Šta je novo?

AMD RV740

Razumem se koliko toliko u materiju, znam za to sto si napisao, ali se to svodi na ustedu u proizvodnji, zbog 128bitne magistrale, da bi se nadoknadilo brzom memorijom, koja valjda predstavlja manji trosak, i sad se ocekuje da se ova karta pozicionira izmedju 4830 i 4850.
Seci ushi krpi dupe :d, na to meni njihova taktika zvuchi ;).

Taktika se svodi na sledece (ovako razmislaju vugle u AMD-u i racunaju :type:):

-Imamo 4830 koja je u svojoj cjenovnoj kategoriji najbolja kupovina iliti "best for buck". Za proizvodnju nije nista jeftinija od 4850, a u prodaji MORA da bude jefinija da bi je neko i kupio.
-Zasto ne bi napravili nesto sto ce da nas dosta manje kosta u proizvodnji, da ima slicne performanse, a da na njoj jos vise zaradimo.

Sta tebe kao krajnjeg kupca briga (mene isto da nesto ne pomislis :p) o tome sta ce da se sijece/krpi ako dobijas isto ili slicno za manje para!?

Ako karta bude kostala isto kao 4830 (hipoteticki), a ima jednostavniji i manji PCB, manji i jeftiniji GPU onda je to bezobrazluk i o tome kad se pojavi mozemo da palamudimo.

Poslednja izmena:
Ali računajte na to da će mnogo manje da vuče struje i da će sigurno da se još više OC-uje od 4830, mada ako budu škrtarili na kvalitetnim komponentama na njoj sve je moguće.

-Imamo 4830 koja je u svojoj cjenovnoj kategoriji najbolja kupovina iliti "best for buck". Za proizvodnju nije nista jeftinija od 4850, a u prodaji MORA da bude jefinija da bi je neko i kupio.
-Zasto ne bi napravili nesto sto ce da nas dosta manje kosta u proizvodnji, da ima slicne performanse, a da na njoj jos vise zaradimo.

Sta tebe kao krajnjeg kupca briga (mene isto da nesto ne pomislis :p) o tome sta ce da se sijece/krpi ako dobijas isto ili slicno za manje para!?

Ako karta bude kostala isto kao 4830 (hipoteticki), a ima jednostavniji i manji PCB, manji i jeftiniji GPU onda je to bezobrazluk i o tome kad se pojavi mozemo da palamudimo.

- oko čitave ove priče o isplativosti proizvodnje kartica imao bih 1 pitanje:
- koliko zapravo sve to košta?
- naime danas imamo situaciju da se msi 3850 vga prodaje za 60€, prošle godine u ovo vreme 3850 vga su bile nekih 130-140€, u cenu kartice ulazi:
1. pdv 5€
2. trgovački profit 20% 10-12€, pretpostavimo da je krajnji prodavac i uvoznik pa da ne računamo i profit uvoznika
3. carina, za koju ne znam koliko iznosi
- dakle imamo da je cena te vga oko 45€ bez carine i troškova transporta iz Kine, pa mi je nekako logično onda da msi proizvodnja iste nikako ne košta više od 30€, verovatno i manje da bi uopšte poslovali pozitivno:trust:
- dakle šta bi bila moja poenta, i troškovi proizvodnje danas aktuelnih (ništa revoluciono naprednijih) 48xx kartica ne prelaze 35, max 40€ u zavisnosti od upotrebljenog hlađenja i količine ram-a na njima, naravno dvoglavi primerci istih su nešto skuplji za proizvodnju, dok su ovi 128 bitni derivati iz srednje niže klase opet svega nekih 5-10€ jeftiniji za proizvodnju od 3850...
- ako nisam u pravu neka me neko ispravi, neko ko je već dobro upućen u ovu tematiku...

- naime danas imamo situaciju da se msi 3850 vga prodaje za 60€, prošle godine u ovo vreme 3850 vga su bile nekih 130-140€, u cenu kartice ulazi:
1. pdv 5€
2. trgovački profit 20% 10-12€, pretpostavimo da je krajnji prodavac i uvoznik pa da ne računamo i profit uvoznika
- dakle imamo da je cena te vga oko 45€ bez carine i troškova transporta iz Kine, pa mi je nekako logično onda da msi proizvodnja iste nikako ne košta više od 30€, verovatno i manje da bi uopšte poslovali pozitivno:trust:
- dakle šta bi bila moja poenta, i troškovi proizvodnje danas aktuelnih (ništa revoluciono naprednijih) 48xx kartica ne prelaze 35, max 40€ u zavisnosti od upotrebljenog hlađenja i količine ram-a na njima, naravno dvoglavi primerci istih su nešto skuplji za proizvodnju, dok su ovi 128 bitni derivati iz srednje niže klase opet svega nekih 5-10€ jeftiniji za proizvodnju od 3850...
- ako nisam u pravu neka me neko ispravi, neko ko je već dobro upućen u ovu tematiku...

Nisi u pravu, jer se te kartice HD 3850 vise ne proizvode to je sada balast koji mora da se rasproda sto pre, samo kuleri na pojedinim grafickim karticama kostaju 15-30 evra.

Kostaju u maloprodaji, zasto bi toliko kostalo u proizvodnji kad je to malo lepo savijenog lima i mali ventilator preko ;)

1. pdv 5€
problem je sto ti ne gledas R&D troskove vec na cenu kartice gledas kao na zbir troskova silicijuma, plastike i metala. to bi moglo tako da bude, kada bi u AMD-u brali gotove projekte sa drveta...

Kostaju u maloprodaji, zasto bi toliko kostalo u proizvodnji kad je to malo lepo savijenog lima i mali ventilator preko ;)

Vidi se da se razumes u kulere ko... :d Nije to lim, vec aluminijum i bakar, lim se koristi za oluke, ja sam bas i racunao cenu koja nije maloprodajna, naravno da oni dobiju te kulere po najnizoj mogucoj ceni, ali opet ne moze taj kuler koji je necija tehnologija i relativno skupi aluminijum ili bakar da kosta 1 evro po kuleru i na 200.000 komada, jednostavno ne moze jer mora da se naplati prvo materijal, pa onda i nesto da se zaradi sto rece Chinaski za graficke uopsteno nije to cena silicijuma ili bakra ili elektorlita, ovde ljudi pre svega prodaju tehnologiju, a to mora da kosta plus materijal, plus marketing, plus pakovanje, itd...

Poslednja izmena:
Vidi se da se razumes u kulere ko... :d Nije to lim, vec aluminijum i bakar, lim se koristi za oluke, ja sam bas i racunao cenu koja nije maloprodajna, naravno da oni dobiju te kulere po najnizoj mogucoj ceni, ali opet ne moze taj kuler koji je necija tehnologija i relativno skupi aluminijum ili bakar da kosta 1 evro po kuleru i na 200.000 komada, jednostavno ne moze jer mora da se naplati prvo materijal, pa onda i nesto da se zaradi sto rece Chinaski za graficke uopsteno nije to cena silicijuma ili bakra ili elektorlita, ovde ljudi pre svega prodaju tehnologiju, a to mora da kosta plus materijal, plus marketing, plus pakovanje, itd...

:)
Lim je neki metal koji je izvaljan tako. Izmedju ostalog moze biti i bakar i aluminijum. I za tvoju informaciju bakar i aluminijum nisu toliko skupi koliko se tebi cini (25e/100g hladnjaka ne kosta ni platina ;) ).
Bez uvrede, ali hocu da kazem da sto se materijala tice ti hladnjaci su prilicno jeftini, verujem da je veca cena njihove obrade, nego materijala... I da, mislim da je cena koju oni (proizvodjaci kartica) placaju bliza 5e...

Ne bi rekao da tako razmisljaju u AMD-u. GPU RV770LE (4830) je feler iz proizvodnje GPU-a RV770 (4850 i 4870) pa samim tim cena proizvodnje GPU-a za 4830 je ravna nuli, odnosno svaki prodati RV770LE je cist profit jer su ti cipovi vec otpisani u procesu proizvodnje cipa RV770 kao skart. Proizvodnja novih cipova bi bila neispalativa, slazem se, ali je ovde poenta sto su iskorisceni feler cipovi. 4830 nije ni planiran u nekom velikom broju, samo dok ima tih felericnih.
Sto se cene novog 4750 tice koja je najavljena za ~100$, setite se da je i 4830 najavljen za ~100$ ali je kod nas bio 10k+ din. tako da ja ne bih ocekivao nizu cenu od 10k din.

Ne bi rekao da tako razmisljaju u AMD-u. GPU RV770LE (4830) je feler iz proizvodnje GPU-a RV770 (4850 i 4870) pa samim tim cena proizvodnje GPU-a za 4830 je ravna nuli, odnosno svaki prodati RV770LE je cist profit jer su ti cipovi vec otpisani u procesu proizvodnje cipa RV770 kao skart.

Nisam nikakav ekonomista, ali mi je ovo malo bRezveze!
Kako cijena necega da se proizvede moze da bude ravna nuli? Pa i da ne radi, proizvedeno je, utrosen je tamo neki materijal...

:)
Lim je neki metal koji je izvaljan tako. Izmedju ostalog moze biti i bakar i aluminijum. I za tvoju informaciju bakar i aluminijum nisu toliko skupi koliko se tebi cini (25e/100g hladnjaka ne kosta ni platina ;) ).
Bez uvrede, ali hocu da kazem da sto se materijala tice ti hladnjaci su prilicno jeftini, verujem da je veca cena njihove obrade, nego materijala... I da, mislim da je cena koju oni (proizvodjaci kartica) placaju bliza 5e...

Znam nije lim materijal, vec da je oblik, ali kada se kaze lim vise podrazumeva bar kod nas u Srbiji, prvenstveno oluk! :)

Kilo Aluminijuma kosta 3,38 dolara, ako se kupi cela tona :D, znaci za kulere se utrosi za graficke kartice od 70-150 grama za slabije modele za jace oko 200-250 grama.
Tu si u pravu ako ovi prozvodjaci kupuju na tonu i direktno od Kineza, sto je vrlo verovatno jer se i kartice prave u Kini, samo sto ne verujem da ce Zalman i Accelero da prodaju svoje kulere za 5 dolara cak i na veliko, ostali proizvodjaci kulera hoce veovatno, sami proizvodjaci kartica kulere dobijaju po dosta povoljnim cenama, sto ce reci kada uvale neki bofluk od kulera stvarno su za svaku kritiku.

Onda na svaki kuler ide i ventilator ima onih dibidus nikakvih verovatno im je i cena zanemarljiva ima i onih za koje pohvalimo karticu "ne cuje se, a lepo hladi", takvi sigurno nesto kostaju, pa oklopna plastika ako je ima, pa nekakvi glupavi crtezi iz kineske mitologije...

Medjutim kod bakra je malo drugacija prica kilogram bakra, ako se uzima na tonu je nesto preko 8 dolara za kilogram, zato retko ko i pravi skroz od bakra kulere, mnogo im je manja zarada.
Da, izrada i kako rekoh tehnologija kostaju i to svako naplacuje. Tu se slazemo.

Opet da zaokruzimo pricu sto se grafickih kartica tice, u istoriji nisu bilo ovoliko jake kartice po ovoj ceni tako da trenutno stvarno ne mozemo da kritikujemo proizvodjace kako im je skupa roba, njihov cilj su zarade u milijardama tako da uvek moraju da imaju racunicu naravno, nase je da se nadamo sto jacim karticama za normalne pare i nadalje!

Kako cijena necega da se proizvede moze da bude ravna nuli? Pa i da ne radi, proizvedeno je, utrosen je tamo neki materijal...

Pa on misli na ono sto se zove onaj predvidjeni skart ili kako vec, na sta neka firma kada zapocne proizvodnju racuna, tipa toliko i toliko procenata ce otici u skart, ali si potpuno u pravu ti jer i taj skart kosta firmu, i maksimalna iskoristenost i tog skarta proizvodi profit umesto gubitka sto je normalno, za jedan lek koji je patentirao Luj Paster pre mnogo godina danas deru po apotekama ljude, a sada neko smatra da treba da se poklanjaju graficke kartice, pa da kako da ne, a ko zna koliko ljudi radi na proizvodnji tih kartica i komponenti...

Poslednja izmena:

Kao sto si reko, nisi ekonomista.
Svi ti feleri su vec usli u cenu kostanja kartica 4850 i 4870 (odnosno ispavinh RV770 GPU-a) i vec su naplaceni preko tih kartica. Kad nesto proizvodis, sta god da je, moras da racunas da ces imati feler e taj feler naplatis preko cene ispavnih proizvoda, tako je i ovde pa ti RV770LE dodje ko cist profit, odnosno zaradis dodatno na necemu sto je trebalo da se baci.:wave:
Prostreet i ti mozes da procitas ovo sto sam napisao. A sto se leka tice, poredjenje ti je u najmanju ruku banalno. Sto se tice kartica i tu si promasio pricu, ja nisam spomenuo karticu nego GPU a proizvodnja ostatka kartice kosta verovatno isto koliko i 4850.

Poslednja izmena:
Ocigledno je da ni ti nisi ekonomista (a cini mi se ti ni racunanje proizvodnih troskova ne ide najbolje), pa bih te molio da ne iznosis ovako pausalne izjave, jer bi igrom slucaja neko mogao ozbiljno da shvati to sto pises.

Poslednja izmena:
Opet rasprava o skartu, isplativosti, profitu...

Ocigledno je da ni ti nisi ekonomista (a cini mi se ti ni racunanje proizvodnih troskova ne ide najbolje), pa bih te molio da ne iznosis ovako pausalne izjave, jer bi igrom slucaja neko mogao ozbiljno da shvati to sto pises.

Pa, da najgore je to sto ce stvarno neko da ga shvati ozbiljno pa ce biti posle, lele deru nas uzimaju nam pare, a ni za sta!

@frenkyshka, znas sta procitao sam i bez da mi naglasis tvoj post, ali ono sto ocigledno ni tebi nije jasno pa sam juris svoj rep, pa kakve veze ima i ako im je dzabe taj GPU, ako ih ostatak kartice kosta, 'ajde sad obrazlozi to sto si ti rekao, da li ima smisla, tvrdis kako je skart dzabe, a posle kazes da ih kosta ostatak kartice, sto bre mozda je i ostatak kartice skart neki, pa je sve dzabe?

Taj skart koji ti prvi pomenu smanjuje profit iako je on planiran, nije nesto sto im neko poklanja taj skart vec se utrosi i vreme i resursi, vec sam napisao sto vise iskoriste taj skart imace vise profita, pa ti sad ovo procitaj jedno dva puta minimum, da zapamtis. :)

Sta da ti kazem Prostreet, ja pokusavam da kazem da je RV770LE vec naplacen kroz cenu RV770 pa se RV770LE prodajom 4830 ponovo naplacuje. Cela kartica naravno da kosta ali je ovde rasprava krenula o tome kako razmisljaju u AMD-a koji uglavnom proizvodi GPU a ne kartice. Po ovome sto si gore naveo izgleda kao da ne pravis razliku izmedju GPU i katrice.
I taj skart ne smenjuje profit koji je planiran vec je taj skart planiran u okviru planiranog profita a ako se i taj skart iskoristi to je vec dodatni profit.
milanbb molio bih te da ne iznosis tvrdnje bez objasnjenja jer moze i tebi neko da poveruje da ja ovde pisem nesto bezveze. Ako si ti ekonomista onda nam objasni kako ti racunas troskove proizvodnje i kako skart ne ulazi u cenu gotovih proizvoda.
crossfire ako malo bolje procitas taj moj post mozes da vidis da pise "proizvodnja GPU za 4830 je ravna nuli" pa samim tim 4830 kompaniju AMD ne kosta nista jer oni uglavnom izradjuju GPU a ostatak kartice drugi proizvodjaci.

Poslednja izmena:
no možda ovde leži razlog zašto plaćamo grafe 3-4 puta više nego što realno vrede
Nvidia president and CEO got $7.6 million in fiscal 2008 pay
- mrzi me sad da računam koliko stotina hiljada čipova srednje klase (9600gt ili 9600gs) nvidia treba da proda svojim partnerima samo da isplati godišnja primanja svog 1 čoveka :trust: a kad na to dodamo plate ostalih članova uprave, pa direktora raznih sektora i njihove zamenike, pa plate direktora fabrika u kojima se ti čipovi proizvode itd itd... pa mi stvarno deluje nestvarno kada neko brani politiku cena ovih kompanija i cenu od 140€ npr za 4850 smatra realnom i opravdanom:d a ne legalizovanim dranjem kože nas potrošača gde kajmak zapravo skida jedna mala grupa ljudi iz gornjeg menadžmenta tih kompanija, mislim kada svi već pljuju po m$ ne vidim razlog da se ne preispitaju i hardveraši....

no možda ovde leži razlog zašto plaćamo grafe 3-4 puta više nego što realno vrede
Nvidia president and CEO got $7.6 million in fiscal 2008 pay
- mrzi me sad da računam koliko stotina hiljada čipova srednje klase (9600gt ili 9600gs) nvidia treba da proda svojim partnerima samo da isplati godišnja primanja svog 1 čoveka :trust: a kad na to dodamo plate ostalih članova uprave, pa direktora raznih sektora i njihove zamenike, pa plate direktora fabrika u kojima se ti čipovi proizvode itd itd... pa mi stvarno deluje nestvarno kada neko brani politiku cena ovih kompanija i cenu od 140€ npr za 4850 smatra realnom i opravdanom:d a ne legalizovanim dranjem kože nas potrošača gde kajmak zapravo skida jedna mala grupa ljudi iz gornjeg menadžmenta tih kompanija, mislim kada svi već pljuju po m$ ne vidim razlog da se ne preispitaju i hardveraši....

Oprosti, ali ovo su ********. Niko korisnike ne tera da se igraju da kupuju bilo koji proizvod, a ponajmanje graficku kartu koja sluzi samo za igranje i ni za sta vise.

Oni imaju pravo da zacene nesto koliko hoce, jer su ulozili nekakav rad (intelektualni ili drugi), tvoje je pravo da procenis da li traze mnogo i na osnovu toga kupis ili ne.

Sta da ti kazem Prostreet, ja pokusavam da kazem da je RV770LE vec naplacen kroz cenu RV770 pa se RV770LE prodajom 4830 ponovo naplacuje. Cela kartica naravno da kosta ali je ovde rasprava krenula o tome kako razmisljaju u AMD-a koji uglavnom proizvodi GPU a ne kartice. Po ovome sto si gore naveo izgleda kao da ne pravis razliku izmedju GPU i katrice.
I taj skart ne smenjuje profit koji je planiran vec je taj skart planiran u okviru planiranog profita a ako se i taj skart iskoristi to je vec dodatni profit.
milanbb molio bih te da ne iznosis tvrdnje bez objasnjenja jer moze i tebi neko da poveruje da ja ovde pisem nesto bezveze. Ako si ti ekonomista onda nam objasni kako ti racunas troskove proizvodnje i kako skart ne ulazi u cenu gotovih proizvoda.
crossfire ako malo bolje procitas taj moj post mozes da vidis da pise "proizvodnja GPU za 4830 je ravna nuli" pa samim tim 4830 kompaniju AMD ne kosta nista jer oni uglavnom izradjuju GPU a ostatak kartice drugi proizvodjaci.

Moram da priznam da si u pravu, sa ovim se vec slazem, kada tako obrazlozis stvari, jer sam ja gledao uopsteno na gotov proizvod, sto nas dovodi do sledece rasprave, znaci taj skart je i meni poznat iz ekonomske terminologije i tu si u pravu, kada se krene u proizvodnju svaka firma racuna na skart i kalkulise profit bez skarta, e sada koliko ATI naplacuje cipove tipa 4830 svojim proizvodjacima gotovih kartica i kolika je zarada partnera(proizvodjaca kartica) sa takvim gotovim proizvodima to je ono sto nas zanima i sto nas brine, koliko oni nas deru uopste?

@Barnet, pa rekoh ja da su im zarade u milijardama, samo nisam znao da im ovi komandanti u firmama zaradjuju vise od Djelica.
Plus jos kod Nvidie imaju ono zakidanje sa memorijom tipa 896mb DDR i slicno, zamisli koliko se tu ustekaju tek!

PS/@Frenkyshka, koliko ti se klokuje taj Powercolor simpaticna kartica koliko sam video na slikama?

Poslednja izmena:
Koja rasprava ***e :D

Ako cesh da gledash tako tj da li je cena necega realna i opravdana i da li je plata CEO AMD i nVidie opravdana u tom slucaju i cena bureka shto kupujesh u obliznjoj pekari je potpuno nerealna kad se pogleda utroshak materijala bla bla bla.

Svako gleda da naplati shto vishe moze a da pri tom ljudi to kupuju. Da mogu da naplacuju graficke (kao nekad davno) po 25.000$ oni bi to i radili. Hardver kao i sve ostalo koshta koliko koshta zahvaljujuci mass produkciji tj. Kinezima. Nema Kineza i tvoj PC odjednom koshta 8.000$.

Koja rasprava ***e :D

Ako cesh da gledash tako tj da li je cena necega realna i opravdana i da li je plata CEO AMD i nVidie opravdana u tom slucaju i cena bureka shto kupujesh u obliznjoj pekari je potpuno nerealna kad se pogleda utroshak materijala bla bla bla.

Svako gleda da naplati shto vishe moze a da pri tom ljudi to kupuju. Da mogu da naplacuju graficke (kao nekad davno) po 25.000$ oni bi to i radili. Hardver kao i sve ostalo koshta koliko koshta zahvaljujuci mass produkciji tj. Kinezima. Nema Kineza i tvoj PC odjednom koshta 8.000$.

Dobro je, cuti neka vajda i od tih Kineza!!! Jos cekam kada ce ovi kod nas sto drze radnje da pocnu da valjaju racunarske komponente, pa da ga zavuku ovim nasim pohlepnim, a glupim uvoznicima!!! :D

Pa ne moze ko hoce da uvozi sta hoce, bar ne ovde gde je vecina bogatih to postala ekskluzivnim pravom na uvoz.

Samo mi u zivotu treba da za procentni racun i sabiranje imam diplomu.

Svaki vafer (nadam se da ne moram da objasnim sta je vafer) ima tacan broj mogucih ispravnih cipova. Proizvodnja jednog vafera sa jednim cipom kosta ISTO koliko i vafera sa svim ispravnim cipovima, dakle proizvodnja potpuno neispravnih, 4830, 4850 i 4870 jezgara KOSTA ISTO.

Jasno je da zamisao "AMD odrapi cenu za 4870 da otplati ceo vafer" zvuci odlicno, ali je poprilicno daleko od realnosti, jer AMD isto tako spusta cene sto mu omogucava taj "skart" kako ga ti nazivas.

Apsurd je pomisliti da AMD ili bilo koja kompanija koja ima iskustva u stancanju cipova ne moze da projektuje prinose po vaferu, ali je isto tako apsurd pomisliti da im nesto pada sa neba. Pre cu pomisliti da AMD planira najnize, realne i "odlicne" prinose i na osnovu toga mogu da planiraju kako ce se cenovno postaviti na trzistu. Jer da se ipak ne zavaravamo - oni su tu samo zbog para, a ne da budu srecni ako im ostane 4830 "za dzabe" ;)

A o cemu bi ti, e Srbijo, hteo da pricamo?

au ala ste vi omasili temu...

ja pogledam temu da vidim jel ima novosti o datumu pocetka prodaje GPU-a a vidim koliko se zaradjuje negde,i koliko bi burek trebao da kosta....

Pa tesko da ce poceti ranije da se prodaje jer je trziste Srbije to tako trazilo :D

Cek da se odjavim sa ove teme... :smash:.

Vrh Dno