoji na 3.9 :)...dakle ima nešto i koliko vidim nisam jedini (malo sam googlao) :)...i 3.9 je i u idle režimu...u svakom slučaju videću šta se dešava pa javljam...

Poslednja izmena:
"Stari" PBO na 300 i 400 pločama ne radi na Zen3 isto kao na starijim Zen, potreban je PBO2 na 500 pločama. U svakom slučaju, PBO/PBO2 nije overclock sam po sebi. Ni boost nije OC niti je išta između default frequency i full boost neki OC,
Meni više fali Core optimizer u BIOS-u, čak sam nešto razmišljao da pređem na 550/570 ploču gde bi možda dobio nešto bolju optimizaciju ali i ovako sam uspeo da svedem napon i struju (a sa tim i dobre temperature) Probao više puta sa Ryzen Master-om ali rezultati nisu baš toliko dobri. I ako drži napone na ispod 1.2v, ne greje se ništa manje a CBr23 (all core) i 1000 poena manje sa frekvencijom samo oko 4200MHz.

Evo ga iz nekog razloga Bios mi je drzao zakucan multiplajer na 39...ergo 3.9 GHZ. Sve je na auto u Biosu

1657915336902.png

^ ovo je normalno, vidiš koliko su temperature veće i boost ide na 4.4ghz. Da li tebi znaci ta dodatna snaga je već tvoj izbor.

To je to sad. Dobre su i temp
"Stari" PBO na 300 i 400 pločama ne radi na Zen3 isto kao na starijim Zen, potreban je PBO2 na 500 pločama. U svakom slučaju, PBO/PBO2 nije overclock sam po sebi. Ni boost nije OC niti je išta između default frequency i full boost neki OC,
Meni više fali Core optimizer u BIOS-u, čak sam nešto razmišljao da pređem na 550/570 ploču gde bi možda dobio nešto bolju optimizaciju ali i ovako sam uspeo da svedem napon i struju (a sa tim i dobre temperature) Probao više puta sa Ryzen Master-om ali rezultati nisu baš toliko dobri. I ako drži napone na ispod 1.2v, ne greje se ništa manje a CBr23 (all core) i 1000 poena manje sa frekvencijom samo oko 4200MHz.
Nisam znao da na 300 i 400 plocama ne radi skroz PBO. Malo sam gledao i stvarno je tako i boost ide vise na 500 plocama.

Zen3 ima drugačije algoritme za boost, temperatura više glavna za ograničenja već snaga pod opterećenjem a za to je potreban PBO2. Zen3 takođe može da reguliše opterećenje za svako posebno jezgro a Zen1 i 2 samo sve ili ništa. Verovatno je i to moglo da se reši BIOS-om ali se to ne isplati proizvođačima da sami sebi prave konkurenciju. Jedva su pristali i da prave BIOS za 300 i 400. Čak su mogli i Core Optimizer da uključe ali nisu. Dokaz za to je da Ryzen Master ima i može a BIOS ne. Srećom da CPU algoritmi rade većinu posla pa nema većih gubitaka performansi i boost-a. I ako ne može da se toliko precino reguliše sve radi lepo sa malo tvikovanja mada ne baš toliko automatski.

Zanimljiv CPU....

FZewzU2UIAciFqV.jpg

Au ljudi, pa ja sam tek danas saznao da na X370 ploču može i Ryzen 5000 serija sa najnovijim ažuriranjem BIOS-a o_O.

Sad samo videti sledećeg meseca na šta preći posle R7 1700, verovatno i kasnije dodavanje RAM-a i RTX 3080 za 4k igranje :cool:.

Ako pare nisu problem, 5800x3D. Ako bi nešto umerenije, 5700x kao all-rounder (cena, performanse). Ako bi nešto pristupačnije, ali nikako ispod, onda 5600 (običan, ne X).

Nazad
Vrh Dno