Koristi li neko RX 9600 XT 16GB u kombinaciji sa starim Ryzen 7 2700/X? Mislio sam ove zime da pređem na AM5 platformu (uz neki Ryzen 7 X3D i RTX 5060 Ti ili RX 9070) ali zbog ovih divljanja cena verovatno ću odložiti to.
Razmišljam da uzmem Sapphire Pulse 9060 XT 16GB i novo napajanje, eksterni 1TB SSD i da (uz 2700 OC @4Ghz) stavim tačku na apgrejd PC hardvera u sledeće 2-3 godine. Znam da je stari Ryzen 7 bottleneck za ovu grafičku, ali ne znam koliko bi sve to usporavalo, odnosno ima li uopšte smisla ulagati u ovakvu kombinaciju?
Od početka je tako, bukvalno treba izbegavati po svaku cenu ovaj konektor i takvu kartu.krece topljenje polako 😀![]()
Third Sapphire RX 9070 XT Nitro+ Suffers From Burnt 16-pin Connector
Another incident surfaced which shows how a user met with a burnt 16-pin power connector on the Sapphire RX 9070 XT Nitro+.wccftech.com
Najjače u čitavoj priči je da je grafička karta preživela?!krece topljenje polako 😀![]()
Third Sapphire RX 9070 XT Nitro+ Suffers From Burnt 16-pin Connector
Another incident surfaced which shows how a user met with a burnt 16-pin power connector on the Sapphire RX 9070 XT Nitro+.wccftech.com
Apsolutno je nebitno što je na izduvu, više puta potenciraš tu priču i već sam ti rekao da to nema veze s ovim što se dešava. Ne opravdam Sapphire za glupi konektor, ali imam kartu sa tim konektorom, a nije mi ni prva karta na kojoj se susrećem sa istim. Problem je u tome što je 12v 6x2 konektor loše dizajniran i jako je osetljiv na svako cimanje i zatezanje kabla, što je der8bauer lepo pokazao u videu koji je okačio baš danas. Samo malo cima kabel i struja u tom pinu se menja. Ako imaš konstantno zategnut kabel, pre ili kasnije će se istopiti konektor. Na to treba obratiti pažnju, a to da li se koristi ATX 3.1 napajanje, ili se koristi adapter, nema uticaja, osim što su adapteri kratki i lakše je s njima napraviti opterećenje na konektoru, kao što je lakše i napraviti grešku jer imaš više tačaka prekida i više mesta na kojima korisnik može napraviti neku glupost.Ne znam šta taj komentar treba da pokaže. Da je korisnik kriv?
Ili je kriv Sapphire što je u full retard modu stavio skrnavi konektor koji svi pljuju i još ga je stavio na izduv karte da se dodatno greje?
Dell, nVidia i Intel su glavni investitori/kolaboranti ovog projekta koji je PCISIG napravioSad gledam video iznad i razmišljam o tome da je neko ustvari osmislio, patentirao i standardizovao ovaj tip konektora. Ne znam da li je to Sapphire, neki drugi proizvođač grafičkih karti ili je neka sasvim treća kompanija.
Pa problem i jeste u konektoru na strani kabla. Pinovi nisu fiksirani u onoj plastici i lako možeš da ih iskriviš, tako da umesto celom površinom pina imaš kontakt samo u dve tačke. Manja kontaktna površina dovodi do većeg otpora što dovodi do veće temperature i topljenja konektora.Što se osnova elektrotehnike tiče, ovde ne mora da bude problem samo u konektoru na grafičkoj karti. Konektor na strani napajanja (čini mi se da su na toj strani female pinovi) može da bude podjednako odgovoran za topljenje i oštećenje.
Znamo zašto se to dešava, prežvakavano je mnogo puta. Nikad nisam ni tvrdio da se konektor topi (isključivo) zbog njegove pozicije. Ali definitivno doprinosi jer je kabl konstantno savijen baš na završetku i napinje konektor. Dakle, ista situacija kao sa NVidia kartama i ono što želiš da izbegneš...sem što ne možeš jer na Nitru uglavljen tu i nemaš gde sa njim, dok na standardnoj poziciji na ivici karte možeš malo da vrdaš i smanjiš savijanje.Apsolutno je nebitno što je na izduvu, više puta potenciraš tu priču i već sam ti rekao da to nema veze s ovim što se dešava. Ne opravdam Sapphire za glupi konektor, ali imam kartu sa tim konektorom, a nije mi ni prva karta na kojoj se susrećem sa istim. Problem je u tome što je 12v 6x2 konektor loše dizajniran i jako je osetljiv na svako cimanje i zatezanje kabla, što je der8bauer lepo pokazao u videu koji je okačio baš danas. Samo malo cima kabel i struja u tom pinu se menja. Ako imaš konstantno zategnut kabel, pre ili kasnije će se istopiti konektor. Na to treba obratiti pažnju, a to da li se koristi ATX 3.1 napajanje, ili se koristi adapter, nema uticaja, osim što su adapteri kratki i lakše je s njima napraviti opterećenje na konektoru, kao što je lakše i napraviti grešku jer imaš više tačaka prekida i više mesta na kojima korisnik može napraviti neku glupost.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari