Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Nek bude i na RX 6800 XT nivou, opet je prihvatljivo.
Ali vidi se da nameću novi trend.

RX 570 ... 169 USD
5600 XT ... 279 USD
6600 XT ... 379 USD
7600 XT ... 400 USD

Druže voleli bismo svi te cene, ali nije trenutno realno...sve da sve i jedan majner zatvori rudnik

Molba za AMD da ovaj put povezu GPU na x4 PCI-e 5.0 ako ikako mogu.

bas tako! eto recimo meni je taj F12 merilo, jer mi je to prakticno jedini vent u kucistu, imam ih 5 komada:
Na toliko strana razglabanje o kvalitetu i tisini modela grafickih kartica, a ti koristis F12 ventilatore na kucistu? 😂😂😂

ne samo na kucistu, nego na grafickoj i procesoru, 5 komada ukupno. f12 @ 500 rpm. ja to ne cujem. ti ako cujes - to je tvoj problem, ja imam dovoljno svojih, ne treba mi jos i taj. zaista. svako resava svoje probleme. meni je gpu vent @ 1800 bio cujan, f12 @ 500 nije. a hladi malo bolje. mozda bi ga neko cuo, ja - NA SVU SRECU ne. nije bilo noktue na amazonu pa sam uzeo f12 sa idejom - ako ih cujem sluzice dok ne dobiju na stanju noktue. ispostavilo se da je dovoljno dobar i - ostao...

@Skankhunt42 druže malo si kontradiktoran, težiš nekoj ultra tihoj mašini a pet komada f12...
Imam ih i ja, da me pogrešno ne shvatiš, i do 1000rpm su podnošljivo tihi, ali daleko od nečujnih...
Meni je to ok, jer ne polažem previše na tišinu, ali da polažem sigurno ne bih uzeo f12...

Lik radi deshroud graficke kartice (i navodi kao manu ako je kod odredjenog modela otezano uraditi to) da bi fabricke ventilatore zamenio sa ventilatorima od 4 eura po komadu koji cak i ne vaze za tihe ventilatore. Ja sam ih koristio dugo, zamenio sa P12/P14.

Show 😁

Lik radi deshroud graficke kartice (i navodi kao manu ako je kod odredjenog modela otezano uraditi to) da bi fabricke ventilatore zamenio sa ventilatorima od 4 eura po komadu koji cak i ne vaze za tihe ventilatore. Ja sam ih koristio dugo, zamenio sa P12/P14.

Show 😁
Ma da...
Moja greška, ja imam p12, ni oni nisu tihi, ali su tiši od f12...

Ne zameram ja @Skankhunt42 ništa, nek' uživa, ako je njemu dobro, i meni je...

cekaj da vidim sta je, stoji na amazonu sta sam porucio...

edit: aha evo ga...

svasta ja sam bio ubedjen da je f12

no nije ni bitno, 500 - 800 rpm u loadu, 600-700 kad kopa. kompjuter se ne cuje. graficka 60 stepeni u loadu i kad kopa. kompjuter se ne gasi 24/7. meni dosta. kazem uzeti su da premoste period dok amazon ne dobije noktue, a ispostavilo se da ih ne cujem i sad nemam nameru da ih menjam- barem dok ne dodju sterrox 14 noktue, tome verovatno necu moci da odolim (ako vec nisu dosle ne pratim). svako je dobrodosao da cuje / vidi.

dobro se seca cika kure, imao sam ambiciju da ovaj kompjuter drzim u kucistu od 10 litara. i radilo je to, spakovao sam ga, ali je urlao. sa otvorenom stranicom je bilo malo bolje, ali i dalje nije bio necujan, stock kuler na kartici se jednostavno cuje i na min rpm (barem sam ga ja cuo). zato sam resio da se izujem 350 evra za ovo kuciste, malo je vece, ali jedino u klasi omogucava ovakvo hladjenje, graficka 60 stepeni a ne cuje se (opet kazem - ja ne cujem ove f12 ili sta su vec na rpm koliko se vrte da drze graficku hladnom).

Prilozi

• Screenshot_20220718-123418~2.jpg
    Screenshot_20220718-123418~2.jpg
    72.1 KB · Pregleda: 107
  • Screenshot_20220718-124223~2.jpg
    Screenshot_20220718-124223~2.jpg
    149.9 KB · Pregleda: 64
  • Screenshot_20220718-124228~2.jpg
    Screenshot_20220718-124228~2.jpg
    141.9 KB · Pregleda: 54
  • Screenshot_20220718-124240~2.jpg
    Screenshot_20220718-124240~2.jpg
    409.7 KB · Pregleda: 59
  • Screenshot_20220718-124259~2.jpg
    Screenshot_20220718-124259~2.jpg
    454.4 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
Evo da javim utiske o Sapphire pulse 6700xt:

• Kartica je otprilike 80 % brža od moje stare Sapphire nitro+ vege 64
  • Nema uopšte RGB to nekima može da bude ok nekima i ne
  • Ventilatori kada je GPU na 100% obično rade sa 50 % ili bar tako kaže HWmonitor
  • Buku nešto i ne primećujem...Iskreno najveću buku mi pravi jedan Noctua ventilator (onaj super tihi...lol) izgleda je vreme da se menja....mada i nije baš star možda 4 godine.
  • Verovali ili ne drajveri nisu još do kraja ispeglani pa se javljaju tu i tamo po neke gremlin stvari.
  • Kartica je mnogo manja od Nito izvedbe Vege tako da mi nekako izazva osećaj da je slabija, a nije...
  • Kartica manje vuče od Vege za oko 100 W.
  • Temperature su u default režimu 70 stepeni čip a hot spot je 96 do 98 stepeni.
  • I ako kažu da je 96 98 ok to me malo nervira. Vega mi nije nikada prelazila 88....mada je imala i bolje hlađenje...pa ću malo da se igram sa ventilatorima da vidim jel može da se obori bar na 90.
  • Mene ovekrloking ne zanima pa nisam tu ništa ni prčkao ali ne verujem da može da se nešto mnogo nabudži pošto je ovih 98 stepeni relativno blizu gornje granice...

Pozdrav,

Ako te ne zanima overkloking onda se bolje poigraj undervoltom nego brzinom ventilatora. Imaces pad temperature a nece postati bucnija kartica.

Asus dual 6600 XT performanse ok, ali kuler po defualtu očajno kalibrisan.
Furmark ne prelazi 64 stepena, hotspot ode do 75, ali se zato dernja, i generalno kao da joj je cilj da sve drži ispod 60 stepeni, u poređenju sa predhodnom 1060 msi gaming x, ovo je avion.

Sledi problematika da preko Adrenalina nije moguce podesiti krivu ventilatora, tj jeste ali kartica je ignorise, morao sam instalirati neki Asusov gpu tweaker da bih to uradio. Sa agresivno tihom krivom(ono što je za moje uši prihvatljivo) na furmarku temperature idu oko 75 stepeni, junction ode i do 88.
Naravno u gejmingu je druga prica, temperature 10ak stepeni manje.
Undervoltom se nisam igrao, vidim da karta povuče do 1010mV, proveriću neka uputstva šta i koliko ići dole.
Ili eventualno kao @Skankhunt42 da razmislim o deshroudu i nekim 12cm ventovima.

Evo da javim utiske o Sapphire pulse 6700xt:

• Kartica je otprilike 80 % brža od moje stare Sapphire nitro+ vege 64
  • Nema uopšte RGB to nekima može da bude ok nekima i ne
  • Ventilatori kada je GPU na 100% obično rade sa 50 % ili bar tako kaže HWmonitor
  • Buku nešto i ne primećujem...Iskreno najveću buku mi pravi jedan Noctua ventilator (onaj super tihi...lol) izgleda je vreme da se menja....mada i nije baš star možda 4 godine.
  • Verovali ili ne drajveri nisu još do kraja ispeglani pa se javljaju tu i tamo po neke gremlin stvari.
  • Kartica je mnogo manja od Nito izvedbe Vege tako da mi nekako izazva osećaj da je slabija, a nije...
  • Kartica manje vuče od Vege za oko 100 W.
  • Temperature su u default režimu 70 stepeni čip a hot spot je 96 do 98 stepeni.
  • I ako kažu da je 96 98 ok to me malo nervira. Vega mi nije nikada prelazila 88....mada je imala i bolje hlađenje...pa ću malo da se igram sa ventilatorima da vidim jel može da se obori bar na 90.
  • Mene ovekrloking ne zanima pa nisam tu ništa ni prčkao ali ne verujem da može da se nešto mnogo nabudži pošto je ovih 98 stepeni relativno blizu gornje granice...

Pozdrav,
hotspot temperatura ce uvek biti visoka i to nije neki problem. znacajno mozes da je oboris jedino ako bas ubrzas vent ili uradis mod. nije kao da je potrebno bilo sta od ta dva. Ostoja ti je vec rekao da je undervolt the way to go. cak i ako hoces da je vozis stock mozes da joj das manje struje a da radi isto, manje ce trositi i manje se grejati za iste performanse. nije redak slucaj da udjes i u oc zonu sa voltazom nizom od default. ta kartica nije veliki potrosac to je super.

Furmark ne prelazi 64 stepena, hotspot ode do 75, ali se zato dernja, i generalno kao da joj je cilj da sve drži ispod 60 stepeni, u poređenju sa predhodnom 1060 msi gaming x, ovo je avion.

Sledi problematika da preko Adrenalina nije moguce podesiti krivu ventilatora, tj jeste ali kartica je ignorise, morao sam instalirati neki Asusov gpu tweaker da bih to uradio. Sa agresivno tihom krivom(ono što je za moje uši prihvatljivo) na furmarku temperature idu oko 75 stepeni, junction ode i do 88.
Naravno u gejmingu je druga prica, temperature 10ak stepeni manje.
Undervoltom se nisam igrao, vidim da karta povuče do 1010mV, proveriću neka uputstva šta i koliko ići dole.
Ili eventualno kao @Skankhunt42 da razmislim o deshroudu i nekim 12cm ventovima.
prvo probaj undervolt, moze ispod 1v sigurno. ako te zanima de-shroud a imas normalno kuciste, ne moras ni da se zezas sa vezivanjem dvanaestica na karticu kao sto vecina ljudi radi, vec kupi onaj nosac za ventilatore sto se stavlja u slot, i kad skines fabricki vent odmah ga stavis do kartice. u mom slucaju ja nemam mesta za tako nesto jer je itx build, ali ni ja nisam vezao ventove za karticu, vec moje kuciste ima sine za koje su ventovi vezani. da vezani, a ne usrafljeni jer mi fale dve sine, umesto 8 imam 6 i ne mogu da usrafim, treba da porucim jos 2 a nikako to da uradim. u svakom slucaju radi i ako se ne veze za karticu. stavise mozes da probas bez ikakvog de shrouda, samo stavis taj drzac za ventove par slotova ispod kartice ako vec nemas kuciste koje ima mesta da uvlaci vazduh odozdo, i pomoci ce i to, samo se poigraj sa daljinom da ne napravis turbulenciju.

sta znam, cimanje je sve ovo oko build-ova, ali je i zanimljivo :)

Hvala za info. Po onom HU videu, ostaju mi PowerColor Red Devil, PowerColor HellHound i MSI Gaming X kao tihe (bar po broju obrtaja), a da nemaju i budjave hotpsot temperature.
Ako se dozvoli topliji hotspot onda moze Sapphire Pulse i XFX Merc (nema Nitro i Quix merenja nazalost).

Sta te zanima za Nitro? Mozda mogu da testiram.

Samo ako ti je usput kad igras nesto sto je tera na 100% loada: upali GPU-Z nek radi u pozadini i tamo u senzor delu samo podesi da zabelezi maximalne vrednosti za temperaturu, hotspot, potrosnju, broj obrtaja ventilatora (ma zapravo stavis sve maximume :)). Samo okacis fotku na kraju i napomeni jel to stock stanje ili je neki overclock ili undervolt u pitanju... Hvala.
Imam undervoltovanu MSI 1060 Gaming i skoro uopste se ne cuje, razmazio sam se i ne prelazi mi se na nesto glasnije.

edit:
Ivane, bez zurbe, nije da cu sutra kupovati karticu. Kad stignes i ako nije cimanje. Najbolje kad mislis da malo duze zasednes da peglas neku igru, realnije je nego 10 min test.

Poslednja izmena:
Eno Vlada uzeo AsRock 6700XT najjeftiniju i radi kao sat. Necujna i ne prelazi 70 stepeni. :D Malo drajveri baguju, sto je klasika kod AMD-a, ali bice bolje vremenom.
Nema potrebe bacati 20-30K vise na druge modele, kad se dobija isto na kraju.

Ispratio danas, posle 20min Heaven benchmark-a(jeste stariji al recimo merodavniji svakodnevnoj primeni), temperatura se stabilizuje na makimalnih 73 stepena dok hotspot ide do 92, pri naponu od 1.075V i oko 1850RPM ventilatora. Ne tiho, ali ajd da kazemo koliko toliko podnosljivo.
Fabricka kriva je horor, 66 stepeni kartica, 81 stepen hotspot pri 2350RPM, to stvarno ne znam ko bi koristio tako.

Inače matoro mATX kućište, BitFenix Phenom mATX.
Konfiguracija jedan 22cm vent koji odozdno uvlaci vazduh, jedan 14cm koji ga izduvava sa proca.Gornji deo oko grafičke je relativno mrtav, bez dodatnog aktivnog hlađenja, mada 1060 Gaming X ga nije ni tražio, sve je to radilo tiho i bešumno pa nisam siguran da bi tumbanje ventova dalo pomaka, mogao bih staviti 2 kom odozgo da duvaju direkt na grafu, skloniti zvučnu, okrenuti dole 22cm da i on bude izduv posto svez vazduh dolazi odozgo.
Mada bih se pre poigrao undervoltom, samo da proučim tematiku i proceduru.

20220720_165115.jpg20220720_165120.jpg
20220720_165041.jpg

Kakav mindfuck dok sam skontao sta je dole, gore, levo i desno :).

Jest, problematika matx/itx kacista je da stvari ne stoje tamo gde bi ih ocekivao. Evo ovako bolje zarad ilustracije 😁
20220720_181410.jpg

Poslednja izmena:
Mozda ces morati kao @Skunkhunt42 da skines taj shroud sa ventilatorima, vidim da je to na Asusima pesma, moze posebno da se skine, pa da probas sa 2x12 na nekih 900-1000 obrtaja.

Sledi problematika da preko Adrenalina nije moguce podesiti krivu ventilatora, tj jeste ali kartica je ignorise, morao sam instalirati neki Asusov gpu tweaker da bih to uradio.
I ja sam imao nesto slicno sa Gigabyte iz potpisa. U drajverima nije bilo moguce podesiti da brzina ventilatora bude efektivno manja od 47%, ako podesis nesto ispod onda kartica ode u full blast 100% PWM.
Mislim da bi mogao preko More Power Tool da se poigras sa PWM vrednostima u registry bazi pa da proradi kontrola direktno u drajveru, ako ne zelis stalno da imas ASUSov program pokrenut.

Ako se odlucis da radis deshroud, na osnovu iskustva iz prve ruke imaces dve varijante sa dva moguca "problema":
-povezivanje direktno na PWM graficke (ja sam se odlucio za ovu verziju). Moraces nabaviti poseban spliter, koji u zavisnosti od proizvodjaca moze biti pogresno napravljen tako da obe grane imaju sense/yellow zice, dok je ispravno da samo jedna grana ima tu zicu (sa dve Sense zice ces doci u situaciju da ti softversko ocitavanje RPMa ne radi kako treba jer oba ventilatora pokusavaju da prijave brzinu na jedan konektor na grafickoj).
Drugi problem kod ove varijante je sto ce biti pozeljno da "rekalibrises" vrednosti za min/max RPM vrednosti u More Power Tool, jer novi ventilatori nece imati isti RPM kao stari pa ce neki programi pogresno gledati PWM/RPM ocitavanja za nove ventilatore. More Power Tool menja registry bazu pa nije potrebno da ga imas uvek instaliranog kad jednom podesis sve.
-povezivanje na maticnu zahteva da imas neki 3rd party program, npr. FanControl https://github.com/Rem0o/FanControl.Releases koji ce moci da direktno poveze te ventilatore sa temperaturom graficke.

@Ostoja
Evo screenshot posle danasnje sesije od par sati. Nije najzahtevnija igra, Legion TD 2 je u pitanju, ali zna da zagreje masinu. Graficka je na fabrickim podesavanjima, apsolutno nista nisam dirao.

Prilozi

• 1658350106283.png
    1658350106283.png
    82.9 KB · Pregleda: 59
Domo arigato. 2000rpm, a hotspot 91C. Cuje se sigurno, samo pitanje koliko.

Edit:
To je na performance BIOS-u?

Jest, problematika matx/itx kacista je da stvari ne stoje tamo gde bi ih ocekivao. Evo ovako bolje zarad ilustracije 😁
Pogledajte prilog 350278
lepo kuciste. kod tebe je specificno sto je komp "naopako". ali ako hoces mozes da probas kao ja sto sam uradio. vent ispod graficke uvlaci vazduh (to bi bio tvoj top vent, to jest iznad graficke), vent na procesoru okreni da duva ka ovom ventu na kucistu ne ka napajanju, a taj na kucistu isto da izduvava. ovaj dole isto da izduvava. mislim da bi ti ovaj setup lepo radio, kod mene je savrsen. vent iznad graficke i ovaj dole podesis da se vrte prema temperaturi graficke, kad ona nije u loadu nije potrebno da vrte brzo. a vent na procesoru i ovej pored njega podesis da povecavaju brzinu prema temperaturi procesora. lepo je sto imas zvucnu karticu, ali ja sam od te price odustao, imam usb dac koji je bolji od vecine zvucnih kartica i ne pravi mi rusvaj u kucistu.

I ja sam imao nesto slicno sa Gigabyte iz potpisa. U drajverima nije bilo moguce podesiti da brzina ventilatora bude efektivno manja od 47%, ako podesis nesto ispod onda kartica ode u full blast 100% PWM.
Mislim da bi mogao preko More Power Tool da se poigras sa PWM vrednostima u registry bazi pa da proradi kontrola direktno u drajveru, ako ne zelis stalno da imas ASUSov program pokrenut.

Ako se odlucis da radis deshroud, na osnovu iskustva iz prve ruke imaces dve varijante sa dva moguca "problema":
-povezivanje direktno na PWM graficke (ja sam se odlucio za ovu verziju). Moraces nabaviti poseban spliter, koji u zavisnosti od proizvodjaca moze biti pogresno napravljen tako da obe grane imaju sense/yellow zice, dok je ispravno da samo jedna grana ima tu zicu (sa dve Sense zice ces doci u situaciju da ti softversko ocitavanje RPMa ne radi kako treba jer oba ventilatora pokusavaju da prijave brzinu na jedan konektor na grafickoj).
Drugi problem kod ove varijante je sto ce biti pozeljno da "rekalibrises" vrednosti za min/max RPM vrednosti u More Power Tool, jer novi ventilatori nece imati isti RPM kao stari pa ce neki programi pogresno gledati PWM/RPM ocitavanja za nove ventilatore. More Power Tool menja registry bazu pa nije potrebno da ga imas uvek instaliranog kad jednom podesis sve.
-povezivanje na maticnu zahteva da imas neki 3rd party program, npr. FanControl https://github.com/Rem0o/FanControl.Releases koji ce moci da direktno poveze te ventilatore sa temperaturom graficke.
ja sam se odlucio za drugu varijantu. i to sam povezao ne samo ventove koji hlade karticu nego i ove koji izvlace vruc vazduh da se vrte prema temperaturi kartice. tako da svi ventovi na kucistu se vrte na 200 ili koliko je vec minimum kada se ne radi nista zahtevno, oko 600-700+ kada se kopa (temperature su core 60 / hotspot 70-75) i oko 500 za gaming. ja mislim da sam jedini na svetu koji kopa 24/7 sa itx kucistem :D

Moram prvo da pregledam dal ima nekih normalnih ventova da se pazare a de ne koštaju kao Noctua pa ću da se poigram time.

Vrh Dno