Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

jedva cekam 16-ti, pa da konacno dobijemo rasplet.
nova serija grafickih, VR, PC games konferencija, itd... ceka nas najjaci E3 ikad, sto se tice PC gaminga...

Kada objektivno pogledamo svima nama je interesantno da vidimo kakva ce to biti karta i kako radi HBM.
Sa druge strane citajuci ovaj clanak dolazim do zakljucka da ce oni biti u grdnim problemima i stice se utisak upravo to da envidija zeli da ih skroz potisne sa trzista.

Jedino mi nije jasno zasto bas u ovom trenutku kada ogromnu prednost imaju vec odavno a trzisni udeo je uvek bio drasticno veci?
Ako AMD ne uspe da sustigne performanse 980 Ti a jos cena ne bude ta koja bi kupcima bila primamljiva jer i ovako je to karta koja ne dolazi u komercijalnom izdanju vec je opremljena sa vodenim hladjenjem.
Sve navodi na to da ce se Furija prodavati jako malo ali ono sto je bitnije sta se desava u nizim klasama? Ako je sve rebrend ovo su poslednji trzajevi realno. AMD polako pakuje kofere mada mi nije drago zbog toga.

Poslednja izmena od urednika:
polako bre ljudi,nece oni nigde,ne sekiram se za njih dok im traje ugovor sa konzolasima.nikad trejblejzing nije bio lak i inicijalno lukrativan.plus imaju ogromnu prednost sa dx12 sto i nvidia priznaje pokusavajuci da sustigne vec sad sa ovom generacijom karti.

Ja sam 100% siguran da u novijim igricama koje "navole" AMD nece moci parirat, zapostavljaju R&D pre svega sa developerima i sad ce im se to obiti o glavu

Kasnjenje..obavezno vodeno hladjenje..1150Mhz klok...2x8-pin...sve mi mirise na budzevinu i nabijanje klokova ne bi li se sustigao konkurent, uz preveliku potrosnju i samim tim zagrevanje pa otuda obavezan vodenjak :)

Ako budu izbacivali tri karte na bazi Fiji čipa bar jedna će sigurno biti sporija od 980ti :d

šalu na stranu, zar vam se ne čini malo prebrzo izbačen 980ti, obično zeleni duže muzu kad su sigurni da su brži i neuhvatljivi, meni bi bilo logično da sačekaju da izađe Fiji pa da ga zakopaju sa 980ti da su sigurni u nadmoć...

Pa ne, 980ti je mogao biti davnoooo izbacen, a kupaca Titana bas i nije bilo u nekom mega broju... takodje vazno je da se podbodu testovi Furije jer da su izbacili kasnije oni bi bili bolji za AMD

Meni je interesantno kako komentarisu performanse, a jos uvek ne postoji ni driver, ni bios za kartu... Cak ni ova na computexu nema bios.

Bice il pokojnici il pukovnici.

Koliko se sada vidi i zna Fiji stize sa 4096SP verovatno planiranih na skromnijih 1000-1100Mhz s obzirom na broj SP i sa novom memorijom 1024bit (640GB/s). Predhodna karta 290x je imala 2816SP uz 384bita memoriju(322GB/s). Uzevsi sve u obzir ispada da:

GPU performance je ~45-55% veci
Memory performance je 100% veci

Koliko se moze ocekivati da karta bude brza u realnom radu? Da li je zaista realno ocekivati 50% napretka? Ja mislim da bi to bilo extra da tako odskalira, da bude 50% brze, tj. da ima 50% veci fps u konkretnim benchmarcima, posebno u 4k rezoluciji.

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_980_Ti/31.html

gledajuci tabelu gde 290x ima "73%" matematikom dolazimo do 110%. Dakle karta bi mogla biti 10% brza od GTX980Ti ako sve ispadne kako treba i nekih 5% brza od TitanX. Mislim da sefovima AMD sada "ponudimo" ovaj scenario, tj. da to tako ispadne, da bi skakali od srece. Dakle cak i da je sve tako, da je 10% bolja ostaje niz problema:

1. Cena od 750$, dakle 100$ vise od GTX980Ti
2. Ocigledno veci potrosac, vece zagrevanje, pa stoga i potreba za vodenim hladjenjem - to je isforsiralo cenu na 750$. Kolika je onda tu stopa profita? Tu je u sustini ponajveci problem za AMD
3. Kolika je cena nove memorije? Da li je to jeftinije/skuplje za proizvodnju? Da li ima dovoljnih kolicina? Kako se nova tehnologija ponasa? Ima li skrivenih mana? To cemo tek saznati
4. 4GB vs. 6GB .... ovo je ocigledna razlika neulazeci u detalje treba li 6 GB ili ne.
5. Propustanje jedne prilike da se "skine kajmak" (za razliku od TitanX) i kasnjenje od bar 3-4 nedelje da se skine dobar deo kajmaka koji GTX980Ti skida.
6. Ceo proizvod budimo iskreni svima, ali svima i najzescim fanovima AMD-a deluje kao teski budz, isforsiran, tezak za ohladiti, prakticno prepakovana i zestoko odskalirana 7970 "arhitektura". Zaista za skoro 4 godine mogli su nesto novo i uraditi osim sto su "napakovali" vodeno hladjenje i sto koriste novu memoriju. Situacija podseca na jahanje mrtve kobile u stilu Am5x86 procesora od pre 20 godina, kada su "cedili" 486 arhitekturu u "takmicili se" sa Pentiumom.... samo tada i cena im je bila adekvatna, a sada to nije slucaj. Iskreno meni bi bilo tesko da dam 100$ vise za Fury pored GTX980Ti. Jedna deluje kao "krpez" a druga kao "engineer masterpiece" koji je itekako sposoban za 4000+ SP na vazduhu i sposoban za 512bita klasicne memorije itd. Prakticno imaju celu jednu generaciju na dohvat ruke u roku od 2-3 meseca ako to zazele, dok AMD ukoliko TSMC ne resi probleme polako ulazi u "crvenu zonu".

Da cujem vase misljenje...

Poslednja izmena:
Neverovatno ali htedoh da napisem nesto slicno, mozda ne tako opsirno ali sustina je ista :)
Slazem se sa kolegom Goranom.

Bas sad gledam testove sa hwcanucks i nije mi jasno kako ce da nadoknade razlike od po 30 fps i vise po igri.
Naravno da ima igara gde je razlika manja, zavisi od same igre i skaliranja ali vecina igara se svodi na drasticno vecu razliku.
U proseku je 980 Ti brzi za nekih 50% od R9290X sto znaci da je to najminimalniji napredak koji moraju da ostvare i to da uzmemo u obzir kao najbolji scenario
uz maksimalno skaliranje.

HBM je tek u pocetnoj proizvodnoj fazi i nije dovoljan kapacitet a proizvodnja je sad nesto skuplja.
Sta ce se desiti ako kartu pretegnu previse klokovima, koliko ce biti stabilna? Da li ce biti prostora za OC jer GTX 980 Ti ima ogroman OC potencijal,
ono sto vecina vas zaboravlja a sto itekako utice na opredeljenja kupca u danasnje vreme.

u sustini to je to,samo ostaje pitanje dx12 i sta ce sa tim biti.a po svemu vidjenom,na to se i oslanjaju.sto se tice crvene zone (nacelnika nisa) ne bih se ja sekirao i prognozirao propast,em su tu konzole (koje po mom nekom vidjenju pojedose resurse kompanije,uz trejlblejzing sa hbm-om i low level api pricom) em nece ni intel ni nvidia pustiti da amd tek tako se prospe niz reku,svi znamo zasto.ali fakat ostaje zal za tim sto je amd upao u "dzek of ol trejdz,master of nan" fazu i za posledicu imamo da smo u najvecem procentu prinudjeni da nam plavi i zeleni serviraju performanse na kasicicu za ultramasne pare.

Ukoliko performanse budu na nivou GTX 980 Ti sto sad i ne izgleda tako realno kad se sve sagleda ostace kljucni problem-cena.
Ne zaboravite nereferentne 980 Ti koji fabricki imaju klok od 1300-1400 Mhz. Ako se cena takvih karti poklopi sa Furijom jasno je sta ce se pre kupovati.
Ali ja opet skrecem paznju. Ova visa klasa je samo da se skrene paznja, ono sto je bitnije jeste klasa u koju upadaju 980/970 pa i 960.
Ako je rebrend ono sa cime ce AMD da parira zaista ne vidim logiku, ama bas nikakvu kako ce to da funkcionise.

Ova visa klasa je samo da se skrene paznja, ono sto je bitnije jeste klasa u koju upadaju 980/970 pa i 960.
Upravo..o tome treba polemisati i taj deo price analizirati.

Ja sigurno necu dati vise od 400-500€ za GPU,nisam lud jos toliko... :d

Koliko se sada vidi i zna Fiji stize sa 4096SP verovatno planiranih na skromnijih 1000-1100Mhz s obzirom na broj SP i sa novom memorijom 1024bit (640GB/s). Predhodna karta 290x je imala 2816SP uz 384bita memoriju(322GB/s). Uzevsi sve u obzir ispada da:

Koliko se moze ocekivati da karta bude brza u realnom radu? Da li je zaista realno ocekivati 50% napretka? Ja mislim da bi to bilo extra da tako odskalira, da bude 50% brze, tj. da ima 50% veci fps u konkretnim benchmarcima, posebno u 4k rezoluciji.

gledajuci tabelu gde 290x ima "73%" matematikom dolazimo do 110%. Dakle karta bi mogla biti 10% brza od GTX980Ti ako sve ispadne kako treba i nekih 5% brza od TitanX. Mislim da sefovima AMD sada "ponudimo" ovaj scenario, tj. da to tako ispadne, da bi skakali od srece. Dakle cak i da je sve tako, da je 10% bolja ostaje niz problema:

2. Ocigledno veci potrosac, vece zagrevanje, pa stoga i potreba za vodenim hladjenjem - to je isforsiralo cenu na 750$. Kolika je onda tu stopa profita? Tu je u sustini ponajveci problem za AMD
3. Kolika je cena nove memorije? Da li je to jeftinije/skuplje za proizvodnju? Da li ima dovoljnih kolicina? Kako se nova tehnologija ponasa? Ima li skrivenih mana? To cemo tek saznati
4. 4GB vs. 6GB .... ovo je ocigledna razlika neulazeci u detalje treba li 6 GB ili ne.
5. Propustanje jedne prilike da se "skine kajmak" (za razliku od TitanX) i kasnjenje od bar 3-4 nedelje da se skine dobar deo kajmaka koji GTX980Ti skida.
6. Ceo proizvod budimo iskreni svima, ali svima i najzescim fanovima AMD-a deluje kao teski budz, isforsiran, tezak za ohladiti, prakticno prepakovana i zestoko odskalirana 7970 "arhitektura". Zaista za skoro 4 godine mogli su nesto novo i uraditi osim sto su "napakovali" vodeno hladjenje i sto koriste novu memoriju. Situacija podseca na jahanje mrtve kobile u stilu Am5x86 procesora od pre 20 godina, kada su "cedili" 486 arhitekturu u "takmicili se" sa Pentiumom.... samo tada i cena im je bila adekvatna, a sada to nije slucaj. Iskreno meni bi bilo tesko da dam 100$ vise za Fury pored GTX980Ti. Jedna deluje kao "krpez" a druga kao "engineer masterpiece" koji je itekako sposoban za 4000+ SP na vazduhu i sposoban za 512bita klasicne memorije itd. Prakticno imaju celu jednu generaciju na dohvat ruke u roku od 2-3 meseca ako to zazele, dok AMD ukoliko TSMC ne resi probleme polako ulazi u "crvenu zonu".

290x je 512bitna karta ;) a koliko sam pratio na HBMu se ne racuna bas tako kao sto si napisao ;) ah da ... i memorija ce biti tik uz cip ... vodeno hladjenje ce biti nikad lakse .... jedna povrsina i to je to

Poslednja izmena:
rebrandi su tu da popune ponudu dok se ne uhodaju ove silne nove tehnologije.posto amd ne reaguje na ove glasine da su stvarno sve rebrandi sem fury karti,logicno je predpostaviti da zapravo jesu i da su kao sto je mislim deraddici rekao,pustili meat 'n' potatoes zelenima,a oni se fokusirali na novotarije.kao sto rekoh,ne mora sve da bude lose po nas konzumente,ova situacija im mozda pruzi vreme i resurse da spreme cpu i apu bolje,sledecu generaciju karti itd.da su se asplinuli,jesu,malo fokusa nece da skodi.ono cega se ja licno bojim jeste da MS ne skoci na novu konzolu odmah posle win-a i amd izgubi ugovore sa novom generacijom konzola,onda tek ne bi imali fakticki nista (ne secam se ovako sa glave koliko firepro donosi love,verujem nista sad spektakularno).

Lepo si ti to sve zamislio ali jos samo da uzmes u obzir da nesto mora da im puni budzet.
Od Furije se 'leba nece najesti a rebrendovi ih izvaditi nece jer ce u toj klasi envidija da ih odere 100% .

Konzole ih ne cupaju nista specijalno, tu su marginalne zarade, mislim da to nije dovoljno da ih odrzava u zivotu.

Njihov brod je supalj na sve strane a voda prodire sve vecom brzinom. Pitanje je dana kada ce da potone.

Takvo je nazalost cinjenicno stanje. Optimizam u ovom slucaju ne pomaze, jedino neko cudo ali koje?

Nek onda potonu, da lepo prodaju licence i da moze neko drugi da uleti na scenu. Kad vec ne rade nista, bolje da ih nema. Makar nek prodaju GPU odsek da dobiju neku lovu da finansiraju CPU R&D.

Mislim da bi svi trebalo da se nadamo ishodu gde će Fiji XT biti (značajno) brži od najbržeg nVidia GPU-a. Fanboyizam treba ostaviti iza sebe, u drugi plan. Iako preferiram nVidiu, ne želim da u budućnosti dajem 500e za neki GTX2050 i 750e za GTX2060.

Poslednja izmena:

Gldajaući testove, posebno više rezolucije, AMD karte se tako i skaliraju, tako da sam siguran da će FPS u igrama biti 40-50% veći

Možemo da pretpostavimo da je Fury XT u rangu 980Ti (±5%) kada su u pitanju igre, ali ove karte se često kupuju i za druge namene. Ako neku kupuje kartu zbog posla, ovih ~100$ ne igra veliku ulogu.

Bolje referentna voda (Fury XT) nego referenta furuna (Titan X). Podatak da će Fury Pro imati nereferenta vazdušna hlađenja, a da neki proizvođači stavljaju 980Ti na vodu, govori da razlika nija baš toliko velika. Možda Fury ima ~50W veći TDP.

HBM memorija je sigurno skuplja, tu nema rasprave. A što se količina tiče, pa mora je biti dovoljno, imajuću i vidu koliko je tržište kom su namenjene ove karte :D

Na prvi pogled. Ali moramo da sačekamo testove memorije. Mislim da će u nekim aplikacijama (HPC) brzina ove memorija doneti znatno bolje performanse. Ako ništa drugo, juče smo imali priliku da virimo kako intelovih brzih 128MB eDRAM-a dere AMD-ov IGP, i skoro stiže GTX 750 sa 1GB GDDR5

6. Ceo proizvod budimo iskreni svima, ali svima i najzescim fanovima AMD-a deluje kao teski budz, isforsiran, tezak za ohladiti, prakticno prepakovana i zestoko odskalirana 7970 "arhitektura".

Zaista za skoro 4 godine mogli su nesto novo i uraditi osim sto su "napakovali" vodeno hladjenje i sto koriste novu memoriju. Situacija podseca na jahanje mrtve kobile u stilu Am5x86 procesora od pre 20 godina, kada su "cedili" 486 arhitekturu u "takmicili se" sa Pentiumom.... samo tada i cena im je bila adekvatna, a sada to nije slucaj. Iskreno meni bi bilo tesko da dam 100$ vise za Fury pored GTX980Ti. Jedna deluje kao "krpez" a druga kao "engineer masterpiece" koji je itekako sposoban za 4000+ SP na vazduhu i sposoban za 512bita klasicne memorije itd. Prakticno imaju celu jednu generaciju na dohvat ruke u roku od 2-3 meseca ako to zazele, dok AMD ukoliko TSMC ne resi probleme polako ulazi u "crvenu zonu".

Ja bih sačekao prve testove, pa onda možemo da vidimo ko će imati korist od ovih karata. Siguran sam da će HBM doneti znatno poboljšanje u HPC aplikacijama i svako ko ima openCL kôd će pre gledati Fury nego 980Ti/Titan X. A kada su pitanju igre, sigurno će i tu biti ljudi koji će uzeti ovu kartu samo da bi bili prvi koji imaju novu tehnologiju(memoriju)

Imajuću i vidu dimenzije čipa i karte, ne bi me čudilo da do kraja godine dobijemo Fury x2 :D

Bolje referentna voda (Fury XT) nego referenta furuna (Titan X). Podatak da će Fury Pro imati nereferenta vazdušna hlađenja, a da neki proizvođači stavljaju 980Ti na vodu, govori da razlika nija baš toliko velika. Možda Fury ima ~50W veći TDP.

Nemoj biti smesan, GTX Titan X ili 980Ti nisu furane, Fan profil im je veoma konzervativno nastelovan kako bi bila sto tisa sa temp targetom ~80C

Šala mala, ne teraj mak na konac :D Hteo sam da kažem da kad već ograničavaju kartu na referentno hlađanje, bolje da bude odlično. Ima i 970 sa referntnim hlađenjima, pa opet mislim da se više prodaju custom varijante.

Šala mala, ne teraj mak na konac :D Hteo sam da kažem da kad već ograničavaju kartu na referentno hlađanje, bolje da bude odlično. Ima i 970 sa referntnim hlađenjima, pa opet mislim da se više prodaju custom varijante.

Pa eno 980 Ti vec imas slike nereferentnih i hibridnih resenja, a Titan X ionako niko vise nece kupovat

Osvrnuo bi se na ovo sto@Goran kaze da sada ne citiram sve, mislim na cjenu da mu se ne daje 100$ vise za Fury u odnosu na GTX980ti, pa kad je tako sto je onda Titan -x (3% brza karta od GTX980ti) 350$ skuplja? ne moze se to tako gledati u high end segmentu, Fiji XT ce biti full chip, a ne kao GM200 okresan DP segment zarad bolji gaming performanci/manje potrosnje, fury nece uzimati samo gejmeri karta ce biti svestrana na svim poljima, tih 100$ nece biti nista ukoliko stvarno bude samo 100$ skuplja od GTX980TI.

O ovoj crvenoj zoni pa pricate o tome od pojave Tahiti chipa i konstantno to ponavljate, kako AMD ne moze napraviti nista brze u 28nm, pa napravise hawaii chip pa sad i FijiXT pa ne bi me cudili da se dupliraju performanse u odnosu na Tahiti, tada ste govorili udarili u zid curi napon (dobro je da im ne curi memorija :d to su bar sredili) ne mogu nista jace napraviti od Tahitija.

Dalje govorite o propasti vec 5god, pa dajte okanite se vise ti glupi prica, firma koja proda 22M primjeraka chipa za konzole ne moze nikako da propadne ko ce da pravi chipove za PS4 i MS konzolu? mozda Nvidija? cime? imaju li konkurenciju na polju konzola?
Gotovo da imaju zagarantovanu i narednu generaciju konzola sa te strane im se smjesi svjetla buducnost, na polju Pc Gaminga u najmanju ruku Fiji ce biti konkurent Gm200 chip-u +/- 5% nema tu jasnog pobjednika, jedino gdje AMD zaista lose stoji jeste CPu segment tu je Intel odmakao daleko i moze jos da odmakne svjetlosnu godinu ispred AMD-a.

Vrh Dno