Šta je novo?

AMD RV740

Sto je bas "lepa" kartica, ajde gde je rv790.:)

Poslednja izmena:
Po ovom testu,RV740 ES sa GDDR5 ima oko 85-90% performansi RV770 sa GDDR3,sto je stvarno odlicna vest.Za cenu od oko 100$ ova karta ce da se trka sa 9800GT i bice brza od 4830(a poprilicno jeftinija u proizvodnji).

Tacno ono sto je i najavljivano - performanse izmedju 4830 i 4850 uz prilicno nisku cenu (i jako lepu zaradu za AMD i partnere - 40nm i jednostavan PCB).

Ne kapiram, pa nije rupa u performansama izmedju 4830 i 4850 toliko velika, da bi pravili novu karticu :trust:.

Po ovom testu,RV740 ES sa GDDR5 ima oko 85-90% performansi RV770 sa GDDR3,sto je stvarno odlicna vest.Za cenu od oko 100$ ova karta ce da se trka sa 9800GT i bice brza od 4830(a poprilicno jeftinija u proizvodnji).

Hm, kako da se trka sa 9800GT i da bude brza od 4830, kad 4830 nije sporija od 9800GT :).

Poslednja izmena:
Ne kapiram, pa nije rupa u performansama izmedju 4830 i 4850 toliko velika, da bi pravili novu karticu :trust:.

Hm, kako da se trka sa 9800GT i da bude brza od 4830, kad 4830 nije sporija od 9800GT :).

9800GT i 4830 su tu negde po perf. Ova karta je izgleda ista ili nesto brza od 4830(jos se ne zna tacno koliko brza),pa na osnovu ovoga ce se trkati sa 9800GT :D

PS Evo ga jedan domaci review 4830 vs 9800GT,ipak nasima vise verujem :)

Poslednja izmena:

Fora je bila da naprave cip u 40nm, da bi pokazali da to mogu da urade pre nVidie, imace vrlo dobre performanse i odlicnu cenu, sledeci best-buy u visem budget segmentu, po svemu sudeci.

I tako zamene 4830 jeftinijom, a brzom karticom (jeftinijom i nama i njima).

Ako je sudeci po onom testu kartica je sjajna ! Jeftini CF sistemi koji izuvaju u najavi.
Jos ako izadje verzija sa onim Zalmanom - ja odma' pazarim :D
Hooray uspeo sam da prezivim eru ringli i da docekam tihu i hladnu karticu :D
Long live 40nm :)

Ovaj es radi na 650/800(3200), kontam da karta može dosta više, ipak ima 6pin naponski konektor, bilo bi lepo videti šta radi na 750/900~1000, što kontam da će biti klokovi finalne karte, ako ne standardne ono bar neke oc verzije, jako lepo u svakom slučaju...

Nema šta vrh karta za te novce još kad se OC-uje,kvalitetno igranje za 90 jura. Ali ja ću ipak da sačekam na snažniju braću iz 40nm porodice.

izmenio sam naziv threada jer se jos ne zna pravo ime ove karte, pa kada se sazna opet cu ga izmeniti...
inace, ova karta bi mogla da ima performanse 4830-ice i da nju smeni. verovatno neispravnih RV770 nema toliko da se on stancuje do beskonacnosti a AMD-u se ne isplati da stavlja ispravni laser cut RV770 i prodaje ga kao 4830. na stranu sto im je jeftinije da imaju ovu jednostavnu karticu koja sigurno trosi i kosta manje u proizvodnji...

Ne razumem poentu vise ovih kartica. Prvo su izbacili 4830, kao nesto izmedju 4850 i 4670. Ajde okej, to kapiram. A sada su izbacili izmedju 4850 i 4830... mislim cemu to? Pa nisu nam toliko bitne te nijanse majku mu.

Poslednja izmena:
Ne razumem poentu vise ovih kartica...

Zarada :)

Lepo je Chinaski objasnio razloge u prethodnom postu, nema se sta dodati ili oduzeti.

Sto se klokova tice, uopste nema sumnje da RV740 moze vise, ali bi time ugrozili prodaju 4850 serije (koja je oko 50% skuplja, a brza 15-20%). Uz finansijsku krizu, nije iskljuceno da ljudi pocnu da kupuju ne ono sto je brze u odredjenom segmentu, vec ono sto je jeftinije, a ima dovoljne performanse.

... mislim cemu to? Pa nisu nam toliko bitne te nijanse majku mu.

Ni ja ne razumem . . . Besmisleno sa tačke gledišta korisnika.
Možda ima više smisla gledano iz ugla proizvođača.
Moguća formula :
više modela = veća prodaja. :trust:
ili kakogodveć . . .

Moguće ovo što je Chinaski napisao - pa sledi smena HD4830.

Poslednja izmena:
Hm, kad se gleda deklarirana potrošnja kartice (59W), onda veliki PCB i dodatno napajanje nemaju baš smisla. Nadao sam se da će biti formata 4670 :).
U tekstu je spomenuto da PowerManagement nije još funkcionalan, a bilo je i priče da 40nm proces neće biti previše "energy efficient". Ostaje da se vidi.

Sve u svemu, odlični rezultati za ove clockove, karta će odlično parirati "novom" GT240 (G92b 112sp).

Poslednja izmena:
Ni ja ne razumem . . . Besmisleno sa tačke gledišta korisnika.
Možda ima više smisla gledano iz ugla proizvođača.
Moguća formula :
više modela = veća prodaja. :trust:
ili kakogodveć . . .

Moguće ovo što je Chinaski napisao - pa sledi smena HD4830.

Kako bre majku mu i dalje nije jasno... :)
Evo ti iz ugla mene korisnika, sad bih da kupim kartu (ziva istina, nije hipopotamusteticki) i umesto 4830 koju bih verovatno uzeo dobicu malo brzu, hladniju i jefitniju kartu. Extra.
Uz ugla proizvodjaca, istrosili su (ili su pred kraj) sve defektne rv770 cipove, sigurno nece namerno da sakate ispravne kad imaju u proizvodnji dzab dzabe 40nm cipove. Extra i njima.
Ja ne vidim kome tu nije dobro i sta nema smisla ?

OK jasno - naslednik HD4830.
Ja se tripovao da će ići paralelno - što je glupost.

Poslednja izmena:
9800GT i 4830 su tu negde po perf. Ova karta je izgleda ista ili nesto brza od 4830(jos se ne zna tacno koliko brza),pa na osnovu ovoga ce se trkati sa 9800GT :D

PS Evo ga jedan domaci review 4830 vs 9800GT,ipak nasima vise verujem :)

4830 je jaca kartica od 9800GT, mozes ti da verujes domacim sajtovima koliko hoces, ali 4830 dokazano bolje radi u COD4 od 8800GT=9800GT, znam jer sam imao obe kartice, Sharpshooter takodje to potvrdjuje jer je imao 8800GT, ovaj test je smesan, ovde u svakoj igri jaca 8800GT od 4830 mislm ne znam cime su oni to testirali i kako ali je krajnje jadno... U OCD4 10 frejmova u korist Nvidie, da nisu zamenili mozda rezultate :D Koliko znam samo u FC2 8800GT=9800GT ima slicne performanse ili malo bolje od 4830.

@ Rv740

Kartica ima 128 bita magistralu sto mora tek da se vidi kako ce raditi sa AA i AF, magistrala je bar do sada uvek bila izuzetno bitna za AA, ono sto je pozitivno sto ce ova kartica jos manje da se greje, jos manje da trosi struje, radi vec na visokom taktu i verovatno ce moci fino da se overklokuje, znaci po ovim parametrima bomba za male pare, medjutim dok ne vidim kako radi sa AA i AF, ne mogu da kazem jos uvek da li je bolja od 4830???

Poslednja izmena:
Kartica ima 128 bita magistralu sto mora tek da se vidi kako ce raditi sa AA i AF, magistrala je bar do sada uvek bila izuzetno bitna za AA, ono sto je pozitivno sto ce ova kartica jos manje da se greje, jos manje da trosi struje, radi vec na visokom taktu i verovatno ce moci fino da se overklokuje, znaci po ovim parametrima bomba za male pare, medjutim dok ne vidim kako radi sa AA i AF, ne mogu da kazem jos uvek da li je bolja od 4830???

Čekaj, jesi li ti gledao postavke testova na Guru3D??

Cat je napisao(la):
Ja se tripovao da će ići paralelno - što je glupost.

Nebi bilo prvi put:
9500Pro i 9600XT
9500 i 9600Pro
X800Pro i X800XL
X800 i X1600XT
X1800GT i X1650XT
X1900GT i X1950Pro
HD3850 512 i HD4670

Svi parovi su postojali paralelno na tržištu u nekom periodu, nisu li?

Poslednja izmena:
Kartica deluje extra,jedino me zacudilo sto ima dodatni power konektor. Po meni bi ova kartica morala da trosi isto ili manje od 4670,jer imaju isti broj ROP-ova,texture jedinica,isto je 128-bit magistrala,jedino je dupliran broj shader jedinica,a proizvodni proces je 40nm.Plus radi na manjoj frekvenciji i koristi GDDR5 sto jos malo pridodaje smanjenju potrosnje.

Čekaj, jesi li ti gledao postavke testova na Guru3D??

Na tom istom Guru3D, moj procesor je podjednako dobar, a negde i bolji od E8200, u sta ma koliko se meni svidjao moj procesor ja stvarno ne mogu da poverujem, mozda gresim ali Guru3D mi nije merodavan...

Poslednja izmena:
hmmmm sad nesto razmisljam 4750X2... jedan 6pin molex .... mala potrosnja..
cena cca ispod 200E ... i perf oko ~90% 4850X2
minut cutanja za nevidiju

hmmmm sad nesto razmisljam 4750X2... jedan 6pin molex .... mala potrosnja..
cena cca ispod 200E ... i perf oko ~90% 4850X2
minut cutanja za nevidiju
odlicna ideja! samo je pitanje da li ce ATI praviti takvu kartu. za 170-180e bih je odmah kupio. rado bih isprobao CF iz prve ruke...

neka mi neko objasni kako performanse mogu biti između 4830 i 4850 a kartica je 128bit?

visi klokovi.

neka mi neko objasni kako performanse mogu biti između 4830 i 4850 a kartica je 128bit?

GDDR5 memorija koja efektivno radi na 3,2GHz. To ti je isto kao kad bi imala 256-bitnu magistralu sa memorijom na 1,6GHz. Barem je tako u teoriji :)

GDDR5 memorija koja efektivno radi na 3,2GHz. To ti je isto kao kad bi imala 256-bitnu magistralu sa memorijom na 1,6GHz. Barem je tako u teoriji :)

E, pa to je ono teorija, zato ja kazem dok se to u praksi ne isproba nista, dzaba Guru3D.

Do sada 128 bitna magistrala nikako nije u slicnoj situaciji kao sto je ova mogla da bude bolja od 256 bita, znaci ovako da je identican GPU, ali ako se pokaze suprotna da je 128 bita ovde konkretno bolja, onda je ATI napravio revoluciju u izradi grafickih kartica.

Pa na Guru3D se testiraju graficke :), ne sedi tamo baba vanga pa prorice kakve ce biti performanse odredjenog hardvera koji ce tek izaci, lose ti poredjenje ;).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno