http://wccftech.com/amd-radeon-r9-fury-fiji-xt-gpu-slower-gtx-980-ti/Update: Our sources close to AMD have reported that any reports of performance issues at this time are pointless. We have concrete confirmation that the GPU will launch at E3 – so we have something to look forward to very soon and will get a chance to see its final performance as well.
Kasnjenje..obavezno vodeno hladjenje..1150Mhz klok...2x8-pin...sve mi mirise na budzevinu i nabijanje klokova ne bi li se sustigao konkurent, uz preveliku potrosnju i samim tim zagrevanje pa otuda obavezan vodenjak![]()
Upravo..o tome treba polemisati i taj deo price analizirati.Ova visa klasa je samo da se skrene paznja, ono sto je bitnije jeste klasa u koju upadaju 980/970 pa i 960.
Bice il pokojnici il pukovnici.
Koliko se sada vidi i zna Fiji stize sa 4096SP verovatno planiranih na skromnijih 1000-1100Mhz s obzirom na broj SP i sa novom memorijom 1024bit (640GB/s). Predhodna karta 290x je imala 2816SP uz 384bita memoriju(322GB/s). Uzevsi sve u obzir ispada da:
GPU performance je ~45-55% veci
Memory performance je 100% veci
Koliko se moze ocekivati da karta bude brza u realnom radu? Da li je zaista realno ocekivati 50% napretka? Ja mislim da bi to bilo extra da tako odskalira, da bude 50% brze, tj. da ima 50% veci fps u konkretnim benchmarcima, posebno u 4k rezoluciji.
http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_980_Ti/31.html
gledajuci tabelu gde 290x ima "73%" matematikom dolazimo do 110%. Dakle karta bi mogla biti 10% brza od GTX980Ti ako sve ispadne kako treba i nekih 5% brza od TitanX. Mislim da sefovima AMD sada "ponudimo" ovaj scenario, tj. da to tako ispadne, da bi skakali od srece. Dakle cak i da je sve tako, da je 10% bolja ostaje niz problema:
1. Cena od 750$, dakle 100$ vise od GTX980Ti
2. Ocigledno veci potrosac, vece zagrevanje, pa stoga i potreba za vodenim hladjenjem - to je isforsiralo cenu na 750$. Kolika je onda tu stopa profita? Tu je u sustini ponajveci problem za AMD
3. Kolika je cena nove memorije? Da li je to jeftinije/skuplje za proizvodnju? Da li ima dovoljnih kolicina? Kako se nova tehnologija ponasa? Ima li skrivenih mana? To cemo tek saznati
4. 4GB vs. 6GB .... ovo je ocigledna razlika neulazeci u detalje treba li 6 GB ili ne.
5. Propustanje jedne prilike da se "skine kajmak" (za razliku od TitanX) i kasnjenje od bar 3-4 nedelje da se skine dobar deo kajmaka koji GTX980Ti skida.
6. Ceo proizvod budimo iskreni svima, ali svima i najzescim fanovima AMD-a deluje kao teski budz, isforsiran, tezak za ohladiti, prakticno prepakovana i zestoko odskalirana 7970 "arhitektura". Zaista za skoro 4 godine mogli su nesto novo i uraditi osim sto su "napakovali" vodeno hladjenje i sto koriste novu memoriju. Situacija podseca na jahanje mrtve kobile u stilu Am5x86 procesora od pre 20 godina, kada su "cedili" 486 arhitekturu u "takmicili se" sa Pentiumom.... samo tada i cena im je bila adekvatna, a sada to nije slucaj. Iskreno meni bi bilo tesko da dam 100$ vise za Fury pored GTX980Ti. Jedna deluje kao "krpez" a druga kao "engineer masterpiece" koji je itekako sposoban za 4000+ SP na vazduhu i sposoban za 512bita klasicne memorije itd. Prakticno imaju celu jednu generaciju na dohvat ruke u roku od 2-3 meseca ako to zazele, dok AMD ukoliko TSMC ne resi probleme polako ulazi u "crvenu zonu".
Da cujem vase misljenje...
Bice il pokojnici il pukovnici.
Koliko se sada vidi i zna Fiji stize sa 4096SP verovatno planiranih na skromnijih 1000-1100Mhz s obzirom na broj SP i sa novom memorijom 1024bit (640GB/s). Predhodna karta 290x je imala 2816SP uz 384bita memoriju(322GB/s). Uzevsi sve u obzir ispada da:
GPU performance je ~45-55% veci
Memory performance je 100% veci
Koliko se moze ocekivati da karta bude brza u realnom radu? Da li je zaista realno ocekivati 50% napretka? Ja mislim da bi to bilo extra da tako odskalira, da bude 50% brze, tj. da ima 50% veci fps u konkretnim benchmarcima, posebno u 4k rezoluciji.
http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_980_Ti/31.html
gledajuci tabelu gde 290x ima "73%" matematikom dolazimo do 110%. Dakle karta bi mogla biti 10% brza od GTX980Ti ako sve ispadne kako treba i nekih 5% brza od TitanX. Mislim da sefovima AMD sada "ponudimo" ovaj scenario, tj. da to tako ispadne, da bi skakali od srece. Dakle cak i da je sve tako, da je 10% bolja ostaje niz problema:
Možemo da pretpostavimo da je Fury XT u rangu 980Ti (±5%) kada su u pitanju igre, ali ove karte se često kupuju i za druge namene. Ako neku kupuje kartu zbog posla, ovih ~100$ ne igra veliku ulogu.1. Cena od 750$, dakle 100$ vise od GTX980Ti
Bolje referentna voda (Fury XT) nego referenta furuna (Titan X). Podatak da će Fury Pro imati nereferenta vazdušna hlađenja, a da neki proizvođači stavljaju 980Ti na vodu, govori da razlika nija baš toliko velika. Možda Fury ima ~50W veći TDP.2. Ocigledno veci potrosac, vece zagrevanje, pa stoga i potreba za vodenim hladjenjem - to je isforsiralo cenu na 750$. Kolika je onda tu stopa profita? Tu je u sustini ponajveci problem za AMD
HBM memorija je sigurno skuplja, tu nema rasprave. A što se količina tiče, pa mora je biti dovoljno, imajuću i vidu koliko je tržište kom su namenjene ove karte3. Kolika je cena nove memorije? Da li je to jeftinije/skuplje za proizvodnju? Da li ima dovoljnih kolicina? Kako se nova tehnologija ponasa? Ima li skrivenih mana? To cemo tek saznati
Na prvi pogled. Ali moramo da sačekamo testove memorije. Mislim da će u nekim aplikacijama (HPC) brzina ove memorija doneti znatno bolje performanse. Ako ništa drugo, juče smo imali priliku da virimo kako intelovih brzih 128MB eDRAM-a dere AMD-ov IGP, i skoro stiže GTX 750 sa 1GB GDDR54. 4GB vs. 6GB .... ovo je ocigledna razlika neulazeci u detalje treba li 6 GB ili ne.
5. Propustanje jedne prilike da se "skine kajmak" (za razliku od TitanX) i kasnjenje od bar 3-4 nedelje da se skine dobar deo kajmaka koji GTX980Ti skida.
6. Ceo proizvod budimo iskreni svima, ali svima i najzescim fanovima AMD-a deluje kao teski budz, isforsiran, tezak za ohladiti, prakticno prepakovana i zestoko odskalirana 7970 "arhitektura".
Zaista za skoro 4 godine mogli su nesto novo i uraditi osim sto su "napakovali" vodeno hladjenje i sto koriste novu memoriju. Situacija podseca na jahanje mrtve kobile u stilu Am5x86 procesora od pre 20 godina, kada su "cedili" 486 arhitekturu u "takmicili se" sa Pentiumom.... samo tada i cena im je bila adekvatna, a sada to nije slucaj. Iskreno meni bi bilo tesko da dam 100$ vise za Fury pored GTX980Ti. Jedna deluje kao "krpez" a druga kao "engineer masterpiece" koji je itekako sposoban za 4000+ SP na vazduhu i sposoban za 512bita klasicne memorije itd. Prakticno imaju celu jednu generaciju na dohvat ruke u roku od 2-3 meseca ako to zazele, dok AMD ukoliko TSMC ne resi probleme polako ulazi u "crvenu zonu".
Da cujem vase misljenje...
Bolje referentna voda (Fury XT) nego referenta furuna (Titan X). Podatak da će Fury Pro imati nereferenta vazdušna hlađenja, a da neki proizvođači stavljaju 980Ti na vodu, govori da razlika nija baš toliko velika. Možda Fury ima ~50W veći TDP.
Šala mala, ne teraj mak na konacHteo sam da kažem da kad već ograničavaju kartu na referentno hlađanje, bolje da bude odlično. Ima i 970 sa referntnim hlađenjima, pa opet mislim da se više prodaju custom varijante.
https://twitter.com/AMDRadeon/status/605938931448737792Yada Yada @_JJ_KS 3h3 hours ago
@AMDRadeon @amd_roy it's between you guys and the 980ti. Been amd forever but NVIDIA is hitting it right now. Waiting for the announcement
Roy@AMD @amd_roy 3h3 hours ago
@_JJ_KS @AMDRadeon oh please can you guys just relax! Sheesh!
@goldi
jutro je... prestani da sanjas :d
Znam ja da je jutro :d ali sam sada ozbiljan
Jedva cekam da vidim testove pa da nadjem koji post da vas citiram :d
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari