Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Ja sam se zbog ove priče sa MPO sjetio da je u mašini bila RTX 3060, i da kad sam ubacivao Radeon, iako sam koristio DDU, nisam iz safe moda. Juče odradih sve iz početka, i stavih Adrenaline ponovo. Nije riješilo problem, ali bukvalno 90%+ artefakata je nestalo a identično koristim računar kao ranije. Da je ozbiljan hardverski problem, pretpostavljam da ne bi bilo poboljšanja, ali vidjeću idućih dana. Ovo sad je 100% podnošljivo za rad, samo tu i tamo "trepne" monitor.

Ne znam koliko to ima veze sa obzirom da ja kada sam ubacivao ovu moju 6900xt umesto zamenjene 1080ti, ni nvidia drajvere nisam morao da uninstaliram a imao sam sliku.
Mislim da je tebi nesto do windows-a i dalje, ali je tesko reci sta jer moze problema da bude milion sa njim.

MPO je windows problem, oba tabora imaju probleme koji se resavaju tako sto se ugasi mpo

juce sam imao grafu na default, bez UV profila ucitanog, nijednom crn ekran na 2nd monitoru.
sad je ovo sve iizpodesavano i disejblovano, sad sam rucno kreirao novi UV profil sa istim podesavanjima, pa cemo da vidimo :)

e sunce mu poljubim, par dana nije se nijednom zacrneo onako ekran na sekundu, i evo sinoc jednom, i sad malopre jos jednom.... :(

da nije mozda problem u osvezavanju?
primarni monitor mi je na 144Hz a sekundarni na 180Hz.
pre nego mi je crko sekundarni, bio je isto na 144Hz i nikad nisam imao taj problem

probaj da oba stavis na 144hz ako vec nisi.
i sad nesto totalno ludo - probaj da zamenis kablove monitorima i vidi da li se mozda problem prebacuje na drugi monitor.

Evo sad sam i 2nd stavio na 144Hz.
Kablove cu da sacekam da vidim da li se sa ovom promenom nesto desava, posto su mi provuceni u vodjice pa je malo heavy sad da ih menjam.
U sustini, ako ovaj UV to izaziva, ne moram ga ni imati ucitan, grafa je vodeno hladjena, cak i da nije UV, u full loadu ne predje 70C a hotspt max do 85C ide, tako da nije o glavu imati je UV

posalji nam ti te tvoje uv vrednosti da vidim ja nesto...

Ja sam se zbog ove priče sa MPO sjetio da je u mašini bila RTX 3060, i da kad sam ubacivao Radeon, iako sam koristio DDU, nisam iz safe moda. Juče odradih sve iz početka, i stavih Adrenaline ponovo. Nije riješilo problem, ali bukvalno 90%+ artefakata je nestalo a identično koristim računar kao ranije. Da je ozbiljan hardverski problem, pretpostavljam da ne bi bilo poboljšanja, ali vidjeću idućih dana. Ovo sad je 100% podnošljivo za rad, samo tu i tamo "trepne" monitor.
Kod mene su se pojavili artefakti sa decembarskim drajverima i to samo kada pokrenem EALauncher... Rešio tako što sam samo ponovo pregazio drajvere bez brisanja...Čisto gaženje(install repair)

Kod mene su se pojavili artefakti sa decembarskim drajverima i to samo kada pokrenem EALauncher... Rešio tako što sam samo ponovo pregazio drajvere bez brisanja...Čisto gaženje(install repair)
i ja sam juce skinuo sa DDU i stavio zadnje 25.3.2, ali ne ucitavam vise UV, posto nemam zbog cega iskreno, evo kako ide u full loadu bez UV, samo default, a cini mi se i da sve igre bolje rade kad je default
1743372881491.png
Jedino gde sam video da potrosnja ide na 385W je kad je gaziim u furmarku, ali ni tu posle sat vremena ne predje 72C

Malo ti je preambiciozna ova frekvencija za ovu voltažu. Ovako se to ne radi, jer je moguce ostvariti oc unervoltom ali ti si otisao u dve krajnosti. Ovo ce mozda i lepo da radi na vrhu krive, kada gpu ima dovoljno struje, ali kada je u idle i kada blejis u windowsu, nece vuci nista, pa verovatno i manje nego nista, a taj scenario ne moze za dva monitora.

Olabavi malo taj uv. Min freq smanji na 1900, mogao bi i max na 2450 recimo jer nema potrebe da se toliko nateze - ionako nece postici tu frekvenciju sa takvom voltazom.
Ako ni to ne sredi drugi monitor, onda polako povecavaj voltazu za 0010mV. Za 3d perfomanse ne brini, neces izgubiti nista.

Sto dirate min i max klok? Ja ne radim UV preko Adrenalina nego soft powerplay tabela u registry ali me interesuje sto dirate klokove, samo V vrednost nije dovoljna? Ne zezam, pitam.

Ja nisam dobijao iste rezultate kada sam takt ostavljao na defaultu. Kada sam podesio 2500-2600 za min i max, dobijao sam bolje perf. Tako je kod mene na 6900XT.

rdna 2 radije vuce vise struje na vecoj frekvenciji u smislu da ako podesite: nizu voltazu a vecu frekvenciju - kao da niste ni podesili nizu voltazu. Grafa ce sama da je digne bez obzira.
tako je kod mene na mom red devilu koga mogu da teram do 2700mhz ali da se razvrti ventilator.
i jesi ti nategao lepo kao sto rekoh kad ti graficka ima struje i raspolaze pri opterecenju, ali kad ne reaspolaze ona je isto undervoltovana tada nema dovoljno struje da salje kroz kablove za sliku na monitoru (da, i ta struja je bitna za prikaz slike, kao i protok podataka kabla).
rekoh vec da olabavis uv.
u suprotnom ces imati 15 frejmova vise u 2 igre, ali ce grafika da ti vristi kad ne bude imala cime da pusta sliku kad nije pri opterecenju.

6700xt, sa poslednjim drajverima filmovi u svim video plejerima rade veoma cudno, i to samo u fullscreen modu, na oba ssda gde su win10 i win11.. probao vise plejera. Slika je na trenutke mutnija i dolazi do blagog seckanja 😄

Na svu srecu, kada se razvuce slika u bs plejeru, preko celog ekrana, dakle da ne bude fullscreen, sve radi kako treba.. ludnica. Ali barem radi.

Gaming sve ok

Brzinsko pitanje, da menjam svoju matoru Sapphire Nitro+ RX570 4GB za Powercolor RX6600 Fighter u garanciji jos dva meseca uz doplatu od 9.000 dinara? Covek mi je komsija tako da sve mogu i testirati, izgleda ruzno Fighter, nema ni backplate ali je daleko bolja od moje, manju doplatu od 9.000 dinara nece, ja cu tog Fightera tesko i preprodati posle, ili da cekam RX 9060XT od 16GB i nadam se da nece biti papreno skupa?

Gledajući cene polovnih 6600 i 570, doplata je malo manja nego što bi te izašlo da prodaš svoju i uzmeš neku 6600 sa oglasa, tako da je to dobra ponuda. Ovako nemaš zezanja sa prodajom (čekanje kurira, otkupa i ostalih gluposti), a pritom je koliko-toliko sigurnija kupovina od ovih sa oglasa.

Brzinsko pitanje, da menjam svoju matoru Sapphire Nitro+ RX570 4GB za Powercolor RX6600 Fighter u garanciji jos dva meseca uz doplatu od 9.000 dinara? Covek mi je komsija tako da sve mogu i testirati, izgleda ruzno Fighter, nema ni backplate ali je daleko bolja od moje, manju doplatu od 9.000 dinara nece, ja cu tog Fightera tesko i preprodati posle, ili da cekam RX 9060XT od 16GB i nadam se da nece biti papreno skupa?
Šta te da ne kažem šta briga kako izgleda? Performanse su bitne, a daleko su bolje od trenutne.

Ruzna graficka...
Ne znam sta da kazem čoveku. Nece moci da je povede u grad od blama. Roditelji ce ga se odricati preko novina...

Ima za 110e sada rx 6600 sto je ok cena skroz, mozda ima i za manje ali ovo mi je proveren prodavac

Mala je to doplata, bez rizika i dodatnih troskova, tako da je dobra ponuda ako ti je rx6600 dovoljna.
Sta se tice rx 9060xt, ocekujem msrp oko $379 (16gb), tu negde oko cene rx 7700xt ili nesta preko 50k din.

Mala je to doplata, bez rizika i dodatnih troskova, tako da je dobra ponuda ako ti je rx6600 dovoljna.
Sta se tice rx 9060xt, ocekujem msrp oko $379 (16gb), tu negde oko cene rx 7700xt ili nesta preko 50k din.
Hvala svima na savetima, zamenio sam uz doplatu od 9.000 dinara ali imam nekih problema.
Stare muke ili mozda ipak nesto sasvim drugo.
Koga zanima i moze da pomogne a ima vremena > https://forum.benchmark.rs/threads/...aznake-zasto-pomoc.504863/page-5#post-7463252

P.s
RDR2 sad radi u oko 100fps😁😁🤩

Da ne pokrecem novu temu, citao sam malo po internetu ima i tutorijala, jedan vent se jako malo cuje kad ode u load GPU, kako sam graficku rastavljao i cistio, menjao pastu, resio bih i to zujanje kad je vec sredjujem.
(Okacicu za sve ljubitelje ASMR, sliku pre i posle, necete verovati 🤣)

Ako sam lepo procitao trebao bih skinuti nalepnicu sa donje strane venta i kapnuti 1-2 kapi nekog maziva, obicno je to mazivo za sivace masine ili ulje viskoznosti 5w40, sinteticko ulje za dizel motore?

Imam kuci Shell-ovo ulje 5w30 za dizel motore pa sam to hteo iskoristiti.

Prilozi

• 17466985559372957020779262035736.jpg
    17466985559372957020779262035736.jpg
    299.2 KB · Pregleda: 23
Poslednja izmena:
Ulje za sivace mašine je sasvim dobro. Ne preteruj sa uljem 😀

Vrh Dno