Baci pogled2x - 2.5x su jace od trenutne grafike, meni je to vise nego dovoljno, ne jurim 100+ fps i Ultra ili Very high detalje. Bice to meni dovoljno, koliko (ne)stizem da se igram i tih 300 sto planiram je previse.
Nego, nazad na temu undervoltovanja...
I bre Mitre, ima te na svakoj temi. Salim se malo. Pa nista onda, ubacicu od drugara graficku da baca sliku pa cu sacekati da padnu cene kod nas, 6400 je krs, a 6500xt u rangu 580, jedino sto bi me nova izasla oko 200e kao sto sam za slicne pare prodao 580 pa kao imam novu graficku.Verujem da će još padati cene, kartica ima na lageru, a ima i sve više 'jeftinih' 6400 i 6500. Ja sam 6600 kupio pre 3 meseca za 460 evra, već sad mogu da se nađu za 350.
Gledao sam i taj klip. Samo Igor rece da je Adrenalin skracen, odnosno ne postuje bas voltage kontrolu kao SPP tabele pa je bolje rezultate (bolji TDP i manje varijacije napona) dobijao sa onom prvom kombinacijom. A onda dodatno je AMD nesto promenio u drajverima 2021 pa SPP (soft powerplay) bas ne rade kako su radile. Znaci, ne editovanje BIOSa, vec je sve preko soft podedavanja (registry?). Posto tad ni u ludilu nisam razmisljao o grafickoj po onim cenama, nisam se previse ni upustao u analizu, samo napravio mentalnu zabelesku. Evo sad se normalizuju cene, pa da pocnem da istrazujem....
@panther_ pa sad se preplicu sa cenama manje vise, s tim da je 6600xt mrvu jeftinija ali brza u nizim rezolucijama; 3060 je pristize u 4k, i sad radi VRR preko HDMI pa je ne bih otpisivao kao opciju...
Imaš li integrušu ili ne? Možda njen drajver pravi problem. Game Mode takođe proveri. I ReBar da li ti je uključen?Imam cudan problem sa jednom igrom. U pitanju je Dragon Raja, igrica za mobilne koja je kasnije portovana na PC. Na RX 470 je radila perfektno na 1440p, na 6600 XT se raspada koliko lose radi.
Drajveri su obrisani sa DDU i instalirani najnoviji, nakon toga azurirani, sve vreme radi los. Poslednji chipset drajver za AM4 je instaliran, VC redist svi instalirani, stavljen "exception" za antivirus (probao i sa iskljucenim antivirusom), igrica reinstalirana nekoliko puta. Ideje?![]()
Nazalost, mislim da cemo na jesen uci u isti ciklus kao i 2020. Opet ce biti nestasice novih kartica, cene starih ce isto otici gore zbog ponovo potraznje i opet ce trebati neko vreme da se to sredi. Jedino mozda to vreme bude manje od 1.5 godine koliko je ovo trajalo do sada.o majko mila.... u pravu si. nisam razmisljao o tome. samo mi je na umu da je nova generacija na pomolu i da ce uskoro stara biti jeftinija, pa bolje da se saceka...
Za mesec-dva ok, ako neko moze da se strpi.@Shimec
Zasto ljudi, kojima zele da kupe kartu, ne sacekaju jos koji mesec i pazare preko leta- u junu/julu/avgustu?
Ne pratim toliko situaciju ali deluje da sada makar ima grafickih na lagerima i da cene idu poprilicno dole poslednjih mesec dana, tj skoro su na MSRP cenama.
Deluje da je dosta ljudi spremno da izvali lovu za 6600 i 3060 modele, koje ne vrede to tj po cenema za koje ce verovatno moci da pazare 6800/3070 za koji mesec i koje su dugorocno bolje opcije...
Naravno da će cediti. Next-gen naslova nema na vidiku. Nema motivacje za novom grafikom kad ova generacija guta sve igre.Ostaje da se vidi sta ce biti uopste sa novom generacijom... Svakako ih nece biti u izobilju.
Da li ce i AMD cediti postojecu arhitekturu kao nV i "klokovati" svoje modele + rokati vodeno hladjenje (jer imaju headroom-a), tj ponuditi totalno neefikasne graficke koje gutaju struju (sto ce biti do 00 sa predstojecom energetskom krizom) ili ce preci na MCM GPU, ostaje da se vidi.
Misljenja sam da ce biti ova prva opcija i sviranje k... sa DLSS/FSR nove generacije koju ce verovatno zakinuti u nekom vidu za RX6000/RTX3000, cisto da bi ljudi koji boluju od aktuelnog hardvera odradili upgrade.
I sadasnja generacija grafickih je sasvim dovoljna za igranje narednih par godina. Posebno ako moze da se ispruzi za 3070/6800 (i navise) po msrp ceni, sto ne deluje nemoguce za koji mesec.
Verujem da ce ljudima koji voze 1060 ili rx480/580 biti itekako veliki skok da predju na nesto od srednjeg segmenta trenutne generacije, ukoliko na leto bude povoljno i ne bude nekih drugih briga/prioriteta usled cele situacije u svetu.
Ti si izuzetak. Neće svako da igra RDR2 na max 4K u 120fpsimas pravo, ali nisi za sve u pravu. sadasnja generacija definitivno nije dovoljna, i treba nam vise snage i za postojece naslove, a kamo li ako neko poludi i napravi nesto zahtevnije.
ni za kopanje nisi u pravu, kamo srece kad bi skroz propalo i srozao se taj budjavi eth na 3 dolara, ali to nece da se desi ma koliko mi zeleli...
I to je jos jedan od bitnih faktora, ne deluje da ima ista od jacih ("AAA") naslova ove a ni sledece godine koji poteralo ljude da odrade veci upgrade hw-a.Naravno da će cediti. Next-gen naslova nema na vidiku. Nema motivacje za novom grafikom kad ova generacija guta sve igre.
Mislim da je idealna kupovina tamo u avgustu. Većina ljudi će potrošiti pare na letovanje+tu su ostali prioriteti. A poskupljenje struje će smanjiti entuzijazam za kopanjem tako da je i to plus.
Zato su se uhvatili neki uhvatili za celu DLSS/RTX pricu i gutali sto im nV servira, ali eto opet su skapirali na kraju da sirova rasterizacija ipak igra najvecu ulogu... I da DLSS/RTX i FSR prica moze da bude tek za iteraciju-dve na nivou kom se i ocekuje da bude.
ili ce preci na MCM GPU, ostaje da se vidi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari