Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Klokovi se obaraju na 110°C hot spot

Kad mojoj nije falilo ništa neće ni tvojoj, mada sam je sad odneo na reklamaciju i tražio zamenu po preporuci XFX-a. Videćemo šta će iz servisa reći.
Zanimljivo da u furmarku nisam video nikad toliki hotspot kao u Metro-u a s druge strane temperatura za GPU bude ista ili stepen dva veća u furmarku.

20230316_160259.jpg

U furmarku verovatno prvo udari u power limit a ne temp limit

Verovatno, furmark je tata za power limit mada ni tamo nije prelazila 130W sad kad vratim film

Nije prelazio 46% na "default" vrednostima karte. Mogli su je sa te strane pojacati, mada je poprilicno bucna preko 60% kao i vecina tih ventilatora na grafama.

Da, bas je bucna ! pitam zbog ovog na slici, 2205 RPM je bas previse bucno za moje stanarde.

Pa to, napravi neki gaming profil sa undervoltom i palis samo kad igras.

Pa na idle i očekuj nestabilnosti ako je napon suviše mali, ne na opterećenju.
Hot spot je u redu da bude oko 20 stepeni iznad i to bi trebalo da je neki "rule of thumb". Ako krene da divlja više, onda je znak da je npr. pasta propala i slično.

Memi to više liči da Furmark ne može da pogura grafičku dovoljno,

Može, samo je drugačija vrsta opterećenja koja rezultuje u nižim klokovima i većoj potrošnji nego što većina igara opterećuje GPU. Zato i nije dobar test stabilnosti, u većini slučajeva grafa ne dostiže više klokove jer udari u power limit

Upravo tako, to sam lepo primetio sad na ovoj 3070 sto imam. Ogranicio napon 0.9V, potrosnja pala sa 225W na 185W max sto sam video u svim igricama i testovima. Onda pustim furmark i on nabije potrosnju ponovo na 225W uz nize klokove nego sto su u testovima i igrama.

Pa mogu i ja da dignem potrošnju na 160W koliko je max za ovu karticu ali to donese samo više temperature (62c/82c)i ništa više. Na default-u driver postavi 145W kao limit što i Furmark pogura,

Dobro, i? Šta je tvoj zaključak?

Pa da drajver ne ograničava ništa zbog Furmarka a Furmark ne može da preoptereti savremene grafike. Staru Rx 570 je gurao do granice.

Poslednja izmena:
Onda ti je max power 145w bez OC i 175w sa +20% a ne 160w

To sam i mislio ali nisam našao podatke za Pro, samo za "običan" XT gde rekoše da je 160W. Nije baš nešto mnogo važno ali pokazuje da Furmark nije razlog za smanjenje, drajver to radi sa svim progranina.
Kada uradite undervolt kartice sa cim testirate stabilnost?
Bilo koji benchmark koji gura GPU do maksimuma, ja prvo proguram Passmark jer je najbrži i odmah pokazuje nestabilnost pa ako tu ne radi kako treba onda nešto detaljnije. Novi OCCT ima burn in test koji je prilično detaljan.
1685169217304.png
1685169286961.png

Poslednja izmena od urednika:
Odradio je test do kraja bez greske, spustio sam core voltag na 1050 mV i ovo j rezultat. E sada jel moze ovo bolje? Kontam da u igrama ne dize toliko JT jer valda je ovo test koji je pogurao karticu do kranjih granica. Od igrara trenutno nista ne igram iako mi stoje titan quest i days gone na racunaru.

Screenshot (141).png

superposition i 3dmark su bolja opcija + neka igra koja ima rt da i da se pogura kartica na max
Superposition mogu staviti bar +50MHz veći klok, čak i 3GHz sa kojim Heaven ne mogu ni da pomislim pokrenuti

Vrh Dno