Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Da bi neki model SteamMachines imao AMD APU, AMD mora napisati drajvere za Linux da valjaju čemu. Za sada to nije slučaj ali navodno rade na tome.
Možda neće biti APU nego CPU? Mada bilo bi lepo da iskoriste GCN APU.
To što sarađuju sa DICE je kul ali i nije kul jer je DICE u stvari DICE/EA. EA je realno najgora firma koju gejmeri poželeti mogu što će na svojoj koži osetiti oni što plaćaju BF premium za 100 evra svake (dve godine).

Nema baš ničeg lošeg u tome što je tu negde i EA ili bilo koji drugi izdavač.
Ovo o čemu pričamo se tiče tehničke strane, a ne kvaliteta igara.
Čak je u ovom slučaju i dobro što je tu neko tako velik.

I zvanično, NDA za novu GPU seriju ističe za 15 dana:

http://www.techpowerup.com/191704/radeon-r9-290x-launch-date-revealed.html

I sam Linus Torvalds im je lično zahvalio na angažmanu oko Linux-a i Android-a.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=MShbP3OpASA#t=2997

Vezano za problem
http://www.youtube.com/watch?v=MShbP3OpASA&feature=player_detailpage#t=2895

nVidia je poznata po tome da radi samo ono što im je u direktnom interesu i po principu brze zarade.
Drajvere za Linux izbacuju prilično redovno dok sa druge strane, podrška za neke drajvere i "revolucionarne" tehnologije kao što je Optimus se čeka i do pola godine.

Da niju izgubili bitku na polju konzola i na polju mobilnih uređaja (mobilni telefoni, tableti) sigurno se ne bi "otvarali" za svoju Shield tehnologiju a veličali steambox (koji će u prvim instancama imati AMD procesore :) ).

To je bila situacija od pre više od godinu dana, situacija danas je ovakva:

Torvalds has responded to Ars, saying he's optimistic but not quite ready to apologize to Nvidia. "We'll see," Torvalds wrote in an e-mail. "I'm cautiously optimistic that this is a real shift in how Nvidia perceives Linux. The actual docs released so far are fairly limited, and in themselves they wouldn't be a big thing, but if Nvidia really does follow up and start opening up more, that would certainly be great.

"They've already been much better in the ARM SoC space than they were on the more traditional GPU side, and I really hope that some day I can just apologize for ever giving them the finger."

Kroah-Hartman responded as well, saying, "It's very significant, and very nice to see happen."

UPDATE:Ritger responded to our questions regarding what Nvidia plans to do next. He wrote that "more BIOS-related information is in the pipeline," and that "Our goal is for the Nouveau driver to give NVIDIA users a reasonable out-of-the-box experience. This entails things like successful GPU initialization, display configuration, and basic 2D and 3D rendering. The DCB and other BIOS-related information will hopefully help improve some scenarios where Nouveau had initialization problems, or display enumeration sorts of challenges."

What information Nvidia releases will be "largely based on feedback from the Nouveau community," he also wrote. "So far, feedback from Nouveau guys has been that the DCB spec is actually more useful than I expected it to be, which is great news."

;)

A što se tiče bitke za konzole, nvidia nije ni želela da uzali u tu bitku, jednostavno su procenili da tu nema gotovo nikakve zarade, par dolara po čipu nije nikakva zarad. Tj. ušli bi u tu bitku da su sony ili m$ pristali na njihove uslove i diretkno plaćali nvidiji za svaki čip, da ih je to tržište toliko interesovalo, ne bi postavljali takve uslove. Isti slučaj kao sa intelovim uslovima prema valve-u što se tiče steambox-a :)

Poslednja izmena:
Da, čitao sam taj članak na arstechnica sajtu.

http://arstechnica.com/information-...ith-linux-pledges-help-on-open-source-driver/
Nvidia is now trying to get on Linux developers' good side. Yesterday, Nvidia's Andy Ritger e-mailed developers of Nouveau, an open source driver for Nvidia cards that is built by reverse engineering Nvidia's proprietary drivers. Ritger wrote that "NVIDIA is releasing public documentation on certain aspects of our GPUs, with the intent to address areas that impact the out-of-the-box usability of NVIDIA GPUs with Nouveau. We intend to provide more documentation over time, and guidance in additional areas as we are able."

Članak je izašao pre nedelju dana.

Samo potvrđuje moje reči. Dok su imali tržište bili su zatvoreni sada pevaju drugačiju pesmu. ;)

EDIT: I sam prvi citat koji si okačio govori koliko je Linus skeptičan i sumnjičav po pitanju "otvaranja" nVidije ka Linux zajednici.

Poslednja izmena:
...ali sa memorijom na kloku obicne 7970. (5.5 vs 6 GHz)

Koliko po vama klok memorije donosi u igrama novijeg datuma a i uopste ?

^ znaci provereno 7970GE

Nije pogledaj ovu sliku gore pise da je OC model onda taktovi 1000/1050 nisu def taktovi za R9 280x, ako ovaj MSI R9280x OC model radi na 1000/1050, onda referntna radi na nizem taktu logicno zar ne?
Vidi se i da memorija ne prati taktove HD7970GHz, a znaci ni takt gpu nece biti isti.

Spominje se TAHITI XTL chip, taj chip se trebao pojaviti u vrjeme izlaska GTX680 karte i trebao je da bude "nabilodvani" TAHITI XT, i kao takatv da parira tada GTX680.
TAHITI XTL nije ugledao svjetlost dana posto je AMD izbacio obicni bios i HD7970 pretvorio u HD7970GHz i tom kartom parirao GTX680.
TAHITI XTL bi trebao da ima jace specifikacije u odnosu na TAHITI XT spominjalo se 2034SP znaci malo jace nego TAHITI XT.
Cak su i slike sapphire te karte bile procurile, ali amd se odlucio da ne izbaca taj cip iz gore pomenuti razloga.
Sada se ponovo taj "TAHITI XTL" pominje da ce na njumu biti zasnovana R9 280X sve je moguce... ovi sto na videocardz lupetaju o specifikacijama i taktovima kako za R9 290X tako i za R9 280X u najmanju ruku su smjesni pa svaki dan mjenjaju specifikacije, a pojma nemaju kao ni mi ovde na forumu koji ce zaista taktovi biti i kakave ce karte specifikacije imati... jedno je sigurno dok ne istekne NDA siguran sam da se nece nista znati jer su sve samo spekulacije i nagadjanja koja obicno nisu tacna.

Konzervativni clockovi, ako je tako. Taman da bude marginalno brži od Titana.

Sa Benchmarka:
Kako se AMD zadržao u 28-nanometarskom proizvodnom procesu TSMC-a, ovaj potez nije mogao da prođe bez određenog kompromisa. Konkretno, pretpostavili smo da se radi o smanjenim performansama u Double Precision proračunima, a Frenk Hering nam je to i potvrdio. To znači, da će između ostalog, korisnici koji žele snažan GPU za BitCoin biti razočarani. Jednostavno, AMD je sve aspekte novog GPU-a prilagodio kako bi ostvario maksimalne gejming performanse.

Poslednja izmena:
Konzervativni clockovi, ako je tako. Taman da bude marginalno brži od Titana.

Sa Benchmarka:

Gdje ovo nadje to bi bilo fantasticno, svakako je rudarenje sa GPu-om proslost isplativost nikakva.
Sto se tice ovog testa ne vjerujem u ovo amd-e je najavio veci mem. protok tako da u startu mislim da su fejk rezultati igra se neko sa grafikonima :D

EDIT: vidio sam ;)

Poslednja izmena:
Klokovi su nizi od onih koje sam ocekivao. To im ostavlja velik window za buduce jace modele.

Ako je informacija za klokove tacna, onda se ozbiljno poradilo na efikasnosti arhitekture.

Svidja mi se sto je Titan-u manji avg nego min FPS na prvoj slici sa Tomb Raider u Eyefinity.

Obrnuli su, za Titana AVG je Min a Min je AVG.
Nije pogledaj ovu sliku gore pise da je OC model onda taktovi 1000/1050 nisu def taktovi za R9 280x, ako ovaj MSI R9280x OC model radi na 1000/1050, onda referntna radi na nizem taktu logicno zar ne?

Nije ni previse bitno, jer po leakovima nece ni biti referentne 280X (isto kao GTX770), sve su OCovane out-of-the-box (a ne verujem da je Gaming verzija toliko OCovana u odnosu na "referentnu").

Poslednja izmena:
^to nije Lunus, to je "random gamer". :D

Meni se cini da je benchmarkovan underclocked test primerak od 290X [ako je i benchmark uopste real deal], ocekujem veci bazni/memory clock na retail verziji.

Poslednja izmena:

Mnogo su se razgalamili pre samog izlaska :)
Nego po kom sistemu ce se testirati kartica tj koje se vrednosti posmatraju kao referentne ?
Posto ima dva biosa da li se slabije setovanje racuna kao referentno tj osnovno koje ce dati te specifikacije koje ce da se
odnosne na default - potrosnja i sl. ? To ce se racunati kao glavne karakteristike ?
Po tome trebalo bi da postoje dva testa , jedan sa normalnim setovanjem i jedan sa boost !

Nekako mi to dodje kao mimoilazenje standarda i ako smo to vidjali i ranije kod AMD kartica mada se ne secam tacno kako se to kotiralo ranije.

Ako su sad ovakvi rezultati onda sa finalnim driverima moze se jos ocekivat porast performansi golemo!!!
Udarili su na TITANA da ga potope :D

Kad je vec pomenut evo malo realnijih rezultata iz BF4 ..

500x1000px-LL-c436885b_bf419204x.jpeg
500x1000px-LL-b8f9a7f8_bf425604x.jpeg

Po ovom nije ni cudo sto je Mantle potreban kad je GTX780 brzi od Ghz za 45%!

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
A gde je Gama ? :D Nisam znao da su izbacili Beta benchmark mada su mi opet rezultati malo cudni u odnosu na Alpha verziju ali ok da sacekamo finalnu..
Hehe..Taman sam se ponadao da zezam crvendace kad ono prc :d

Poslednja izmena:
A gde je Gama ? :D Nisam znao da su izbacili Beta benchmark mada su mi opet rezultati malo cudni u odnosu na Alpha verziju ali ok da sacekamo finalnu..
Hehe..Taman sam se ponadao da zezam crvendace kad ono prc :d

Vidim razletio si se, odma matematicke operacije - danas izbacili beta testove
Ima da R9 290X oduva titana :D, a mantle e to ce vec biti rulanje :p

Nazad
Vrh Dno