Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Kad bi im projektni tim radio kao marketing tim, ihaj gde bi im kraj bio. Pri ovoj potrosnji i performansama bolje uzeti 6700 10GB za iste pare (nazalost samo u US, EU je skuplja) - dobijes vise memorije, jaci cip i pun slot ili XT za nesto vise. Sad me vise interesuje kakav ce biti 7600XT.

Kakav raspad od recenzije, coveku se rezultati nikako ne poklapaju sa ni jednim review-om na netu. Bukvalno je svuda slagao i "nagradio" fps karte sa bar 20%, a konkurenciju u vidu RX 6600 ili 3050 "ojadio" za bar 20%. Po sistemu moram opravdati sample ili vise necu dobiti drugi na test. Da li iko veruje u ovo sto je prikazano u testu? Ovde kod nas moze da se veruje benchmarku i to bi otprilike bilo to, ovo ostalo je sve po istom sistemu.

1684995448655.png1684995539201.png
1684996053836.png
1684996139069.png
1684996269870.png

Poslednja izmena:
Ja sam prvo odgledao njegov review i brojke su mi tako štrčale da sam odmah vidio da nešto nije u redu, odgledah nakon toga review HU i imao šta da vidim.
Još na HU su kartu uparili sa 7800X3D i pored toga imaju slabije brojke.

Jedino što mi pada na pamet je da nigdje nije palio RT dok HU pod "Ultra" smatra bukvalno sve popaljeno, barem je to prije bio slučaj. Mada, tada bi brojke bile prenaduvane baš.

Hardware unboxed "Ultra" smatra NATIVE RASTER PERFORMANCE, ne pali RT nigde osim kad explicitno to kaze. cak je pre godinu dana dosao "na zub" NVidia zbog toga sto nije forsirao RT pa su Steav i Linus morali da ga brane :)
Sto se tice ova dva testa, ispravite me ako gresim ali ni The last of us ni God of War nemaju RT.

Da sumiramo, RX 7600 je RX 6650XT sa 4-5% boljim performansama i AV1 podrskom, a sve to za 4-5% vecu cenu.

Dakle neko se zaigrao kad je imenovao karticu, omaklo mu se brojka pa 7500 postade 7600 :)

Vi gledate čoveka koji je rekao da je Arctic MX termalna pasta najbolja na svetu? Ma daaaj bre :D

^ danas svako može da radi recenzije na YT, a većina su potplaceni od strane proizvođača da pohvale proizvod koji je daleko od realnosti.

Ja ne znam ko nije potplaćen i da ima iskrene i realne recenzije.

Kod nas zaista skoro niko, na YT imas:

Hardware Unboxed
Gamers Nexus
Daniel Owen

I malo neobicniji testovi uz pravi gameplay i pricu kako radi ili ne radi, vise nego same grafikone:
zWORMz Gaming

Po meni Gamers Nexus je nekako najrealniji.

Po meni Gamers Nexus je nekako najrealniji.
Da slazem se, ali je nazalost prosecnom gledaocu najtezi za gledanje jer je zaista detaljan. :)

Sto se tice recimo testova grafika, svuda se mogu naci rezultati FPS i to je lako saznati, ali kako koja karta hladi i koliko je bucna (poredjenje recimo svih modela jedne karte koje su testirali) ima objektivno samo na Techpowerup i Guru3D.

Sto se tice ploca VRM temperature se mogu uporediti i detaljno saznati na Hardware unboxed u okviru jedne serije cipseta (npr B660) i nesto manje detaljno na Techpowerup / Guru3D / Gamers Nexus

Procesori zna se Gamers Nexus, Hardware Unboxed i Techpowerup, dok je Guru3D ipak manje detaljan po tom pitanju.

edit:
Sto se tice Benchmarka nekada dok je byMAX radio testove oni su po detaljnosti i kvalitetu zaista bili rame uz ram sa 3-4 najbolja sajta na svetu, nazalost vise nisu na tom nivou. Dok su ostali napredovali Benchmark je nekako stagnirao, da ne kazem nazadovao. Nema vise "roundupova" kao nekad, da se uzme 5-6-7 modela iste karte i sve lepo na jednom testu "istresu iz g*aca".

Akcenat Benchmarka odavno nije na PC hardveru, a i mali broj ljudi to interesuje. Svi samo gledaju telefone i te stvari.

^ po meni je to velika šteta, 90% su mobilni.

Da slazem se, ali je nazalost prosecnom gledaocu najtezi za gledanje jer je zaista detaljan. :)

Sto se tice recimo testova grafika, svuda se mogu naci rezultati FPS i to je lako saznati, ali kako koja karta hladi i koliko je bucna (poredjenje recimo svih modela jedne karte koje su testirali) ima objektivno samo na Techpowerup i Guru3D.

Sto se tice ploca VRM temperature se mogu uporediti i detaljno saznati na Hardware unboxed u okviru jedne serije cipseta (npr B660) i nesto manje detaljno na Techpowerup / Guru3D / Gamers Nexus

Procesori zna se Gamers Nexus, Hardware Unboxed i Techpowerup, dok je Guru3D ipak manje detaljan po tom pitanju.

edit:
Sto se tice Benchmarka nekada dok je byMAX radio testove oni su po detaljnosti i kvalitetu zaista bili rame uz ram sa 3-4 najbolja sajta na svetu, nazalost vise nisu na tom nivou. Dok su ostali napredovali Benchmark je nekako stagnirao, da ne kazem nazadovao. Nema vise "roundupova" kao nekad, da se uzme 5-6-7 modela iste karte i sve lepo na jednom testu "istresu iz g*aca".
Nije problem što je GN detaljan, nego nije fokusirano, ponavlja se previše puta i komplikuje. HU je precizniji i manje dosadan zbog toga.

Pa sad treba da puknu par K evra za graficke, pa da urade detaljan test, sto verovatno nije im opcija, a dzabe da dobiju, tesko, moraju da se ulizuju i govore lazi kao Vladimir iznad.
Ali bilo bi super, mobilni smorili.. Jedno te isto u krug..

Smorili možda, ali vendori masno plaćaju za recenzije. :D

To stoji, ali pregledi nisu milionski, tako da.. Za par K pregleda, sumnjam da je masna uplata. :D

Mislim da je stvar procene da li ce se test citati ili ne. Da se razumemo benchmark ima ime i dobijao bi karte na test, ako ne bi hteli da im daju ili misle da bi mogli uticati na njih mislim da bi finansijski bez problema savladali taj deo. Npr pojavi se 5-6 komada razlicitih modela RX 7600 na trzistu, niko nece da da kartu, nema veze, kupis 5-6 karata. Testiras, skines cenu 15-20% i ponudis benchmarkovcima otkup. Vrlo prosto. Karta samo testirana i nista vise, prakticno nova za 15-20% manje novca. Kolika je tu "steta" 1 karta, da li i toliko i to za takav test, pa osoblje i sve ostalo ih visestruko vise kosta od toga. Opet kazem, mislim da je problem u tome da li bi bilo dovoljno zainteresovanih da citaju/gledaju taj test.

Evo ja bi prvi ako mi treba karta ponudio placeni novac za nju bez da imaju i 1% gubitka, bolje da tako pomognem sajt koji je iskren, a karta se svakako kupuje. Gde je nestao taj duh zajednice pitam ja vas...

No sad vec ozbiljno odlazimo u off...

Da se vratimo zakljucku RX 7600 je 4% brzi od RX 6650XT ali i 4% skuplji i ima AV1 podrsku. :ROFLMAO:

Ne bi bilo dovoljno zainteresovanih, odavno ih nema i zato se takvi testovi više ne rade.

Odosmo u offtopic.
Jel neko naisao na info da li je Navi33 cip u 7600 "krajcovan" ili je to pun cip? Posto ne znam sta da ocekujem za 7600xt...

7600 moze biti preporuka nekome kao meni koji sa 1060 3GB treba da kupi nesto novo, a nece da da brdo para; ali uz ogromnu napomenu nije losa karta ako je nadjete za ISTO ILI MANJE novca nego 6650XT, inace nije preporuka. Mislim super, jeste, brza je od 6600, ali je egal sa 6650XT, a vise kosta od nje. Cak nije nesto ni efikasnija, potrosnja je mrvu manja i mislim da je iznudjena da bi se nakrkali klokovi da ne bude sporija i od 6650XT (koji je sam po sebi 6600XT sa predrkanim power limitom)...

Jel neko naisao na info da li je Navi33 cip u 7600 "krajcovan" ili je to pun cip? Posto ne znam sta da ocekujem za 7600xt...
Full je čip, jedino je x8 vs. x16 gen4 u odnosu na mobilni 7600M XT.
Moguće da će XT biti više klokovan i sa 16GB VRAM

Moguće da će XT biti više klokovan i sa 16GB VRAM
Chiplet GPU je preuspesan sto se tice skarta, neckaju se sta ce i kako za izmedju 7600 i 7900. Ali takodje verovatno nezgodno za proizvodnju jos uvek za srednje graficke, jer je lazan Chiplet, medju-korak chiplet, pa je skupo na drugu stranu, na druge nacine.

Slicna situacija kao sa 5000 serijom procesora, gledace da odloze graficke sto duze mogu ostale, dok se ne proda stari lager. A i posle, da nije Nvidia sad naterala AMD ne bi ni 7600 izasao, nego Nvidia potpalila vatru sa 4060.

I za cenu isto da nije Nvidia spustila, 7600 bi bio $300, Opet Nvidia u srednjem segmentu undercuttuje AMD (sprecava AMD da naduva cene)

Poslednja izmena:
Odosmo u offtopic.

7600 moze biti preporuka nekome kao meni koji sa 1060 3GB treba da kupi nesto novo, a nece da da brdo para; ali uz ogromnu napomenu nije losa karta ako je nadjete za ISTO ILI MANJE novca nego 6650XT, inace nije preporuka. Mislim super, jeste, brza je od 6600, ali je egal sa 6650XT, a vise kosta od nje. Cak nije nesto ni efikasnija, potrosnja je mrvu manja i mislim da je iznudjena da bi se nakrkali klokovi da ne bude sporija i od 6650XT (koji je sam po sebi 6600XT sa predrkanim power limitom)...
Prica se da je "krajcovan" cip (nema jasnih potvrda osim prica) ali po pitanju SP ne i po pitanju memorijskog kontrolera, tj. ako 7600XT bude na tom "punom" cipu nece imati siru magistralu niti vise od 8GB memorije.

edit: eto kolega Danilo potvrdjuje da je full chip, dakle mogu samo dizati power limit i takt. Mogu i 16GB staviti sto bi vise znacilo od bilo cega.

Nekad se znalo... XT ima vise core-ova i veci klok, ko zna kakav skarabudz ce da bude 7600XT, mozda budu koristili krajcovane 7700 cipove.
6700 10GB je onda keva za ovo. Jedan 1x8pin (bar Sapphire, ovi drugi su 8+6), pun slot, sira magistrala, veci kes, neznatno veca potrosnja, za neznatno vise novca.

Nazad
Vrh Dno