Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

nisam obratio paznju na cpu... mozda su im zato bolji rezultati na vecim rezama.

Ma to je najmanji problem da preprave bios, na kraju voda je zakon, vise me interesuje klokovanje mem za krckanje odnosno za kopanje, jer sam negde video test da je MSI isao na 1750 za mem na 1.6V plus da ima dve faze za napon mem ako je to tacno @bojsa.
Bilo bi lepo i da ima 2x8pin konektor kao vapor

Poslednja izmena:
nisam obratio paznju na cpu... mozda su im zato bolji rezultati na vecim rezama.
Bas zbog tog na vecim rezama teret preuzima GPU ;)

@gaca cini mi se da ima hynix memoriju i u pravilu se ona dobro OC samo je treba ohladiti.
Generalno ono sto se moze vidjeti ova MSI R9 280X ima dobro hladjenje, ja sam se stvarno zacudio kad sam vidio na TP da karta ima onakve temp. pa sam poceo da citam i druge testove da vidim razlog, cak sam kontaktiro covjeka koji je testirao kartu ne logicno da ima onako visoke temperature sa ovakvim hladjenjem, caka je nizak broj obrtaja koji se ne povecava sa porastom temperature.

Banalna greska koju ce brzo i lako ispraviti uz jedan BIOS update.

Ma to moze i iz afterburnera ili jos lepse pod vodu ono malopre sto sam pitao to je vaznije

@goldi sad vec pocinju da nerviraju

Poslednja izmena:
Ma to je najmanji problem da preprave bios, na kraju voda je zakon, vise me interesuje klokovanje mem za krckanje odnosno za kopanje, jer sam negde video test da je MSI isao na 1750 za mem na 1.6V plus da ima dve faze za napon mem ako je to tacno @bojsa.
Provericemo kada dodju na red za review. Karta nije iz maloprodaje, vec iz MSI kancelarije tako da nije problem da je rastavim do poslednjeg srafa, pa cemo lepo da vidimo kako izgleda PCB i kakvi su elementi na njemu :d

To je to znaci namirisali smo i mi problem :)
Ma to mogu jednostavno da srede, agresivni fan profil i temp. ce da budu prihvatljive, obavezno obrati paznju na temp. naponske ako karta ima ocitavanje iste i generalno prenesi nam utiske vezano za temperature, jer ce izgleda ova MSI gaming karta biti jedna od jeftini pa samim tim i dosta ljudi ce upravo nju uzimati ;)
Hvala za info.

S obzirom na ovo iskustvo TP-a, svakako cu dodatno obratiti paznju ;)

Poslednja izmena:
E sad se treba nadati da Nvidia izbaci pravu stvar i da koriguje malo cene. Mozda i od ovih vidimo flagship za manje od 500e.

Zar nije ovo referentni dizajn koji smo videli na predstavljanju sa Havaja?
Da u pocetku ce biti samo referentne izgleda da HIS kao partner AMD ima vec spremnu kartu...
Karta koristi hynix memoriju kad se razvuce na 1500mhz uz 512 bita :D

Da u pocetku ce biti samo referentne izgleda da HIS kao partner AMD ima vec spremnu kartu...
Karta koristi hynix memoriju kad se razvuce na 1500mhz uz 512 bita :D

Dosta su gusto spakovali taj MC (20% manji od onog na 7970) , tako da može biti da ništa od visokih clockova memorije ... ne zbog memorije, nego jer MC neda više.

Poslednja izmena:
Dosta su gusto spakovali taj MC (20% manji od onog na 7970) , tako da može biti da ništa od visokih clockova memorije ... ne zbog memorije, nego jer MC neda više.

Moguce nista se ne zna bez testova, a opet datum nije tacan ko zna kad ce biti izbacene na trziste.

Sad je vec sumnja da nemaju gotov proizvod i da nesto ne ide kako treba.

15-og je i tako trebalo biti papirnato lansiranje. Zaista izgleda kao problem bundlovanja sa BF4.

Kad ce vise neki Lightning model.... Da objasne kako se prave grafe. A bice i "lepa" cena sigurno.

Moraće cena GTX770 da ide dole, jer po ovim testovima su egal po performansama a razlika u ceni je poveća. Da ne spominjem 50% više memorije na 280X, što će se verovatno pokazati kao značajna prednost u narednih godinu dana kako budu pristizale nove igre.

Nestrpljivo čekam dugo očekivani rat cenama :)

Jel ima neka nVidia igra u kojoj je razlika u korist GTX770 drastična? Pošto vidim ovi na guru3D su testirali u mahom AMD sponsored igrama ali mu nekako dođe da je većina AAA igara AMD sponsored ovih dana. Čak i u Metro LL koja bi trebala biti nV igra su tu negde.

Jel ima neki review sa volt modom, a ne na default-u, gde se jasno vidi da karta ne moze vise od ~120Mhz max.

R9 280X-ki treba 1250 mhz da stigne GTX780 referentnu, a trebalo bi da svaka moze na toliko kada se malo doda struje.

@PCBeast,

R9 280X gaming je tek dosla, vidis da je skuplja i od Vapor-a. Uporedi cene za par dana, kad bude bila ~250e. ;)

Poslednja izmena:
Cene kod nas..

Iz iste radnje , ista izvedba karte , performanse za obe znate..

AMD Radeon R9 280X MSI GAMING 31.999
GeForce GTX770 MSI GAMING 37.999

Taman kada dođe ono pojeftinjenje za GTX 770 od $50 i to će biti to. :)

Poslednja izmena:
Jeste u Bioshocku vodi GTX770 ali to nije bitno jer je ionako nezahtevna igra. Vidim kod TPU testa da je Conviction jedna od tih igara koje rade bolje na nV karticama. Mada Conviction koristi Unreal 2.5 engine (Bioshock UE3.5, što navodi na zaključak da UE igre rade bolje na nV).

Taman kada dođe ono pojeftinjenje za GTX 770 od $50 i to će biti to.

Pod ovim okolnostima da, ali realno sve kartice na tržištu su precenjene 50%. GTX680 tj. jača verzija tog čipa GTX770 je kartica srednje klase bila i kada se pojavila ali je nemoć konkurencije učinila da se dve godine prodaje kao high end. Isto i ovaj 280GTX, jeste složenija kartica ali je prodaju već pune DVE godine. Komotno može da košta 200$ koliko bi i trebalo da košta da se obe kompanije nisu dogovorile da ne ratuju cenama.

Ovo su realne cene uzevši u ozbir kako je nekada bilo (die size, kompleksnost PCBa, količina memorije itd.):

Titan 600USD, 290X 500USD, 780 450USD, 290 350USD, GTX770/280X 230USD, GTX760 190USD i tako dalje do 70USD tj. 60 evra.

Ovo sada je čist bezobrazluk i nadam se da neće potrajati.

Vrh Dno