Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

Ne znam jesi li ti razumeo taj video. Ukratko, i7 i i3 procesori imaju hyper threading (HT) tehnologiju, odnosno jedno jezgro može 2 trida (instrukcije iliti 2 stvari u isto vreme) da obavlja. AMD FX procesori imaju parove jezgra, u principu, po 2, 3 ili 4 dvojezgarca u jednom procesoru, ali to su fizička jezgra koja dele neke resurse, nije u pitanju HT.
Problem je sto je "jezgro" definisano kao ALU + FPU, a AMD je FX organizovao to drugacije (kao module). Zato se ne mogu porediti 1:1.

Sme, ali jako oprezno sa vCore naponom, jer sa i malom promenom napona na vise eksponencijalno raste opterecenje VRMa. Najmanji ti je rizik da overklokujes dokle moze na stock naponu za CPU.

Ne znam jesi li ti razumeo taj video. Ukratko, i7 i i3 procesori imaju hyper threading (HT) tehnologiju, odnosno jedno jezgro može 2 trida (instrukcije iliti 2 stvari u isto vreme) da obavlja. AMD FX procesori imaju parove jezgra, u principu, po 2, 3 ili 4 dvojezgarca u jednom procesoru, ali to su fizička jezgra koja dele neke resurse, nije u pitanju HT.

Prvo i prvo,"thread" se ne izgovara "trid", nego "tred". Obrukaćeš se u razgovoru.
Drugo, to jeste multithreading
"The modular architecture consists of multithreaded shared L2 cache and FlexFPU, which uses simultaneous multithreading. Each physical integer core, two per module, is single threaded, in contrast with Intel's Hyperthreading, where two virtual simultaneous threads share the resources of a single physical core" kako kaže amd
https://en.wikipedia.org/wiki/Bulldozer_(microarchitecture)

pročitaj pa se informiši

Treće (puno sreće, death to nato) - izuzetno slabo poznaješ materiju, ne lupetaj . "po 2, 3 ili 4 dvojezgarca u jednom procesoru, ali to su fizička jezgra koja dele neke resurse" -divno sročeno.
AMD FX ima 2 integer unita po jezgru (kao dvoglavi arapin) ,
"
Bulldozer introduced a "Clustered MultiThreading"(CMT) where some parts of the processor are shared between two threads (FPU) and some parts are unique for each thread. (integer)
"
i to jedino tera operativni da ga prepoznaje kao 8-threaded.
fpu unita naravno ima 4 i oni su bednih performansi, što i kolje FX na prvom mestu

prouči malo link pre nego što kreneš sa "dvojezgarcima" koji "dele neke resurse" , evo pa pogledaj šta sve dele.

1090px-AMD_Bulldozer_block_diagram_%288_core_CPU%29.PNG

Poslednja izmena:
Lepi, pojednostavljujem ti to što čitaš na Vikipediji i gledaš na YT-u, a ne razumeš.

@NevisStarShine
Procesor nije definisan kao ALU + FPU. Jezgro, ako se odvoji od pojma procesora, još manje.

Sta su trebali reklamirat iNvidija procesor uz AMD kartu :d "smeasan i zalostan post"

Samo trolanje i nista vise.

Hmm..ček da vidim..možda su mogli reklamirati svoj procesor jer se, jelte, bave projektovanjem istih..

Džabe kad je intel bolji, a i lep kombo je u priči 6600k + rx 480...

Ma znam...ma neznam vise nista...kad stigne videcu...

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока

Jel neko koristi ove nove ReLive drajvere da prenese iskustva (kako rade, jel nema bagova itd)? Jos uvek koristim stare od pre par meseci, cekam da ispeglaju ovaj nov drajver..

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Koristim i ja na 470 16.2.2 whql, nemam problema.

Za pola godine koliko koristim kartu imao sam 2 problema sa drajverima.
Pri gledanju streamova ili youtube klipova na trenutak mi zacrni ceo ekran bez prekida zvuka i odmah se vrati(ne traje ni pola sekunde) i ventovi su isli na 100% sami od sebe i nisu se mogli vratiti bez restarta, mada je ovo drugo vise bilo do afterburnera jer prethodne verzije nisu volele rx karte.

Vec par meseci radi sve bez ikakvih problema.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Meni se I sa 16.12.1 dogodio 100% fan bug, kad sam iskljucivao browser u kom se u tom trenutku vrteo youtube video. Zapravo, kad se prisetim, ovaj bug sam iskusio 5-6 puta ukupno i UVEK kad gasim video koji se vrti u browseru...
Sa 16.12.2 jos nije bilo incidenata, za sad. AB mi je samo za monitoring, veci deo vremena nije ni ukljucen (ne startuje sa Win), a SpeedFan mi je za kontrolu ventilatora na kucistu, pa sam ga iskoristio i za GPU, dize se kao scheduled task pri startu windows-a.

Obrisi speedfan i ab. Probaj prvo samo sa obrisanim ab.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Brisanje SpeedFan-a ne dolazi u obzir, nemam adekvatnu zamenu za kontrolu ventilatora u kucistu preko ploce. MSI softver za ovo je njesra, a I ne radi kako treba na Win10. Verzija koja radi na Win10 ne podrzava moju plocu, nego tek Z87 I dalje.
Kontrola iz BIOSa je bulja, moze samo "auto" po nekoj njihovoj cudnoj logici jer uopste nema target temperaturu; ili fiksno u procentima, pa makar se CPU zapalio nece maci sa recimo fiksnih 60%, a ispod 50% inace I ne mozes da namestis.
Mogu samo da privremeno iskljucim kontrolu za GPU fan kad me ne bude mrzelo da testiram, posto se ovo do sad desavalo jednom do dva puta mesecno totalno random. Od 20.12. kad je izasao 16.12.2 naovamo nijednom.

Obrisi onda samo ab i prati situaciju. I probaj clean install drivera sa ddu ako vec nisi.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ciji primerak preporucujete, model od 4gb? Prednost dajem sapphire-u, ali nisam siguran koja je razlika izmedju nitro i nitro+ modela? Hvala

Mislim da ne postoji nitro, samo nitro+ verzija.
I da, preporuka za nitro+ 4gb.

Mislim da ne postoji nitro, samo nitro+ verzija.
I da, preporuka za nitro+ 4gb.

To je i najgore, sto po oglasima neko pise sa a neko bez plusa :D a na sajtu zvanicnom ima i jedne i druge i nije bas da mogu da skontam razliku :D izgleda da je plus brza za 24 herca...

Nitro + je clockovana na 1260 a ova bez plus je valjda 1236 tako nesto

Sent from my iPhone using Tapatalk

Idi na nitro+ onda ako je ista cena, po svoj prilici iz kasnije serije pa su malo digli klok.

24mhz razliku neces osetiti ni u snu.
Ja svoju nitro+ drzim na 1206(silent bios), nisam osetio nikakvu razliku. Kod mene je malo koci procesor, ali opet, to je oko 2% razlika u kloku sto je neosetljivo.

Ma naravno i da je veca razlika pitanje je koliko bi se to osetilo u realnom radu, nego sam bas pokusavoa da skontam u cemu je razlika, da li samo taj detalj ili mozda kuler, ili bekplejt ili sta god, svetli u mraku ili neka ******stina tog tipa :D Fora je sto se lako taj plus provuce po oglasima tako da sa jedne strane nisam ni siguran koliko prodavci imaju predstavu sta plus radi u celoj prici :D Mislim na KP prodavce naravno. I koja je ok cena za ovu kartu?

Zavisi od trenutne cene drugih 470 karti.

Ja bih za ovu dao 10-15e vise nego za bilo koji drugi model, osim msi-jevog.
Sama izrada karte je dosta kvalitetna, backplate cvrst i lep, hladjenje bas dobro odradjeno.

Sto ne znaci da ce imati bolje performanse od ostalih, sve one su uglavnom iste ili ima minimalnih razlika u performansama. Razlika je u 8pin umesto 6pin ulaza za napajanje koji uglavnom ide kod 470, u hladjenju i u buci.

Iz istog sam fazona kao i ti. MSI odavno preskacem kao opciju za bilo koji hardware, asus mi je ok, al nekako za ati karte mi je sapphire uvek bio prva asocijacija, plus sto sam imao 6850, sada koristim 270x, tako da mi sam layout i ove bas svidja pa mi je i sada prvi pik, sem sto me je bunilo ovo plus :) nasao sam je po ceni od 215e.

Vrh Dno