I ponovo se vraćamo na onu priču da nema loše kartice, već loše cene 😀
@DukeofSerbia
Nevezano za ovu kartu, mislim da nema mnogo smisla to što si pisao
1) Low-end čipovi, osakaćeni ili ne će uvek postojati, jer postoji tržište za njih. 260/260X kao i 750/750Ti su imale svoje kupce (posebno je 750Ti bila popularna). Sada smo u tom rangu dobili 30-40% bržu karticu. Nije bitno da li je kartica osakaćena, već kakve su joj performanse (i cena). Najprodavanija karta u poslednjih nekoliko godina je imala osakaćen i čip i memoriju, i ljudi su je plaćali 300+ € bez problema
2) Neke igre rade bolje na jednoj arhitekturi, neke na drugoj. AMD mora da ponudi kartu u tom segmentu, bez obzira što je GTX 950 možda bolji izbor. Cenili su i Fury X/Nano 650€ iako je u skoro svim testovima sporija od 980Ti
3) To da li će neki AIB partner odlučiti za ITX verziju je njegova procena da li će mu se novac za to planinarenje vratiti u razumnom roku. Imajući u vidu da je čak R9 380 postojao u ITX formatu, zanmo da ne postoje fizičke prepreke (TDP) da bilo koja RX karta dođe u tom obliku. Inače, MSI, HiS i XFX takođe imaju modele do 7" dužine.
Fire (Radeon) Pro karte sa istim čipom doalze sa znatno manjim taktovima, što im drastično obara TDP, te ih je lakše ohladiti
4) Slažem se da je 4GB overkill za ovu klasu, pa je dobro što su EU 2GB već na 110€ (i 110$ u USA), tj. na ceni koju je do juče imao 260X model .Dok najjeftiniji GTX 950 koštaju ~130€ (od 130$ u USA). Pri tom je jadn proizvod nov, a dugi se čisti sa zaliha jer zamena samo što nije stigla
5) Da ima lošiji odnos cena/perf od RX 470 je više nego jasno, mada sa trenutnim cenama RX 470 je 80% skuplja od RX 460 2GB, pa razlika u perf/€ i nije baš toliko velika
6) Nažalost (ili na sreću) KP nije opcija za mnoge, a u maloprodaji RX 460 kreće od 17k, a GTX 950 20k. Obe cene su previsoke ako mene pitaš.
6) i 7) Bench (i mnogi drugi) je forum za PC entuzijaste. Činjenica je da većina korisnika nema pojma šta je OC, šta su default i boost taktovi, profili hlađenja i sl. Zanima ih samo slika na ekranu. Posebno u ovom segmentu. Evo i ja koji znam i znam da mogu da podignem tak sa 1030 na 1150 i memoriju za malo više, ne radim to i ne zanima me OC i performanse u tom slučaju. Kad mi default tatktovi budu nedovoljni, biće i OC. Kao što je i slučaj sa ovogodišnjim AAA naslovima (Hitman, Deus Ex i sl)
Da ne bude da mislim da je ovo nešto što smo svi čekali, i ja mislim da je GTX 950 bolji izbor, posebno ako se može nabaviti po nižoj ceni, ali ne mislim da je nešto što nema svoje tržište. Posebno 2GB modeli za 110€/$. Za gamere koji ne igraju nove AAA naslove, i ne žele da daju 180€ za karte koje im ne trebaju, bez obzira koliko su brze, ovo i nije loš izbor. Znaš koliko ljudi dođe sa pitanjem - šta da kupim, igram samo Lol, PES, i slično, ne zanima me AC, CoD i ostalo. Zašto bi neko kupovao nešto što mu ne treba? Da ne govorimo o ograničenom budžetu.
I meni je krivo što Polaris 11 sa 16CU i Polaris 10 sa 28CU nisu našli mesto u Gaming kartama jer mi je RX 460 preslaba za zamenu, a RX 470 preskupa. Što je najgore, odigraću samo 5-6 novih AAA u naredne 2-3 godine, a za ostalih 20-ak mi je i 260X više nego dovoljna. Videćemo šta će doneti GTX 1050