Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

ja sam cak optimistican i cenim da ce 380x da bude takmac ovom full maxwell-u (novi titan ili 980ti).

edit: narocito u rezolucijama iznad 1080p.

Pa svi smo se nakupovali sa napajanjima od 600w ,750w neki čak furaju 1000w samo da se nadje a tipa ceo komp vuče 300w.
Meni lično sama potrošnja grafe nepravi nikakav problem ukoliko performanse opravdavaju tako nešto. Više mi je bitno da se ta grafa ne greje ko furuna e to je već problem, a 300w u 21veku mi deluje smešno.

Naravno da su sve ovo još uvek samo nagadjanja ali sve insinuacije govore da očekujemo 7990 u jednom čipu ;) u kombinaciji sa HBM memorijom biće tu svašta.

Ako upakuju 4096sp plus HBM neminovne su 2 stvari da ce karta zestoko trositi 300w potpuno ocekivano, ali zato ima da gazi sve pred sobom ne bi me cudilo da bude najbrzi singl gpu 2015g to su stvarno zestoke specifikacije ukljucujuci HBM, i naravno nadam se da HBM nece imati probleme kao DDR5 ono da curi nesto i tako to :d
Prija pojave ove jake karte sa 4096 sp i HBM treba ocekivati neku slabiju kartu tipujem odgovor na GM204 cip pa tek onda pojavu ovog monstruma.
Odgovorice na GM 204 cip pa tek onda kad Nv izbaci full maxwel, amd-e ce izbaciti ovu kartu, ne ocekujem ni ovu kartu ni full maxwel prija ljeta.

mislim da nvidia nece zuriti sa full maxwell-om,jos sad imaju sa ovim fijaskom oko 970gtx da se pozabave,nezgodno bi jako bilo da krenu reklamacije a oni usli u produkciju toliko skupog cipa.

Ovaj novi Radeon je klasicni primer pumpanja postojece arhitekture do iznemoglosti. Izgleda da je AMD totalno pogubio kompas.

Zar nije bilo pre koju nedelju prica na ovom istom forumu kako ce AMD da lansira nove graficke, vanserijskih performansi koje trose kao upaljac? Sada smo spali na dve spojene Tonge (stara arhitektura) i 300W karticu.

Zar nije bilo pre koju nedelju prica na ovom istom forumu kako ce AMD da lansira nove graficke, vanserijskih performansi koje trose kao upaljac? Sada smo spali na dve spojene Tonge (stara arhitektura) i 300W karticu.

Haj nadji nam taj post :d jedino ako si ga ti bubno :D

mislim da nvidia nece zuriti sa full maxwell-om,jos sad imaju sa ovim fijaskom oko 970gtx da se pozabave,nezgodno bi jako bilo da krenu reklamacije a oni usli u produkciju toliko skupog cipa.

970gtx skup cip?? :D:d:smoke:

Pa jel ti verujes u sve fljoskule sto NV pise, naravno da ce kazat da je skup, 256bit kartica u 28nm procesu starom pa 2 godine hahahahahah....
NV da zeli odavno je mogla izbaciti full maxell-a

ATI cipovi su vec skupi pogotovo 290kad se uzme u obzir monster hladjenje i velicinu GPU a cena vani ~250$

Poslednja izmena:
Pa nije spreman proces. Dzaba mlatite slamu. Ako bude zverina, neka trosi i 300W (a i znalo se da ce da trosi cim AMD pominje vodu za referentne karte). Samo cijena da bude na mjestu. I ja tipujem da ce biti najbrzi GPU u 2015., jer nVidia ne moze da ide jos mnogo mm u postojecem procesu. Sem ako ne bude 16nm skorije...

Nvidiji ostaje Titan 2 kojem ce opaliti $1000+cenu, pa ce krajem godine izbaciti consumer verziju [980Ti].

Ajd da i ja nesto prognoziram.:laugh:, onako, cisto matematicki.:rtfm:
GtX 980 je jaca od R9290X za oko 25%. Po nezvanicnim informacijam novi Titan II ce imati oko 3072SP, 384-bit sabirnicu i 3MB L2, sto je dosta vise od 980. Prema nekim predvidjanjima bice jaci za minimum 30% od 980. Znaci novi Radeon mora biti minimalno jaci od starog za oko 55%.Mislim da za jacinu novih AMD kartica je od presudnog znacaja kako ce skalirati ova nova memorija i koliko ce biti dobici u perfomansama. Videcemo.
Posto je Nvidia potpisala ugovor za ovu novu HBM koji ce vaziti tek od kraja 2015.g., mislim da ce doci negde na jesen nova GTX 980 Ti sa jos boljim karakteristikama od Titana II.
Tek u 2016.g. ocekujem novi, nizi proizvodni proces i za AMD i Nvidiu. Ako AMD uspe da odrzi neki nivo perfomansi u odnosu na Nvidiu u ovoj godini, u sledecoj sigurno gubi korak kao i u 2014.g, jer i Nvidia uvodi novu, brzu memoriju i kada se izjedanace po ovom pitanju sa AMD-om, nece tu imati vise prednost i sigurno gubi bitku sto se tice perfomansi.

Ukoliko AMD-ov naredni high end GPU stvarno bude imao 4096SP i HBM, trebao bi imati slicne performanse kao i Nvidia Titan II/980ti. Po pitanju power efficiency, Nvidia ce vrlo vjerovatno i dalje imati prednost, doduse manju nego trenutno, zbog HBM-a. U svakom slucaju, ocigledno je da je GCN zastario, te da ne moze adekvatno parirati Maxwell-u. Jedino sto AMD moze trenutno uraditi je i dalje nastaviti sa brute force approach ("natrpati" sto vise SP) + HBM, i *nadati* se najboljem.

Takodje, jos uvjek ne treba otpisati AMD za 2016+, s obzirom da bi tada trebala stici nova arhitektura. Kako ce se pokazati, ne znamo, jer nemamo nikakvih informacija o njoj. Jedino sto mozemo uradimo je da se nadamo da nas AMD nece razocarati... In Raja Koduri (and his team) we trust!

Poslednja izmena:
Mazeltov, 50% jace od 290X uz istu potrosnju. Jos samo da 380 [non-X] bude cenovno ubitacan.

Nista novo odavno se o ovome prica slicna potrosnja kao R9 290X uz 50% bolje performanse, vidjet cemo bolje bi bilo da bude istinito, vidjeli bi zestoku borbu u high end segmentu, a vjerovatno i cjene lupam 999$

nema sanse da bi se amd zakopao i precenio kartu toliko,bice ili ista cena kao 680 ili neznatno gore/dole.

Ako se ispostavi da su ove cifre tacne, R300 ce savrseno stojati kao ime nove serije.

Uvek kad je bilo previse hypa, rezultat je bio poguban...

Ako su tačni grafikoni, temperatura ukazuje da se radi o all-in-one water loop-u i ovde, kao i na R9 295x2 (koja je i dalje najbrža grafička kartica na svetu ;) ).

Nije tačno ovo. Za ovaj TDP im ne bi trebao vodeni hladnjak, a najverovatnije će biti.

Koliko se secam najavljivali su za 390/390x seriju da bi mogla imati hladnjak slican 295x2 modelu

Ovo je (otprilike) slican napredak koji je doneo Maxwell u odnosu na Kepler (GTX 770 vs. GTX 980), tako da je nesto slicno u teoriji moguce cak i ako se nije prelazilo na napredniji proizvodni proces. Da li je realno, sumnjam, mislim da ne.

Sa druge strane, vecina kao da zaboravlja da je do unazad dve generacije AMD imao daleko bolji perf/watt u odnosu na NV (a cesto je razlika bila i drasticna).

Vrh Dno