Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Gorane uracunaj na to sve i zagrevanje i potrosnju i bice ti jasno da je to malo teze izvesti ;)
Drugo njhove stream jedinice nisu toliko ucinkovite u gamingu koliko su shaderi kod nV.
Isto cinjenica tako da digitron u ovom slucaju i ne pije vodu.
Ono sto je sigurno jeste da ce se preznojiti a da chipove istweakuju da to ne trosi a da ima odredjen skok.
Ja se "plasim" da se ne ponovi situacija Cypress - Cayman .

P.S.Isti je nm proces ,jos jedna velika prepreka!

Poslednja izmena:
Za Nvidiju ne sumnjam da ce lagano moci jer vec sada imaju Teslu (K20) i to radi i jos sto je najbolje radi u relativno "gusto" napakovanim sistemima sa referentnim 2-slot hladjenjima. To po meni i nije neko cudo jer Kepler i onako malo trosi. ATI ce vec imati tezi zadatak, mislim da ce dodati samo SP-ove u jezgro i nista vise kako bi minimalno podigli broj tranzistora. Videcemo, NVidia sigurno ima resenje, tu je svi ga vidimo, tako da tih 40% je zagarantovano.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ako izvuku 30% bice na konju i jedni i drugi.
Kad bi tako lako izvlacili 45% gde bi nama bio kraj.
Papir sve trpi, u praksi nema sanse da bude sve tako.

Mislim da cemo cekati 6 meseci da vidimo koliko ce da "izvuku".

ATI 8950 2304SP, 3GB, 384bit / taktovi ~1000GPU, 6Ghz memorija, oko 45% brze od 7950 boost
ATI 8970 2560SP, 3GB, 384bit / taktovi ~1100GPU, 6GHz memorija, oko 48% brze od 7970

NVidia GTX770 2496SP, 2.5GB, 320bit / taktovi ~706Mhz GPU (boost nepoznat), 6Ghz memorija, oko 45% brze od GTX670
NVidia GTX780 2688SP, 3GB, 384bit / taktov i~732Mhz GPU (boost nepoznat), 6Ghz memorija, oko 45% brze od GTX680

As I see it, 8970 oko 20-30 posto brža od 7970 GE. Očekujem veće taktove za GTX7xx (800+ za 770, 900+ za GTX780), Теsla kartice uvek imaju niže klokove i TDP od ge forcea (K20X - 235W).

GTX780, ~50 posto brži od GTX680
GTX770~HD8970
GTX760Ti (GK114)~8950>GTX680~7970 GE
GTX760~GTX670~8870~7970

...

Skupili se nvidija trolovi u AMD-e temi jako zanimljivo naslov HD8xxx serija a pise se o famoznom GK110....

Sta fali? Kada mozete vi u GTX 680/670/660 temi mozemo i mi ovde :D

uuu...ima da razglavi nvidiJu :D

jedva chekam da izadje

A sta bi sa onom XDR2 memorijom za koju se pricalo da ce stavljati na 7xxx seriju bilo bi lepo kada bi to bilo ubaceno na 8xxx seriji tu bi vec moglo doci do ozbiljnog ubrzanja.Inace po ovoj tabeli grafe ce da razvaljuju mada neverujem da ce ubaciti ovoliko shejdera.

opa memory bus na entry level na 192 i bilo je krajnje vreme ;)

Ovo zvuči previše dobro.

Sniziću svoja očekivanja jer se svaki put ista priča.
Krene priča od 70%, pa se nakon dva meseca dođe do 50% i na kraju ispadne 30% u najboljem slučaju.

Ja mislim da i jendi i drugi a pogotovo AMD ima problem jer se prethodna generacija (HD 7000) klokuje ko luda... Tako da ako recim oHD 8950 bude 30% brza od HD 7950, to nece biti dovoljno, jer se HD 7950 lako klokuje i za 40%... A ja sumnjam da ce HD 8000 serija imati mnogo bolji OC potencijal od HD 7000, default klokovi ce biti veci ali mnogo manje mesta za OC, videcemo...

Ono gdje bi mogli izvuci jeste broj ROPs-a 48 u odnosu na 32 kod thaitija, +20 % sp ja mislim da ne moze amd-e izvuci vise od 30% to je max, ovo je moja prognoza koju sam davao jos tamo negdje u junu, i vjerovatno ce se tako i kretati od 25-30% u istom proizvodnom procesu tesko da ce se vise izvuci.
Po drugim forumima se nagadja da ce amd- HD89xx serija imati bolje hladjenje, to bi mogla biti novina jer realno ni referentnu HD7970 onaj hladnjak nije mogao ohladit( jeste ali da se odvrne vent, pa bude ko usisivac :D)
Takodjer mislim da nece amd-e izbacati karticu prija nvidije, nisu nicim ugrozeni ne vjerujem da ce zuriti cekace potez nvidije, s obzirom da su najavljene za Q2 2013 moglo bi vrlo lako da bude maj da vidimo novu HD8xxx seriju to bi znacilo prakticno jos pola godine aktuelna HD7xxx serija.

A sta bi sa onom XDR2 memorijom za koju se pricalo da ce stavljati na 7xxx seriju bilo bi lepo kada bi to bilo ubaceno na 8xxx seriji tu bi vec moglo doci do ozbiljnog ubrzanja.Inace po ovoj tabeli grafe ce da razvaljuju mada neverujem da ce ubaciti ovoliko shejdera.

Nema nikakvih niti vesti niti čak ni glasina u vezi sa XDR2 memorijom na grafikama...očigledno da se od toga odustalo zbog nekih problema u realizaciji a i cena takve memorije je barem 30 % viša, ako se ne varam.

Možda će se na grafike staviti buduća XDR3 memorija, ako se ikada pojavi, a verovatno hoće (pretpostavljam).

Nema nikakvih niti vesti niti čak ni glasina u vezi sa XDR2 memorijom na grafikama...očigledno da se od toga odustalo zbog nekih problema u realizaciji a i cena takve memorije je barem 30 % viša, ako se ne varam.

Možda će se na grafike staviti buduća XDR3 memorija, ako se ikada pojavi, a verovatno hoće (pretpostavljam).

Tako je memorije su skupe ,to povlaci sve ostalo,i kontrolere trte,mrte a i pitanje je koliko bi to GPU mogao da iskoristi!
Druga stvar i za mene najbitnija,bolje da nikad ne posluju sa Rambusom,ko se sa njima uhvatio u kolo taj je samo nahebao!

@The Bear: ovo si dobro uocio, slicno je bilo pri izlasku 6870 i 6970. Prva je radila na 900Mhz, druga na 880, i kao takve - 6870 se sa dosta manjim brojem shadera priblizio 5870 a 6970 prestigao 5870. Naravno nije samo klok bio presudan,ali se i on racuna.

Po meni imamo sledecu situaciju:

nVidia povecava broj jedinica sa 1536 na 2880 (GK110), AMD povecava broj jedinica sa 2048 na 2560.
nVidia povecava mem.magistralu za 50%, AMD ostaje na 384-bita
nVidia smanjuje klokove solidno, AMD blago povecava klokove (u odnosu na 7970 ili 7970GHz ed. ?? pitanje je zbog potrosnje)
nVidia povecava broj ROP jedinica za 50% (klasika), AMD ostaje na 32 ROP-a (moja prognoza)

Sve u svemu, kad se sve ovo sumira, videcemo sta ce biti :D

Posto sam i onako prozvan od nekih da sam HW Filozof,iskoristicu ovu etiketu za jednu malu opservaciju.
Svi pricaju o chipovima i tweakovanju kroz isti nm proces.
Znamo svi koliko od prilike moze da se dodje do odredjenih performansi i na koji nacin.

Vratimo se na GF100/GF110 i razliku u performansama od oko 20% ..
Zasto to pominjem..?Ako bi GK110 bio sad u izvedbi neke GTX685 (hipoteticki) karte procentualno snazniji 40-50% od GTX680 zar ne mislite da takav
isti chip ne moze dodatno da se tweakuje?!Ako sa GTX680 GK104 moze da se napreduje zasto nebi moglo i sa GK110 ?
Mozda ce sve to u kompletu tako i da odrade,da izvuku maksimum iz prve sto recimo nebi uradili ili nebi bili trenutno u mogucnosti na samom pocetku dok je nm proces
bio takav kakav je bio ;)

Ukazujem na jos neke mogucnosti da se kasnije neki dzabe ne iznenadjuju :)
Ukazujem zapravo na ovako nesto :
http://news.softpedia.com/news/2013...d-55-Better-than-GeForce-GTX-680-299878.shtml

Poslednja izmena:
Sa svim sto sam procitao 30% jeste realno ocekivati a za vise videcemo

One specifikacije sa videokardz su malo klimave.
Ako 8970 trosi 260w nema sanse da se takva dva chipa spakuju u 375w aka 8990.
Zapravo tamo pise da je TDP 8990 350w,jos gore!

Mene samo interesuje kako ce oni ohladit karticu koja ima tdp preko 350w to ce biti vrelo moce se kuhat na njoj :D
Ali ocigledno da rade na dual gpu kartici, to bi trebalo znaciti da su dobro sredili potrosnju jer 7990 nisu prestavili vjerovatno samo zbog velike potrosnje tahiti chipa i nemogucnosti iste da se ohladi.

Smorili su vise sa ovim manipulativnim grafikonima koji pocinju od zadnje petine pa zoom in :)

^+1 stvarno je jadno. ne znam primer jos nekog proizvodjaca komponenti koji radi iole slicnu stvar.

covek samo gledajuci njihove grafikone u podsvest dobija sliku kao da se radi o revolucionarnom proizvodu.

Nazad
Vrh Dno