Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Po guru3d ova karta trosi vise i od GTX 1070, probija limit od 150w sto nije dobro na duze staze. 166w.

Kroz slot i šestopinac kvalitetna ploča i stabilno i efikasno napajanje mogu da isporučuju konstantnih 175w. Naravno probijanje limita od 150w može biti problem na kung fu napajanju i nekoj entry level matičnoj ploči na duže staze.

Poslednja izmena:
Da li vredi dati 10 hiljada vise za rx480 ili uzeti r9 380

Vredi naravno, samo ne na ovo sada. Treba da sacekas nereferentne modele RX 480.

Ili da sacekas GeForce GTX1060, koja ce se najverovatnije pojaviti za 10 dana.

Poslednja izmena:
Kroz slot i šestopinac kvalitetna ploča i stabilno i efikasno napajanje mogu da isporučuju konstantnih 175w. Naravno probijanje limita od 150w može biti problem na kung fu napajanju i nekoj entry matičnoj ploči na duže staze.

Moze ali da li je preporucljivo i ko ti daje garanciju da ce to da radi bez greske? Treba uklopiti sav hardver u kvalitetu a onaj ko kupuje kartu od 250 evra sigurno nema plocu od 200 evra i napajanje od 200 evra.
Sve su to komponente srednje nize klase a kao takve nisu bas neki reper za pouzdan kvalitet. Moje misljenje je da ipak treba izbeci da se hardver drzi na samoj granici izdrzljivosti. Mislis li drugacije?

To se zove hladjenje, a ne ovaj ventilatorcic sa kacketa sto su skinuli.

Naravno, ali, sacekaj nereferentne 480 4GB modele.........ako hoce da ti zamene u emmi tu 380 za 480....zamoli ih da sacekas te custom 480 4GB modele, bice jos jeftinije od 480 8GB modela.....

Poslednja izmena:
PCS+ je pravo resenje za rx480, kad se to bude uporedilo sa referentnom bice razlika skoro pa kao izmedju 2 generacijski razlicite kartice, siguran sam.
Bice i Strix, Saphire 3X i ostali super ne sumnjam ali racunam da i performansama i cenom ovde pobeda ide PowerColorovom PCS-u i to treba sacekati.

Znaci da se regulise OC, temperatura, buka i power limit i bice ovo vise nego korektno.

Strix, Saphire ... ti testovi me zanimaju ,) :type:

Poenta je da ova karta nije 199$ koliko se reklamira nego 239$=260€, znaci za nas 260€+ nije to bas jeftino referentnu ne bi ni u snu platio 260€ vidicemo sta ce donjeti nonreferentne ASUS, MSI, SAPPHIRE i ostali.
Sigurno da navedeni partneri nece davati svoju nonreferentnu kartu ispod ovi 260€ to ce biti blizu 300€.

Sa pocetnog hajpa od 199$ docemo do realnosti, a to je 300€ ako hoces pravu Rx 480, jer za ovaj referentni krs lud je ko dadne 260€

Poenta je da ova karta nije 199$ koliko se reklamira nego 239$=260€, znaci za nas 260€+ nije to bas jeftino referentnu ne bi ni u snu platio 260€ vidicemo sta ce donjeti nonreferentne ASUS, MSI, SAPPHIRE i ostali.
Sigurno da navedeni partneri nece davati svoju nonreferentnu kartu ispod ovi 260€ to ce biti blizu 300€.

Sa pocetnog hajpa od 199$ docemo do realnosti, a to je 300€ ako hoces pravu Rx 480, jer za ovaj referentni krs lud je ko dadne 260€

Mislim, takodje, da ce ti custom modeli biti skuplji od referentnih.
Ovde su takodje povecali napon sa 1.1v na 1.15v, i overklok je na 1.375mhz, temperature su takodje problematicne za referentni model, http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_r9_rx_480_8gb_review,35.html

Sad, custom modeli sa vise faza i boljim hladjenjem, ce imati overklok potencijal verovatno jos nesto visi, ocekujem minimum 1.400 - 1.450mhz., ali, sigurno ce i da naplate te bolje perfomanse,,,

Pa reklamira se 4GB verzija, koje jos nema. A za 239$ se moze kupiti u USA kako je i najavljeno...

Necu da sitnicarim, al je najavljeno 229$

Zapravo, mislim da su to sve bile nezvanicne cene, rekli su samo 199, ali ajde :D Uglavnom, u bliskoj buducnosti bice to oko 240-250 evra, sada uzivajmo u letu i lepom vremenu :D

Eeee braavo, vidim ja nesto mi ne stima ovo 3... :D Jao koji supci, na mala vrata podigli 10$ hahah sirotinja

Po neko na analogiji sa cenama 8GB modela, ako budemo mogli dobiti 4GB verziju (koja je moj knap sto se budzeta tice) nereferentnu za 27-28k, treba bi biti zadovoljni.

Mislim, takodje, da ce ti custom modeli biti skuplji od referentnih.
Ovde su takodje povecali napon sa 1.1v na 1.15v, i overklok je na 1.375mhz, temperature su takodje problematicne za referentni model, http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_r9_rx_480_8gb_review,35.html

Sad, custom modeli sa vise faza i boljim hladjenjem, ce imati overklok potencijal verovatno jos nesto visi, ocekujem minimum 1.400 - 1.450mhz., ali, sigurno ce i da naplate te bolje perfomanse,,,

Pa naravno ako ovo djubre kosta 260€ (a toliko ce biti nema znaci "ako") onda je logicno da nonreferentne krenu od 260 pa gore vecina ce ih biti oko 300€ jer svaka nonreferentna mora biti bolja od ove, pa ovo je sramota izbaciti na trziste, ko se god razumi nece je ni pogledati, pogotovo kad izadju nonreferentne oni ovu sramotu mogu odma da povuku sa trzista.

Sto se tice overkloka zakomplikovali su ga kao i Nvidija izbacili su neki ovaj Watman softver ne ocekujem ja mnogo ni od nonreferentni kad je OC u pitanju... to nam ga je sto je Karta u rangu R9 390 na 1080p nijansu bolja na 1440p nijansu sporija, kako rezolucija raste zbog uze magistrale gubi u odnosu na R9 390...

R9 390X u svakom smislu nedostizna

Karta je knap za 1080p za vece rezolucije nije i na 1080p moze ravnopravno da se nosi sa R9 390 i GTX 970, ali to je sve nista vise od toga vjerujem da ce u konacnici sa OC-om da izgubi i od GTX 970 i R9 390.

A zaboravilo se i ono sto je rekao 'and this card..this card is beautifully built, it actually is built like a 500$ premium card...if you look at the design of it, the thermal solution of it, the airflow of it, are all designed as a really really expensive high-end cards' :d:d:d:d

Poslednja izmena:
Pa dobro, nisu ni GTX970, ni R9 390(X) pa ni GTX980 za igranje na visim rezolucijama od 1080p.

+ u igrama bolja od R9 290X i GTX970
+ solidna potrosnja mada sam ocekivao max 130W
+ ne toliko nerealna domaca cena (280 evra), znaci preko Madjara ce biti skroz ok

- hladjenje
- buka
- overclock

Treba cekati nereferentne modele koji ce sigurno ispraviti ove minuse koje sam naveo.
Kao sto napisah ranije, sada su definitivno kupovine R9 390/390X i GTX970/980 besmislene. Samo polovnjaci.

Poslednja izmena:
290X na 1250MHz se nosi sa GTX980 na 1300-1400MHz, ova karta to teško da će moći u bilo kojoj izvedbi.

Istina pogotovo GTX 970 sa 3.5GB memorije :d svakako sto se tice performansi malo ce i driveri dati boost nije to toliko lose, ali razocarenje je sto se moraju cekati nonreferentne karte i sto ce oni gotovo je sigurno kostati 300€ a to je vec puno vise od oni pocetni 199$ sa prezentacije.

Istina doce i ti 4Gb modeli, ali imace sporiju memoriju i samim time manji OC potencijal iste i u konacnici nesto nize performanse i naravno 4GB upitno je koliko je dobar potez za buducnost.

Računajte stime da ova referentna ima jedan ventilator,dok će ove druge imati po dva ili tri,dolazim do zaključka da neće nikako biti jeftinije od referentnih

Samo skuplje mogu biti....tu negde oko 10%-20%,al ipak izgleda isplativije nek referentna

Edit:I ako potražnja bude povelika....mogu cenu još dignut na 10%-20%,baš kako neki kažu...oko 300 emra za 8gb model

Poslednja izmena:
290X na 1250MHz se nosi sa GTX980 na 1300-1400MHz, ova karta to teško da će moći u bilo kojoj izvedbi.

Sve vreme pricam o default, naravno. A guru3D review potvrdjuje to sto sam napisao (bolja od 290X).

Istina pogotovo GTX 970 sa 3.5GB memorije :d svakako sto se tice performansi malo ce i driveri dati boost nije to toliko lose, ali razocarenje je sto se moraju cekati nonreferentne karte i sto ce oni gotovo je sigurno kostati 300€ a to je vec puno vise od oni pocetni 199$ sa prezentacije.

Istina doce i ti 4Gb modeli, ali imace sporiju memoriju i samim time manji OC potencijal iste i u konacnici nesto nize performanse i naravno 4GB upitno je koliko je dobar potez za buducnost.

Razocaranje je samo u duzini cekanja na izlazak nereferentnih. :d

Računajte stime da ova referentna ima jedan ventilator,dok će ove druge imati po dva ili tri,dolazim do zaključka da neće nikako biti jeftinije od referentnih

Samo skuplje mogu biti....tu negde oko 10%-20%,al ipak izgleda isplativije nek referentna

Ako je kod nas referentna 280 evra, preko Madjara ce biti ~250. Znaci nereferentna ce mozda biti blizu 300 evra, a kod nasih se nece ni razmatrati.

Poslednja izmena:
Pa dobro, duse moraju da gledaju kako nv uzima 100$ za FE launch sto je vise od zarade po polaris kartici, pa da makar usicare 10$ :D

Vrh Dno