Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

@Skankhunt42 ajde lepo nam objasni šta je po tebi sve na max?

Dobro bre sta si se uvatio vise za RDR2 kao da je to jedina igra, eto mozda ta igra ne moze na max a ostale, sta cemo sa njima?
sa njima nista. one mogu na max. ali ne mogu sve. naglasavam to jer bas taj rdr2 mi se jako svidja a ne mogu da ga igram.

sa druge strane recimo diablo2, obicna random igra nista specijalna- secka na 6800. tako da ne mogu sve igre da se igraju na max i to je cinjenica.

@Skankhunt42 ajde lepo nam objasni šta je po tebi sve na max?
ja kad kazem da nesto igram na max, to znaci da su sva podesavanja na max, teksture, shaderi, i obavezno msaa bar 4x. u mom slucaju to je i veca rezolucija bar 1.3 do 1.5 puta, koliko moze kartica da podnese. znaci svaku igru namestim na max, i onda povecavam rezoluciju dok ne padne frame rate ispod 60 i tu je vozim. vecinu igara mogu tako da vozim sa 6800, medjutim rdr2 ne mogu ni sve na max sa msaa u nativnoj rezoluciji, nisam ni stigao do povecanja rezolucije jer graficka umre u 1440p, a kamo li u vecoj rezoluciji. to sto neko ovde budjavi taa smatra za max to je vec drugi padez. zna se sta su maximalna setovanja to je bar prosto.

Bravo...
Uzme covek VW Pola 1.4, patosira ga iznad limita i kuka sto ne moze ide kao Golf R....

@Skankhunt42
Ja da sam na tvom mestu u ovoj temi zaista ne bih postovao dalje

sa njima nista. one mogu na max. ali ne mogu sve. naglasavam to jer bas taj rdr2 mi se jako svidja a ne mogu da ga igram.

sa druge strane recimo diablo2, obicna random igra nista specijalna- secka na 6800. tako da ne mogu sve igre da se igraju na max i to je cinjenica.
Ajde dobro RDR2 ne moze na max to smo zavrsili ali Diablo 2 je po meni budzevina i ne mozes da ocekujes od igre koja je izasla pre 22 godine kada je max rezolucija bila 800x600 da sada radi na 5k rezoluciji ili 4k. Da je igra pravljena od nule za danasnje sisteme pa da se cudimo ali uzeto nesto od pre 22 godine prepravljeno i sklepano i ocekujes da radi kako treba.

Da ne svati neko pogresno D2 je dobar na to nemam zamerke.

Bravo...
Uzme covek VW Pola 1.4, patosira ga iznad limita i kuka sto ne moze ide kao Golf R....

@Skankhunt42
Ja da sam na tvom mestu u ovoj temi zaista ne bih postovao dalje
ovo vise nije ni zanimljivo. jel se ti pravis ili ziasta imas problem da shvatis osnovne pojmove? usta mi se osusila govoreci, to jest prsti izlizali pisuci: ja samo ukazujem na to sta ta kartica moze a sta ne moze, realno. ja nisam taj ko je kupio pola a ocekuje golfa r. to je onaj koji pise da ta kartica moze da igra sve na max. ja sam onaj ko je kupio sta je kupio i zna sta je kupio i sta od te kartice moze da ocekuje. de nadje golf r najgori krs. to ima pogon ko tircikl. jel si ti stvarno taj mentalitet golf 2 tdi brate?

Ajde dobro RDR2 ne moze na max to smo zavrsili ali Diablo 2 je po meni budzevina i ne mozes da ocekujes od igre koja je izasla pre 22 godine kada je max rezolucija bila 800x600 da sada radi na 5k rezoluciji ili 4k. Da je igra pravljena od nule za danasnje sisteme pa da se cudimo ali uzeto nesto od pre 22 godine prepravljeno i sklepano i ocekujes da radi kako treba.

Da ne svati neko pogresno D2 je dobar na to nemam zamerke.

apsolutno. diablo 2 je tres kod, kao i wow uostalom. sve je to tacno. to su razlozi zasto te igre ne rade kako treba (doduse wow nema problem sa gpu vec sa cpu).

Ne sećam se da D2 ima problema sa grafičkom...znam da je problem u procesorskom delu jer je mator engine i zakucan na jedno ili dva jezgra, ali i za to su napravili fix, koliko se sećam...

ako igras 8 player baal run i sve su sorcerke, i sve su razlicite, ako tri bacaju hidre to je 24 hidri plus oni pajser sto bacaju njihove hidre, neke sorc lupaju meteore, i par njih blizzard i bar jedan ludak se nadje da spamuje charged bolt... i sve u isto vreme. opadne fps i krene da secka. barem meni. i cini mi se da tad secka i kad spustim rezoluciju, ali ne mogu da se setim.

u drugim situacijama nisam primetio nikakvo seckanje, radi lepo u 4k kad igras single player.

to je neko moje iskustvo, diablo2 ima taj problem, rdr2 ne moze na max, kad spustis odredjene stvari kao sto su voda i ugasis teselaciju drveca radi pristojno, wow secka ali ne zbog graficke vec cpu, ne postoji cpu na trzistu na kome wow ne secka, armored warfare ne radi jer je armored warfare :D fps pada ispod 3 koja god setovanja da stavis, mozes sve na low. na primer sa 980ti na ovom istom kompu je radio na max 60fps const. tako da je do graficke, ali ono opet nije graficka kriva vec onaj ko pravi igru treba da je optimizuje. sve ostale igre koje sam probao radile su super.

ni u jednom od ovih slucajeva graficka nije nesto specijalno "kriva" vec je najcesce u pitanju nedostatak dobre optimizacije.

to je jednosravno stanje. nisam ja kriv za to. ne moze svaka igra na max i to je cinjenica. moze skoro svaka na max, onaj manji broj moze skoro sve na max, a negde da se zakine, a postoje i igre koje jednostavno ne rade. to je to ***.

Poslednja izmena:
Jel ne bi trebalo da 6600xt trosi vise nego rx 470?
Nisam do sad obracao paznju al juce sam bas ispratio i karta ne prelazi 130W, dok je ova prethodna rx 470 nitro + umela da povuce u piku i 180w al obicno je bila na 150-160W
Takodje i na napajanju 12v grana sada ne ide ispod 11.94 dok je kod prethodne isla ispod 11.8V. pod punim opterecenjem cpu/gpu.
Ili je samo naponska mnogo bolje ispeglana a mozda je i ova nitro bila bajata pa zato i crkla.

Ne znam, ali svakako manje troši od RX580.

Po speckama manje trosi RX470, ali moguce da vozis 6600XT sa v-syncom (?) sto ona postigne sa recimo 70 posto snage, a jadna RX470 stalno mora 99% pa na kraju ima vecu potrosnju.

Manje trosi 6600XT nego 470 Nitro+ ako je na 470 izabran "Gaming" bios sa klokom od 1260MHz i nabijenim naponom.

Ne znam bas, sta ce im onda onako "masniji" kuleri na 6600XT, retko koja je 2 slota, sve su 2.5 pa i 3 slota.

Manje trosi i manje se greje nego RX 470. Masivni kuleri idu i na druge modele pa proizvodjacu lakse da ima jedan univerzalan kuler za vise modela nego za svaki posebno

Pazi, fabricki (znaci "nahrani prasice i ne diraj dugmice", nista overclock, nista overvolt) RX 470 trosi oko 140-150W, a 6600 XT 160-180W. I po specifikacijama i po reviewovima manje trosi 470 (ko ima aparaturu da izmeri samo potrosnju kartice, npr toma, guru3d, techpowerup). Hladnija je 6600 XT jer ima masivniji kuler, stavi taj kuler na 470 pa uporedi...

6600xt nisam video da mi je trosila preko 130w. Nr znam odakle ti te cifre. 6800xt trosi 190w max u fc6, uglavnom je od 130-160w

Pa, na primer, evo ovde...

Zato pitam da li je mozda vsync ukljucen.

Druze jel imas ti karticu ili se frljas samo linkovima?

Sjajan stav, "druze".

Ne znam bas, sta ce im onda onako "masniji" kuleri na 6600XT, retko koja je 2 slota, sve su 2.5 pa i 3 slota.
Imao sam obe kartice, zato ti kazem. Nitro+ 470 i Nitro+ 6600XT. Garantovano manje trosi 6600 XT po default podesavanjima.

Inace, kacio sam i sliku, dimenzije 470 Nitro+ i 6600 XT Nitro+ su identicne.

Default 6600XT u Unigine Heaven: 145W max, 130W prosek.

Prilozi

• Screenshot 2022-07-02 130956.png
    Screenshot 2022-07-02 130956.png
    20.8 KB · Pregleda: 30
Ovo su vec korisnije informacije. @ivanbass1, deblja je 6600XT za 3.5mm, i prelazi u sledeci slot, nije prava dual slot kao 470. Nesto malo veci i efikasniji kuler (drugacija rebra, drugaciji ventilatori nalik na e-loop, "probusena karta" da ne zarobljava vruc vazduh vec gura ka memoriji) i eto nesto hladnije kartice.
Gaming BIOS na Nitro 470 u proseku dize potrosnju za 20W, ali i dalje 6600XT trosi vise po bilo kom merenju koje sad video kad se porede nereferentni modeli iz iste familije npr nitro vs nitro, strix vs strix, gaming vs gaming.

Kad se kupuje kartica, bar ljudi koji posecuju ovaj forum, ne odu u radnju i kazu daj sta god ima za 400e. Ne kupuju karticu jer samo dve generacije stara, ali im je subjektivno lepa na oko ili im je toplo oko srca zato sto pise "hand made by virgins on a remote island".
Oni koji to rade odu u ex Forum racunari i za masne pare kupe racunar (najkrs integrisani koji postoji) sa gratis letovanjem, potpuno svesni svoje nesvesti... ili pokupe 1060 u 2021. samo jer se vuce na lageru 4 godine, ali se uklapa u 400e.

Elem, pripalite browser, pronadjete par (desetina) renomiranih sajtova ili youtube recenzenata koji su dugo prisutni i cesto referencirani (sigurno ne šupa_zdrva.com ili miško_reisen.com, koji verovatno jesu eksperti u svojim respektivnim poljima), i procitate opise kartica i "porodica" koje su u ponudi. Pogledate performanse jednog tabora, drugog tabora, vidite koliko fps dobijate za koliko eura, neko jos obrati paznju na nivo buke ili RGB detalje, da li je postojece napajanje dovoljno itd. I celu odluku o kupovini zasnivamo na tome sta smo videli, procitali, culi, da daje toliko fps u toj rezoluciji u tom naslovu, pa izvagate sta i do koliko zelite da platite. I onda ulozite svoj novac potkrepljeni merenjima i opisom nekog ko je za to strucan i kupite ono sto mislite ili ste ubedjeni da je najbolje za vas, konsultujete se sa nekim ko to vec ima, za potvrdu da se niste zeznuli, ohrabrenje da je to ok.

Zasto je onda tesko poverovati, kad vec ljudi izmere, skupom i preciznom opremom, da kartica trosi ovoliko ili onoliko? Zato sto ne mozete sami izmeriti potrosnju tako lako kao sto mozete FPS? Ne sumnjam da je 6600XT hladnija, kuleri su porasli, efikasniji su, ali ako poredimo babu za babu, a zabu za zabu, 6600XT vise trosi i po specifikacijama i po merenjima. Ok, mozda ima ekstrema kad se poredi maksimalno nabrijana 470 u Turbo performance protiv ITX 6600XT, ali to je onda babe i zabe poredjenje. [/RANT]

Poslednja izmena:
Moguce je da potpuno opterecena 6600 XT trosi vise od 470, to je tacno. Ja sam i jednu i drugu koristio za isto, neke ne toliko zahtevne igre (npr. Overwatch) u 1440p 144Hz. To je u nekim slucajevima za 470 mucenje, a za 6600XT laganica :)

apropo teme da li renderovanje u 1440p ili 4k + za 1440p monitor. screenshot je u 1440p rezoforza 7-2.jpgluciji sa 8x msaa. nije krzavo uopste....

apropo teme da li renderovanje u 1440p ili 4k + za 1440p monitor. screenshot je u 1440p rezoluciji sa 8x msaa. nije krzavo uopste....
Igrica ne zna kako da koristi AA na alfa teksturama, pa otud gornji deo krzaviji koji ima background sa televizorima(?) a donji deo je OK

bas tako. takve probleme eliminises tako sto renderujes u nenormalnoj rezoluciji i onda je sve (manje) krzavo nego inace. ne samo ovakve nebuloze kao ovo sto sam postavio, vec i zice od bandera recimo, zicana ograda i slicno. 8x msaa nije malo. jos u 1440p. ali imas ovakve glupave situacije.

i posle mi neko dodje i kaze: 1080p bez aa, ftw. mislim sve je to subjektivno, ne kazem da nekome ne smeta... ali onda lepo kazes: "meni je to ok", a ne da predstavljas subjektivni osecaj kao cinjenicu.

Mislim da je preterivanje, u kojoj realnoj situaciji igraš igru i sa pola metra udaljenosti primetiš ove stvari u pokretu, ne pričam o momentima sada ću da hvatam screenshotove i poziram, već o stvarnom igranju?

slazem se, ali to je vec druga dimenzija... jedno je apsolutni maximum i najbolji vizuelni prikaz i uzitak, sve drugo su manji ili veci kompomisi, sto ne znaci naravno da je neigrivo, ili nemoguce gledati u to, i slicno. samo eto...

takodje i ovi koji prave igru su nesposobni. realno nije prihvatljivo da jedan 8x msaa koji kosta performanse kao da je pozlacen ne pegla celu igru, nego sta mu se cefne....

Nazad
Vrh Dno