Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Mislim da je ASRock obezbedio dosta AMD kartica u prethodnom periodu po povoljnim cenama na raznim tržištima. Pre par nedelja je u USA njihova 6800XT bila oko 500 dolara. Za black friday i malo pre njega je na nemačkom Mindfactory bilo ASRock modela po jako dobrim cenama - 6800 za 500, 6800XT za 600 i 6900XT za 700 evra (mada mislim da je to bila phantom gaming serija).

U Velikoj Britaniji je baš ovaj model koji si ti pomenuo na akciji:
Mislis da je to u pitanju? Ne znam, cudno mi je dosta... kao sto rekoh, samo OC Formula, nista Phantom Gaming ili mozda referenz varijanta.
Takodje, ukoliko je to bio ASRock-ov potez... kako objasniti identicnu situaciju sa Zotac-ovim 3070 (iskljucivo Twin Edge) i 3080/3090 (iskljucivo Trinity) modelima?

P.S. Ah, obozavam ove "akcije" sa 2K funti na 700... popust bolji neg BF, CM i NG sve zajedno, taj koji bi se upecao da je stvarno sa 2000 sislo na 700 treba u neku instituciju da se uputi.

Da da slazem se. Ako uzima na oglasima 6600XT ima bolju cenu ja mislim.

Ako moze da saceka do NG, ili malo posle ako mu se ne zuri, i upeca 6700xt za koji evro (izmedju 50-100) je mnogo bolja opcija dugorocno.
Sve opet zavisi od njega, koliki mu je budzet i sta igra (MP ili SP), ali mislim da je sa 6700xt u 1080p za SP naslove miran do 2025.
Cak sta vise mozda mu u tom periodu izleti i neki solidan 144-165hz monitor pa odradi i tu upgrade.

6700XT je primetno skuplja od 6600 (non XT)

6600/6600XT su najbolja kupovina trenutno, tj. imaju najbolji odnos cena/performanse. Od primerka i trenutne ponude može varirati. A u trenutku kada 6600 ne bude dovoljno dobra, neće ga ni XT varijanta koja je 10-15% brža izvući. Tako da nema smisla lupati glavu mnogo. A za par meseci izlazi nova serija, pa davati sad više para opet nije logično.

Mislis da je to u pitanju? Ne znam, cudno mi je dosta... kao sto rekoh, samo OC Formula, nista Phantom Gaming ili mozda referenz varijanta.
Takodje, ukoliko je to bio ASRock-ov potez... kako objasniti identicnu situaciju sa Zotac-ovim 3070 (iskljucivo Twin Edge) i 3080/3090 (iskljucivo Trinity) modelima?

P.S. Ah, obozavam ove "akcije" sa 2K funti na 700... popust bolji neg BF, CM i NG sve zajedno, taj koji bi se upecao da je stvarno sa 2000 sislo na 700 treba u neku instituciju da se uputi.
Vrlo moguće da sam preuranio sa zaključkom. To sam pretpostavio, jer sam primetio da su se ASRock Phantom Gaming modeli, nedugo posle black friday akcije u Nemačkoj, pojavili na KP u većoj količini. U pravu si da je čudna ta velika količina za 6900XT OC Formula na KP. Na Zotac nisam naročito obraćao pažnju, jer cene Nvidia kartica samo rastu i ni u jednoj cenovnoj kategoriji (osim 4090) nemaju povoljnu karticu u odnosu na AMD.

Ja sam povremeno pratio kako se kreću cene kartica u Nemačkoj i Švajcarskoj. Za Nvidiju smo i čuli da će Jensen da smanji dostupnost kako bi održao visoku cenu, ali ona ne samo da se zadržala nego je za 3080 i jače modele otišla gore skoro 20% u odnosu na ovo leto. Čudnije mi je to što ništa povoljnije i bolje stanje po pitanju zaliha nije ni sa AMD karticama. Na AMD sajtu za Nemačku još stoje neke prastare cene za referentne 6900XT, a one nisu viđene ko zna od kad. Nije mi jasno gde su te velike količine kartica o kojima se pričalo. Izgleda mi da je verovatnije da su i AMD i Nvidia na vreme stali sa štancanjem kartica ili je stvar u tome da je potcenjena potražnja za karticama i čim su se malo spustile cene, ljudi krenuli da kupuju posle dve godine suzdržavanja.

Što se tiče Britanaca tiče, njima je to povoljno u odnosu na druge modele i kažu da dobijaju samo 200 komada, a naravno početna cena od 2000 funti je glupost

Ipak sam nabavio 6600 power color za 250e, drugar mi prodao mesec dana radila on sebi uzeo 6800.

Ne znam samo da li je power color bolja od saphire, ali 50e je 50e :)

Ipak sam nabavio 6600 power color za 250e, drugar mi prodao mesec dana radila on sebi uzeo 6800.

Sapphire Nitro+ je koliko znam uvek najbolji i najdugotrajniji model, ali dati 20% vise za drugu izvedbu iste kartice nije vredno, tako da si dobro uradio 😎

Meni je Nitro+ 470 bio u racunaru od 2016 do 2022 godine, nakon 6-7 godina niti je nakupila puno prasine, niti je krenula da se greje, sve kao prvog dana.

Imao sam obe, rx 480 4gb nitro+ odlicna kartica posle uzeo rx 580 8gb power color red dragon i moram reci da me je razlika u kvalitetu izrade iznenadila, nitro+ svi koji su je imali znaju da je kartica vrhunski izradjena ali power color kada sam izvadio iz kutije sam bio prosto razocaran, kartica sva plasticna, sve se mrda i pucketa ali to je prvi utisak drugi je dosao kasnije kada sam karticu ugradio, pored svega loseg napisanog menjam misljenje jer karta je bila necujna, temperature vrhunske, lepo se undervoltovala i jos bolje overklokovala. Tako da koliko god nitro da je bila kvalitetnija i skuplja imala je dosta vece temperature a isto je bila undervoltovana.

Sada imam rx 6600 xt nitro+ koja je dosta bolja po pitanju temperature i u radu je neverovatno tiha. Uzeta za 300 evra na oglasu sa jos godinu dana madjarske garancije.

400 Nitro serija je dosta visok napon u "gaming" biosu. Meni 470 u "silent" biosu nije prelazila 70c, razlika 50MHz, a napoj celih 0.2V nizi.

Zdravo drugari. Ja malo-malo pa sklepavam sebi neki racunar, a nikako da predjem na stvar...

Da li se isplati uzimati novu 6900XT, tacnije "XFX RX-69TMATFD8"? Trenutno je cena 115 hiljada.

Za tu cenu se ne isplati, bilo je clanova koji su je uzimali novu za manje od 900e

Vrlo moguće da sam preuranio sa zaključkom. To sam pretpostavio, jer sam primetio da su se ASRock Phantom Gaming modeli, nedugo posle black friday akcije u Nemačkoj, pojavili na KP u većoj količini. U pravu si da je čudna ta velika količina za 6900XT OC Formula na KP. Na Zotac nisam naročito obraćao pažnju, jer cene Nvidia kartica samo rastu i ni u jednoj cenovnoj kategoriji (osim 4090) nemaju povoljnu karticu u odnosu na AMD.

Ja sam povremeno pratio kako se kreću cene kartica u Nemačkoj i Švajcarskoj. Za Nvidiju smo i čuli da će Jensen da smanji dostupnost kako bi održao visoku cenu, ali ona ne samo da se zadržala nego je za 3080 i jače modele otišla gore skoro 20% u odnosu na ovo leto. Čudnije mi je to što ništa povoljnije i bolje stanje po pitanju zaliha nije ni sa AMD karticama. Na AMD sajtu za Nemačku još stoje neke prastare cene za referentne 6900XT, a one nisu viđene ko zna od kad. Nije mi jasno gde su te velike količine kartica o kojima se pričalo. Izgleda mi da je verovatnije da su i AMD i Nvidia na vreme stali sa štancanjem kartica ili je stvar u tome da je potcenjena potražnja za karticama i čim su se malo spustile cene, ljudi krenuli da kupuju posle dve godine suzdržavanja.
Ispratio sam i ja, takodje povremeno. Svega je bilo, zaista.
I ovo sto si pominjao, cini se i meni da je MF imao za ~700€ neki ASRock model, samo se ne secam da li je bio PG ili OCF. Sklon sam da poverujem da je bio Phantom Gaming, kao jeftiniji model. Ali da je definitivno tako neka cifra bila tokom BF nedelje.

Nisam tada pratio ponudu na KP, verujem ti da su poiskakali u tom intervalu po oglasima tamo. S tim sto bi ta ponuda sustinski trebalo da je i dalje aktuelna, s obzirom da je BF prakticno bio prosle nedelje. A nesto ne vidjam Phantom Gaming po oglasima... samo ovu misterioznu OC Formulu. Zaista cudno.
Koja je bila cena za PG na KP, da li secas?

Zotac mi je zapao za oko, jer od negde iskoci 3070 za 440€. Novo, neotpakovano, sa stikerom... garancija - upitna. Onda krenuh malo da rovarim, pocese da ispadaju iste 3070-ice i kod drugih prodavaca, sve po istoj ceni... ali potom i 3080 i 3090. Ali opet - samo Twin Edge (za 3070) i Trinity (za 3080 i 3090). Iskljucivo.

Što se tiče Britanaca tiče, njima je to povoljno u odnosu na druge modele i kažu da dobijaju samo 200 komada, a naravno početna cena od 2000 funti je glupost
Procitah ovo, hvala na linku ;)

Jesus, oni se raduju preorderu od 700 GBP...

Nista to nije cudno, veliki preprodavci na kp nabavljaju karte i Nemacke, a ne iz Madjarske.

Moze neko sa 6600XT da pogleda kolika mu je potrosnja za GPU dok gleda 4k Youtube? U Task Manager stavite Video Codec 0 da vidite procenat opterecenja a npr u GPUz potrosnju.
Moze i Chrome i Firefox. Kod mene je opterecenje oko 75% za VC0 i potrosnja oko 20w u Firefox.

@danilo989
Nije 6600XT ali je 6650XT (mladji rodjak).

Untitled.jpg

edit: Izgleda da ima drajver bug sa radeonom - ako mi je monitor na 75Hz vram ne ide u idle pa je potrosnja 19W konstantna, ako je monitor na 60Hz onda potrosnja u idle pada na 3W. o_O

Poslednja izmena:
Kako je povezan monitor, HDMI ili DP? Pretpostavljam da imas jedan monitor? Kod mene je 1080P 240Hz sve OK sto se tice idle potrosnje.

DP mada je isto ponasanje i na HDMI, na 60Hz je sve normalno, vidim po netu da je to klasican problem sa AMD karticama.
Na 60Hz 4K snimak YT chrome, ista je potrosnja kao i u screenshotu - 19-20W.

Da, to je cest problem ali mi nije jasno kako se kod mene ne ispoljava. Moguce da je samo sa odredjenim modelima monitora, ko ce ih znati...

Dok sam imao Filips 278E8QJAB, koji ima maksimalno osvežavanje 75Hz imao sam isti problem (memorija je bila zakucana na 1750MHz). Bio je povezan sa RX 5700 preko displej porta.
Tražeći rešenje, naišao sam na mogućnost postavljanja kastom rezolucije u AMD Softveru. Međutim, ni to nije pomoglo. Memorija je i dalje radila na 1750MHz. Onda sam isto probao preko HDMI-a i uspeo sam da rešim problem. Negde, sredinom prošle godine, AMD je to sredio u jednoj verziji drajvera, i u svim kasnijim verzijama, problem se više nije pojavljivao.
Pre 4 dana sam kupio BenQ EX2710R i imam isti problem na 165Hz preko displej porta. Na 144Hz tog problema nema.
Moram baš probati sa kastom rezolucijom, da vidim da li može da se namesti na 165Hz, mada, i ovih 144Hz u 2K je daleko bolje u odnosu na 75Hz u Ful HD.

BF 1 puca igra zbog kao drivera, imao neko problema? 6600. Cyberpunk i God of War npr ne pucaju, a na jacim su podesavanjima npr namesteni.

driver sw.png

Singleplayer ili multiplayer ili svejedno? Imam ga isntaliranog ali mislim da nisam igrao sa 22.11.2 verzijom

Multi, mada ajde na single da probam.

Mislim GOW teram na high / ultra, kao i Cyberpunk mix high i ultra, ne puca.

Jel to bese mora preko registry-a ili ima drugi put?

Ma kakvi odigrao jednu partiju i u drugoj posle 5 minuta izadje ovo:

BF crash.png

Nazad
Vrh Dno