Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

A da namestis fan curve prvo? Moja 6800 xt referentna na 105C drži silent ventilatore. Malo podesimo fan curve I ne prelazi 85C.
Ovo su mi trenutna podesavanja, prva slika je bez opterecenja, druga pod furmark-om.

Ja sam skoro uzeo 6800XT, radi kartica odlicno, ali mi bas bode oci onaj hotspot, koji ide i do 110 stepeni. Ne vidim da kartica obara takt tad, ali mi to bas smeta.
Koji model ti je graficka?
Cudime da undervolt ne pomaze, moguce da treba pasta da se menja ,kazes sve si pokusao to ti ostaje onda.

Auuuu *** imas deltu (razlika izmedju gpu i gpu hotspot temperature) od oko 50 stepeni...
Moraces pod hitno da menjas pastu
Ili da debelo undervoltujes graficku.
Mani ovo sto ti predlazu sa fan curve, to na hotspot ne utice ich. Karta sama obara frekvenciju i pored toga je na 110c bog te... nikad ovo nisam video.

Uradi ono sto ti je @panther_ predlozio - naruci i nabaci mu ptm7950
Inace ces morati repaste na svakih godinu dana (ja imam 6900xt i vec sam 2x radio repaste za 3 godine).
Dok ti pasta ne dodje obori max frekvenciju gpu na 2200 mhz, to bi trebalo da ti malo smiri hotspot.

Poslednja izmena:
I slikaj nam kako je izgledalo kad otvoris karticu :D

kao krater nakon nuklearke haha.
50c delta 😲

Koji model ti je graficka?
Cudime da undervolt ne pomaze, moguce da treba pasta da se menja ,kazes sve si pokusao to ti ostaje onda.
Gigabyte 6800Xt OC, nije otvarana, ima stiker na srafu, nema prasine,, potpuno je cista.
Auuuu *** imas deltu (razlika izmedju gpu i gpu hotspot temperature) od oko 50 stepeni...
Moraces pod hitno da menjas pastu
Ili da debelo undervoltujes graficku.
Mani ovo sto ti predlazu sa fan curve, to na hotspot ne utice ich. Karta sama obara frekvenciju i pored toga je na 110c bog te... nikad ovo nisam video.

Uradi ono sto ti je @panther_ predlozio - naruci i nabaci mu ptm7950
Inace ces morati repaste na svakih godinu dana (ja imam 6900xt i vec sam 2x radio repaste za 3 godine).
Dok ti pasta ne dodje obori max frekvenciju gpu na 2200 mhz, to bi trebalo da ti malo smiri hotspot.
Da li da pokusavam da promenim samo pastu na procesoru, jer trenutno imam samo mx-4 kod sebe, da ne diram padove, jer ih nemam. Da li bi to pomoglo, dok sve ne porucim i ne stigne.
I slikaj nam kako je izgledalo kad otvoris karticu :D
To se podrazumeva. ;)
kao krater nakon nuklearke haha.
50c delta 😲
Za zimu je lose? :cry:

Gigabyte 6800Xt OC, nije otvarana, ima stiker na srafu, nema prasine,, potpuno je cista.

Da li da pokusavam da promenim samo pastu na procesoru, jer trenutno imam samo mx-4 kod sebe, da ne diram padove, jer ih nemam. Da li bi to pomoglo, dok sve ne porucim i ne stigne.

To se podrazumeva. ;)

Za zimu je lose? :cry:
Nema potrebe da je otvaras sad, pa posle ponovo kad ti stigne ptm. Sacekaj da stigne pa onda menjaj.
Do tad, obori max frekv dok ne dodje do recimo nekih 95c pri opterecenju.
Vec sam napisao da bi 2200mhz trebalo da bude to, ali ces mozda morati i vise da oboris.
Ne brini za perfomanse, malo ces samo izgubiti.
Mogao bi da malo i fan curve pojacas, bice ti malo bucnija karta ali ti je ovo poprilicno silent run.
Namesti da tamo od 80c krene da radi od recimo 75% i prati temperature hotspota.

I za zimu i za leto i za bilo koje doba je lose :)

Padove ne moras menjati, cak i da se pokidaju malo nije previse problem. Ako bi ih menjao morao bi obratiti paznju na debljine, a verujem da ih na toj kartici ima bar dve razlicite debljine pa je cimanje nabavljati.

@Markomaniax , 2200 ne pomaze, temp su potpuno iste. Ajde videcu sta mi je ciniti, iako me bas kopka da je otvorim i vidim u kakvom je "super" stanju pasta. Stavio sam trenutno RX570 u komp, ovu sam izvadio, mislim da joj sledi otvaranje! 🤨

Aj vidi ako te ne mrzi otvori je jer stanje je kriticno...

Screenshot-2025-01-25-093928.png

I obavezno fotka :)

Ovako je meni izgledao hotpot nakon delte od 30c
1737800486442.png

Ovakva je situacija.

aaahahaha skroz je isparila :)
Lepo sa nekom krpicom i malo alkohola skini to sto je ostalo, prosusi , i nanesi neku pastu koju imas mx-4 bi trebalo da te sluzi 4-5 meseci.
nanesi malo , tipa malo vise od recimo velicine kikiriija, lepo po sredini. Kad se sklopi i stisne sve to ce se lepo rasiriti.

edit. i padovi za vram su ti kriticni poprilicno...
bas su suvi i pokidani. planiraj i njihovu zamenu u najskorije vreme, pa kad ti stigne ptm lepo generalku da odradis.

Termalna pasta be like

Prilozi

• sinisterbob.gif
    sinisterbob.gif
    129.4 KB · Pregleda: 30
Napisi ovde gde si kupio padove za graficku.
Da znamo kada nam zatreba nekada.

ja sam moje preko Kupujem prodajem: Thermal Pad OwlTree 12.8W

obratiti panju na debljinu padova obavezno!

moje iskustvo, padovi postavljeni pre recimo 7 meseci
idle
1737801570207.png

load
1737802309737.png

1737802495192.png
1737802474992.png

Prilozi

• 1737802296626.png
    1737802296626.png
    7.7 KB · Pregleda: 32
Zavrseno, ociscen cpu, stavljena pasta, padovi takvi kakvi jesu, ovo su rezultati, u idle i sa furmark-om, nekih 10-tak minuta, fanovi na auto.

Ono sto ja nisam ni video, a ti si mi @Markomaniax ukazao, je da je kartica drzala 1200 gpu speed bez obzira. Bilo mij e cudno kad sam probao da stavim minimum 2100, zasto se komp restartovao, ali uopste nisam ni video da on u stvari i ne moze da postigne toliko.

Hvala svima, cim nabavim padove i ptm, javljam rezultate.

Razmisli i o nabavci Upsiren UTP-8 thermal putty, mnogo je fleksibilnije jer mozes da oblikujes po svojoj potrebi

@Zoran_KS Razmotri lepo sve ovo sto ti je ekipa predlozila u ovih par postova, jer mislim da smo ti spasili kartu, u stvari sam si je spasio kad si postovao ovde svoje sumnje.
Ovo su vec i bolje temperature i frekvencije (iako ne dostize jos uvek max ali to moze da zavisi od aplikacije do aplikacije)

Nemoj previse da je opterecujes jer su ti padovi sad poprilicno izlomljeni i deluju mi suvi na slikama, sto nije dobro, a i ne znamo kakva ti je vram temperatura.
Pojacaj malo fan curve za temperature vece od 80c, stavi preko 75% da duvaju ventilatori.
To bi trebalo da dodatno stabilizuje stvari, iako ce sve biti malo bucnije.

edit. cisto da znas furmark ti nije bas neki sveobuhvatni stress test, jer osim sto ne pogadja recimo rt jedinice u modernim gpu-ovima (ogranicenost api-ja) takodje ne opterecuje vram (u mom slucaju nikad nije zaposlio vise od 1.7 gb vrama od citavih 16 koliko imam).

Poslednja izmena:
Definitivno porucujem padove sledece nedelje, nasao sam ih na kp, samo me buni, mislim da su neki definitivno deblji od 1.5mm, vidim da je to najdeblji koji ide u kompletu. Pretpostavljam da nije preporucljivo slagati jedan preko drugog? Ptm ce verovatno potrajati neki dan vise da se nabavi.
Probao sam sad WoT, 15-tak minuta, tu je hotspot oko 91 drzao i frekfencije su definitivno isle do 2400, koliko su postavljene za max.

Eto vidis, od aplikacije do aplikacije je.
Trebalo bi da dobijes nekoliko debljina, i nacin na koji sam ih ja stavljao je bio taj sto sam im uporedjivao debljine dok su jos bile na samom vramu sa onim koje su trebale da ih zamene.
Ako se desi da nemas odgovarajuce debljine... ne znam bas koliko bi bilo dobro slagati ih jedan preko drugog, ali ni ne vidim neki razlog zasto ne.
Kad se karta sklopi i nanese pritisak, nakon nekog vremena pod opterecenjem bi trebalo da bude kao da je to to.
Ja sam isprevrtao sajtove poprilicno sa informacijama za moju grafu o tome, tako da bih svakome preporucio da prvo to odradi i da nadje nekoliko izvora i uporedi, jer pojedinci znaju da postuju fals informacije.
U svakom slucaju, oprezno sa uposljavanjem vrama dok se padovi ne zamene.

Bilo bi dobro ko zna koja debljina padaova ide da napise ovde.

Odlicno, u tom slucaju, onaj komplet sa 3 velicine zavrsava posao.

pravo resenje je ptm7950
Nadam se da ce stici kod madjara i u domaci V@pH#s Thermal Grizzly Phasesheet PTM, za one koji nece preko kineza da uzimaju

CEO TG firme potvrdio da je rebrand Honeywell PTM7950
Razmisli i o nabavci Upsiren UTP-8 thermal putty, mnogo je fleksibilnije jer mozes da oblikujes po svojoj potrebi
Nadam se da ce stici Thermal Grizzly TG Putty u gore navedene firme, Pro i Advanced su se odlicno pokazali u Igor's Lab testiranju, najskuplji PRO je bolji od Upsiren UTP-8 mada malo pravi nered

srednji Advanced je tek nesto malo ispod UTP-8, tako da ce biti ok izbor mislim isto, za ko nece preko kineza

Poslednja izmena:
Jesi kupio polovnu kartu? pasta posebno na memoriji ukazuje da je dugo koriscena za kopanje 24/7 na visim temperaturama.
Da, polovnu. Iskreno, sve karte, ili da kazem veoma velika vecina, je majnovala. Tako da, na sve sam to bio spreman.

Nazad
Vrh Dno