Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Na osnovu cega si apsolvirao na osnovu wfcctech-a i videcardza pa ljudi objavljuju gluposti privlace posjete na sajt nigdje nisam nista zvancino cuo da ce biti rebrand, ja i dalje mislim da nece biti rebrand bice mozda slicne specifikacije, ali nece biti ono cisti rebrand tonga i hawaja. Sto se tice marketinga i hajpa amd je mala maca sta Nv radi prodaju kartu sa 4Gb a ono u stvari fali joj pola gige i onda fol pa nas marketing tim nije se usaglasio :D
Nek i sada izbace titan kilera odma ce biti dobri u high end segmentu, a u nizem uvjek su imali bolji performance/price tako ce nadam se biti i ovaj put.

Pa sad NIJE rebrand jer je nov proizvodni proces... a sigurno ima i neke male izmene, ali daleko od toga da je "nova" arhitektura

Nije nova arhitektura sigurno, cak su najavili da ce GCN ici u nizi nm proces tako da je kompletna R9 3xx serija na GCN e sad kako su uspjeli napraviti takav chip da bude konkurentan GM 200 to je zagonetka ( a mozda uopste nije brz kao Gm 200 ko ce znati ovo sto se pise po netu, vjerovatno nema niko tacne informacije sve su spekulacije i nagadjanja... cekamo nesto pouzdano da procuri).

Je realno mislim da mogu da se priblize NV i brute force da joj pariraju sa HBM-om i u nizem segmentu cenama... generalno AMD karte su "skuplje" za prozivodnju u svakom pogledu i to itekako steti istom, jer mora jos da krese R&D koji je vec desetkovan

Mozda je glavno pitanje koliko ova nova memorija daje boost u performansama u odnosu na trenutnu.
Po logici stvari trebalo bi da bude nekih benefita, ako je i 5-10% u povecanju brzine kartice, to je dosta u ovom trenutku. Jer bez te nove memorije novi AMD bi bio i sporiji od Nvidie za taj neki procenat i tu ce mozda biti ta neka prednost 390X i mozda se to pokaze u 4K. Videcemo.

Memorija jedini treba da prati potrebe GPU-a, ti ako na R9 290x odvrnes meoriju neces dobiti skoro nista, osim u zanemarljivim aplikacijama koje osete samo povecanje memorijskog kloka
E sad veci GPU i mozda drugim dizajnom memorijskog (cak i druga arhitektura memorije) kontrolera mozda se moze izvuci nesto opipljivo, a to cemo tek da vidimo

Al' se vi gadjate nekim stvarima.
Pre svega kakve veze ima da li je GloFlo ili TSMC kad je 28nm isti proces, isti cip, znaci klasican rebrend.

Druga stvar pominjete HBM za nizu klasu kartica. Jel se neko zapitao da li takav cip uopste moze da iskoristi tu memoriju i koliko kosta
implementacija?

Mislim da su u pat poziciji i razlog svega toga je rezultat celokupne situacije u kojoj su se nasli.
Imali bi vise srece da postoji neki nizi proces proizvodnje. Ovako ce najverovatnije biti kako se prica, jedan novi cip i ostalo sve rebrend, uglavnom.

TSMC i GloFo nije isto.... pogotovo sto kruze glasine da je TSMC-ov proces "los" pa i je NV za sledecu generaciju najavila verovatno partnertsvo sa Samsungom, takodje i GloFo radi na licenci Samsunga... takodje kad prelazis u drugu fabriku sigurno moras i neke izmene odraditi i prilagoditi, kartice se 100% manje trositi samo mi jos sad neznamo koliko da li ce to biti 10-20-30%....
Samo se setite da je i intel i AMD sa novim revizijama procesora skidao TDP, to je uglavnom sve povezano sa napredkom i usavrsavanjem istog procesa

Poslednja izmena:
Ja se slazem da nije isto ali nije ni neka razlika, to su minorne razlike.
Po vama ispade kao da se radi o 28nm naspram 20nm pa ce uspeti da urade ne znam sta.
Uostalom GloFlo i nije bas nesto specijalno koliko sam mogao ispratiti, uprkos prici o potrosnji vezano za
Tongu ispade da cip zapravo i vise trosi.

Kompanije najvise interesuje yield i tu treba da bude razlika.
AMD vec sad ima problem sa yieldom sa ovim novim cipom sa hbm, mislim da su i sami izjavili, od tud i odlaganje.

HBM takodje nije u zreloj produkcijskoj fazi i ne moze da ispostuje dovoljan kapacitet.

Strasno me interesuje sta ce biti ta karta i kako ce to raditi. Ja se nadam nekim visokim performansama najvise zbog TitanX, da im zadaju udarac bar tu, pa nek
svi fanovi, kupci sirom sveta upru prstom u envidiju i sa slascu nek se smeju.

Kakva god da bude ako ispostuje performanse nece biti 1000$ tako da je to vec jedan zagarantovan korak do konace samarcine ;)

A ovo oko proizvodnog procesa i ko ce gde da predje se jos uvek ne zna, samo su glasine.

Poslednja izmena:
Trebalo bi da GloFo process ima nesto bolji odnos potrosnja/performanse. Ali koliko to niko ne zna.

Sto se tice ostalog, Goldi mi ne lupamo glasine. AMD je sam na Financial Analyst day-u rekao da su OEM-i dobili nove karte i rekli koji su chipovi korisceni. Nekako bi bilo neverovatno da OEM verzija 380 ide tonga, a regularna hawaii, tako nesto jos nisam video.
Eventualno bi mogli HBM da uglave u 380X ako bude cenovno oko 400-450e, ali sumnjam, verovatno ce biti samo na Fiji i preko 500e.

Sasvim je moguce da ce se OEM i Retail razlikovati, samo je pitanje koliko....

Valjda jer računaju da je oficijelni render.
Iskreno se nadam da AMD zavlači da su u pitanju rebrendi.
I da će kompletno lansirati novu seriju. Inače su se ozbiljno sjebali.

Zeljko, pije mi vodu clock razlika i eventualno kolicine vrama, ali potpuno drugi chip ne bih rekao.
To bi bilo kompletno kontra produktivno.

Trebalo bi da GloFo process ima nesto bolji odnos potrosnja/performanse. Ali koliko to niko ne zna.

Sto se tice ostalog, Goldi mi ne lupamo glasine. AMD je sam na Financial Analyst day-u rekao da su OEM-i dobili nove karte i rekli koji su chipovi korisceni. Nekako bi bilo neverovatno da OEM verzija 380 ide tonga, a regularna hawaii, tako nesto jos nisam video.
Eventualno bi mogli HBM da uglave u 380X ako bude cenovno oko 400-450e, ali sumnjam, verovatno ce biti samo na Fiji i preko 500e.
Nisam rekao da vi lupate nego sajtovi poput wfctecha, videocardz-a i ostali bacaju suplju vec godine dana samo da bi imali posjecenost, a realno nimaju nikakav pouzdan izvor, Oem i regularna verzija mogu da se razlikuju nemoj da te to cudi, i 99% ce se razlikovat, mene samo interesuje ta 380X nekako sam siguran da ce imati performanse GTX980 e sad da li ce stavit 4GB HBM ili DDR5 to me zivo zanima ocekujem do 400$ za tu kartu a performanse kao GTX980 uz 4gb meni za 1080p ne treba bolje ko ima UHD vjerovatno moze priustiti i titana ili R9 390X.
Vjerovatno nas 90% sa ovog foruma ima 1080p tako da je nama cilj sto bolja karta koja ce konkurisati GTX980 a sto jeftinija, mozda ni obicna R9 390 znaci bez oznake X nece biti skuplja od GTX980 a nekako su uvjek derivati AMD high end chipova bili vrhunski sjetite se samo HD7950, 6950 pa i R9 290 vjerujem da ce i R9 390 da bude extra u high end segmentu, ali me brine cjena posto ce ta karta imati HBM 99% 4GB HBM vjerovatno ce joj to dici cjenu... ostaje nam da cekamo.

Hmm, gledajuci specifikacije 380X, ona ce po meni biti malo brza od 290X, znaci tu negde sa 970. Mislim, moze ona da bude skoro kao 980, ali samo po onom odnosu 980 vs 290X, razlika 10%, ili ono 280X=780.;)
Mene interesuje neki overklok tih novih AMD kartica. Recimo, TitanX sa modovanim biosima sa boost kloka od oko 1.120gzh ide i do 1.500gzh. To je razlika od oko 35%, ako uzmemo neko skaliranje pri kloku , to mu dodje zajedno sa klokom memorije od oko sa 7.000 na 8,000gzh, sigurno 30% dobitak na jacini u odnosu na defoult.
AMD 290X je bio zategnut chip sa velikim TDP i visokim temperaturama, pa se zbog toga i losije klokovao. Sa kloka oko 1.000ghz na klok od oko 1.150ghz, sto je povecanje od oko 15%, zajedno sa klokom memorije, nije sigurno moglo da predje u skaliranje za vise od 15%, sto je mnogo manje od skaliranja Maxvell kartica. Zato je i gtx780 koja je po defaultu nesto slabija od 290X, sa overklokom mogla da je stigne, pa cak i prestigne u performansama.
Tako da ocekujem da i 390X nema nesto bolji overklok potencijal, mozda iznenade sa vodom,(ali i TitanX sa vodom ide i do 1.600ghz), tako da iako bude recimo jednaka sa Titanx, da pri overkloku bude nesto slabija.
Ajd, videcemo da li sam neki dobar prognozer.:rtfm:

I sada je 290X bolja karta od falsh proizvoda zvanog " curi mi memorija" :D nek R9 380X bude 10% brza od R9 290X bice u egalu sa GTX980 a 10 % mogu izvuc iz hawaii chipa uz dodatne optimizacije ili samo da stave HBm sustice GTX980 a ko zna ako bude Glo radio chipove mozda budu i veci taktovi uz nizu potrosnju tako da R9 380X moze sa lakocom onako opusteno da prebaci performanse GTX980.

R9 380X bice best buy kad izadje, a R9 390X Titan kiler nikakvi biosi tu titanu nece pomoc on thortluje na def taktovima udara preko 80c...

:d

Ako 390x sustigne TitanX najverovatnije ce izbaciti 980 Ti koji ce opet biti za 10% brzi i vracamo se na istu situaciju kao i prosle godine. Onda se postavlja pitanje sta ce se desiti kad envidija izbaci Paskal sa HBM2?

Nego koji je sektor profitabilniji kod njih? GPU ili CPU? Meni se cini da je GPU, bar je do sad bio. Ako izbace te rebrendove zakopace se, trzisni udeo nece podici.

Envidija opet belezi porast:
http://www.guru3d.com/news-story/nvidia-financial-results-for-first-quarter-fiscal-2016.html

Sve izgleda da nekako taj GPU sektor odrzavaju dok mogu dok sa druge strane situacija sa procesorima je nesto drugacija.
Kao da je bacen veci akcenat, tako mi se cini ili je to zato sto se pise konkretnije o tome dok se o grafickim kartama jos uvek ne zna nista.

Da je srece da izbace sve nove karte i da upotpune seriju kako dolikuje. Navijam da se to desi iako nisam previse optimistican.

Dobro, malo navijackih strasti je neka normala, nismo roboti,:sceptic:, ali nekako bre, odose ove cene grafickih kartica u nebo.
Mozda ova neka 390 sa recimo 4GB memorije i recimo neka 390X sa 4GB memorije i vazdusnim hladjenjem mogu da budu neke kartice koje ce sa cenom od nekih 500-600E da nekako da normalizuju cene.
Zasto dolazi 390X na vodi, koja je poenta toga? Nije mi bas naj-jasnije, samo ce povecati cenu kartice.

zato sto su ocigledno zadovolni kako je 295 prosla.bice i regularna varijanta,ne brigaj.

GPU mnogo bolje reaguje na vodu u odnosu na CPU, pa mu je i dovoljan jedan 120 mm hladnjak. S obzirom da je riječ o high end čipu i treba u startu da postoje obje varijante tj i vazduh i voda. Tako da je meni taj potez AMD-a odličan, ako budu postojale obje varijante, naravno.

Pre ce biti da je voda neophodna zbog prevelikog tdp.
Kod modela sa dva cipa situacija je jos jasnija. Tu je vodeni sistem jedino resenje.

Ako su osmislili neki novi dizajn hladjenja, poput Accelero Extreme mozda i vidimo kartu sa vazdusnim hladjenjem.
Ove sa blower sistemom tesko da ce moci da se nose sa tolikom disipacijom.

Postoji jos jedna opcija a to je da u dogovoru sa partnerima odmah lansiraju nereferentne brendirane karte.
MSI, Gigabyte, Asus, svi imaju svoja resenja i sisteme.

Mozda ce biti poseba karta sa vodenim hladjenjem kako su je nazvali na videocardzu R9 390X WCE, a isti chip ce biti dostupan partenrima da stavljaju svoja haldjenja, to bi zaista bilo odlicno ko hoce u startu moze uzet 390X sa vodenim, a ko hoce moze da uzme neku asus DC sapphir vapor ili slicno to bi im bio dobar potez mada sve je to samo nagadjanje ko zna sta ce na kraju odluciti.
Ako tdp bude kao kod hawaii chipa onda se moze ohladiti vapor-x na R9 290/x fenomenalno radi.

Ljudi i dalje zaboravljaju koliku ulogu u svemu igraju drajveri. Pogledajte samo razlike u performansama 290X po predstavljanju i danas. I ta 390x ili kako god da se bude zvala karta koja ce biti glavni rival Kitanu ce doci na noz karti koja vec ima uveliko ispeglane drajvere. Ako pak performanse sa prvim drajverom budu na nivou ili malo jace od nV pandana onda AMD ima win-win situaciju posto ce definitivno biti jeftinija ponuda.

Preskace se Computex

http://wccftech.com/amd-fiji-r9-390x-skipping-computex-debut-e3-separate-event/

390X ce najverovatnije doleteti 18 juna :

http://wccftech.com/amd-radeon-r9-300-series-fiji-xt-release-date/

original.jpg

:D

Vrh Dno