Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Tacno takva karta bi verovatno pokrenula rat cena.... i prestiza u high segmentu nesto sto odavno nismo videli

a polako ljudi ovo su testovi jos nidje veze, videcemo kroz 2,3 meseca nesto normalno...

Ja bih cekao i optimizovane launch drivere pre prevelikog hype-a. Mada najvise me interesuje neka jeftinija varijanda od oko 300-350e max.

Ako su tačni grafikoni, temperatura ukazuje da se radi o all-in-one water loop-u i ovde, kao i na R9 295x2 (koja je i dalje najbrža grafička kartica na svetu ;) ).

Koja kosta trenutno $700 na newegg-u. :D Mada posto je 290X trenutno pao na $299, mogli bi jos malo da spuste i 295x2 u nekom flash deal-u.

Poslednja izmena:
dolazimo do toga da ce taj projektovani 380x u najgorem slucaju biti 600 dolarjev.

Ovo je moguce u 20nm i ako dobro odrade posao.
Problem je sto ce slicno nVidia da ima uskoro u postojecih 28nm...
99% sam siguran da sledeci high-end GPU izbacuju u 20nm, ceka se samo da se proces optimizuje za velike cipove, a vec uveliko postoji za SoC-ove (Apple ga koristi)

Ako se ispostavi da su ove cifre tacne, R300 ce savrseno stojati kao ime nove serije.

Apsolutno...vraca secanja na ranija vremena ;)

"R300 would become one of the GPUs with the longest useful lifetime in history, allowing playable performance in new games at least 3 years after its launch"

Doduse, tada su i igre bile bolje "pisane"

Ja to sagledavam:D ovako.
Prvo, gledajuci ove grafikone, nema sanse da R9 290 bude jaca od GTX 780. Po svim testovima 780 se nosi i sa 290X.
Drugo, gtx 980 je po ovom testu, brza od 290X za 12.5%, a pravo stanje je, da je brza od 20-30% u zavisnosti od kloka.
Ako su kojim slucajem ovi rezultati tacni, onda ili je ovo 20nm proces ili ova nova HBM memorija bas strasno skalira, pa tu dolazi do boosta u performansama.
Titan II dolazi u 28nm i bice minimun 30% brzi od 980, sto u nekom slucaju moze da bude isti kao novi AMD. Problem za AMD je da, ako i sada uspeju da odrze performanse sa Nvidia, kada Nvidia bude koristila ovu novu memoriju i novi nizi proces, AMD ce tesko uspeti da im parira.
Bilo bi dobro da su ovi rezultati tacni, jer bi u tom slucaju doslo do rata u cenama, jer je realno gledano ova 980, cenovno bas precenjena.

Ti si nešto tu pogrešio :)

R9 290 je brža od GTX780, dok je GTX780 Ti tu negde kao R9 290X odnosno malo je brži.
Opet, GTX970 je tu negde sa R9 290X. Sve zavisi od rezolucije, nivoa detalja i igre u kojoj se testira kartica.

Znači GTX 980 je brži od R9 290X onoliko koliko je brži od GTX970 sa tim da povećanjem rezolucije ta prednost opada.

I ovo su uglavnom sintetički testovi tako da im ne treba pridavati mnogo važnosti sve i da su tačni.

Kao prvo GTX780 nije brza od R9 290, kao drugo ne moze ni prismrditi R9 290X kartici, argument link dole
http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/GTX_960_G1_Gaming/28.html
Podcjenjujes R9 290/X jake su to karte sa full 4GB memorije.
GTX980 je upravo tako od 10-15% brza karta po njihovim testovima to je to oko 12.5% zavisno od rezolucije na vecim rezlucijama od 1080p prednost se smanjuje u korist amd-e karte, 20-30% nema sanse da je toliko GTX980 brza mozda u nekoj NV optimizovanoj igri, ali ima i AMD-e svoji optimizovani igri...prosjek se vidi opet gore sa linka.
Kad Nvidia predje na novu memoriju (koja joj ocigledno treba jer sadasnja curi :D), amd-e ce biti opet korak ispred jer je AMD-e taj koji donosi novine na trziste, a Nv samo to prati i usavrsava.
Mislim da ce GTX 980 (ako ovi rezultati budu tacni) vrlo brzo postat ono sto i treba da bude karta srednje klase sa 300€ cjenom.

Na osnovu ove dve slike moze da se procene performanse, upravo ono o cemu je pricao goldi.

http://gamegpu.ru/images/remote/http--www.gamegpu.ru-images-stories-Test_GPU-Videocards-game_2014-video-test-games__2014_1920.jpg
http://gamegpu.ru/images/remote/http--www.gamegpu.ru-images-stories-Test_GPU-Videocards-game_2014-video-test-games__2014_3840.jpg

Bitno je sta god da izadje ove godine iz oba tabora, nece nista da promeni bitno osim u najvisem segmentu. Za nas koji cekamo srednji segment, bice presipanje iz supljeg u prazno. Pravi napredak je tamo 2016. godine mozda i kasnije, nvidia Pascal i amd Rx ko zna koja serija.

mislim da tahiti XT ide u zasluzenu penziju.a sumnjam da ce havajce rebrandovati,zbog tog TDP-a,i skupih kastom hladnjaka partnera,bice verovatno kriplovanje ovog chip-a ili sasvim novi chip,eventualno dobudzena tonga,mada sujmam.tj,realnije mi je da drze 290(x) u lajnapu dok se ne rasprodaju,uz dodatno rezanje cena do marta.

Ako R9 380X bude najjaca karta od AMD-a onda R9 370 ili 370X nece biti uopste naivne karte te ce karte zamjeniti hawaaii cip to jest R9 290/X, onda bi eventualno neka R9 360X trebala da zamjeni tahiti chip tj R9 280X i non X kartice.
Vidjet cemo kako ce AMD-e da oznaci nove karte, najbitnije bi bilo po meni da ih ne zacjene puno tj. da bude dobar odnos performance/price meni realno potrosnja ne igra neku ulogu, bitno je sacekat nonreferentna hladjenja probrat najbolje i uzivati.

Ukoliko budu isli sa hibridnim resenjem hladnjaka kao sa 295x onda ce referentno hladjenje ujedno biti i najbolje.

Sto se tice ovih rezultata, meni se cini da su ovo performanse full Bermuda chipa pre nego naslednika Tahitija, 50% brze od havajca mi je prosto previse optimisticno za 380x, dakle ovo je pre 390x karta.

ma kakav havajac u mid rejndz segmentu,preveliki je to TDP.

Joooj ako kointelekt pozivi a budu dobre open cl performanse :D bice veselo.

Ako bude GCN arhitektura a 99% da jeste tipujem 1MH/s + ima da mlati evrice samo tako :banana:

@Magny ako su performanse tacne onda je ovo najjaci chip sad da li ce ga nazvati R9 380X ili R9 390X nikad se kod amd-a ne zna.

Poslednja izmena:
Ako R9 380X bude najjaca karta od AMD-a onda R9 370 ili 370X nece biti uopste naivne karte te ce karte zamjeniti hawaaii cip to jest R9 290/X, onda bi eventualno neka R9 360X trebala da zamjeni tahiti chip tj R9 280X i non X kartice.
Vidjet cemo kako ce AMD-e da oznaci nove karte, najbitnije bi bilo po meni da ih ne zacjene puno tj. da bude dobar odnos performance/price meni realno potrosnja ne igra neku ulogu, bitno je sacekat nonreferentna hladjenja probrat najbolje i uzivati.

Nekako mi najrealnije da ~R9 370 bude izmedju 280X i GTX970. Videcemo.

Nekako mi najrealnije da ~R9 370 bude izmedju 280X i GTX970. Videcemo.

Ma sad to imenovanje to je najmanji problem samo da ih sto pre izbace na trziste, da se malo probude i ponude nesto novo.
Vjerujem da rade na novim chipovima e sad da li bas cekaju DX12 pa da onda izbace karte ili nesto drugo ostaje da vidimo.
Ove procurile performanse poklapaju se donekle sa specifikacijama 4096sp HBM takva karta bi tacno mogla oko 50% biti brza od R9 290X.

ja apsolutno podrzavam njihovu odluku da cekaju dx12 i da izbace full dx12 karte,ja da sam CEO drzao bi se toga kao pijan plota.

Pa ako stvarno R9 3xx serija bude full kompatibilna a recimo maxwell i starije karte ne budu, onda apsolutno opravdavam ovo kasnjenje za maxwel serijom kartica.
To je jako bitna stvar, opet kazem ako to cekaju bolje je da ne izbacaju jos karte, bolje je sacekati jos malo ali da izbace zaokruzen proizvod koji u tom slucaju ne bi imao konkurenciju.

da su radeoni izasli kad i maxwell sve bi bilo okej,ali sad da izbace karte i da rizikuju da ne budu full dx12 bi stvarno bilo kopanje kompanije.

Sigurno, ako izbace nove karte koje ne budu full DX12 - one nece biti nizasta. Ma da... :D

ne pricaj to meni,pricaj klincima koji su 95 posto ciljne grupacije sa tim stikerima.

Nemamo razloga da ne verujemo da imaju spreman GPU barem duplo jaci od Titan-a II ali cekaju da Microsoft finalizira DX12 da bi ubacili jos taj delic i izbacili kartu. Give me a break.
I ranije je bilo slucajeva da prvo izadje hardver a zatim odgovarajuca verzija Direct-X-a. Ati 970Pro pre DX9 i nVidia 8800GTX pre DX10.

Ma ta duplo jaca karta od Titana je nebitna. :D
Srednja visa klasa FTW.

Odugovlacili su sa R9 290X zbog BF4 ne bi me uopste cudilo da cekaju da vide taj DX12 u punom izdanju marketing je cudo vec vidim kutije sa velikim slovima DX12

Nazad
Vrh Dno