Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Ugasen.

Tako je, posto imam licencu za 10, ne znam kako gleda W11 kad se ispocetka radi.

Nisam dirao nista, ali:

- Malo sam citao u dubinu, izgleda da ponekad pravi problem AMD-ov driver za PCI. Iz nekog neznanog razloga on ne update-uje kada se instaliraju AMD chipset drajveri

AMD PCI Express (3GIO) Filter and PCI Bus Driver requires manually updating​

kada se instalira adrenaline full package, nego mora manuelno da se update-uje

- On ga vidi po instalaciji kao pci express root complex driver, a ne kao PCI Bus kroz device manager

- Skinuo Driver Store Explorer ( https://github.com/lostindark/DriverStoreExplorer ) i u njemu stoji lepo da postoji najnoviji, ali kad se gleda kroz device manager tamo stoji root complex driver iz 2006-te godine

- Odradio update manuelno, on povukao najnoviji driver, sad lepo stoji PCI Bus, a ne Root Complex driver

- Podesio OC/UV restart - shutdown i ne izlazi greska za wattman

- Ujedno kada se instaliraju driveri za grafiku/chipset, treba paziti sa amdkmpf jer u DDU ima da se oznaci da se obrise, a instalacija ga ne vraca iz nekog razloga, C:\Windows\System32\AMD\amdkmpfd jednostavno ne postoji po instalaciji

- Kada se odradi update manuelno vraca se amdkmpfd u system32 gde i treba da bude

- pratim dalje sta se desava, nadam se da je reseno, ali tolika kolicina gluposti i sa jedne (win) i sa druge (amd) strane je neverovatna da moras da budes naucnik da bi instalirao obicne drajvere ili obrisao
@Markomaniax evo ga sta je bilo kod mene problem...

Stigla ptm danas, zamenjena, ovo su trenutne temp, posle kraceg furmarka., U igri definitivno mnogo tisa, jer hot spot ne ide previsoko.
Sve je stock, znaci nije undervolotovana. Uzeo sam 30x50mm, ima taman za dva menjanja. Da, uzeto preko alija.

Pogledajte prilog 480660
Ovo je i dalje previsoka temperatura za taj model kartice.
Jesi li siguran da ti hladnjak dobro nalijeze na Gpu?

@Markomaniax evo ga sta je bilo kod mene problem...
Zanimljivo.
Mada meni je od skoro postala praksa da uz nove drajvere za gpu instaliram i za čipset. Ne iz razloga koji spomenuo sa pci drajverom i oreporznavanjem, vec je meni vise do usb hubova i nvme-a koji su radili sareno sa prethodnom asrock pločom (dok sa ovim asusom za sada nema problema).

Danima sam se mucio, znaci nema sta nisam radio, to je prosto bilo neverovatno. Slucajno naletim na problem da je neko imao i nadjem na mislim techpowergpu forumu oko ovoga i resim. Od tada ne koristim DDU vise. Ja samo Asus ploce i koristim uvek, nekako sam tu najsigurniji. Biostar, AsRock, MSI nista, uvek mi je nesto zezalo.

Pominjao sam ovdje ranije da imam probleme s 6700 XT - dok je u igrama i svim benchmarcima savršeno stabilna i bez greške, u svakodnevnom korišćenju, posebno u Photoshopu i u samom Windowsu, dobijam gomilu artefakata i žmirkanje ekrana pri određenim akcijama. E pa provalio sam šta je uzrok... Chrome. Već duže vrijeme mi je način rada da prvo upalim Chrome sa jako puno tabova i da tako ostane konstantno u pozadini. Imam 64GB RAMa i nije s te strane nikad bio problem. Ali juče sam uzeo da koristim Edge i ne palim Chrome uopšte - iako je Edge chromium browser, sve radi s puno manje muke, a nemam apsolutno nikakve grafičke probleme. Čak je i coil whine nestao! Sve što je bez greške izazivalo artefakte sada "ne radi", tj. sve je normalno. Prvo sam mislio da je Adrenalin, pa sam sve tamo probao da podesim, pa sam skinuo Adrenalin i stavio samo clean install klot drajvera... Bukvalno svaki logičan potez, i sve što sam pročitao po forumima. Ovo ostaljam samo kao marker, dodaću ako se šta promijeni, ali... to je to zasad.

Browseri sto su noviji to su gori.
Satro nove mogucnosti koje koristi mozda 5% korisnika, po ceni 50% novih problema koje osete svi korisnici.
Ja sam na Braveu (chromium) i za sada radi odlicno. Ali je on dosao na red nakon firefoxa (koji je prso totalno) i Opere koja mi je godinama bila pouzdani backup browser, ali eto neke stvari jos ne rade kako treba bez obzira na postojanje addonova.
Za tvoj problem mislim da bi resenje bilo iskljucenje hardverske akceleracije u samom browseru.
Ali pretpostavljam da si to vec nasao kao resenje i probao.

Takodje sam provalio da pojedini tabovi jedu vise sistemskih resursa, narocito metini fejsbuk i instagram (verovatno pokusavaju da posalju silne informacije o korisniku i nabace reklame a browser ne da). Slucajno sam zapazio da se odredjeni ventilatori u kucistu aktviraju tokom browsowanja, srecom Brave imas svoj task bar i tacno se vidi koji pametnjakovici arce CPU zauzece.
Ova dva su toliko losa, da svi tabovi koji su mi aktivni a kojih ima 15ak arce oko 1% procesorskog vremena a
Facebook i Instagrama po 10% svaki. I ne prestaju, cak i ako su neaktivni to arci stalno...
Takodje sam primetio recimo da zbog njih, kada odem od kompa, on odbija da se stavi u sleep mode, jer verovatno driver radi i ne da windowsu dok ne zavrsi da ugasi ekran u stand by.

Danas sam krenuo da sredim bukmarkove i malo penzionišem Chrome i probam Edge neko vrijeme, i vratio se problem. Dakle nešto je bilo drugačije par dana, ali sad više nisam siguran tačno šta. Moram još da kopam.

Posto vidim da ti je OC verzija, jesi probao mozda da spustis malo taktove, memoriju isto mozda, potrosnju kartice, ako si jos i rucno podesavao? Jesi probao mozda sa jednim stapom od 32GB RAM-a? Ovo isto si probao bez HW akceleracije?

Dok sam držao Adrenaline spustio sam, dosta dugo sam je koristio undervoltovanu, ali nisam postigao mnogo. Probao sam sve moguće fore sa akceleracijom u Photoshopu, Windowsu, ali bez nekog efekta. Ono što mi nije jasno je zašto ne pravi probleme u testiranju, i u igrama?!

Zato sto dobro radi.
Problem je u windowsu ili u tim browserima.
Ne zna se koje je vece smece od pomenutih, jer nekog malo pismenijeg pc korisnika moraju da nacine u hakera samo da bi mogao da ima pristojno iskustvo sa njihovim proizvodima.
Takvo je vreme doslo nazalost. A kakva vremena nam predstoje ova cemo jos da pamtimo nostalgicno...

@Roy Fokker glupost mi pada na um, ali kada si prethodni put reinstalirao win? Može biti do nekih kompromitovanih fajlova, možda.

Ali artefakti mi nikako ne idu pod ruku sa softwerskim problemom... možda ja nemam pojma...

Da da, skroz su nešto što se vezuje za problem s memorijom. Uzeću da igram ovih dana nešto "teže", da opteretim memoriju, možda se problem pojavi i u igrama. Nisam reinstalisao Win od početka 2023.

Odradio sam standardni test, ništa. A evo sad dok sam kucao dobijem artefakte, snimih video...

Prilozi

• Screenshot_20250319-091323.png
    Screenshot_20250319-091323.png
    1.4 MB · Pregleda: 65
Au. Kazes ovo ti se ne desava u 3D ali se desava u Chrome-u?
Vrlo cudno.
Ako je samo Chrome specific, onda mislim da jos uvek nemas nekog razloga za brigu. Moraces verovatno ili neki sistem restore, ili reinstall windowsa ili da prosto nadjes hromu alternativu (ionako bih pre koristio Edge nego Chrome spyware), pa da se nadas da se to nekim cudom ispegla u nekom buducem system update-u ili kroz drivere.

Nikad nisam video nista slicno a mislio sam da sam video sve.
edit. setih se da ako si unndervoltovao previse kartu, neki amd inzenjer je negde spominjao da to moze cak i da utice na napon/protok kabla do monitora i da se tada javljaju artifacts.
Tako da vidi na koliko ti karta radi u idle, kada pustis yt u browseru, kada si na drustvenim mrezama... Videces da svi arce graficku drugacije.
Tu bih ja opipavao sta se desava.

I možeš da skroz izbrišeš Chrome uz pomoć Revo unistaller-a.
Reset pa ponovo instalacija.

Nije samo chrome nego generalno windows. Kad pustim video ili gif u Discordu ponekad pukne. Photoshop UI, svašta.
A sad sam skinuo 25GB update za Control (2019) pa sam namjerno opteretio memoriju, i bukvalno ni piksel nije mrdnuo, radi odlično sa full 12GB iskorišćeno + 4GB RAMa.

Glup predlog, pokreni nesto u pozadini od opterecenja, bilo sta, sto ce memoriju zakucati na maksimalnu frekvenciju pa vidi kako se ponasa Chrome, PS itd. Vrlo je moguce da je problem u nizim frekvencijama memorije, mozda na 900MHz ne dobija dovoljno napona a na 2000MHz je sve ok.

Nije samo chrome nego generalno windows. Kad pustim video ili gif u Discordu ponekad pukne. Photoshop UI, svašta.
A sad sam skinuo 25GB update za Control (2019) pa sam namjerno opteretio memoriju, i bukvalno ni piksel nije mrdnuo, radi odlično sa full 12GB iskorišćeno + 4GB RAMa.
Kod mene na 9070xt je kad pokrenem chrome blinkao ekran rijesio sa MPO disable,ukucaj u google ako vec nisi mpo disable sa reddita ima link ka nvidia stranici i registry fajlu pa probaj i to ako vec nisi.

jedno pomalo glupo pitanje:
6900XT Aorus xtreme, dunulo mi da ucitam UV profil koji imam jos od pre. Sve savrseno radi, igre, browseri, pustanje video fajlova....
medjutim, primetio sam zadnjih par dana od kad sam ga ucitao, da mi sekundarni monitor na sekundu bude crn i onda se vrati slika. Drajveri su iz decembra, nisam stavljao zadnje.
Sekundarni monitor je star par meseci, DP kabl nov koji je dosao uz njega, sva osvezavanja podesena kako treba.
Vratio sam GPU na default sad, pa cu da ispratim.
Jel moguce da je taj ucitani UV izazivao ovo na sekundarnom monitoru? To se desavalo bukvalno random, 1-2-3 puta dnevno, ili uopste ne.

Kakav ti je sekundarni monitor? Isti kao prvi ili ne? Jel idu svi preko dp ulaza ili dp i hdmi kombo? Variable refresh rate jel podesen za oba?

Jel si probao da napraviš novi uv profil sa istim vrednostima?

Kakav ti je sekundarni monitor? Isti kao prvi ili ne? Jel idu svi preko dp ulaza ili dp i hdmi kombo? Variable refresh rate jel podesen za oba?

Jel si probao da napraviš novi uv profil sa istim vrednostima?
oba preko DP kabla, nisu isti, primarni je na 144 ovaj sekundarni na 180Hz, sve podeseno kako treba.
nisam probao novi UV profil, ucitao sam stari
@Nakostresena_macka
ukljuci freesync / vrr na oba monitora
ugasi MPO i ULPS preko regedita
ugasi PCI Link State Power Management u power plan opcijama
Prvi:
1742476397905.png
Drugi:
1742476428545.png
Nemam pojma ono preko regedita sto pises sta je.

Ovo trece u power m. je vec ugaseno

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Dwm]
"OverlayTestMode"=dword:00000005

ovo je za gasenje MPO

pa ubacis ga :)

Nazad
Vrh Dno