Šta je novo?

AMD RV740

E, pa to je ono teorija, zato ja kazem dok se to u praksi ne isproba nista, dzaba Guru3D.

Do sada 128 bitna magistrala nikako nije u slicnoj situaciji kao sto je ova mogla da bude bolja od 256 bita, znaci ovako da je identican GPU, ali ako se pokaze suprotna da je 128 bita ovde konkretno bolja, onda je ATI napravio revoluciju u izradi grafickih kartica.

generalno ovo je odlicna ideja iz ATI "kujne". mali GPU, jeftin (128 bita magistrale), pri tome naguraju (nesto skuplju) DDR5 memoriju i - VOILA - eto ti KILLER u sub 100E klasi! konacno je neko uradio nesto i po pitanju 128 bitnih kartica za mase. do sada su bile skupe - a nisu davale nista (8600GT). i, gledam testove po netu - ono je TACNO napravljena kartica da gura 22'' monitore (rezoluciju). Gaming u punom sjaju za male pare. ne vidim sta je to nevidija osim reimenovanja reimenovane reimenovane kartice uradila u zadnje vreme u skoro svim segmentima (osim TOP klase). tragedija. posle odlicnog 4670, eto mu vec zamena (ipak je to 128 bita), i to zamena u vidu PRIMETNO JACE kartice (ne kao 8600GT - 9500GT). svaka cast ati-ju na ovome. ne spavaju. to je bitno.

Radeon 4750

Da li neko zna vise o ovoj kartici , i koja cenovna vrednost bi bila . Primetio sam da se pojavljuje na pojedinim forumima !

Ta karta se jos nije pojavila na trzistu, to sto si video je test primerak, finalne specifikacije jos uvek nisu definisane, tako da moze da se desi da se konacna verzija malo razlikuje od ove. Prema najavama, bice killer u segmentu ~100$ (znaci, kod nas ~100e), sa performansama izmedju 4830 i 4850, manjom potrosnjom i zagrevanjem, zbog 40nm procesa.
Trebalo bi da se pojavi u aprilu ili maju.
Evo jednog preview-a:
http://www.guru3d.com/article/radeon-hd-4750-rv740-review-preview-test/

Poslednja izmena:
E, pa to je ono teorija, zato ja kazem dok se to u praksi ne isproba nista, dzaba Guru3D.

Do sada 128 bitna magistrala nikako nije u slicnoj situaciji kao sto je ova mogla da bude bolja od 256 bita, znaci ovako da je identican GPU, ali ako se pokaze suprotna da je 128 bita ovde konkretno bolja, onda je ATI napravio revoluciju u izradi grafickih kartica.

Pa imas primer 4870 kartice koja ima 256-bitnu magistralu i GDDR5 memoriju,a nosi se sa recimo GTX 260 koja ima 448-bitnu magistralu. OK,ovo je poredjenje dve kartice jedna od Ati-ja,a druga od nVidia-e,ali je recimo GDDR5 memorija pomogla 4870 da se dosta odlepi od 4850.

Pa imas primer 4870 kartice koja ima 256-bitnu magistralu i GDDR5 memoriju,a nosi se sa recimo GTX 260 koja ima 448-bitnu magistralu. OK,ovo je poredjenje dve kartice jedna od Ati-ja,a druga od nVidia-e,ali je recimo GDDR5 memorija pomogla 4870 da se dosta odlepi od 4850.

Dobro u pravu si potpuno sto se tice 4870, ali ona vec ima 256 bitnu magistralu pa joj je dodato DDR5, ovo ce ipak biti 128bitna magistrala, ovako ovo deluje izuzetno ali nista dok se ne vidi na delu u praksi, ipak je ponavljam do sada 128 bita bio prdez za neke ozbiljnije performanse. Naravno do skoro nije ni postojala DDR5 memorija, tako da to moze da bude prekretnica da ova kartica bude bila pravi hit.

Dobro u pravu si potpuno sto se tice 4870, ali ona vec ima 256 bitnu magistralu pa joj je dodato DDR5, ovo ce ipak biti 128bitna magistrala...

A koja je razlika? Princip je isti - identican efekat se dobija sa 256bit kartom i memorijom na 1600MHz DDR3 kao i sa onom koja ima 128bit i 3200MHz DDR5.

Na kraju krajeva, slicna situacija je bila i sa RV670 i RV730 - dvostruko sira magistrala ni izbliza ne donosi takvu prednost, cak ni u AA modovima. U najbolju ruku, rezultati su slicni.

Imas gomilu testova po netu, pogledaj bilo koji... na primer, http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3405&p=10, i posebnu paznju obrati na AA rezultate.

Eto *** da sam upregao ove dve karte u CF ne bi morao sada da se otvaram za novo napajanje. Nema veze sada barem ne moram palim grejanje kad je hladno. Samo upalim komp i eto ga soba lepo zagrejana na 18C. :cigar:

Ako su namerno u prvim procenama 4830 smanjili performanse da bi zamazali Nvidiji oči, ne bi me čudilo da i ovde urade isto, pa da ova karta zameni ne 4830 već čak 4850. E to bi već bilo :smackbum:

Nisam baš siguran da je identično u visokim rezolucijama.
Mislim da je "šira" memorijska magistrala tu u prednosti.

@ Rv740

Kartica ima 128 bita magistralu sto mora tek da se vidi kako ce raditi sa AA i AF, magistrala je bar do sada uvek bila izuzetno bitna za AA, ono sto je pozitivno sto ce ova kartica jos manje da se greje, jos manje da trosi struje, radi vec na visokom taktu i verovatno ce moci fino da se overklokuje, znaci po ovim parametrima bomba za male pare, medjutim dok ne vidim kako radi sa AA i AF, ne mogu da kazem jos uvek da li je bolja od 4830???

ovo je vidis uvrezena zabluda! Ne zavise AA performance od sirine memorijske magistrale, vec od velicine memorijskog propusta. GDDR5 na 128bita ti moze dati isti ili veci (zavisi od kloka) mem. BW nego GDDR3 @ 256bit! ;)

ovo je vidis uvrezena zabluda! Ne zavise AA performance od sirine memorijske magistrale, vec od velicine memorijskog propusta. GDDR5 na 128bita ti moze dati isti ili veci (zavisi od kloka) mem. BW nego GDDR3 @ 256bit! ;)

Sto kazu, daj boze da je tako :D U redu vidim da cu opet morati da popustim kao u nekim prethodnim situacijama, 'ajde verovacu vama na rec samo kazem Guru3D i Anandtech nisu sajtovi kojima treba u potpunosti verovati.

Meni cak i odgovara da ova kartica bude sto bolja, jer cu onda moci za CF koji planiram jos jeftinije da dodjem do druge 4830 kartice, ili ce mozda moci i da se kombinuju nova i stara 4830 nikad se ne zna?

Mislim ako ovaj trend zazivi 128 bita i DDR5, onda cemo imati jos jace i jos jeftinije kartice, i mogu samo da kazem ovim Kanadjanima iz ATIja, svaka vam cast, jednostavno imate najrazvijeniju i najefikasniju tehnologiju trenutno na svetu sto GPU-a tice...

Mislim ako ovaj trend zazivi 128 bita i DDR5, onda cemo imati jos jace i jos jeftinije kartice, i mogu samo da kazem ovim Kanadjanima iz ATIja, svaka vam cast, jednostavno imate najrazvijeniju i najefikasniju tehnologiju trenutno na svetu sto GPU-a tice...

Ja bioh dodao i sto se tice visoko integrisanih programabilnih procesora globalno... jer niko nema komercijalno dostupan proizvod ove prirode proizveden u tehnologiji ispod 45nm ;)

Nedjo, daj neku inside info. jel' se planira RV740X2 za nas sirotinju da vozamo CF na jeftinoza plocama :smoke:

Nedjo, daj neku inside info. jel' se planira RV740X2 za nas sirotinju da vozamo CF na jeftinoza plocama :smoke:

E pa valjda ima sada da se nađu neke X38 ili X48 za manje od 150e.

I da li iko u našoj "velikoj" državi ima P5E DELUXE. Ne pitam da bi se hvalio, nego da vidim tuđa iskustva sa njom.

E pa valjda ima sada da se nađu neke X38 ili X48 za manje od 150e.

I da li iko u našoj "velikoj" državi ima P5E DELUXE. Ne pitam da bi se hvalio, nego da vidim tuđa iskustva sa njom.

ne dam tolike pare na plocu :p ako ikada budem vozao CF bice to X2 karta :smash: :)

Ako u 40nm nema skartova,mozda ce se ovo zvati 4950 i imati svih 800 sejdera?

U al sam lupio .mislio sam da ce rv790 biti4970.......

Ja mislim da je RV740 u stvari usavrsavanje sitnijeg procesa
za nove High-end kartice.

Poslednja izmena:
Ja bioh dodao i sto se tice visoko integrisanih programabilnih procesora globalno... jer niko nema komercijalno dostupan proizvod ove prirode proizveden u tehnologiji ispod 45nm ;)

Cekaj malo Nedjo,ovaj GPU jos uvek nije pusten u proizvodnju,u pitanju je samo engineering sample board. Ko ti kaze da u vreme kada bude izasao konkurencija nece imati 40nm?

Cekaj malo Nedjo,ovaj GPU jos uvek nije pusten u proizvodnju,u pitanju je samo engineering sample board. Ko ti kaze da u vreme kada bude izasao konkurencija nece imati 40nm?

Jedini čip od NV u 40nm, planiran za isti period je GT218 koji pokriva niži segment. Izravni konkurent rv740 će biti 55nm GT240 (G92b).

pa sigurno neće biti X2 varijanta, ali zato dve pojedinačno u crossfire ima da budu. ja sam mislio na leto da kupim neki X3 black, 790gx i jednu RV740 + da dodam ovu moju 4850 i neki 23" 1080p.
verovatno bi lepo radilo.

ja ne znam kad ce konurencija imati 40nm chip, ali znam da se ovaj vec proizvodi i prodaje partnerima...

U svakom slucaju i kad ga konkurencija bude imala, sudeci po glasinama, nece biti na tom nivou kompleksnosti kao RV740 ;)

Racuna se samo datum launch-a,to sta se desava 'u pozadini' se ne racuna ;)

O kakvom nivou kompleksnosti pricas?

Kartica je brukica. Sta reci a ne slagati. ;)

Samo da ostave onaj konektor za napajanje i clok kartice sa boljim hladjenjem ima da ide preko 700MHz a memorija možda i na 4Ghz aka 62,5GB/s memoriskog protoka sto je 12,5GB/s više od sadašnjeg. GDDR5 vec postoje na 4GHz i preko a kakvi ce tek biti memoriski protoci vidi se iz proloženog.

Uh onda ispada da bi neki 2x4750 u cf-u GTX295. Treba stvari gledati po monitoru i uzimati karticu. Ako neko ima vishe od 22 incha monitor onda mu se i isplati da uzima jače i skuplje kartice. Ako se ima pristojan frame rate i niste hyper onda su ovakve kartice prava stvar. Duga stvar je napajanje. Ako moze staro da ostane sto da se bacaju pare na novo.

Mislim ove ATi kartice su bash onako prave za ovu situaciju.
Kad se pojave 4750 mogle bi da dobiju WEC (tj. SEK) edition oznaku. :D
Ma sve je dobro dok ne mora da se diže kreda za karticu kao sto je to slučaj sa GTX2xx serijom. ;)
Plus to moram da pazim da ne odem u crvenu zonu zbog potroshnje stuje koja ce opet izgleda da poskupi. :p

Kako bre majku mu i dalje nije jasno... :)
Evo ti iz ugla mene korisnika, sad bih da kupim kartu (ziva istina, nije hipopotamusteticki) i umesto 4830 koju bih verovatno uzeo dobicu malo brzu, hladniju i jefitniju kartu. Extra.
Uz ugla proizvodjaca, istrosili su (ili su pred kraj) sve defektne rv770 cipove, sigurno nece namerno da sakate ispravne kad imaju u proizvodnji dzab dzabe 40nm cipove. Extra i njima.
Ja ne vidim kome tu nije dobro i sta nema smisla ?

e u istoj smo situaciji :) vreme gazi moj 3870 toxic,pa sam kao realnu zamenu video u 4850... e potom spazim da je 4830 dosta jeftiniji a malo slabiji + kad stavis u CF rezimu kidaju...

E sad ako izlazi ova 4750 ili kako vec i ako bude jaca od 4830 a jeftinija i manje trosi struje... prava karta za mene...

Vrh Dno