Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Bogami, meni je drago što imam 3 GB u ovom mom 7970. Zatreba kada se igraš u 2560x1440 rezoluciji :p

@gaca slazem se 4Gb samo dizu cjenu za igranje na jednom monitoru i 3GB je dosta, ali eto odlucili su izgleda 4Gb da stave.
Ne vjerujem da su mogli u 28nm da uguraju 4k SP mozda 3072sp, ali bi onda povrsina chipa bila kao GK110, plus furuna plus 999$ :D
Treba ocekivat na 20nm procesu 4096sp to ce biti sila steta za kopace pa 20nm nije spreman ;)

evo ga neki rumor/leak da je navodno jaci od titana u nekim igrama (dok u sintetici malo zaostaje a negde ga i pobedjuje ... kosta 600$ i trosi manje struje)
http://wccftech.com/amd-hawaii-r929...osed-fastest-gpu-planet-1020-mhz-clock-speed/

AMD-Hawaii-R9-290X-GPU-Performance-635x461.jpg

AMD-Radeon-R7-260-Curacao-PRO-3.jpg

Ispasce kako mracim ali skoro nisam video nesto neobicnije i ruznije.

Sto se tice Havajca XT aka R9 290 tj zamene za 7970 Ghz mora da bude u proseku brzi najmanje 25%
da bi se izjednacio sa GTX780 a da ne pominjem igre u kojima GTX skalira preko 30-40% i to sve u rez 1080p.
U 25x16 je razlika jos veca i do 10% preko u odnosu na 1080p.

http://videocardz.com/45731/amd-radeon-r7-260-pictured-features-curacao-pro-gpu

slazem se da je ta R7 sa referentnim hladjenjem nevidjeno ruzna ... mada to je najmanje bitno, a i uostalom kod nas mozemo da kupimo samo asus / msi / powercolor i slicno koji ce sigurno imati atraktivnije hladjenje ...

Poslednja izmena:
Gledah malo po netu i zakljucak je sledeci ili je neko izmislio da je AMD duplirao 7870 ili je AMD to stvarno uradio...
Posto je magistrala, memorija, compute jedinica, die size, tacno 2*7870.
E sad ako je verovati jednom od mnogih 7870 crossfire testova http://www.tweaktown.com/articles/4...eference_video_cards_in_crossfire/index5.html
AMD ce stvarno imati dobru kartu u odnosu na 7970 :)

Ma ja izmislio odma se ljudi primili :p, ali izgleda da je AMD stvarno to uradio..
Posto je magistrala, memorija, compute jedinica, die size, tacno 2*7870. ostaje samo pitanje da li hawaii imaju sljedece specifikacije : 2560/160/64/40 - vjerovatno necemo znati pre 25-og.
Evo spominje se i 1020MHz za gpu vjerovatno neki boost gotovo pa sigurno poduplane peroformanse HD7870.
Sa 4GB rama i 512bita karta nece imati problema na vecim rezolucijama kao sto ima HD7870 tako da je ocekivati i vece performanse, ustvarnosti cilj je GTX780 ja mislim da je cak i titan uzdrman od igre do igre klace se zestoko.

Sa tolikim die size-om cilj su maximalne perfomanse po mm^2, i čini se da su opet nadmašili sami sebe ... sad, dal' je to nešto više ili manje od Titana, sasvim svejedno za 600 zelembaća. Ja se nadam da nisu puno rezali compute performanse na račun grafike.

Poslednja izmena:
Sa tolikim die size-om cilj su maximalne perfomanse po mm^2, i čini se da su opet nadmašili sami sebe ... sad, dal' je to nešto više ili manje od Titana, sasvim svejedno za 600 zelembaća. Ja se nadam da nisu puno rezali compute performanse na račun grafike.

Mene samo ovo boldivano interesuje (jer i nemam nameru da ikada više trošim više od 200€ za grafiku).

Ako nisu, napravili su vanserijski proizvod (po ovim prvim procurelim informacijama) sa odličnim odnosom perf/wat, perf/$. perf/diesize. U principu svemu što je bitno.

Ako jesu, ništa novo nisu izmislili, nVidia je to fenomenalno uradila sa GK104 prošle godine.

Gledajući po broju tranzistora, verovatno jesu...

Broj tranzistora u milionima
HD 7970 (4,313) - R9 290X (5,195) - TITAN (7,080)

Hmm lepo ako ima 512bita i 4giga ram-a, ali to je overkill zasad za 1080p verovatno, SP-ova treba da ima sto vise to bi bilo interesantnije :)( a imace samo 2560 kako stvari stoje).

Sve ove informacije su dosta sumnjive sad se cak pominje cjena od 649$ toliko se krece i GTX780, ako bude kostala 649$ to bi znacilo sigurno performanse u rangu pomenute ili jace, znamo da je titan ne znatno jaci i da svaka non referentna bukvalno ima performanse titana...prija zvanicne potvrde ne treba nista vjerovati spominje se neki turbo bost sa 800 na 1020mhz to mi nekako cudno skroz.

Bice 5% brza sa istom cenom, tesko da ce sad ulaziti u rat cenama

NV je prednosti jer ima jednostavniju kartu, odgovorice sa 1000$+ modelom i to je to, pa ko kupi nek kesira ;)

Jednostavno do sledeceg proizvodnog procesa tesko da vidimo zeci pad cena... pogotovo sto je trziste i zelja za upgradom slaba

Bice 5% brza sa istom cenom, tesko da ce sad ulaziti u rat cenama

Od GTX780 ? Mozda mada nisam siguran.
A 512 bita bi mi delovalo logicno zbog visokih rezolucija i filtracije a tu Ghz ima najveci gap.
GTX780 u 25x16 skalira od 35 do 50 % u odnosu na Ghz, mrzi me sad ponovo da glddam i racunam preciznije.
Mada realno ja mislim da je karta 384 bit-a jer je ocigledno.
Ni za stream jedinice nisam siguran.

Jedino ako ne bude cepala rudnik:smash:

Za rudnik tesko, velika potrosnja i neverujem da bi skaliranje brzine bilo linerno, zato je i 7970 marginalno brza od 7950 za scrypt

jos ako su oslabili compute jedinicu a moguce da jesu bice i sporija :p

Koje čipove porediš?

Mislim u odnosu na 780 mada vazi generalno najvise zbog sirine magistrale 512 naspram 384, mada za sada kazu da im je cip manji sto mora da znaci da je pogresna informacija ili su nesto sakatili (compute??)

Moze biti, onda cena 79 nece da pada cak moze i da ide gore, al o tome kad nam prodje kroz ruke. Ako je magistrala 512 onda moze doci do skoka kopanja ako ne ustroje compute jedinicu ali to bi im ubilo i tesalaciju i drugo sto sta, sto po prvim testovima ne potvrdjuje al nista dok je ne vidimo

Ima li kakav info o srednjoj klasi? recimo 260/270? da li cekati tako nesto ili uzeti odmah gtx650 ili amd 7850? ne zanimaju svakog bas kartice od 600e :D

@gaca

Mislim da se tih 512 bit-a zasniva na zeljama nekih fanova ..
Za 512 bit je potreban kompleksniji pcb sto podize troskove tj cenu karte + ono bitnije a to je povecana
potrosnja.
Kasnije se postavlja pitanje koliko zapravo ima benefita od 512 bit i da li je chip u saradnji sa mem kontrolerom
u mogucnosti da to iskoristi.Sve to deluje fino na papiru ali praksa je malo drugacija.
U idealnim uslovima tih 512 bit deluje lepo.

Ja ocekujem kartu sa 2560 stream jedinice i 384 bit magistralom .
I da .. Jel neko obratio paznju na cooler ? I dalje je blower sto implicira vrlo verovatno na bucniju kartu i vece temperarure.

Poslednja izmena:
I meni je to realnije, al aj da vidimo ja je gledam iz ugla za krckanje, gaming je bezpredmetno pricati jer nema igre koja bi izvukla max iz bilo koje karte, kad budu napravili fotoreality igru onda mozemo da pricamo

Pa sa pojavom novih konzola zahtevnost igara ce se naglo promeniti u narednih ~3 meseca

Bice sigurno i nizi klokovi od Ghz uz taj boost i to je to..
Njima je ciljna grupa GTX780 .
Samo ako preteraju sa cenom nece valjati jer non referentni GTX780 koji su cak i brzi od Titana
kostaju 530-560 € !

Daj boze, ali koliko znam ni jedna konzola nema najnoviju graficku

Ja ocekujem kartu sa 2560 stream jedinice i 384 bit magistralom .
Na slikama se vidi da ima 16 mem cipova, tako da je 99.99% 512bit magistrala (16*32bit). Osim ako je kartica cije slike kruze net-om iz FirePro serije pa ce 280X/9970 imati smanjenu magistralu, mada ne verujem. Verovatno ce samo smanjiti broj SPa sa 2816 na 2560 (i.e Titan vs 780).

Daj boze, ali koliko znam ni jedna konzola nema najnoviju graficku

Pa nema nesto ali je vise kompatibilna sa PC-em, takodje nadam se delimicnom flop-u shit konzulaskih naslova pa da reterdirani developeri povrate poverenje PC-u ;)

Vrh Dno