Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

• Začetnik teme Začetnik teme GoranM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Goooolema bre! Mora i dodatna noga kap potpora
12443.jpg

Koristi li neko RX 9600 XT 16GB u kombinaciji sa starim Ryzen 7 2700/X? Mislio sam ove zime da pređem na AM5 platformu (uz neki Ryzen 7 X3D i RTX 5060 Ti ili RX 9070) ali zbog ovih divljanja cena verovatno ću odložiti to.
Razmišljam da uzmem Sapphire Pulse 9060 XT 16GB i novo napajanje, eksterni 1TB SSD i da (uz 2700 OC @4Ghz) stavim tačku na apgrejd PC hardvera u sledeće 2-3 godine. Znam da je stari Ryzen 7 bottleneck za ovu grafičku, ali ne znam koliko bi sve to usporavalo, odnosno ima li uopšte smisla ulagati u ovakvu kombinaciju?

Koristi li neko RX 9600 XT 16GB u kombinaciji sa starim Ryzen 7 2700/X? Mislio sam ove zime da pređem na AM5 platformu (uz neki Ryzen 7 X3D i RTX 5060 Ti ili RX 9070) ali zbog ovih divljanja cena verovatno ću odložiti to.
Razmišljam da uzmem Sapphire Pulse 9060 XT 16GB i novo napajanje, eksterni 1TB SSD i da (uz 2700 OC @4Ghz) stavim tačku na apgrejd PC hardvera u sledeće 2-3 godine. Znam da je stari Ryzen 7 bottleneck za ovu grafičku, ali ne znam koliko bi sve to usporavalo, odnosno ima li uopšte smisla ulagati u ovakvu kombinaciju?

Slobodno ostani na sadašnjom ploči, ubaci u nju jeftini Ryzen 5 5600 i sa tom RX 9600 XT karticom će raditi kao bombona, vidi moju mašinu.

Hvala. Bitno mi je samo da ta investicija nije totalni promašaj, u smislu da su bačene pare na RX 9060 XT sa tim procesorom. Znam da R7 2700 i dalje ima dovoljni sirove snage, ali nisam upućen koliko novije igre zahtevaju bolje IPC performanse, nove instrukcije itd.
Iskreno, ne bih menjao CPU, jer mi je onda bolje da sve promenim, pa makar prešao na neku konf. koja je skromnija od prvobitnih planova (Ryzen 7 X3D, 64GB DDR5, RTX 5060 Ti/RX 9070), u tom slučaju bih morao da kupim sve komponente koje su za klasu ispod nabrojanih.

Malo je specifična situacija. Navikao sam da menjam komp. na 5-6 godina u proseku, i to ne iz neke gaming potrebe, koliko više iz hobija, da malo osvežim hardver (što iz dosade, što preventivno). Trenutnu konf. bez monitora sam pre 6 godina platio oko 1000e, a u međuvremenu osim CS2 ostale igre ne znam da li sam ukupno 100h igrao, verovatno ni toliko. Pa ne bih sad da dajem 250-300k din. za par časova igranja CS2 nedeljno.

Ja furam 5600 i 3080 koja je oko 30% sporija od 9070XT i brža fino od 9060XT. Radi ok, kad nisam uhvatio 5700X3D za sitne pare kad he moglo da se uzme.

2700 je drastično sporiji CPU u odnosu na 5600.

Ja sam prešao sa 2700x na 5600 pre par godina dok sam imao 3070, oseti se razlika a i potrošnja je daleko manja. Polovan 5600 može jako jeftino da naleti.

Ovde se vidi kolika je razlika između te dve Sapphire karte, na odgovarajućoj konfiguraciji.

Skočile cene kod madjara u proseku za 50-70eur za sve modele. Naručio sam PowerColor 9070 XT Reaper, jedina koja staje ko svet u Nzxt H1 V1 - 670e. Iscimao sam njih 10ak najmanje za cene, svuda ide gore

Te se tope već neko vreme.

Ma još jedan noob sa Reddita. Taj 3x8 pin na 16 pin adapter je taman dovoljno dugačak kad je grafika horizontalno montirana, a on našao da je montira vertikalno. Zategnut kabel, opterećenje na konektoru koji onda nema dobar kontakt i naravno da se vremenom morao istopiti. Steva sa GN je pokazao da je 99 posto ovih slučajeva izazvano time što je kabel zategnut i onda konektor nema puni kontakt i kreće da se topi čak i kad grafika ne vuče nešto puno struje.
Kad je Steva testirao i pokušavao da istopi taj 16 pin konektor, to je bio jedini način da se konektor sigurno istopi. Mora da bude zategnut kabel, pa da vuče konektor u jednu stranu i da onda kontakt ne bude ravnomeran.

Kad ljudi zaborave da mogu da provuku kabl za grafiku i kroz jedan od gornjih proreza na kućištu, ne samo kroz donje...mozak AFK.

A najjače je što se uvek u ovakvim slučajevima nađe neko da komementariše da je problem u tome što napajanje nije po 3.1 standardu, iako je bilo sučajeva da su se konektori topili i sa novim napajanjima. Samo što je veća šansa da se desi sa ovim adapterima, jer svi daju kratke adaptere, koji su jedva dovoljni da dohvate do proreza na kućištu i stvarno je teško izvesti da ih lepo saviješ bez da vučeš konektor.

Konektor je čist promašaj, tačka. Ne mogu tako mali pinovi da zamene veće 3x8pin a potrošnja veća, to se kosi sa zakonima fizike.

16-pin 12VHPWR konektor je loše dizajniran, to znamo već odavno, ali još ima ljudi koji ne kontaju da se sa tim kablovima mora biti jako pažljv, ako ne želiš da oštetiš grafičku kartu, ili napajanje. Ne sme da bude nikakvog zatezanja oko konektora, mora da se poštuje ona preporuka da se ostavi par cm pre savijanja kabla itd.

Zato se ostavlja neki headroom - ne može konektor da drži 600W i da je dizajniran za toliko, mora da ima nekog lufta da se predupredi tako nešto.
Čist promašaj ali naravno neće nikad priznati.

Dobio sam uz napajanje taj 16pinac kao dodatak...deluje smesno....drzacu se ja mog 3x8...i nemoj da je neko rimovao

Gledam sliku oštećenog konektora na toj Nitro + grafičkoj, vidi se da je plastika počela da se topi i to je verovatno trajalo neko vreme. Vlasnik kartice je provalio da mu sistem radi nestabilno i pokušao da reši problem na razne načine a nije mu palo na pamet da na prvi miris paljevine i istopljene plastike istog trenutka iščupa kabl za napajanje i detaljno proveri šta gori u kućištu. Zamišljam scenu gde se u jednom trenutku topi ceo konektor, kreće otvoreni plamen a on pokušava da kontaktira Sapphire korisnički servis da mu daju savet kako da reši problem.

Ne znam šta taj komentar treba da pokaže. Da je korisnik kriv?
Ili je kriv Sapphire što je u full retard modu stavio skrnavi konektor koji svi pljuju i još ga je stavio na izduv karte da se dodatno greje?

Komentar je bio upućen na ponašanje odrasle osobe u slučajevima kada dođeš u potencijalno opasnu situaciju. Ne mislim na opasnu situaciju po provodnik, izolator/plastiku ili elektronsku komponentu već na potencijalnu opasnost po zdravlje i život.

Ne znam šta taj komentar treba da pokaže. Da je korisnik kriv?
Ili je kriv Sapphire što je u full retard modu stavio skrnavi konektor koji svi pljuju i još ga je stavio na izduv karte da se dodatno greje?
Apsolutno je nebitno što je na izduvu, više puta potenciraš tu priču i već sam ti rekao da to nema veze s ovim što se dešava. Ne opravdam Sapphire za glupi konektor, ali imam kartu sa tim konektorom, a nije mi ni prva karta na kojoj se susrećem sa istim. Problem je u tome što je 12v 6x2 konektor loše dizajniran i jako je osetljiv na svako cimanje i zatezanje kabla, što je der8bauer lepo pokazao u videu koji je okačio baš danas. Samo malo cima kabel i struja u tom pinu se menja. Ako imaš konstantno zategnut kabel, pre ili kasnije će se istopiti konektor. Na to treba obratiti pažnju, a to da li se koristi ATX 3.1 napajanje, ili se koristi adapter, nema uticaja, osim što su adapteri kratki i lakše je s njima napraviti opterećenje na konektoru, kao što je lakše i napraviti grešku jer imaš više tačaka prekida i više mesta na kojima korisnik može napraviti neku glupost.

Još jedan problem sa 12v 2x6 konektorom je i što će se pinovi izlizati nakon nekoliko desetina priključivanja i čupanja, što je isto već dokazano, nekoliko slučajeva sa ljudima koji testiraju hardver, gde se konektor izlizao i istopio nakon pedesetak ciklusa priključivanja i isključivanja, iako je bio pravilno uboden.

Poslednja izmena:
Sad gledam video iznad i razmišljam o tome da je neko ustvari osmislio, patentirao i standardizovao ovaj tip konektora. Ne znam da li je to Sapphire, neki drugi proizvođač grafičkih karti ili je neka sasvim treća kompanija. Proizvođači grafičkih karti su na nekim modelima ugradili ovaj konektor jer je neko pre njih rekao "da, ovaj konektor može da isporuči toliko i toliko ampera i sistem fiksiranja je takođe dorastao zadatku da kada čuješ klik, sve je OK i spremno za korišćenje". Isto su i kompanije koje proizvode napajanja krenuli da isporučuju kablove sa tim istim konektorom. Meni logično pitanje je kako je ovakav tip konektora uopšte postao standard kad očigledno može da izazove ozbiljno oštećenje, ne samo da može nego upravo to i radi. Lik pomera kablić na čijem kraju je krimpovan pin i struja se poprilično menja. Skidam kapu onome ko je stavio potpis na neki dokument da ovo ispunjava minimum sigurnosti da se isporuči tolika struja tako zahtevnom potrošaču.

Sad gledam video iznad i razmišljam o tome da je neko ustvari osmislio, patentirao i standardizovao ovaj tip konektora. Ne znam da li je to Sapphire, neki drugi proizvođač grafičkih karti ili je neka sasvim treća kompanija.
Dell, nVidia i Intel su glavni investitori/kolaboranti ovog projekta koji je PCISIG napravio

Što se osnova elektrotehnike tiče, ovde ne mora da bude problem samo u konektoru na grafičkoj karti. Konektor na strani napajanja (čini mi se da su na toj strani female pinovi) može da bude podjednako odgovoran za topljenje i oštećenje.

Što se osnova elektrotehnike tiče, ovde ne mora da bude problem samo u konektoru na grafičkoj karti. Konektor na strani napajanja (čini mi se da su na toj strani female pinovi) može da bude podjednako odgovoran za topljenje i oštećenje.
Pa problem i jeste u konektoru na strani kabla. Pinovi nisu fiksirani u onoj plastici i lako možeš da ih iskriviš, tako da umesto celom površinom pina imaš kontakt samo u dve tačke. Manja kontaktna površina dovodi do većeg otpora što dovodi do veće temperature i topljenja konektora.

Apsolutno je nebitno što je na izduvu, više puta potenciraš tu priču i već sam ti rekao da to nema veze s ovim što se dešava. Ne opravdam Sapphire za glupi konektor, ali imam kartu sa tim konektorom, a nije mi ni prva karta na kojoj se susrećem sa istim. Problem je u tome što je 12v 6x2 konektor loše dizajniran i jako je osetljiv na svako cimanje i zatezanje kabla, što je der8bauer lepo pokazao u videu koji je okačio baš danas. Samo malo cima kabel i struja u tom pinu se menja. Ako imaš konstantno zategnut kabel, pre ili kasnije će se istopiti konektor. Na to treba obratiti pažnju, a to da li se koristi ATX 3.1 napajanje, ili se koristi adapter, nema uticaja, osim što su adapteri kratki i lakše je s njima napraviti opterećenje na konektoru, kao što je lakše i napraviti grešku jer imaš više tačaka prekida i više mesta na kojima korisnik može napraviti neku glupost.
Znamo zašto se to dešava, prežvakavano je mnogo puta. Nikad nisam ni tvrdio da se konektor topi (isključivo) zbog njegove pozicije. Ali definitivno doprinosi jer je kabl konstantno savijen baš na završetku i napinje konektor. Dakle, ista situacija kao sa NVidia kartama i ono što želiš da izbegneš...sem što ne možeš jer na Nitru uglavljen tu i nemaš gde sa njim, dok na standardnoj poziciji na ivici karte možeš malo da vrdaš i smanjiš savijanje.
Da ne pominjemo što je zadnja stvar koja mi treba sa konektorom sklonim topljenju 300W koji duvaju pravo u njega...ok, manje jer ne ide sav izduv samo tu ali je i to moglo da se izbegne a Sapphire nije izbegao.

Nazad
Vrh Dno