Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Da, temp memorija je bas visoka, to mi se uopste ne svidja.

Bole me ćoše, 36 meseci imam garanciju i fiskalni, pa nek ripi :)

A zasto se toliko greje, nisam ispratio?
Blizina VRM? Posto je GPU prilicno hladan sve vreme po opisima...

Ono sto primecujem je da kod nVidije ima dosta "cistine" oko memorije, kod AMD je sve napakovano....
9070 TUF
5070Ti TUF

Inače gledao sam Pulse karticu sa dva venta i Pure koja je kao 9070XT rađena, a temperature razlika 2-3 stepena, što je ništa. Mislio sam da će biti veća razlika. Samo zato sam se odlučio na pulse.

Inače gledao sam Pulse karticu sa dva venta i Pure koja je kao 9070XT rađena, a temperature razlika 2-3 stepena, što je ništa. Mislio sam da će biti veća razlika. Samo zato sam se odlučio na pulse.
Pa trebao si da proveris koliko je Pulse glasnija na istoj temperaturi u load-u ili koliko je toplija na istoj glasnoci. Svakako ne mozes da pogresis koju god Sapphire Pulse da uzmes, to su odlicne kartice.

Pa trebao si da proveris koliko je Pulse glasnija na istoj temperaturi u load-u ili koliko je toplija na istoj glasnoci. Svakako ne mozes da pogresis koju god Sapphire Pulse da uzmes, to su odlicne kartice.
Proverio... Nije da nisam :) zato sam i rekao čudno mi je da je skoro neprimetna razlika sa 3 i sa 2 venta.

Ovo je sa 3D guru review

Prilozi

• IMG_1511.jpeg
    IMG_1511.jpeg
    181.9 KB · Pregleda: 197
  • IMG_1512.jpeg
    IMG_1512.jpeg
    182.7 KB · Pregleda: 49
  • IMG_1513.jpeg
    IMG_1513.jpeg
    207.4 KB · Pregleda: 38
  • IMG_1514.jpeg
    IMG_1514.jpeg
    172.5 KB · Pregleda: 118
Buildzoid je ispitivao PCB na XFX 9079 Swift i iznenadio se koliko je veliki otpor kod kontrolera napona za VRAM...
Ne razumem se u elektroniku ali se pitam da li je tako kod svih modela i da li to utiče ne VRAM temperature...

Evo ja odradio undervolt mada se bas slabo razumem ali aj da probam.Stres test mi prolazi na max -80 sve preko toga mi pukne tj zamrzne slika.
Koristio sam ovaj 3d Mark i to ovo sto mi je proslo dao mi je 98,7 stabilnost fps.
Ovo je razlika izmedju stock i -80 nista drugo nisam dirao.

Prilozi

• -80.png
    -80.png
    470 KB · Pregleda: 86
  • stock.png
    stock.png
    469.2 KB · Pregleda: 175
Mislim da nema razliku u potrosnji, ili je neprimetna, samo duze i jace (visi klok) bustuje kartica pa imas bolje performanse za istu potrosnju. Ovo baziram na skoku fps u testu.
Da je isti fps skor prw i posle undervolta, onda bi znacilo da su klokovi isti, a potrosnja sigurno opada zbog undervolta.

Meni 6650XT sa 125W limitom koji sam postavio i undervoltom ima isti rezultat kao fabrickih 143W bez undervolta. A mogu i da imam bolje performanse od fabrike ako samo odradim undervolt, a ne diram power limit od 143W. Ali sam power limit radio zbog manjeg grejanja / tise karte, a undervolt da dostignem fabricke performanse sa manjim power limitom.

Poslednja izmena:
Par mozda zanimljivih sitnica vezano za 9070 xt.
Stock/Default vrednosti - zanimljivo za primetiti - nije samo u furmark-u - generalno u bilo cemu - max power draw kada je na default u AMD drajverima moze da ide i preko 400w. U pitanju su sekunde/milisekunde kada skoci na te vrednosti ali desava se. Na mom modelu vrednost bi trebalo da bude ~303w.
Medjutim nasao sam da je najlakse "resiti" ove spajkove tako sto se samo stavi -1 u power limit - i bukvalno ostane zakucan power draw na 300w - gubitaka u performansama maltene nema - ali ti cudni "spajkovi" u potrosnji bukvalno "magicno" nestanu. Nista drugo se dakle ne dira samo -1 power limit ... Makar je kod mene tako...

Par primera sa razlicitim vrednostima undervolta vs stock i potrosnja/rezultati:

Default : u slucaju Furmarka - nije otislo toliko daleko kao sto sam vidjao - preko 400w potrosnja ali kao sto se vidi preko 360 u nekom momentu jeste.
FURMARK_stock.jpg
Undervolt -50 (stabilna vrednost koju bi svaka kartica trebalo da moze da postigne kolko vidim po netu) i -10 Power Limit kao i blagi OC memorije (~2700 def.tajminzi) - opet ogromna vecina modela bi trebalo da moze da postigne ove vrednosti - potrosnja ode na oko 273w u proseku , kartica znacajno tisa/hladnija rezultati sami za sebe govore 1 fps razlike ... Slican profil samo malo jos nategnut drzim za daily use.
FURMARK_Undervolt_50_PLminus10.jpg
Na kraju cisto for "laughs" - kad se odvrne PL na +10 (max u mom slucaju) , i odradi -100mv undervolt sa istim podesavanjima memorije (2700 def.tajminzi) , dobje se skor koji vidite dole. Konkretno ono sto je zanimljivo je da je manji max power draw u ovom slucaju nego pri "stock" podesavanjima u drajverima ... Iako je max core clock / skor daleko veci - undervolt cuda cini izgleda na ovim cipovima.
FURMARK_OC.jpg
Moj model preko -100mv moze mozda na 150mv da izvuce jedan run furmarka ako mi se posreci da se ne resetuje AMD drajver, definitivno je daleko od stabilnog, a posto i svakako ta podesavanja ne bih koristio nisam ni hteo da probam mada bi bilo zanimljivo videti koji skor bi se dobio tako .... To napominjem zato sto po netu vidim da postoje ljudi koji bez problema idu i preko -100mv stabilno. Zasto je to bitno ? Pa ako pogledamo tabelu ispod , a opet - to je i Roman aka “der8auer” u svom videu naveo - kome se posreci takav primerak - lagano dolazi do performansi RTX 5080 makar u rasteru. Cak i moj "entry level" asrock primerak uspeo to da odradi - iako za moja shvatanja - previse glasno za daily drive - izvodljivo je. Na skupljim modelima kapiram da to ne bi bio problem sa malo boljim hladjenjem.
1080 zvanicna lista skorova za furmark 2 - iznad 5080 skor ...
FURMARK_1080_scores.jpg

Poslednja izmena:
Kolika je razlika u potrošnji?
iskreno nisam ni obratio paznju na potrosnju.
Ali generalno vise preferiram stabilnost nego koji fps vise.
Vratio sam ja na staro, pa kad mi zatreba koji fps vise za koju god onda cu se igram.
Sad na Stalker 2 90fps ili 100 mi ne znaci nista.
Temperature su mi skorz ok jedino eto zbog potrosenje mogu...

Stock/Default vrednosti - zanimljivo za primetiti - nije samo u furmark-u - generalno u bilo cemu - max power draw kada je na default u AMD drajverima moze da ide i preko 400w. U pitanju su sekunde/milisekunde kada skoci na te vrednosti ali desava se. Na mom modelu vrednost bi trebalo da bude ~303w.
Software ocitavanja nisu pouzdana pa otud i takva situacija.

iskreno nisam ni obratio paznju na potrosnju.
Ali generalno vise preferiram stabilnost nego koji fps vise.
Vratio sam ja na staro, pa kad mi zatreba koji fps vise za koju god onda cu se igram.
Sad na Stalker 2 90fps ili 100 mi ne znaci nista.
Temperature su mi skorz ok jedino eto zbog potrosenje mogu...
Ma ljudi se tripuju zesce. Mogu da razumem ove sa slabijim karticama koji bi da se domognu 60ak fps da malo ugodnije igraju, ali sto kazes -> 10% i to u najboljem slucaju pri oko 100fps avg ne bi nikome trebalo ista da znaci.
Da nemaju fps counter ne bi ni primetili, a NE-bas-jeftina kartica treba da vristi i da se topi da bi gazdin ego bio zadovoljan.

Primer kako ja igram i podesavam svoje igre da rade;
Uboat - simulacija podmornica i brodova iz ww2, dakle poprilicno spora igra iako nije naivna sto se grafike i zahtevnosti tice narocito na max podesavanjima.
Ne treba mi u njoj vise od 90 fps, iako moja tera preko 140. Razlika neuocljiva u fps razlici, ali zato masina necujna sa 90 fps i mogu bez slusalica da slusam sonar i hydraphone.
Uzivam, ventilatori ne rade, ni na grafi, ni po kucistu, masina manje trosi... milina.

Taze, stiglo!

Prilozi

• IMG_1524.jpeg
    IMG_1524.jpeg
    426.1 KB · Pregleda: 139
Sto Gigablajt? Cena?

Pitam jer Sapphire i PowerColor i poneki XFX imaju PTM, na GA sajtu samo kazu "server grade thermal conductive gel", al ne i sta tacno ima (ali PTM nema). Dok je nova maltene isti djavo, ali kako stari PTM nema (ili ima daleeeeko manje) izrazen pump out.

Pa to je noob greska, da l' je moguce?
U rangu ovoga?
4obu47ya0sk31.png

Meni su ok temperature na mojoj oko 44 u idle.
Jedino mi gpu memory oko 68-70c

Nego mene zanima jel postoji nesto da optimizujem ovu graficku iskljucim ukljucim sta vec...Mozdaaa umisljam ali ko da mi latencija veca nego na Nvidia, mozda me sad i paranoja uhvatila.Sa fps sam prezadovoljan.
Ali posto igram cs2 kompetitivna esport igra, osecam da me protivnici bolje pikuju i kao da imaju vecu prednost nego pre.
Mislim ne znam mozda je paranoja odradila svoja :D.
Ali osecam kao da nesto propustam da bi smanjio jos input lag itd.
Sve sam uradio kao na tutorijalima na yt...
Ali tek sad vidim da je Nvidia 99% zastupljena u eSport igrama, sad da li je to po inerciji ili neki razlog...
Mislim ja sam prezadovoljan sa grafickom, ali osecam da jos mogu malo nesto tvikujem.

Meni su ok temperature na mojoj oko 44 u idle.
Jedino mi gpu memory oko 68-70c

Nego mene zanima jel postoji nesto da optimizujem ovu graficku iskljucim ukljucim sta vec...Mozdaaa umisljam ali ko da mi latencija veca nego na Nvidia, mozda me sad i paranoja uhvatila.Sa fps sam prezadovoljan.
Ali posto igram cs2 kompetitivna esport igra, osecam da me protivnici bolje pikuju i kao da imaju vecu prednost nego pre.
Mislim ne znam mozda je paranoja odradila svoja :D.
Ali osecam kao da nesto propustam da bi smanjio jos input lag itd.
Sve sam uradio kao na tutorijalima na yt...
Ali tek sad vidim da je Nvidia 99% zastupljena u eSport igrama, sad da li je to po inerciji ili neki razlog...
Mislim ja sam prezadovoljan sa grafickom, ali osecam da jos mogu malo nesto tvikujem.
Anti Lag upaljen?

Da da upaljen i u drajverima i u igri...Ne znma mislim da nesto opako masim.Fps je tu.Ali osecam ko da kasnim za protivnicima.
Upali neki program, pa proveri latenciju, imas i radeon boost koji pomaze anti-lag, ali stavi ga na najmanje 16.7, jer on menja rezoluciju, pa mozes da izgubis kvalitet slike

Temp memorije 94, mislim da sam jednom video i 96.. xt steel legend. Trenutno gledam 4k video I stoji 72c. Ne znam jel bi trebalo da cackam fan curve ili je to to. Inace karta stoji "naopacke", cube kuciste, ventovi gledaju na gore 😄 imao jedan period 3060ti i 6800 i bile su mnogo hladnije

^ uradi undervolt.

@Ostoja
asrock i gigabyte jedini nemaju ptm, zanimljivo. od asrocka sam ocekivao da ce staviti ptm barem na taichi izvedbu...

Nazad
Vrh Dno