Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Izgleda da ce prvo na trziste HD88xxM serija.
Za dekstop nema nikakvi novi informacija izgleda da ne zure nisu nicim ugrozeni, nemaju konkurencije, imaju najbrzi singl gpu na svjetu, pa vjerovatno u tome sada uzivaju, i cekaju da vide sta konkurencija moze uraditi.
biznis je biznis, moraju strateski da rasporede a ne da sve trpaju u isto vreme
sada guraju kampanju never settle kada to splasne onda ce da ide 8000 hajp
to po meni ima smisla ne ocekujem nista pre februara

Po meni je sve ovo vezano za gpu nove generacije nebitno. najvaznija stvar koja se tice svih nas gejmera je kad ce i kakav biti novi gpu za konzole nove generacije. U tom grmu lezi zec drugari. ;)

Ne verujem da će nova generacija konzola doneti neku grafičku revoluciju. Mislim da će pre svega ciljati punu tranziciju na Full HD i 60 fps.

Pa ako budu isli na jeftinu soluciji is stave ono djubre od APU-a AMD bice veselo..... kad gomila maloumnika kupuje djubre od igara

Rani radovi ce biti kao Crysis 3, Metal Gear Solid 5, Last of Us i Watch Dogs a kasnije kada budu izvlacili maksimum dostici ce nivo neke tada aktuelne PC igre koja razbija grafikom (mozda kao onaj Reset i bolje od toga).

Ako nove konzole ne bude jake za danasnje standarde ode mast u propast i za nas PC gejmere jer smo ovisni o portovima.

Poslednja izmena:
Cemu toliko kukanje oko konzola, pa danasnje najpopularnije konzole pokrecu ubogi X1900 i 7800GT cipovi iz proslog milenijuma :)
E sad Nintendo je pored raspalog underclocked PowerPC procesora uglavio jednu hd5670 koja ako se ne varam je 4x brza od kartica
u ostalim konzolama. Dakle ako su mogli da iscede iz Xbox360 i PS3 Crysis 2, Uncharted, Kill zone i ostale naslove. Sta mislite koje
ce biti mogucnosti 4X brzeg GPUa ????

Bitno je reci da su sve te igre koje si nabrojao osakacene da bi konzole mogle da ih pokrenu. Mislim da bez barem HD7870 ne vredi ni pricati jer ce jako brzo postati zastarele kao sto su sad ove aktuelne. Takodje mislim da je ta prica sa ne ugradjivanjem TOP HWa samo pokusaj mazanja ociju konkurenciji.

Pa ako budu isli na jeftinu soluciji is stave ono djubre od APU-a AMD bice veselo..... kad gomila maloumnika kupuje djubre od igara

Pa ne znam sta ocekujes da ce da stave... moraju oni da paze i na cenu jer sto se ciste snage tice konzola nikada nece moci da bude jaka kao PC ... a i ne treba

Cemu toliko kukanje oko konzola, pa danasnje najpopularnije konzole pokrecu ubogi X1900 i 7800GT cipovi iz proslog milenijuma :)
E sad Nintendo je pored raspalog underclocked PowerPC procesora uglavio jednu hd5670 koja ako se ne varam je 4x brza od kartica
u ostalim konzolama. Dakle ako su mogli da iscede iz Xbox360 i PS3 Crysis 2, Uncharted, Kill zone i ostale naslove. Sta mislite koje
ce biti mogucnosti 4X brzeg GPUa ????

+1
Max sto ce novi Xbox i PS da stave ce biti ekvivalnet jacini 7750, sto je i vise nego dovoljno za konzole. Poogledajte samo trenutno kakve sve igre izbacuju sa 5-6 slabijim grafikama.

Sent from my HTC Wildfire

Ja ne bih stavljo nista slabije od recimo 7850. I neki quad takodje, da najvece hitove komotno baca u 1600p pri 60 fps. Mora da bude jaka konzola ako hoce da se prodaje narednih 7-8 godina.

Ja uopste ne kapiram patern po kom se vode.
Nove konzole kad se pojave bice skupe u tri lepe a u njih stavljaju mobile chipove nekog srednjeg nizeg ranga.
Pa gaming laptop sa GPU-om poslednje generacije moze da se nadje pristupacnija (naravno da ce biti razlika u ceni ) nego sto ce nove konzole biti u to sam sasvim siguran!
Setite se samo koliko je kostao Sony 3 kad se pojavio,mogao si za njega da kupis sasvim solidan Gaming PC!

Vi ste svi ocigledno zaboravili koncepciju konzole: "Ubacis disk i igras igru" Nema zezanja sa drajverima, sa ovim sa onim. Nakacis sve na tv i udri do iznemoglosti...

Samo da je jaka i onda je ok da bude dumb ;)

Ne znam ko je bese predlagao da konzole cesce izlaze, tako da ako krenu tim putem, uopste ne mora da znaci da ce naredna generacija biti nesto toliko posebno....

@Gorth
Ne znam da li si shvatio poentu mog posta?!
Nabiju nerealne cene koznola za cenu jednog gaming laptopa koji ima daleko napredniji hardver!
Drugo i sa tako slabim hw-om i dalje ce u buducnosti biti ograniceni na rez i na detalje a opet ce pc gaming da ispasta!
Ja koliko vidim ovo je prodavanje magle i otimanje para jer ako postoji tehnoloski napredak u PC svetu trebalo bi da postoji i next gen konzole u pravom
smislu a ne neka obicna nadogradnja sa novijim hw-om nekog srednjeg/low segmenta!Gde su inovacije?Gde je novi standard?Veca rezolucija na 30 fps-a?!WTF?!
Ako se ovako nastavi i dalje cemo biti ograniceni na portove i tu prestaje svaka ozbiljnost pc gaminga!

Ako bude sadrzala u sebi neku verziju mobile GPUa kao sto rece PCBeast onda ce to biti stvarno dosta jak hardver ako uzmemo u obzir da programeri rade
igru za iskljucivo dva hardvera na trzistu i da ce moci da izvuku 2X-4X vece performanse iz samog hardvera :)

Jer ako pogledamo potrosnju, ako se ne varam, poslednje revizije XBOX cipa videcemo da konzola vuce ~90W pri igranju igre.

23400.png

E sad 8790 u kombinacijia sa i7-3770K i 4GB rama vuce malo preko toga

power-load.png

Sto nam govori da cela prica postaje izvodljiva, samo je pitanje koliko bi slicna kombinacija mobile CPU+mid GPU kostala u konzoli.

@Gorth
Ne znam da li si shvatio poentu mog posta?!
Nabiju nerealne cene koznola za cenu jednog gaming laptopa koji ima daleko napredniji hardver!
Drugo i sa tako slabim hw-om i dalje ce u buducnosti biti ograniceni na rez i na detalje a opet ce pc gaming da ispasta!
Ja koliko vidim ovo je prodavanje magle i otimanje para jer ako postoji tehnoloski napredak u PC svetu trebalo bi da postoji i next gen konzole u pravom
smislu a ne neka obicna nadogradnja sa novijim hw-om nekog srednjeg/low segmenta!Gde su inovacije?Gde je novi standard?Veca rezolucija na 30 fps-a?!WTF?!
Ako se ovako nastavi i dalje cemo biti ograniceni na portove i tu prestaje svaka ozbiljnost pc gaminga!

Shvatio sam ja tebe ;) ali u proslosti smo imali konzole u koje su ulozene velike pare u razvoj (pogotovo glupi SONY)
kako bi se projektovali specificni sistemi jer je tadasnji PC hardver imao preveliku potrosnju za slicne performanse.
E sad to sto se to djubre prodaje poslednjih 7-8 godina o tome ne vredi ni pricati svima nam je jasno sta je po sredi :)

Evo Nintendo je ponudio za smesne pare Wii U, koji ako iskljucimo po meni nebulozno spor PowerPC 1.25GhZ sa tri jezgra
zbog koga mozda nece ni izaci najnoviji metro 2033, stvarno moze da potera igre sa ozbiljnijom grafikom :)

A odatle mozemo da izvucemo zakljucak da Zeljkov strah o APU stvarcici u konzoli je krajnje neopravdan, jer je PowerPC
sporiji od istog :)

Poslednja izmena:
Kakve najave za PS4?

Mislio sam na cenu konkretno.Negde sam procitao da ce biti oko 600-700$ ili 700-800$ ,sad se stvarno ne secam,znam da sam bio u soku ,prebaci to na evropsko trziste dobijas cenu od 700 eur i kusur preko!
Naravno sve su spekulacije ali me nebi iznenadilo da bude i skuplje .
MS ce sigurno da isprati isti standard tako da imamo diktatore na tom polju :p

Poslednja izmena:
PS4 i Xbox720 [ko zna kako ce se zvati] ce obadvoje ciljati na 350-450 price range. Nije bitno koliko kostaju u proizvodnji, finalna retail cena ce biti tolika. Radeon 8xxx ce sigurno zavrsiti u njima [potvrda u nedavnom slajdu AMD-a], da li u APU-u ili u dedicated GPU chipovima, ne znamo...

Poslednja izmena:
Kako bilo neće sebi priuštiti grešku kao što je Sony napravio na launchu PS3 stavljajući cenu od 600e za skuplji model...

PS4 i Xbox720 [ko zna kako ce se zvati] ce obadvoje ciljati na 350-450 price range. Nije bitno koliko kostaju u proizvodnji, finalna retail cena ce biti tolika. Radeon 8xxx ce sigurno zavrsiti u njima [potvrda u nedavnom slajdu AMD-a], da li u APU-u ili u dedicated GPU chipovima, ne znamo...

Do 500€ je sasvim realna cena jer treba u racunicu u odnosu na prosli izlazak ubaciti kolko je proizvodni proces napredovao.
Pre 8 godina proizvesti CELL i danas je velika razlika u ceni, a taj isti procesor ce biti dovoljan i za sledecu Sony konzolu.

Nadam se samo da ce taj Oland ili sta vec u prvim revizijama biti zaseban čip, nek sistem trosi oko 200W u startu pa nek sa sledecim revizijama to spuste na ispod 100W kao sto su radili sa ovom generacijom. Ako ipak bude neki APU bice to preslabo da bi trajalo kao i ova generacija..

Nije bitno koliko njih kosta da je proizvedu mogu da je prodaju bez profita jer ce se prave pare praviti prodajom igara... tako to ide

Tako je to islo do sada, videcemo da li ce nastaviti na isti nacin ili se opametiti i povecati profitne margine. Vecinu konzolasa nije briga kakva je grafika sve dok je konzola "next-gen" i posteno izreklamirana.

Nije bitno koliko njih kosta da je proizvedu mogu da je prodaju bez profita jer ce se prave pare praviti prodajom igara... tako to ide

Bitno je koliko ih kosta jer ih vise nece prodavati sa tolikim minusom kao ove sad aktuelne kad su krenule.
Treba previse vremena da pocnu da zaradjuju i iz tog razloga se i prica o tom APU jer M$ tek kad je sastavio sve u jedan čip je krenuo da pravi pare.

Bitno je koliko ih kosta jer ih vise nece prodavati sa tolikim minusom kao ove sad aktuelne kad su krenule.
Treba previse vremena da pocnu da zaradjuju i iz tog razloga se i prica o tom APU jer M$ tek kad je sastavio sve u jedan čip je krenuo da pravi pare.

Upravo tako jer Kaveri ima velike sanse da bude jos bolji od Trinity cipa, uz manju potrosnju...

Rasprava se prebacila na konzole umesto da se komentarise 8790M :)

Interestingly, AMD tells us it's made no refinements to the GCN architecture in the Radeon HD 8000M series. No new features have been added, either, beyond those that were already present in proper, GCN-powered 7000M-series parts.

Dakle, u pitanju je GCN chip, koji nema veze sa novom 8000 serijom. Osim ako i nova serija bude isti GCN sa vise shadera :)

Nazad
Vrh Dno